İçeriğe atla

dwm

dwm
Asıl yazarlar Anselm R. Garbe[1]
Geliştiriciler suckless.org
İlk sürüm 14 Temmuz 2006 (2006-07-14)[2]
Kararlı sürüm
6.3 Edit this on Wikidata /7 Ocak 2022
Kod deposu
Yazıldığı dil C
İşletim sistemiUnix-benzeri
Boyut26 KB (kaynak kodu)[3]
TürPencere Yöneticisi
LisansMIT[4]
Website dwm.suckless.org 2 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
dwm'nin xinerama desteği: aynı anda iki ekranda döşeme

dwm, xmonad [5] ve awesome dahil olmak üzere diğer birçok X pencere yöneticisinin gelişimini etkileyen Suckless tarafından X Pencere Sistemi için geliştirilmiş minimalist bir dinamik pencere yöneticisidir.[6] Harici olarak wmii'ye benzer, ancak dahili olarak çok daha basittir. dwm, basitliğe ek olarak performans ve güvenlik için tamamen C ile yazılmıştır [7] ve kaynak kodunu düzenlemenin yanı sıra herhangi bir yapılandırma arayüzünden yoksundur.[8] Projenin yönergelerinden biri, kaynak kodunun asla 2000 SLOC'yi aşmaması ve kullanıcı tarafından yapılandırılabilen seçeneklerin hepsinin tek bir başlık dosyasında yer almasıdır.[6]

Özellikler

dwm birden çok çalışma alanını destekler ve ratpoison'un aksine pencerelerin fareyle taşınmasına ve yeniden boyutlandırılmasına olanak tanır.[9] dwm'nin eski sürümleri stdin'lerini ekranın kenarı boyunca bir durum çubuğunda gösteriyordu. Bunun yerine son sürümler, bağımsız işlemler tarafından ayarlanabilen kök pencerenin adını görüntüler. Bu genellikle diğer masaüstü ortamlarının bildirim alanında görünecek bilgileri (saat, sistem yükü bilgisi, dizüstü bilgisayar pili ve ağ durumu, müzik çalar bilgileri ve benzerleri) göstermek için kullanılır. Bu durum satırı genellikle dwm ile aynı geliştiricilerden metinsel bir uygulama başlatıcı olan dmenu ile tamamlanır. dwm, fareyi takip eden bir odaklama modeli kullanır ve odağı göstermek için kenarlık dışında herhangi bir pencere dekorasyonundan yoksundur. dwm'nin konfigüre edilebilirliği, kaynak koduna yama uygulamak anlamına geldiğinden, başka pek çok seçenek mümkündür.[10]

dmenu

dmenu, dwm projesinin bir parçası olarak geliştirilen klavyeyle çalışan bir menü yardımcı programıdır. Genellikle kullanıcı tarafından yapılandırılan bir tuş kombinasyonuyla çağrıldığında dmenu, ekranın üst kenarında stdin akışının yatay bir menüsünü görüntüler. Bu, genellikle kullanıcının $PATH öğesinden yürütülebilir adlar listesini yönlendirmek için kullanılır, ancak dmenu, bir menünün gerekli olduğu herhangi bir amaç için kullanılabilir. Kullanıcı bir program adı yazmaya başlayabilir ve dmenu, kullanıcının yazdığı şey için yalnızca alt dize eşleşmelerini gösterecek şekilde listeyi daraltır. Kullanıcı, menüde gezinmek için ok tuşlarını da kullanabilir. Bir seçim yapıldığında, dmenu seçilen metni, programı başlatmak için genellikle bir kabuğa aktarılan stdout'a gönderir. Komut satırı seçenekleri, menünün yazı tipini ve renklerini değiştirebilir, aramayı büyük/küçük harfe duyarlı hale getirebilir, ayrıca menüyü dikey yönlendirmeye geçirebilir veya ekranın altına yerleştirebilir. TrueType yazı tiplerini Xft kullanarak etkinleştirmek için bir yama mevcut olmasına rağmen, varsayılan olarak yalnızca X Yazı Tipi Sunucusu yazı tipleri desteklenir.

dmenu, klavyeyi kullanarak programların grafik bir ortamdan hızlı bir şekilde başlatılmasına izin verdiği için, Linux için Katapult veya GNOME Do veya Mac OS X için LaunchBar veya Quicksilver gibi uygulama başlatıcılara işlev olarak benzer.

dwm'ye ek olarak,[11] dmenu genellikle xmonad,[12] veya Openbox,[11] gibi diğer pencere yöneticileri ve uzbl web tarayıcısı gibi diğer yazılımlarla birlikte kullanılır.[13]

Çatallar ve yamalar

dwm etkili bir proje olmuştur; diğer birçok pencere yöneticisi, dwm'nin kaynak kodunu temel alır veya ondan ilham alır. Resmi sitede kapsamlı bir çatal ve yama listesi bulunabilir. Aşağıda birkaç dikkate değer örneğin bir listesi bulunmaktadır:

  • awesome, dwm'yi FreeType desteği, yeniden yapılandırılabilirlik, Lua betik oluşturma desteği, tema ve daha fazla düzen türüyle genişletir.
  • xmonad, Haskell'de ek özelliklere sahip bir dwm yeniden yazmadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Garbe, Anselm R. "Anselm R Garbe". garbe.us. Archived from the original on 2009-11-25. Retrieved 2011-05-15.
  2. ^ "0.1 Release tag". 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2022. 
  3. ^ "dwm dynamic window manager" 2 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. dwm.suckless.org.
  4. ^ "MIT/X Consortium License" 23 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. suckless.org.
  5. ^ "xmonad". Bits and Bytes. 2 Nisan 2007. 21 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2011.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ a b "20 Most Nimble and Simple X Window Managers for Linux". TechSource. 2 Ağustos 2008. 5 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "dwm home page". 1 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. dwm is customized through editing its source code, which makes it extremely fast and secure - it does not process any input data which isn’t known at compile time 
  8. ^ "Keyboard-driven environments open a new window on the desktop". Linux.com. SourceForge, Inc. 31 Mayıs 2007. 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2010.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "A Review And Tutorial Of The DWM Window Manager". Linux Goodies. 3 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  10. ^ "patches". 17 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ a b Arch Linux Magazine Team (January 2010). "Software Review: 2009 LnF Awards". Arch Linux Magazine. 16 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  12. ^ "100 open source gems - part 2". TuxRadar. Future Publishing. 21 Mayıs 2009. 25 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010. 
  13. ^ "Uzbl: a browser following the UNIX philosophy". LWN.net. Eklektix, Inc. 15 Temmuz 2009. 26 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İleri okumalar

  • (Almanca) Tobias Walkowiak, Dynamische Fenster mit DWM. Ressourcen sparen mit dem etwas anderen Window Manager, freeX, issue 6/07, (Oct/Nov 2007) pp. 44–47

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Chromium OS</span>

Chromium OS, Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Chrome OS'un açık kaynak geliştirme sürümü. Chrome OS'un kaynak kodu BSD lisansı ile 19 Kasım 2009'da Chromium OS olarak yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Openmoko Linux</span>

Openmoko Linux Openmoko projesi tarafından geliştirilen akıllı telefonlar için bir işletim sistemidir. Çeşitli özgür yazılım bile oluşan Ångström dağıtımına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CMS Made Simple</span>

CMS Made Simple (CMSMS) açık kaynak (GPL) lisansıyla yayınlanan bir içerik yönetim sistemidir (CMSMS) web geliştiricileri ve site sahipleri tarafından kullanılmaktadır. Bilişim kitapları alanında dünyanın en saygın yayın evlerinden Packt Publishing tarafından 2010 yılı içerisinde yapılan ankette PHP ile geliştirilmiş en iyi açık kaynak içerik yönetim sistemi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I3 (pencere yöneticisi)</span>

i3, X11 için tasarlanmış, wmii'den esinlenerek C dilinde yazılmış bir döşemeli pencere yöneticisidir. Dinamik olarak işlediği döşeme, istifleme ve sekme düzenlerini destekler. Yapılandırma düz metin dosyasıyla gerçekleştirilir ve i3'ü genişletmek, birçok programlama dilinden Unix alan soketi ve JSON tabanlı IPC arayüzü kullanılarak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">IceWM</span>

IceWM, Marko Maček tarafından X Pencere Sistemi grafik altyapısı için yazılmış bir istiflenebilir pencere yöneticisidir. Sıfırdan C++ dilinde yazılmış ve GNU LGPL lisansı altında yayımlanmıştır. Bellek ve işlemci bakımından görece olarak hafif ve Windows 95, Windows XP, Windows 7, OS/2, Motif ve diğer grafiksel kullanıcı arayüzlerine benzer temalarla gelmektedir. IceWM, hafif ve özelleştirilebilir olmasıyla beraber görünüş ve his olarak başarılı olması için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Openbox</span>

Openbox, X Pencere Yöneticisi sistemi için GNU Genel Kamusal Lisansı altında geliştirilmiş istiflenebilir bir pencere yöneticisidir. Asıl olarak Blackbox 0.65.0 sürümlü programdan türetilmiştir. Openbox, 3.0 sürümünden itibaren en baştan C dilinde yazılmıştır bundan ötürü herhangi bir Blackbox kodu temel alınmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstiflenebilir pencere yöneticisi</span>

İstiflenebilir pencere yöneticisi tüm pencereleri belirli bir sıraya göre görüntüleyebilen ressam algoritması tekniğini kullanarak birbirlerinin üst üste gelebilmesi imkanını sağlayabilen bir pencere yöneticisidir. Üst üste pencerelerin gelebilmesini sağlayan ama kompozit pencere yöneticisi olmayan bütün pencere yöneticileri istiflenebilir pencere yöneticisi olarak değerlendirilir. İstiflenebilir pencere yöneticisi olmayan pencere yöneticilerinde pencerelerin üst üste gelebilmesini sağlayamadığı için döşemeli pencere yöneticisi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Döşemeli Pencere Yöneticisi</span>

Döşemeli pencere yöneticisi, ekranı ortak bir şekilde bölmekle beraber programların birbiri üstüne gelmeyecek şekilde görüntülenmesini sağlayan bir pencere yöneticisi tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">AfterStep</span>

AfterStep, X Pencere Sistemi için tasarlanmış istiflenebilir bir pencere yöneticisidir. AfterStep masaüstü konfigürasyonu için esneklik, geliştirilmiş görsellik, sistem kaynaklarının etkili kullanımı gibi özellikler sunmak için geliştirilmiştir. MachTen gibi dağıtımlarda kullanılmıştır. AfterStep köken itibari ile NeXTSTEP'e benzeyecek şekilde düzenlenmiş FVWM'nin bir çeşididir fakat geliştirme döngüsü ilerledikçe kökeni FVWM'den ayrışmaya başladı. 2000'de Linux websitesi TuxRadar AfterStep'i "geniş kapsamlı konfigürasyon seçenekleri ile bazı görkemli temalar yaratabilme imkanı sağlayan hızlı ve güvenilir" şeklinde överek yılın en iyi pencere yöneticisi olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">Blackbox</span>

Blackbox, X Pencere Sistemi için tasarlanmış özgür ve açık kaynak kodlu istiflenebilir penceresi yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Devuan</span>

Devuan, systemd yerine sysvinit, runit veya OpenRC kullanan Debian Linux dağıtımının bir çatalıdır. Devuan, systemd gibi projeler tarafından "kilitlenmeyi" önlemeyi amaçlar ve Linux'u diğer Unix sistemlerinden ayırmaktan kaçınmak için diğer init sistemleriyle uyumluluğu korumayı hedefler.

<span class="mw-page-title-main">Awesome (pencere yöneticisi)</span> X Pencere Sistemi için pencere yöneticisi

AwesomeWM, C ve Lua programlama dillerinde geliştirilmiş X Pencere Sistemi için tasarlanmış dinamik bir pencere yöneticisidir. Lua, pencere yöneticisini yapılandırmak ve genişletmek için de kullanılır. Gelişimi bir dwm çatalı olarak başladı. Son derece küçük ve hızlı olmayı, ancak kapsamlı bir şekilde özelleştirilebilir olmayı hedefliyor. Kullanıcının klavyeyi kullanarak pencereleri yönetmesini mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">Android Debug Bridge</span>

Android Debug Bridge, Android tabanlı cihazlarda hata ayıklamak için kullanılan bir programlama aracıdır. Android cihazındaki arka plan programı, ana bilgisayardaki sunucuya USB veya TCP üzerinden son kullanıcı tarafından kullanılan istemciye bağlanan TCP üzerinden bağlanır. 2007'den beri Google tarafından Apache Lisansı altında açık kaynaklı yazılım olarak sunulan özellikler arasında bir kabuk ve yedekleme yapma imkanı bulunmaktadır. adb yazılımı; Windows, Linux ve macOS ile uyumludur. Botnet'ler ve RSA kimlik doğrulaması ve cihaz beyaz listeye alma gibi azaltıcı etkenlerin geliştirildiği diğer kötü amaçlı yazılımlar tarafından kötüye kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LXLE Linux</span>

LXLE, LXDE masaüstü ortamını kullanan ve en son Ubuntu/Lubuntu LTS sürümünü temel alan bir Linux dağıtımıdır. LXLE, hem eski hem de yeni donanımda iyi çalışan, görsel estetiğe odaklanan hafif bir dağıtımdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak video oyunu</span>

Açık kaynaklı bir video oyunu veya basitçe açık kaynak bir oyun, kaynak kodu açık olan bir video oyunudur. Genellikle kaynak kodu serbestçe dağıtılabilir ve bazen platformlar arası uyumludur.

Alpine Linux, küçük, basit ve güvenli olacak şekilde tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır. Diğer Linux dağıtımlarının çoğundan farklı olarak, Alpine daha yaygın olarak kullanılan glibc, GNU Core Utilities ve systemd yerine musl, BusyBox ve OpenRC kullanır.

<span class="mw-page-title-main">AutoKey</span>

AutoKey, Linux için ücretsiz, açık kaynaklı bir komut dosyası oluşturma uygulamasıdır.

A/UX, Macintosh bilgisayarlar için Apple Computer tarafından geliştirilmiş Unix tabanlı bir işletim sistemidir ve System 7'nin grafik arayüzü ve uygulama uyumluluğu ile entegredir. Apple'ın 1988'de başlatılan ve 3.1.1 sürümüyle 1995'te kullanımdan kaldırılan ilk resmi Unix tabanlı işletim sistemidir. A/UX, Macintosh II, SE/30, Quadra ve Centris serileri dahil olmak üzere bir FPU'ya ve disk belleği yönetim birimine (PMMU) sahip belirli 68k tabanlı Macintosh modellerini gerektirir.

cwm (pencere yöneticisi)

cwm X Pencere Sistemi için bir yığın pencere yöneticisidir. Öncelikle OpenBSD'nin temel sisteminin bir parçası olarak geliştirilmiş olsa da diğer Unix benzeri işletim sistemlerinde taşınabilir versiyonları mevcuttur.

Daha önce Desktop Compositing Engine (DCE) olarak bilinen Masaüstü Pencere Yöneticisi, Windows Vista'dan beri Microsoft Windows'ta bulunan ve Windows'un grafik kullanıcı arayüzünün donanım hızlandırma ile oluşturulmasını sağlayan pencere yöneticisidir.