İçeriğe atla

Dwejra Kulesi

Dwejra Kulesi
Dwejra, San Lawrenz, Gozo, Malta
Yapı bilgisi
Yapı sahibiMalta
Halka açık mı?Evet
Bugünkü durumuİyi
Yapı tarihçesi
İnşa1652
Garnizon bilgisi
GarnizonMalta Topçu Birliği
Dwejra Kulesi
Dwejra Kulesi

Dwejra Kulesi, (Maltese: Torri tad-Dwejra)[1] Malta'nın Gozo adasında bulunan San Lawrenz, Dwejra Körfezi'nde küçük bir gözetleme kulesidir. Lascaris kulelerinin bir parçası olarak yapımı 1652'de tamamlandı. Günümüzde, iyi durumda ve ziyaretçilere açıktır.

Dwejra Kulesi, Xlendi Kulesi, Mġarr ix-Xini Kulesi ve Isopu Kulesi olmak üzere Gozo adasında ayakta kalan dört kıyı gözetleme kulesinden biridir.

Tarihi

Dwejra Kulesi, 1652 yılında Giovanni Paolo Lascaris'in döneminde inşa edilmiş ve yapımı Gozo Üniversitesi tarafından finanse edilmiştir. 1637-1652 yılları arasında Saint John tarafından Malta'da inşa edilen Lascaris kulelerinden biridir.

Yapımının ardındaki amaç, bir gözetleme kulesi olarak işlevsellik sağlamak ve çevredeki alanları korsan saldırılarından korumaktı. Bu kule, tıpkı diğer kuleler gibi, gece ve gündüz sırasıyla ateş ve duman yoluyla yakındaki savunma alanlarıyla iletişim kurabiliyordu. Kulenin işletme giderleri, yanındaki kaynaklarından tuz üretilerek karşılanmıştır. 18.'nci yüzyılda üç adet 6 librelik topla donatılmıştır. 1744'te Grand Master Pinto, Mantar Kayası'na gitmeyi "adadaki bir mantarın tıbbi güçleri olduğuna inandığı için" yasadışı hale getirmiştir. Dwejra Kulesi, herhangi birinin bu adaya tırmanmasını önlemek için bir gözcü kulesi olarak da kullanılmıştır.[2]

Kule, 1839 ve 1873 yılları arasında Royal Malta Fencible Artillery şirketi tarafından yönetildi. Daha sonra, Birinci Dünya Savaşı sırasında, krala ait Malta Alayı ve Kraliyet Malta Topçularının sevk edildiği 1914 yılına kadar terk edildi. II. Dünya Savaşı'nda bir gözlem noktası olarak tekrar kullanıldı.[3]

Kule, 1956'da Gerald de Trafford'a kiralandı ve tamamen harap durumda Din l-Art Ħelwa şirketine devredildi.

Günümüzde

Arka planda Azure Penceresi bulunan Dwejra Kulesi

Kule 1997 ve 1999 yılları arasında Din l-Art Ħelwa tarafından restore edilmiştir. Şu anda iyi durumda ve ücretsiz olarak halka açıktır.[4]

Popüler Kültürde

  • Dwejra Kulesi, 1963 tarihli Treasure in Malta ve 1985 yılında Among Wolves filmlerinin çekimlerinde kullanıldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Dwerja Tower, Gozo". Le Crac. 4 Temmuz 2015. 15 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Dwejra Tower". Visit Gozo. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014. 
  3. ^ "Dwejra Tower". Malta Info Guide. 5 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2015. 
  4. ^ "Dwejra Tower, Gozo". Din l-Art Ħelwa. 29 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014. 
  5. ^ Heritage Saved – Din l-Art Ħelwa – 1965–2015. Luqa: Miller Distributors Ltd. 2015. ss. 163-170. ISBN 9789995752132. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi</span> İstanbulda bulunan tarihî kule

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tower Bridge</span> Londrada bulunan asma köprü

Tower Bridge, Birleşik Krallık'ın Londra şehrinde Thames Nehri üzerinde yer alan iki katlı bir açılır kapanır köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Willis Kulesi</span>

Willis Kulesi veya önceki adıyla Sears Kulesi Amerika Birleşik Devletleri'nin Chicago şehrinde bulunan, ABD'nin üçüncü ve dünyanın yirmi ikinci en yüksek gökdeleni. 3 Mayıs 1973 yılında yapımı tamamlanmıştır. 1998 yılına kadar dünyanın en yüksek gökdeleni unvanına sahipken Malezya'da inşa edilen Petronas İkiz Kuleleri birinciliği ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Kulesi</span>

Beyazıt Kulesi, yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla İstanbul'un Beyazıt semtinde ilk olarak 1749 yılında ahşap olarak inşa edilen 85 metre yüksekliğinde kule. Yapılan ilavelerle kulenin yüksekliği 118 metreye ulaşmıştır. Nöbet, işaret ve sancak katları olmak üzere üç bölümden oluşur. Gözetleme yerine kadar çıkan merdivenler 180 basamaktan ibarettir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Kalesi</span>

Londra Kulesi, Londra'nın merkezinde, Thames Nehri'nin kuzey kıyısında bulunan tarihî bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Yafa Saat Kulesi</span> İsrailde Osmanlı dönemi saat kulesi

Yafa Saat Kulesi İsrail'de Osmanlı döneminde dikilmiş yedi saat kulesinden biridir. Diğerleri Safed, Akka, Nasıra, Hayfa, Nablus ve Kudüs'e dikilmiştir fakat bunlardan sonuncusu şu anda ayakta değildir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Saat Kulesi</span>

Samsun Saat Kulesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Saathane Meydanı'na adını veren kule.

<span class="mw-page-title-main">BT Tower, Londra</span>

BT Tower, Londra İngiltere, Londra'da eskiden bir kamu kurumu olarak Birleşik Krallık'ta telefon ve telekomünikasyon sektörlerini işleten "General Post Office " tarafından ana maksadı UHF-tipli telekomünikasyon kulesi ve ofis olarak kullanılmak üzere yaptırılan bir gökdelen binasıdır. Yapının konuş yeri Londra'nın Camden'de "Clevland Street"'dedir. Yapıya 1961'da başlanmış ve 1964'te yapı bitirilmiştir.

Manş Adaları'nda yüzyıllar boyunca çok sayıda yel değirmenleri bulunuyordu. Bu değirmenlerde çoğunlukla mısır öğütülüyordu. Günümüzde bu yel değirmenlerinin ancak yarısı ayakta kalabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">L-Innu Malti</span>

L-Innu Malti, Malta'nın ulusal marşıdır. 1830 yılında şair Dun Karm Psaila tarafından yazılan marş, aynı yıl Robert Samut tarafından bestelendi. 1964 yılında Malta'nın ulusal marşı olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azur Penceresi</span>

Azur Penceresi ayrıca bilinen adlarıyla Dwejra Penceresi veya Mavi Pencere, Malta'nın Gozo adasında bulunan 28 metre (92 ft) yüksekliğinde kireç taşından oluşmuş doğal kemer.

<span class="mw-page-title-main">Comino</span>

Comino Adası, Eskiden Ephaestia olarak adlandırılan Comino Adası, Malta adaları arasında Akdeniz'deki Malta adası ve Gozo adası arasında olan, 3,5 kilometrekarelik küçük bir adadır. Adını bir zamanlar Malta adalarında yetişen kimyon tohumundan alır ve ada Malta Cumhuriyeti'nin en az nüfuslu bölgesidir. 2017 ve 2020'de diğer iki sakinin ölümünün ardından, yalnızca iki sakinden oluşan kalıcı bir nüfusu vardır. Artık sadece Salvu Vella ve kız kardeşi Veggie adada kalıcı olarak ikamet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">San Marino'nun Üç Kulesi</span>

San Marino'nun Üç Kulesi, San Marino'da bulunan bir grup kuledir. Başkentteki Monte Titano'da yer alan bu üç kule ulusal bayrak ve armanın üzerinde resmedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Montale (San Marino)</span>

Montale, San Marino Cumhuriyeti'nin başkenti San Marino şehrine bakan üç zirveden biridir. Diğer ikisi De La Fratta ve Guaita'dır.

<span class="mw-page-title-main">Triq il-Wiesgħa Kulesi</span>

Triq il-Wiesgħa Kulesi, Malta’nın Żabbar şehri yakınlarında 17. yüzyılda inşa edilmiş küçük bir sahil gözetleme kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Our Lady of Victory Kilisesi (Valletta)</span>

Saint Anthony the Abbot Kilisesi olarak da bilinen Our Lady of Victory kilisesi Malta'nın Valletta şehrinde tamamlanan ilk kilise ve binaydı. 1566'da, Malta'nın Büyük Kuşatması'nın ardından, Büyük Üstat Jean Parisot de Valette ve yönetimi bir şükran gösterisi olarak Meryem Ana'nın Doğuşu adına bir kilise inşa etmek istedi. Bu inşaat De Valette tarafından finanse edildi.

<span class="mw-page-title-main">Għajn Tuffieħa Kulesi</span>

Għajn Tuffieħa Kulesi Malta'nın Mġarr yerleşiminde bulunan bir gözetleme kulesidir. 1637 yılında tamamlanan kule Lascaris kulelerinin ikincisidir. Kıyı erozyonu tehdidi altında olmasına ve 2023'teki bir fırtına sırasında hasar görmesine rağmen kule çoğunlukla sağlamdır.

<span class="mw-page-title-main">Nadur Kulesi</span>

Nadur Kulesi Malta'nın Rabat yerleşiminde bulunan bir gözetleme kulesidir. 1637 yılında tamamlanan kule Lascaris kulelerinin üçüncüsüdür. Diğer Lascaris kulelerinden farklı olarak iki yerine tek katlıdır ve deniz kenarına değil iç bölgeye inşa edilmiştir.