İçeriğe atla

Duygu Demir

Duygu Demir
TarzlarKlasik batı müziği, dünya müziği, caz
MesleklerMüzisyen
ÇalgılarViyolonsel

Duygu Demir, Türk çellist, besteci.

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde klasik eğitim aldıktan sonra müzik eğitimine Fransa'da devam eden sanatçı; Türkiye'ye döndükten sonra sokak müzisyenliği yaptı, çellist, besteci, akustik aranjör olarak farklı alanlarda ve farklı türlerde müzik üretti. Klasik batı müziği, caz, rock, Afrika müziği gibi türlerden etkilenen besteleri vardır.[1]

Yaşamı

Çello çalmaya 1995 yılında başladı.[2] Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin Müzik Hazırlık Okulu’nda Joshep Györffy ile altı sene çello çalıştı.[3] Okul dışında İlhan Baran'ın post-romantik ve çağdaş müzik analiz derslerini ve Ertuğrul Oğuz Fırat'ın çağdaş müzik repertuarı derslerini takip etti.[4]

2002'de Perpignan Konservatuvarı’nda okumak üzere Fransa’ya gitti. Carol Parer ile klavsen; Christian Sala ile viola da gamba, Deniz Dufour ile elektro-akustik müzik analizi çalıştı. Fransa'da bulunduğu dönemde doğaçlama müzik ve dans atölyelerinde eğitim aldı. Fransa ve İspanya’da Christian Sala Viola da Gamba Topluluğu ile çeşitli konserlerde yer aldı. Doğaçlama müzik ile modern dans sanatçılarına çeşitli gösterilerde eşlik etti.

Üç yıl sonra Türkiye'ye döndü ve İstanbul'a yerleşti.[5] İstanbul Metrosu'nda ve İstiklal Caddesi'nde sokak müzisyenliği yaptı.[6]

Aranjmanlarını kendisinin oluşturduğu dünya müziği konserleri, modern dansla beraber doğaçlama müzik konserleri, solo dinletiler, film ve belgesel müzikleri gibi değişik alanlarda müzik üretti. "Ferrum Motum" adıyla sunduğu solo çello eserlerini[7] ve kurduğu Seven Seas adlı grubu için bestelediği eserleri içeren birer albüm kaydetti.[5] Eserleri arasında Metin Andaç’ın "Sabahattin Ali-Sabah Yıldızı" ve "Işığımızın İşçileri" belgesellerinin özgün müzikleri yer alır.[8] İstanbul’da çeşitli konser ve gösterilerde sahne almakta, çello ve piyano dersleri vermektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Sesler Âlemi 28.Bölüm İzle". Sesler Âlemi 28.Bölüm, TRT. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. []
  2. ^ Sokağın Sesleri: Osmanlı'dan Günümüze Sokak Müziği. İletişim Yayınları. ISBN 978-975-05-3288-7. 16 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  3. ^ Eren, Ozan (1 Haziran 2010). "Duygu Demir İle Müzik Üzerine Bir Röportaj". Koridor Sanat ve Edebiyat Dergisi (14). 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  4. ^ "Tünel`de çello dinlemek..." www.iett.istanbul. 10 Şubat 2012. 6 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  5. ^ a b Eren, Ozan. "Kendine özgü yol çizen bir sanatçı: Duygu Demir". birgun.net. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  6. ^ Aydemir, Gizem (7 Haziran 2014). "Sokakta Bir Çellist". SANATATAK. 15 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  7. ^ "Duygu Demir "Ferrum Motum"". kultursanat.kadikoy.bel.tr. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  8. ^ "Senem Diyici ve Duygu Demir 'Lirizm Projesi' konseriyle Kadıköy NHKM'de". soL. 23 Haziran 2016. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demir Demirkan</span> Türk sanatçı

Demir Demirkan, Türk gitarist, şarkıcı-şarkı yazarı ve albüm yapımcısıdır. Bilkent Üniversitesinde okuduğu sırada Pentagram grubundan Tarkan Gözübüyük ile tanıştı ve onun vasıtasıyla 1990 yılında gruba baş gitarist olarak katıldı. Demir Demirkan 1992 yılında Pentagram ile "Trail Blazer" albümünü kaydettikten sonra Los Angeles'a taşınarak 1992'de Musicians Institute'da eğitime başladı. 1996'da Eğitimini tamamlayıp İstanbul'a döndükten sonra Türk rock müziği için çok önemli iki albüm olan Şebnem Ferah'ın Kadın albümünün prodüktörlüğünü üstlendi ve Pentagram ile de 1997 yılında Anatolia albümünü yaptı. Aynı yıl Sertab Erener'in Sertab Gibi albümünün prodüksiyonunu gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ersoy</span> Türk ses sanatçısı

Bülent Ersoy, Türk sanat müziği şarkıcısı. Sanatçı "Diva" lâkabıyla bilinir.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Viyolonsel</span> yaylı ailesinden dört telli ve tenor sesli bir çalgıdır

Viyolonsel ya da çello yaylı çalgıların bir türüdür. Viyolonsel, yaylı ailesinden dört telli ve tenor sesli bir çalgıdır.

<span class="mw-page-title-main">Göksel Baktagir</span> Türk kanun sanatçısı

Göksel Baktagir, kanun sanatçısı ve bestekârdır.

Emre Şen,. Türk piyanist.

Muhittin Şerif Targan, Türk besteci, ud ve çello virtüözü, portre ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Mstislav Rostropoviç</span> sovyet-Rus çellist ve kondiktör

Mstislav Leopoldoviç Rostropoviç Rus çellist ve orkestra şefidir. 20. yüzyılın en önemli çello sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

Truls Olaf Otterbech Mørk, Norveçli çellist.

<i>Orhan Gencebay Film Müzikleri</i>

Orhan Gencebay Film Müzikleri, Orhan Gencebay'ın 2007 yılında Kervan Plakçılık'tan çıkan albümü. 2 CD'den oluşan albüm Gencebay'ın yer aldığı filmlerdeki parçalardan oluşuyor.

Yaşar Özel, "Ses Kralı" unvanıyla da bilinen bas bariton sesli Türk sanat müziği solistidir.

Efe Baltacıgil, Türk çellist.

Mehmet Can Özer, Türk besteci, ses mühendisi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Yo-Yo Ma</span> Amerikalı müzisyen

Yo-Yo Ma, Çinli ve Amerikan çellist ve söz yazarıdır. Diskografisinde bulunan 75'i aşkın albüm ile 15 defa Grammy Ödülü kazanmıştır. Annesi şarkıcı, babası ise besteci ve müzik öğretmeniydi. İlk konserini 5 yaşında verdi. Ailesiyle birlikte 7 yaşında ABD’ye göç edip eğitimini ünlü müzik okulu Julliard’da sürdürdü ve 1976’da Harvard Üniversitesi’nden mezun oldu. Kendisine 1991’de onursal doktora unvanı verildi. Pablo Cassals ve David Popper'in üslubunu 21. yy'a taşıdığı için '‘Mesih'' olarak sıfatlandırılır. Tango müziğini çello ile yorumlayan ilk çellisttir. 2001’de Ulusal Sanat Madalyası’nı kazandı.

Poyraz Baltacıgil, Türk çellist.

Gamze Kırtıl, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.

Tolga Tüzün, Türk müzisyen, besteci ve ses tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Erdem</span> Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni

Kâmil Erdem, Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni.

<span class="mw-page-title-main">Jamal Aliyev</span> Türk çellist

Jamal Aliyev, Türk çellist.