İçeriğe atla

Duygu Asena Roman Ödülü

Duygu Asena Roman Ödülü, 2007 yılından bu yana Doğan Kitap tarafından her yıl bir romana verilen edebiyat ödüldür. Yazar Duygu Asena anısına 19 Nisan günü yapılan bir törenle verilmektedir.

Ödülün amacı resmî yönetmelikte şöyle belirtilmiştir: "Duygu Asena'nın görüşlerini genç kuşaklara aktarmak, toplum algısında kadın ve özgürlükleri konularında hassasiyetler yaratmak, bu konuda yapılacak çalışmalara esin kaynağı olmak ve genç yazarları, yeni çalışmaları teşvik etmek."[1]

Ödül sahipleri

Kaynakça

  1. ^ Ödül Yönetmeliği. Doğan Kitap[] URL erişim tarihi: 15 Haziran 2009.
  2. ^ "Duygu Asena Roman Ödülü'ne Oylum Yılmaz layık görüldü". Gazete Karınca. 4 Mayıs 2018. 7 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2018. 
  3. ^ "Duygu Asena Roman Ödülü Gaye Boralıoğlu'na verildi". NTV. 16 Mayıs 2019. 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2019. 
  4. ^ "Duygu Asena Roman Ödülü sahibini buldu". edebiyathaber.net. 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2020. 
  5. ^ "2021 Duygu Asena Roman Ödülü Kazananı Nermin Yıldırım Oldu". Kayıp Rıhtım. 28 Mayıs 2021. 28 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  6. ^ "2022 Duygu Asena Roman Ödülü'nde Kazanan Seray Şahiner Oldu". Kayıp Rıhtım. 19 Mayıs 2022. 19 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2022. 
  7. ^ "2023 Duygu Asena Roman Ödülü'nün Kazananı Arlin Çiçekçi Oldu". Kayıp Rıhtım. 17 Nisan 2023. 20 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2023. 
  8. ^ "Önderoğlu'na Duygu Asena Roman Ödülü". Birgün. 6 Nisan 2024. 8 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

Sait Faik Hikâye Armağanı, her yıl yazar Sait Faik Abasıyanık anısına, ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs'ta bir öykücüye verilen edebiyat armağanıdır.

Latife Tekin,, Türk edebiyat yazarı.

Orhan Kemal Roman Armağanı, Türk yazar Orhan Kemal'in anısına 1972'den bu yana her yıl verilen roman ödülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Duygu Asena</span> Türk yazar ve kadın hakları savunucusu

Duygu Asena, Türk gazeteci ve yazar, kadın hakları savunucusu.

Kadının Adı Yok, Duygu Asena'nın yazdığı, 1987 yılında basılan kitap.

<span class="mw-page-title-main">Emine Işınsu</span> Türk yazar, şair ve dergi editörü

Emine Işınsu Öksüz, Türk roman ve oyun yazarı, şair ve dergi editörü.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Türkali</span> Türk yazar, senarist

Abdülkadir Pirhasan, Türk roman ve senaryo yazarı, şairdir.

Seray Şahiner, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Gaye Boralıoğlu</span>

Gaye Boralıoğlu, Türk yazar, gazeteci, reklam yazarı ve senarist.

Oylum Talu, Türk televizyoncu ve sunucudur.

Everest Yayınları İlk Roman Ödülü, 2006 yılından beri her yıl Everest Yayınları tarafından düzenlenen roman yarışmasıdır. Ödül tutarı 3000 ₺'dır. Bu tutar, romanın ilk baskısının telifidir. Ödülü alan kitap Everest Yayınlarınca basılır.

Nur Yazgan, Türk yazardır.

Irmak Zileli, antropolog ve roman yazarı.

Sibel K. Türker, Türk roman ve öykü yazarıdır.

Türk kadın yazarlar; geçmişten günümüze roman, deneme, öykü, şiir, makale, günce, senaryo, tiyatro gibi çeşitli edebi türlerde eser veren Türk kökenli kadınlar olarak değerlendirilebilecek yazarlardır. Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.

Eren Aysan, Türk dramaturg, şair ve yazar. Behçet Aysan'ın kızı, Edip Aysan'ın torunudur.

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Bartu Bölükbaşı</span> Türk çizer ve yazar

Bartu Bölükbaşı, Türk çizer ve yazar. Türk Mitolojisi ile harmanlayarak yarattığı Gesar serisi ve Türk Mitolojisi çizimleri ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Abdulrazak Gurnah</span> Zanzibar doğumlu Tanzanyalı yazar

Abdulrazak Gurnah, Zanzibar doğumlu Tanzanyalı yazar ve edebiyatçı. Gurnah, "kültürler ve kıtalar arasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine nüfuz etmesinden" dolayı 2021 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Gurnah, 1986'da Wole Soyinka'dan bu yana Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk siyah Afrikalı yazar oldu.