İçeriğe atla

Duyar kasma

Kontrol Edilmiş

Duyar kasma (İngilizce: virtue signalling),[1] kişinin samimiyetsizce kendini ahlaki yönden üstün veya başka bir deyişle duyarlı göstermesi eylemine verilen aşağılayıcı bir terimdir. Genellikle sosyal medyada hashtag aktivizmi peşinde koşanlar için kullanılır. Terimin 2013 yılı dolaylarında yaygınlık kazanıldığı sanılmaktadır.[2] Terim, dilin bozulmasından[3][4] toplumsal bilincin yitimine[5][6] değin pek çok yönden eleştiri konusu olmuştur. Ancak kimi çevrelerce terim kabul görmüş ve kullanılagelmiştir.[7][8]

Terimin "duyar kasma" şeklindeki argo kullanımına karşılık akademik çalışmalarda "Gösterişçi Duyarlılık" terimi kullanılmaya başlanmış ve "birey ya da kuruluşların, gerçek hayatta sahip oldukları şaibeli olan iyi niyetli düşünce ve inançlarını genellikle toplum nezdinde duyarlı, erdemli ve sorumlu bir şekilde algılanma amacı güderek, yüz yüze veya çeşitli medya araçları kanalıyla kolay yoldan çevrelerine duyurma davranışı" olarak tanımlanmıştır. Gösterişçi duyarlılık, "Bireysel" (performatif farkındalık, performatif müttefiklik) "Örgütsel" (yeşil yıkama-aklama, duyar pazarlaması, femvertising, sözde etkinlik, örgütsel bağış) ve "Siyasal" olmak üzere temel olarak üç türe ayrılmaktadır. Siyasal iletişim sürecinde aktörler tarafından sıklıkla sergilenen gösterişçi duyarlılık davranışı, literatüre "Siyasal Gösterişçi Duyarlılık" olarak geçmiştir. Gösteri amaçlı slaktivizm, kliktivizm ve hashtag aktivizmi, siyasal gösterişçi duyarlılık davranışının sergilendiği pasif eylemlerdir.[9][10][11]

Kaynakça

  1. ^ "Tureng virtue signalling". 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Duyar, duyarlı, duyar kasmak". 4 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Gençlik dili ve edebiyatı 101". 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Polemiklerinizdeki acitasyon". 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Bilinçsiz neslin moda kelimesi: Duyar kasmak". 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Duyarın parodisi". 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Duyar sosyolojisi". 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "İyi olmaktan korkanlara nasıl yardım edebiliriz". 3 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Dijital Siyasal İletişimde Gösterişçi Duyarlılık Davranışı ve ABD Eski Başkanı D. J. Trump'ın Politik Söylemleri Üzerine Bir İnceleme". Kitap Bölümü. Literatürk Academia. 2022. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  10. ^ Taşoğlu, Nihal PAŞALI; Çağlayan, Sema (15 Ekim 2022). "Gösterişçi Duyarlılık Sergileme ya da Duyar Kasma: Kavramsal Bir Çerçeve". Selçuk İletişim. 15 (2): 833-859. doi:10.18094/josc.1027163. 15 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2022. 
  11. ^ Çağlayan, Sema (2024). Kadına Yönelik Şiddet Olaylarında Gösterişçi Duyarlılık: Eleştirel Perspektiften Sosyal Medya Üzerine Bir Analiz. TRT Akademi, 09(20), 172-203. https://doi.org/10.37679/trta.1408109

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aktivizm</span> Toplumda algılanan daha büyük bir iyiye doğru değişim yaratma çabaları

Aktivizm, aksiyonizm veya etkincilik, toplumsal değişme ya da politik değişiklik meydana getirmek için kasıtlı bir biçimde yapılan eylem olarak tanımlanabilir. Bu eylem çelişmeli tartışmalarda taraflardan birini desteklemek ya da muhalefet etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taner Kışlalı</span> Türk gazeteci ve akademisyen

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve öğretim üyesi.

Ali Armağan Çağlayan, Türk televizyon yapımcısı, avukat ve YouTuber.

İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir. İletişim tüm tarafların üzerinden bilgi alışverişi yapılacak ortak bir dili anlamalarına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Demir</span>

Vedat Demir, iletişim profesörü, gazeteci, yazar. Freie Universität Berlin'de akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Sema (tasavvuf)</span>

Sema veya Sama,, sufinin musiki nağmelerini dinlerken sesi ve anlamı işitmesi, vecde gelip hareket etmesi ve kendinden geçip dönmesi anlamında bir tasavvuf terimidir.

Siyasal iletişim, temelde bir ikna sürecidir. Siyaset bilimindeki birçok terim için olduğu gibi, siyasal iletişimi tanımlamak da zor olmuştur. Cevaplarla ortaya konan tanımların fazlalığı, gerçekte kavramın karmaşık olmasından ya da belirsizliğinden değil, "siyasal iletişim" kavramının geniş kapsamlı olmasından kaynaklanmaktadır. sözcük olarak tek başına "siyasal" kavramını tanımlamak ne kadar güç ise, bir de buna " iletişim" gibi çok geniş kapsamlı ve tek bir tanımı yapılamayan ikinci bir kavramın eklenmesiyle ortaya çıkan "siyasal iletişim" kavramını tek bir tanıma sığdırılması da o denli güçtür.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

Politik psikoloji kavramı günümüzde algıladığımız şekilde ilk olarak Frankfurt Sosyal Araştırmalar Enstitüsü veya diğer adıyla Frankfurt Okulu’nun çalışmaları ile ortaya çıkmıştır. Theodor W. Adorno, Max Horkheimer, Herbert Marcuse ve Erich Fromm'un Marksist Felsefe ve Klasik Psikanaliz'e dayalı felsefeleri sonucu gelişmiştir. Özellikle Wilhelm Reich, Sovyet toplumunda demokrasinin gelişimi ve kitle davranışları, toplumların yönetime verdiği tepkiler hakkında çalışmalar yürütmüştür. Frankfurt Okulu felsefecileri, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da demokrasinin işleyememesi nedeniyle ekonomi ve iletişim ile psikoloji arasındaki sınırları genişleterek çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Daha sonra Jürgen Habermas'ın politik psikoloji alanında çalışmaları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Altekma SK</span>

Altekma SK, İzmir merkezli olarak faaliyet gösteren spor kulübü. 1999-2008 yılları arasında mahalli ligde mücadele eden kulüp 2008-2010 yılları arasında Tevfik Fikret Lisesi Spor Kulübü ismiyle Bölgesel Ligde mücadele etmiştir.

Anormal psikoloji, zihinsel bir bozukluğu tetikleyen veya anlaşılmayabilecek alışılmadık davranış, duygu ve düşünce kalıplarını inceleyen psikolojinin bir dalıdır. Birçok davranışın anormal olduğu düşünülse de, psikolojinin bu dalı tipik olarak klinik bağlamdaki davranışlarla ilgilenir. Anormal veya aykırı kabul edilen davranışları anlama ve kontrol etme konusunda uzun bir geçmiş tarihi vardır ve alınan yaklaşımda genellikle kültürel farklılıklar vardır. Anormal psikoloji alanı, farklı koşullar için birden fazla nedeni tanımlar, genel psikoloji alanından ve başka yerlerden çeşitli teoriler kullanır ve hala çok sayıda “anormal” ile kastedilene bağlıdır. Geleneksel olarak psikolojik ve biyolojik açıklamalar arasında, zihin-beden sorununa ilişkin felsefi bir düalizmi yansıtan bir ayrım vardır. Zihinsel bozuklukları sınıflandırmaya çalışırken farklı yaklaşımlar da vardır. Anormal üç farklı kategori içerir; subnormal, olağanüstü ve paranormaldirler.

İnternet topluluğu veya web topluluğu olarak da adlandırılan çevrimiçi topluluk, üyeleri birbirleriyle öncelikli olarak İnternet aracılığıyla etkileşimde bulunan sanal topluluktur. Çoğu kişi için, çevrimiçi topluluklar "görünmez arkadaşlardan oluşan bir aile" den oluşan ev gibidir. Çevrimiçi bir topluluk, üyelerin tartışmalar yayınlayabileceği, yorum yapabileceği, tavsiye verebileceği veya işbirliği yapabileceği bir bilgi sistemi olarak hareket edebilir. İnsanlar genellikle sosyal ağ ve sosyal medya siteleri, sohbet odası, internet forumu, e-posta listeleri ve tartışma panoları aracılığıyla iletişim kurarlar. İnsanlar ayrıca video oyunları, bloglar ve sanal dünyalar aracılığıyla çevrimiçi topluluklara katılabilir. Web 2.0 web sitelerinin popülaritesinin artması, daha kolay gerçek zamanlı iletişim ve başkalarıyla bağlantıya izin verdi ve bilgi alışverişi için yeni yolların sunulmasını kolaylaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Twitter diplomasisi</span>

Twitter diplomasisi,, sosyal medya web sitesi Twitter'ın devlet başkanları, hükümetlerarası kuruluşların (IGO) liderleri, diplomatlar tarafından diplomatik sosyal yardım ve kamu diplomasisi yürütmek için kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hashtag aktivizmi</span>

Hashtag aktivizmi, sosyal medya sitesi Twitter kökenli Hashtaglerin internet aktivizmi amacıyla kullanılmasıdır. Terim aynı zamanda hashtaglerin kullanıldığı sosyal medya platformlarında beğeni ve paylaşım yoluyla destek gösterme eylemi için de kullanılır. Hashtag aktivizminin amacı genel olarak tartışmalı bir konuda aynı fikirdeki kişileri bir araya getirmektir. Buradaki tartışmalı konuların içeriği genellikle toplumsal ve siyasi sorunlar olmaktadır. Bu nedenle, başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarını kullanmak yeni nesil bir aktivizm olarak görülebilmektedir. Bu sayede kişiler kendilerine çeşitli kurumlar üzerine nüfuz alanı edinebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi</span>

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Beyazıt Meydanı'nda yer alan bir yerleşkedir. Yerleşke İstanbul Üniversitesi'nin sembolü olmakla birlikte medyada üniversiteye girişin de sembolü olmuştur.

Sentientizm, ahlaki düşüncenin duyarlılığa dayandığı etik bir felsefedir. Sıklıkla hayvan hakları felsefesiyle ilişkilendirilir ve son zamanlarda türcülüğe bir alternatif olarak ve farklı bireylerin ahlaki değerini belirleyen diğer yöntemlere tartışılmıştır.

Ghosting ya da ghost'lamak, herhangi bir görünür uyarı veya gerekçe olmaksızın bir partner, arkadaş veya benzer bir kişiyle tüm iletişimi ve teması beklenmedik bir şekilde sona erdirme uygulamasını tanımlayan ve daha sonra söz konusu kişinin ulaşma girişimlerini veya yaptığı iletişimi görmezden gelen bir terimdir. Terim 2000'lerin başında ortaya çıktı. Sonraki on yılda, medya, sosyal medya ve çevrimiçi buluşma uygulamalarının kullanımının artmasıyla birlikte kelimenin kullanımı arttı.

<span class="mw-page-title-main">Slacktivizm</span>

Slacktivizm veya Tembel Aktivizm, sosyal medya veya çevrimiçi imza kampanyaları gibi yollarla siyasi veya sosyal bir davayı destekleme yöntemidir ve çok az çaba veya bağlılık içermesiyle karakterize edilmektedir. Slacktivizmin diğer biçimleri arasında sosyal medyada bir amaç hakkında "beğenme", "paylaşma" veya "tweet atma", bir internet imza kampanyasını imzalama, amacı destekleyen bir durumu veya mesajı kopyalayıp yapıştırma, amaçla ilişkili belirli hashtag'leri paylaşma veya dayanışmayı belirtmek için sosyal ağ hizmetlerinde kişinin profil fotoğrafını veya avatarını değiştirme gibi çevrimiçi faaliyetlerde bulunmak yer almaktadır.