İçeriğe atla

Duvar kâğıdı

Duvar kağıdı kapalı duvarlara ve tavanlara bakan bir çeşit bina kaplama malzemesi. Bir rulo halinde toplanırlar. Ana boyutları: genişlik - 0,53, 0,75, 1,06 m, uzunluk - 10 ve 25 m'dir. Duvar kağıdının ana türleri kâğıt, vinil ve dokunmamış tabandır.

18. yüzyıla kadar, Avrupa'da, duvar kağıdı kumaştan değil, kağıttan oluşuyordu. Barok döneminde, üretim geleneği Arap dünyasından İspanya'ya Avrupa'ya gelen deri duvar kağıtları yaygın olarak popülerdi. Kâğıt duvar kağıdı uzun zamandır geleneksel olarak Doğu Asya'da (Çin, Japonya) kullanılmaktadır.[1]

Duvar kağıdı esas olarak dekoratif fonksiyonlar gerçekleştirir, aynı zamanda duvarlarda gözenekleri ve çatlakları kapatır, bu da temizliğe katkıda bulunur. Duvar kağıdı duvarların tüm yüzeyini kapladığından, renkleri odanın aydınlatmasını etkiler.

Ayrıca, duvar kağıdı, sesi geciktiren malzemeler (özellikle tekstil atıkları) kullanarak ses emici fonksiyonlar gerçekleştirebilir. Bu duvar kağıdı, ses ile çalışmanın yapıldığı odalarda kullanılır.[2]

Sınıflandırma

Duvar kağıdı böyle sınıflanır:

  • kâğıt
  • vinil
  • tekstil

Türü:

  • pürüzsüz
  • kabartmalı

Görünüm:

  • kazınmış
  • kabartmalı boyalı
  • Tekrar kabartmalı
  • kabartmalı dubleks - bir yapışkan ile bağlanmış iki kâğıt tabakasından oluşan kabartmalı duvar kağıdı.
  • profilli
  • köpüren profili
  • kimyasal olarak kabartmalı profil
  • velur
  • Metalize
  • metalik bir tabaka ile
  • metalik etkisi ile
  • Işlenmemiş kâğıt bez
  • Doğal madde ile dekoratif duvar kağıdı
  • Panoramik (fotoğraf kağıdı)

Türleri

Kâğıt duvar kağıdı - farklı türde kağıtlardan yapılmış bir duvar kağıdı sınıfıdır. Kâğıt duvar kağıdı tamamen bir veya iki kat kağıttan oluşur. Doğu Asya'da kâğıt duvar kağıdı uzun zamandır duvarları yapıştırmak için geleneksel bir malzeme olmuştur. Avrupa'da, duvar kağıdı, XVIII. yüzyılda, ilk kırtasiye makinesinin icadından sonra yaygınlaşmıştır. Bu güne kadar korunan en eski kâğıt duvar kağıdı 1509'a dayanıyor. Modern dünyada, kâğıt duvar kağıtları en popüler olanıdır.[3]

Tüm kâğıt duvar kağıtları için ortak bir özellik onların yapısıdır. Yani, duvar kağıdı tek ve çift yönlüdür. Tek katmanlı duvar kağıdı ve iki veya daha fazla katmanda bir dubleks yapılır. Dubleks duvar kağıtları genellikle dış faktörlerden koruyucu bir rol oynayan ek kaplamalara sahiptir. Örneğin, bu duvar kağıdı, yüksek derecede ışık veya nem direnciyle karakterize edilebilir.[4]

Geleneksel düz kâğıt duvar kağıdı, bir tarafa baskı (çizimler, desenler) uygulandığı bir kâğıt tabanından yapılır. Resmin basılması baskı ile yapılır. El baskısı ile yapılan ekstra duvar kağıdı şeklinde istisnalar vardır. Ucuz seçenekler hızla soluyor ve solmadan kaçınmak için daha sağlam olanlar bir astarla kaplanıyor. Döküm faturasının etkisi, kağıda özel baskıların, serigrafi baskı yöntemi ile uygulanması sayesinde elde edilir. Bu kâğıt duvar kağıdı, çoğunlukla beyaz, yani boyama için üretilir.[5] Boyama sonrası yüzey, dokulu bir sıva ile kompozisyona çok benzer.

Yapısında daha az ilginç olan, kabartmalı dubleks kâğıt duvar kağıdıdır. Eşitliği maskelemede mükemmel yetenekleri nedeniyle popülerliklerini kazandılar. Malzeme iki tabakadan oluşur, kabartma üst tabaka üzerinde yapılır. Koleksiyonlarda da oluklu kâğıt dubleks duvar kağıdı vardır. Fleksografik baskı ile üretilirler.

Vinil duvar kağıdı- polivinil klorür (vinil) ya da diğer polimerik malzemeden bir katman kağıdıdır. Vinil duvar iki tipdedir: kâğıt ve dokumasız olarak. Vinil duvar kağıdının ticari kullanım başlangıcı 10 Ekim 1933'te, Amerikan kimyager Waldo Simon koydu. 1947'de United Wallpaper şirketi dünyanın ilk vinil duvar kağıdını tanıttı.

Vinil duvar kağıdı iki katmandan oluşur: Alttan bir kâğıt veya dokunmamış üst kısmı, polivinil klorürden yapılmış, mekanik etkilere ve kirliliğe direnç gösterebilir. Üst tabaka, kural olarak, kabartma veya illüstrasyonlarla süslenmiştir. Yenilikçi bileşenlerin ve ileri tekniklerin üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla, bu sınıfın son malzemeleri çok dayanıklı, güvenilir ve dayanıklıdır.[6]

Dokunmamış duvar kağıdı (tela), doğal (selüloz, vb.) Ve kimyasal (örneğin, polyester) liflerin bir karışımından oluşan ve dokunmamış kumaşa dayanan bir duvar kağıdı sınıfıdır. Bu duvar kağıdı yapısı sıcak damgalama ile eklenmiştir. Dokunmamış duvar kağıdı, çevresel ve anti-vandal duvar kağıdı sınıflarını ifade eder.

Fiberglas (cam elyafı) duvar kağıdı, ofis binalarının duvarlarını bitirmek için kullanılır. Bunlar, kuvars kumu, soda (sodyum karbonat), kireç taşı ve dolomitten elde edilerek özel dokuma tezgâhında yapılır. Cam bezin form stabilitesi için nişasta bazlı bir çözelti ile muamele edilir.[7]

Şu anda, çoğu duvar kağıdı yapıştırıcıları modifiye nişasta (onun çeşitleri: karboksimetilselüloz, karbometil nişasta veya hidroksipropil nişasta) dayalı bir kuru karışım olarak yapılır. Son yapışmayı (adezyon) güçlendirmek için, metilselüloz yapıştırıcıya eklenebilir. Bazı tip yapıştırıcılar metilselüloz bazında yapılır.

Yapıştırıcının küf ve diğer mikroorganizmaların oluşumuna karşı direnci, bakterisidal ve fungusital (antifungal) katkı maddeleri ile sağlanır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matbaacılık</span>

Matbaacılık ya da basımcılık, metin ve görüntülerin genellikle kâğıt gibi yüzeyler üzerine basılarak çoğaltılma işidir.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt</span> Hamur durumuna getirilmiş türlü bitkisel maddelerden yapılan, yazı yazmaya, baskı yapmaya, bir şey sarmaya yarayan kuru, ince yaprak

Kâğıt, çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Parke</span>

Parke, yer döşemelerinde kullanılan bir kaplama türüdür. Doğal bir malzeme olması nedeni ile parke zemin kaplamaları yapı işlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik</span>

Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Plastik kelimesi, "şekillendirilebilen veya kalıplanabilen" anlamına gelen Yunanca πλαστικός (plastikos) ve "kalıplanmış" anlamına gelen πλαστός (plastos) kelimesinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tutkal</span>

Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir. Yapışma, yapıştırıcı tabaka ile birleştirilecek yüzeylerin malzemeleri arasında güçlü bir adezyon bağın oluşması veya yeni moleküller arası bağların ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Yapıştırıcı eklemin mukavemeti, yapıştırıcının yüzeye kohezyonundan, otohezyondan, homojen malzemelerin teması üzerine bağlantıdan da etkilenir.

<span class="mw-page-title-main">Tetra Pak</span> Gıda paketleme ve işleme şirketi

Tetra Pak Türkiye , Tetra Pak, merkez ofisleri İsveç'in Lund ve İsviçre'nin Pully şehrinde bulunan İsveç menşeli gıda ambalajı, gıda paketleme ve işleme şirketidir. Ambalaj konusunda etkinlik gösteren bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Tifdruk</span>

Tifdruk, Matbaacılıkta kullanılan temel baskı tekniklerinden biridir. Almanca Tiefdruck sözcüğünden gelmektedir. Tifdruk tekniğini Türkçede en iyi karşılayan tanımlama ise çukur baskı tekniğidir. Bu teknikte basılacak içerik önce metal bir tabakaya aşındırma yöntemi ile derinlemesine işlenir. Daha sonra metal tabaka üzerine baskı mürekkebi dökülür. Dökülen mürekkep metal levha üzerindeki çukurlara dolar. Daha sonra bu tabakanın üzerine baskı yapılacak malzeme konarak basınç uygulanır ve böylelikle çukurlardaki mürekkebin baskı yapılacak malzemenin yüzeyine geçmesi sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem kurabiyesi</span>

Acıbadem kurabiyesi, beze malzemelerinin içine acı badem eklenerek yapılan bir tatlıdır. Badem, şeker ve yumurta beyazı ile yapılır. Geleneksel tarife göre üstünde bir adet acı badem bulunur, ismi de buradan gelmektedir. Acıbadem her zaman bulunamadığı için onun yerine badem özü kullanılır. Bu bisküviler Türkiye'de birçok pastanede satılmaktadır. Ayrıca evlerde de yaygın şekilde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Biyoplastik</span>

Biyoplastikler, bitkisel yağlar ve yağlar, mısır nişastası, saman balyası, odun yongaları, yiyecek artıkları gibi yenilenebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen plastiklerdir. Biyoplastik, tarımsal yan ürünlerden ve ayrıca kullanılmış plastik şişelerden ve mikroorganizmalar kullanan diğer kaplardan yapılabilir. Fosil yakıtları plastikler gibi yaygın plastikler, petrol veya doğalgazdan elde edilir. Biyoplastiklerin tümü biyolojik olarak parçalanamaz ve meta fosil yakıt türevli plastiklerden daha kolay biyolojik olarak parçalanamaz. Biyoplastikler genellikle nişasta, selüloz ve laktik asit dahil şeker türevlerinden elde edilir. 2014 itibarıyla, biyoplastikler küresel polimer pazarının yaklaşık %0,2'sini temsil ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Fırın kâğıdı</span>

Fırın kâğıdı ya da pişirme kâğıdı, fırınlamada kullanılan selüloz tabanlı kâğıtlardır. Bazen yağlı kâğıt olarak da adlandırılmalarına rağmen çoğunlukla yağ içermezler, kâğıda yağlıymış gibi kayganlık hissi veren ve yapışmamasına sağlayan silikonize formül, mum ya da kromstearat gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İnce film transistör</span>

Diyot için ince tabakalı diod sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Yapışkan bandaj</span> çeşitli boyutlarda bulunan yaraları koruyan bandaj

Yapışkan bandaj tam boyutlu bir bandaj gerektirecek kadar ciddi yaralanmalar için kullanılan küçük bir pansumandır. Ürün adı olmuş markalar olarak Band-Aid veya Elastoplast (İngiltere'de) olarak bilinirler. Curad ve Nexcare gibi markalar da bulunuyor. Yapışkan bandaj yara ve kabuğu sürtünme, bakteri, hasar ve kirden korur. Böylece, vücudun iyileşme süreci daha az rahatsız edilir. Sargılardan bazıları antiseptik özelliklere sahiptir. Ek bir fonksiyon, iyileşme sürecini daha hızlı yapmak için cildin iki kesik ucunu bir araya getirmektir.

<span class="mw-page-title-main">Tüp (ambalaj)</span>

Tüp, yapışkan, tutkal, merhem ve diş macunu gibi kalın sıvılar için kullanılabilen yumuşak bir sıkıştırılabilir kaptır. Amerikalı bir portre ressamı olan John Goffe Rand, 1841 yılında boyaları saklamak için sıkılabilir metal boruyu icat etti. Temel olarak, bir tüp plastik, kartondan veya alüminyumdan yapılmış yuvarlak veya oval bir profile sahip silindirik, içi boş bir ambalajdır. Bu borunun her iki ucu, imalat işlemi ve doldurma sırasında farklı şekilde muamele edilir. Genel olarak, tüp gövdesinin bir ucunda, farklı kapaklarla kapatılabilen yuvarlak bir delik bulunur. Orifis birçok farklı şekilde şekillendirilebilir. Çeşitli stillerde ve uzunluklardaki plastik nozullar sadece iyi bir örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik film</span>

Plastik film ince bir sürekli polimerik malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Dow Chemical Company</span> Amerikalı kimyasal şirketi

Genelde Dow olarak adlandırılan Dow Chemical Company, Midland, Michigan, ABD merkezli ve birleşmiş olan DowDuPont şirketinin öncüsü olan bir Amerikan çok-uluslu kimyasal şirketidir. Dow, 1897'de Michigan Midland'da tuzlu su altında tuzlu hâlde bulunan bromu çıkarmak için yeni bir yöntem icat eden kimyager Herbert Henry Dow tarafından kuruldu. 1 Eylül 2017'de, DowDuPont'u oluşturmak için DuPont ile birleşti. Mart 2018'de Jeff Fettig'in 1 Temmuz 2018'de DowDuPont'un yönetim kurulu başkanı ve Jim Fitterling'in 1 Nisan 2018'de Dow Chemical'ın CEO'su olacağı açıklandı. 2017 yılında birleşmeden önce, dünyanın en büyük ikinci kimyasal üreticisi ve pazar kapitalizasyonuna göre dünyanın en büyük üçüncü kimyasal firmasıydı. 2014 yılında kimyasal üretimde dünyada ikinci sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Plastik şişe</span> yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişe

Plastik bir şişe, yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişedir. Cam şişe ile beraber en fazla tüketilen ambalajdır. Plastik şişeler tipik olarak su, alkolsüz içecekler, motor yağı, yemeklik yağ, ilaç, şampuan, süt ve mürekkep gibi sıvıları depolamak için kullanılır. Boyut, çok küçük örnek şişelerden büyük damacanalara kadar değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mukavva</span>

Mukavva, daha kalın ve üstün dayanıklılığa veya diğer mekanik özelliklere sahip kâğıt bazlı ürünler için genel bir terimdir. Yapı, karton olarak bilinen kalın bir tabakadan oluklu ve düz tabakalardan yapılmış oluklu mukavvaya kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Isıtma elemanı</span>

‘’’Isıtma elemanı’, Joule ısıtma‘sıyla elektrik enerjisini ısıya dönüştürür. Elemanın içinden geçen elektrik akımı dirençle karşılaşır ve elemanı ısıtır. Peltier etkisinin aksine bu işlem akış yönünden bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi eldiven</span>

Tıbbi eldivenler, tıbbi muayeneler ve prosedürler sırasında bakıcılar ve hastalar arasında çapraz kontaminasyonu önlemeye yardımcı olmak için kullanılan tek kullanımlık eldivenlerdir. Tıbbi eldivenler lateks, nitril kauçuk, polivinil klorür ve neopren gibi farklı polimerlerden yapılmıştır. Bunlar pudrasız veya mısır nişastası ile pudralı gelirler, bu da ellere takılmasını kolaylaştırır. Mısır nişastası, dokuyu tahriş eden likopodyum tozu ve talkın yerini aldı, ancak mısır nişastası bile dokulara girerse iyileşmeyi engelleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Basınca duyarlı bant</span>

Basınca duyarlı bant çeşitli ülkelerde PSA bandı, yapışkan bant, kendinden yapışkanlı bant, yapışkan bant, Seloteyp veya sadece bant olarak da bilinir ve su gibi bir çözücüye veya aktivasyon için ısıya ihtiyaç duymadan basınç uygulamasıyla yapışan bir yapışkan bantdır. Evde, ofiste, endüstride ve kurumlarda çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.