İçeriğe atla

Dursun Tanyaş

Dursun Tanyaş (1932, Çayeli, Rize - 10 Ekim 2009, İstanbul), abisi Hikmet Tanyaş ile beraber Çayeli'nden öteye türküsünün sözlerini yazmasıyla tanınan Türk müzisyen.

Hayatı

1932'de Çayeli'nin Kesmetaş mahallesinde doğdu. İlkokulu Çayeli'nde okuduktan sonra 13 yaşında İstanbul'a geldi. Halk müziği ve saz ile ilgilenmeye küçükken başladı. 1964'te Menekşeler grubuyla sahne almaya başladı. 1967'de abisi Hikmet Tanyaş (d. 1923) ile beraber TRT Radyo'sunda ilk kez Çayeli'nden öteye türküsünü söyledi. 1979'da aktif müzik hayatını bıraktı. 2000'de Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği üyesi oldu. 10 Ekim 2009'da öldü.[1]

Kişisel hayatı

Tanyaş evli ve 4 çocuk babasıydı.

Kaynakça

  1. ^ Çayeli: ilçe yıllığı '95. Çayeli Kaymakamlığı Köy ve Belediyelere Hizmet Götürme Birliği. 1995. s. 226. 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk müziği</span> Türklerin müziği

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Onural</span> Türk müzisyen, besteci, makine mühendisi ve yüksek işletme mühendisi

Mustafa Cengiz Onural, Türk müzisyen, besteci, makine mühendisi, yüksek işletme mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Kıraç</span> Türk müzisyen

Ali Tufan Kıraç ya da bilinen sahne adıyla Kıraç, Türk bestekâr, söz yazarı ve müzisyen. Modern Anadolu Rock sanatçısı ve ozanı olarak bilinir.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabahat Akkiraz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Sabahat Akkiraz, Türk halk müziği sanatçısı, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Türkü</span> Türk müzik grubu

Yeni Türkü, 1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan'ın Ankara'da kurduğu müzik topluluğudur. Topluluğun isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Mayıs-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıdır. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şilili topluluk Inti Illimani yapmıştır. 1979'da ilk albümü Buğdayın Türküsü'nü çıkaran grup 10 stüdyo albümü, 2 film müziği albümü, 2 de konser albümü yayınladı. Yıllar içinde Eftal Küçük, Tuncer Tercan, Cengiz Onural, Fuat Oburoğlu, Murat Buket gibi müzisyenleri barındıran grubun kuruluşundan bu yana her zaman kadroda bulunan tek elemanı Derya Köroğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Sönmez</span> Türk şarkıcı ve oyuncu

Kâmil Sönmez, Gürcü kökenli Türk şarkıcı ve oyuncu. Çoğunlukla Karadeniz türküleri seslendirmekteydi.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Ali Avni Çelebi, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Saka</span> Türk müzisyen

Fuat Saka Türk müzisyen. Batı müziğiyle harmanlanan özgün Anadolu folk-rock müziği yapmaktadır.

Mazlum Çimen, Türk besteci, keman sanatçısı, balet ve oyuncu.

Brenna MacCrimmon, Kanadalı bir halk müziği sanatçısıdır. 1980'lerin sonundan beri Balkan Müziği çalışmakta, öğretmekte ve söylemektedir. Çok iyi Türkçe konuşan ve şarkı söyleyen MacCrimmon, uluslararası anlamda bir Türk halk müziği ses sanatçısı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tolga Sağ</span> Türk Halk müziği sanatçısı

Tolga Sağ, Türk sanatçı. Bağlama çalmaya 7 yaşında başladı. Robert Koleji'nden sonra Yıldız Teknik Üniversitesi'nde kimya mühendisliği okumaya başladı. Burada iki yıl okuduktan sonra Marmara Üniversitesi müzik eğitimine geçti. 1997'de Erdal Erzincan ve İsmail Özden ile Türküler Sevdamız adlı albümü çıkardı. 1999'da Yol, 2001'de Erdal Erzincan ve Yılmaz Çelik'le beraber Türküler Sevdamız 2, 2004'te Toprak ve Turna, 2013'te Nar-ı Hasret adlı albümleri çıkardı 2013 yılında Onur Kocamaz'ın albümünde Yürü Yalan Dünya adlı eseri birlikte seslendirdi. 2000 yılında ASM Tolga Sağ Müzik Okulu'nu kurdu.

<i>Lüküs Hayat</i>

Lüküs Hayat, 1933 yılında Cemal Reşit Rey tarafından bestelenmiş bir operettir.

Osman İşmen, Türk orkestra şefi, besteci, piyanist, klavyeci ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Erdem (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Mehmet Erdem, Türk müzisyen, şarkıcı ve şarkı yazarı.

Ulaş Özdemir, Alevi-Bektaşi müziği sanatçısı, etnomüzikolog, film müziği bestecisi.