İçeriğe atla

Dursun Ali Sazkaya

Dursun Ali Sazkaya (d. 3 Temmuz 1972, Çamlıhemşin), Türk yazar. Sazkaya'nın eserlerinde işlenen ana temalar insanın yeryüzündeki yalnızlığı, trajik durumu, kimliğine yabancılaşması ve kimlik sorunları ve sürgün ve gurbetin yarattığı sosyal ve bireysel travmalardır.

Hayatı

Sazkaya 1972 yılında Laz kökenli bir ailenin çocuğu olarak Çamlıhemşin'de doğdu.[1] İlkokulu Topluca köyünde, ortaokul ve liseyi Çamlıhemşin merkezinde okudu. 1993 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. Üç yıl sonra Rize'de öğretmenlik yapmaya başladı. Deneme, hikâye ve kitap eleştirileri Yedi İklim, Türk Edebiyatı, Hece, Kertenkele, Kum Yazıları, Mortaka, Ada ve Yolcu gibi dergilerde yayımlandı. 2012 yılında Farzet ki Dönemedim- Kaçkarlara Sığmayan Hayatlar isimli ilk kitabını yayımladı. Laz bir çocuğun anılarının anlatıldığı kitap, gurbete gidenleri, geride kalanları, dönemeyenleri ve uzun bekleyişleri betimlemektedir. İkinci kitabı Geceleyin Bir Yolcu ise Doğu ve Batı toplumu arasında kalan insanlarda görülen nevrotik ve psikotik ruh halini tasvir etmektedir.[2] Sazkaya'nın Yüz Yıllık Türk Şiir Atlası'nda bir şiiri yayımlandı.[3]

Eserleri

Deneme

  • Farzet Ki Dönemedim (2012)[4]

Roman

  • Geceleyin Bir Yolcu (2014)

Hikâye

  • Petersbug'da Ölüm (2017)

Kaynakça

  1. ^ "Lazcanın unutulmasında Lazların da payı var!". pazar53.com. 17 Mart 2014. 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2022. 
  2. ^ Funda Özsoy Erdoğan (7 Haziran 2018). "Dursun Ali Sazkaya". teis.yesevi.edu.tr. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2022. 
  3. ^ "Dursun Ali Sazkaya". okurkitapligi.com. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2022. 
  4. ^ Selçuk Küpçük (22 Eylül 2012). "Laz İslam sentezi değil elbet, İslamcı lazlık!". dunyabizim.com. 23 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Sezen Aksu</span> Türk müzik sanatçısı

Sezen Aksu, doğum adıyla Fatma Sezen Yıldırım,, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve yapımcı. Çıkış yaptığı 1970'lerin ortalarından itibaren şarkılarıyla etkili bir figür hâline gelerek Türk pop müziğine yön verdi. Şarkıcılığının yanı sıra yazıp bestelediği şarkıları başkalarına vermesi sayesinde söz yazarı ve besteci kimliğiyle de sık sık ön plana çıktı. Kendisine geri vokallik yapan birçok kişiyi destekleyerek bu kişilerin albümlerinin yapımcılığını üstlendi. Bu sayede 1990'lar boyunca ve 2000'lerin başında çeşitli isimlerin tanınmasına yardımcı oldu ve bu isimleri etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun Atuf Kansu</span> Türk yazar, şair ve doktor

Ceyhun Atuf Kansu, Türk yazar, şair ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Ataol Behramoğlu</span> Türk şair, yazar ve çevirmen

Ataol Behramoğlu, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen ve edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Arkadaş Zekai Özger</span> Türk şair

Arkadaş Zekai Özger veya Arkadaş Z. Özger, Türk şair ve TRT mensubu radyo sunucusu.

Perihan Mağden, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Halit Fahri Ozansoy</span> Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmen (1891-1971)

Halit Fahri Ozansoy, Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

Akif Kurtuluş, Türk şair ve yazar, avukat.

Ali Topuz, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

Ali Rıza Akdemir, Türk bürokrat ve şair.

Selma Koçiva,, Almanyalı Laz yazar, şair ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Gültekin Emre</span> Türk şair, yazar, çevirmen

Gültekin Emre Türk şair, yazar ve çevirmendir.

M. Recai Özgün, Türk yazar. Lazlar kitabı başta olmak üzere Lazlar üzerine yazdığı kitaplarla tanınmaktadır.

İsmail Güney Yılmaz, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Laz kültür hareketi</span>

Laz kültür hareketi, Lazlarda etnisite olma bilincinin kültürel eyleme yönlendirilmesini ifade eden süreçtir. Günümüzde Lazların çoğunluğu kendilerini önce Türk, sonra Laz olarak kabul etmekte ve Laz kültür hareketine katkı sunmayıp Türk milliyetçiliğine yönelmektedirler.