İçeriğe atla

Durmuş Yıldırım

Durmuş Yıldırım
Genel bilgiler
Unvanı"Üç Telli Çalan Adam"
DoğumDurmuş Yıldırım
1 Ocak 1927
Çameli, Denizli, Türkiye
Ölüm20 Mayıs 2023 (96 yaşında)
Çameli, Denizli, Türkiye
TarzlarTürk halk müziği
ÇalgılarBağlama, cura
Etkin yıllar1943-2023
İlişkili hareketlerHayri Dev, Kezban Yenge türküsü
Önemli çalgılar

Durmuş Yıldırım ya da "Üç Telli Çalan Adam" (1 Ocak 1927, Denizli - 20 Mayıs 2023, Denizli), Türk halk müziği sanatçısı.[1]

Yaşamı ve kariyeri

Yıldırım, 1 Ocak 1927'de Çameli, Denizli'de doğdu.[2] Yıldırım, küçük yaşlardan itibaren çitlembik ağacı'ndan yaptığı nazarlıkları satarak geçimini sağlıyor bir yandanda 1943'ten itibarende saz çalarak halk müziği çalışmaları derliyordu.[3] Birleşmiş Milletler tarafından "Yaşayan Kültür Mirası" olarak görülen Denizlili halk müziği sanatçısı Hayri Dev'in yakın akrabası olup onu müziğe yönlendiren yegane isimdi. Ayrıca gençlik döneminden itibaren hem bağlama hemde üç telli cura ensrümanını ustaca çalması nedeniyle "Üç Telli Çalan Adam" lakabını almıştır. Aynı zamanda Kezban Yenge adlı türküyü derleyerek Türk Halk Müziği'ne kazandırmıştır.[4]

Ölümü

Yıldırım, 20 Mayıs 2023'te tüm yaşamının geçtiği memleketi Çameli, Denizli'de yaşlılığa bağlı doğal nedenlerden 96 yaşında öldü. Cenazesi Başkacı Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "'Kezban Yenge' türküsü dillere pelesenk olmuştu! Durmuş Yıldırım'dan kahreden haber". Mynet. 20 Mayıs 2023. 20 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Hayri Dev'in hocası yaşıyor". denizlimuhabir.com. 16 Ocak 2017. 22 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Denizlili Halk Ozanı Durmuş Yıldırım hayatını kaybetti". denizlihaber.com. 20 Mayıs 2023. 22 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Usta sanatçı Durmuş Yıldırım hayatın kaybetti". www.aydinhedef.com.tr. 20 Mayıs 2023. 22 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Durmuş Yıldırım yaşamını yitirdi". Habertürk. 20 Mayıs 2023. 22 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Özdemir</span> Türk arabesk müzik sanatçısı

Selahattin Özdemir, Türk arabesk müzik sanatçısı, söz yazarı, bestekâr ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Atlığ</span>

Nevzat Atlığ, Türk tıp doktoru ve koro şefi.

Âşık Dertli, Türk halk ozanı. Bolu Çağa'nın Şahnalar köyünde doğdu. Asıl adı İbrahim ve mahlası Lütfi'dir. Geçimini aşık kahvelerinde saz çalıp şiir söyleyerek sağlamıştır. İstanbul, Konya ve Mısır'da bulunmuştur. Divan, halk ve tekke edebiyatlarındaki geniş kültürü sayesinde daha sağlığında yaygın bir şöhret kazanmış, divanı taş baskısıyla birçok defa basılmıştır. Fuzûlî, Âşık Ömer, Gevheri gibi şairlerin etkilerini taşıyan Dertli, çağının öbür saz şairleri gibi aruzla gazeller, divanlar, kalenderiler yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Gürses</span> Türk müzisyen

Yıldırım Gürses, Türk şarkıcı ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Muvahhit</span> Türk oyuncu

Emine Bedia Muvahhit, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Sabahat Akkiraz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Sabahat Akkiraz, Türk halk müziği sanatçısı, siyasetçi.

Ruşen Güneş. Türk viyola sanatçısı, şair ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Kızı Eftelya</span> Osmanlı Rumu şarkıcı

Denizkızı Eftelya Işılay, Osmanlı Rumu ses sanatçısı ve kantocu.

Yıldırım Bekçi, Türk sanat müziği solisti.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Altın</span> Arabesk Müzik sanatçısı

Hüseyin Altın, Türk arabesk müzik ve halk müzik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Nigar Uluerer</span>

Nigar Uluerer, -, Türk sanat müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Tuncay Gürel</span> Türk oyuncu

Tuncay Gürel, sahne adıyla Küçük Enişte, Türk oyuncu. Tosun Paşa adlı filmde canlandırdığı Küçük Enişte karakteriyle tanındı.

Kezban Arca Batıbeki, Türk ressam, grafiker, fotoğrafçı, koleksiyoner.

<span class="mw-page-title-main">TVT</span> Kanal 7 ve Ülke TV çatısında yayında

TVT, 13 Ocak 2005 tarihinde Kanal 7'ye kardeş televizyon kanalı olarak kuruldu. Avrupa'nın ilk Türkçe müzik kanalıdır. Türkçe pop müziğinin en popüler şarkılarını, Türk halk müziğinin en duygulu nağmelerini, en sevilen sanatçıların kliplerini ekrana getiren TVT'de müzik, magazin, eğlence, sokak röportajları, genç ve dinamik VJ kadrosunun bulunduğu birbirinden eğlenceli klip programları yer almıştır. Kasım 2008 yılında Almanya yayın lisansı iptal edilmiştir. 9 yıl aradan sonra 1 Kasım 2017'de yeniden yayına girmiştir. Kanal 7'nin eski dizilerini ve program tekrarlarını yayınlamaktadır. 2017'den beri KabloTV, tivibu platformu ve mobil uygulaması üzerinden de yayına başlayarak izleyici kitlesini genişletti. 2018-19 sezonu boyunca Eredivisie karşılaşmalarını futbolseverlerle buluşturdu. 20 Kasım 2019 tarihinde yayın hayatına ara vermiştir.

Kezban Yenge, yönetmenliğini Hilal Saral'ın yaptığı, 2005-2006 yılları arasında Kanal 7'de yayımlanan komedi ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 2 sezondan oluşmaktadır ve 46. bölümü ile sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">2022'de Türkiye</span>

Bu maddede, 2022 yılında Türkiye'de gerçekleşen olaylar yer almaktadır.

Bu maddede, 2023 yılında Türkiye'de gerçekleşen olaylar yer almaktadır.

Hayri Dev, Türk müzik sanatçısı ve çam düdüğü ustasıdır.

Mustafa Taşpınarlı, Türk keman sanatçısı.