Taksim Meydanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve İstanbul kentinin en ünlü noktalarından biri olan meydan. Çevresindeki lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleriyle İstanbul'un en büyük turistik çekim merkezinden biridir. Cumhuriyet Döneminde bir meydan haline gelmiş olan Taksim Meydanı, pek çok siyasi ve toplumsal olaya da ev sahipliği yapmıştır. Meydandaki trafiği kısmen yer altına indiren Taksim Yayalaştırma Projesi, 2013 yılında kısmen tamamlanmıştır.
Taksim Gezi Parkı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki şehir parkıdır. Taksim Meydanı'nın kuzeydoğusunda Cumhuriyet, Asker Ocağı ve Mete caddeleri arasında yer almaktadır.
Protesto, göreceli olarak bir olaya ve duruma karşı aksi yönde tepki göstermektir. Genellikle bu tepki gösterme biçimi, muhalif görüşü sözle ifade etme yanında o görüşü toplumsallaştırma ve bir grupla birlikte ifade etme karakteri de taşıyabilir. Bundaki amaç kamuoyu nezdinde sesini daha çok duyurabilmek ve yönetime karşı daha etkili bir duruş sergileyebilmektir. Bu, doğrudan ifade ve etkilemenin ve aktivizmin bir yoludur.
Taksim Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Beyoğlu'ndaki Taksim Meydanı'nda yer alan ve metro, füniküler ve nostaljik tramvay istasyonları ile İETT otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.
Taksim Kışlası ya da Halil Paşa Topçu Kışlası, 1806 - 1940 yılları arasında İstanbul Taksim Meydanı'nda günümüzde Taksim Gezi Parkı'nın durduğu yerde bulunan yapı. Askeri işlevlerinin yanı sıra cambaz gösterileri, at yarışları, Rum hacıların konaklaması gibi amaçlarla da kullanıldı. 1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye başkanı sıfatıyla Lütfi Kırdar'ın isteği ve Avrupalı şehir planlamacılarından Henri Prost'un tavsiyesi üzerine yıkılan kışlanın yerine konut ve sosyal etkinlik alanları inşa edilmesi kararlaştırıldı, fakat planlanan düzenlemelerin pek azı yapılabildi. Şimdi yapının yerinde Taksim Gezi Parkı vardır.
Wall Street'i İşgal Et, 17 Eylül 2011'de New York'ta, ABD'nin finansal kalbi Wall Street'te, Kanadalı aktivist grup Adbusters tarafından başlatılan halk eylemleri ve toplumsal hareket. Eylemler barışçıldır ve eylemcilerin çoğunluğunu eğitimli gençler oluşturmaktadır. Amacı sosyal eşitsizliği ve şirketlerin ABD yönetimi üzerindeki nüfuzunu protesto etmektir. Eylemler Arap Baharı'ndan etkilenerek başlamıştır. Protestocuların sloganı Biz %99'uzdur. Eylemler tüm ABD'ye yayıldı.
Bazı önemli toplumsal hareketler aşağıda listelenmiştir:
- 2013 Taksim Gezi Parkı protestoları
- 25 Ocak hareketi
- Adil ticaret hareketi
- Avukatlar Hareketi (Pakistan)
- Batı Cape Tahliye Karşıtı Kampanyası
- Bomba değil Gıda
- Brahmo Samaj hareketi
- Brights hareketi
- Çay Partisi hareketi
- Çevrecilik
- Çevresel adalet hareketi
- Demokratik Toplum için Öğrenciler
- Doğacılık
- Ekofeminizm
- Ekoloji hareketi
- Engelli hakları hareketi
- Flash mob hareketi
- Etiyopyalı hareketi
- Güney Afrika İşsizler Hareketi
- Hare Krişna hareketi (Hindistan)
- Hayvan hakları hareketi
- Her Ölçüde Sağlık
- İnsan hakları hareketi
- İşçi hareketi
- Kadın kurtuluş hareketi
- Kadınların seçme ve seçilme hakkı hareketi
- Karizmatik Hareket
- Karşı kültür hareketi
- Kızılderili Hareketi
- Kooperatif hareketi
- Ku Klux Klan
- Kuşkucu hareket
- Kültürel hareket
- Küresel adalet hareketi
- Küreselleşme karşıtlığı
- Lebensreform
- LGBT sosyal hareketleri
- Nazizm
- Nöroçeşitlilik hareketi
- Nüdizm
- Nükleer karşıtlığı
- Öğrenci hareketi
- Özgür aşk
- Özgür yazılım hareketi
- Rastafaryanizm
- Savaş karşıtlığı
- Serbest erişim yayıncılık
- Sivil Haklar Hareketi
- Siyah Gücü Hareketi
- Straight edge hareketi
- Taishō demokrasisi (Japonya)
- Tedavi Hareketi Kampanyası
- Terörle mücadele hareketi
- To Write Love on Her Arms
- Topraksız Halklar Hareketi
- Topraksız İşçiler Hareketi (Brezilya)
- Tüketim karşıtlığı
- Wall Street'i İşgal Et
- Yaşam hakkı
- Yavaş Gıda hareketi
- Yavaş Hareketi
- Yenilenebilir enerji hareketi
- Zapatista hareketi
- Zeitgeist hareketi
3H Hareketi, ismini aldığı üç değerin Türkiye toplumsal ve siyasal hayatında kalıcı ve etkili bir yer edinmesi amacıyla çalışmalar yürüten bir liberal gençlik hareketidir.
Taksim Yayalaştırma Projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin finanse ettiği ve Kalyon İnşaat tarafından inşa edilen ve Taksim Meydanı’nin araç trafiğini tünellere alarak meydanı genişletme ve meydanın yanında bulunan Gezi Parkı'na AVM, otel, rezidans kullanımı için Topçu Kışlası'nı yeniden inşa etmek üzere hazırlanmış bir projedir. Meydan düzenlemesinin ilk kısmı biten projenin dayanağı olan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından 6 Haziran 2013 tarihinde iptal edilmesi dolayısıyla proje de iptal edilmiştir. Ancak inşaat tamamlanmış, 13 Eylül 2013 tarihinde Taksim tünelleri açılmıştır.
Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.
Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Taksim Gezi Parkı’nın yıkılıp yerine Topçu Kışlası’nın replikasının yapılmasını protesto amacıyla kurulan bir dernek.
Taksim Dayanışma Bileşenleri Platformu veya Taksim Dayanışması başta Taksim Yayalaştırma Projesi olmak üzere Taksim bölgesinin yeniden şekillendirilmesinde halkın da söz sahibi olmasını amaçlayan ve bölgenin mahalle derneklerinin, sendikaların, meslek odalarının ve bazı siyasi partilerin bir araya gelmesiyle gerçekleşen bir oluşum.
Çapulcu başkasının malını alan, talan eden kimse, yağmacı ve düşman toprağına atla hücum edip yağma eden, akıncı anlamlarına gelir. Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gezi Parkı olayları sırasında göstericiler için kullanıldıktan sonra Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından, kelimenin tanımının değiştirildiği öne sürülmektedir. TDK sitesinde hâlen kullanılan tanım "Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı" olarak görülmektedir. Fakat Gezi Parkı olayları sırasında değiştirildiği iddia edilen bu tanım TDK'nın Türkçe Sözlüğünün 2010 yılında çıkan 11. baskısında aynen yer almaktadır.
Gezi Parkı olayları sırasında Türk basınının uyguladığı sansür ve yanlı haberler.
Aşağıdaki zaman çizelgesi Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında yaşanan olayları kronojik sıralamasını içermektedir.
Adalet Yürüyüşü, Gezi Parkı protestoları ile başlayan süreçte, emniyet kuvvetlerinin orantısız şiddetiyle ölen veya sakatlanan eylemcilerin faillerinin bulunmaması veya tespit edilen faillerin adil yargılanmadıkları gerekçesiyle, biri üniversite öğrencisi olan 4 kişi tarafından Antalya'dan başlatılan yürüyüş. 18 Temmuz'da Kadir Canbek, Batuhan Yücel, Ulaş Çakar ve Canberk Apiş tarafından başlatılan ve istikamet boyunca birçok kişinin katılarak devam ettirdiği yürüyüş, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Ankara, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli ile devam etmiştir. Gezi Parkı'nda bir basın açıklamasıyla son verilmek istenen ve bu istikamette Antalya'dan İstanbul'a doğru uzanan yürüyüş, Gümüşsuyu'nda, Gezi Parkı'na yüzlerce metre kala tekrar polisin orantısız şiddetiyle engellenmiştir.
Erdem Gündüz; Türk dansçı, performans sanatçısı ve aktivist. 2013 yılında, Gezi Parkı protestoları sırasında gerçekleştirdiği pasifist eylemle gündeme gelmiş ve "Duran Adam" olarak anılmaya başlamıştır.
Bu maddede, Türkiye'de gerçekleştirilen gösteriler ve protestolar listelenmektedir. Liste, Osmanlı dönemindeki protestoları da kapsamaktadır.
Tencere tava hep aynı hava; dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gezi Parkı eylemcilerini hedef alarak dile getirilmiş ve akabinde popüler hale gelmiş siyasi bir söylemdir.
Her yer Taksim her yer direniş; Gezi Parkı olayları sırasında eylemci kitleler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmasıyla ünlenen ve gösterilerdeki sloganların bir parçası haline gelmiş olan siyasi bir söylemdir.