İçeriğe atla

Dur Yolcu Anıtı

Koordinatlar: 40°09′24″K 26°22′23″D / 40.15667°K 26.37306°D / 40.15667; 26.37306
Dur Yolcu Anıtı
Harita
Koordinatlar40°09′24″K 26°22′23″D / 40.15667°K 26.37306°D / 40.15667; 26.37306
KonumÇanakkale, Kilitbahir
Açılış tarihi1960
Restore tarihi2019

Dur Yolcu Anıtı Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı olan Kilitbahir'de bulunan bir anıttır. 1960'ta bir grup askerin girişimiyle oluşturulmuştur.[1][2] Necmettin Halil Onan tarafından yazılan Çakıl Taşları adlı kitapta yer alan "Bir Yolcuya" şiirinin ilk mısraları Kilitbahir'deki tepeye askerler tarafından yazılmıştır.[1] 2019 yılında Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yenilenmiştir.[3] Çanakkale'nin simgelerinden biri olan anıtın fotoğrafını her yıl binlerce turist çekmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Dur Yolcu şiirini kim yazdı? 18 Mart Çanakkale Zaferi Dur Yolcu şiiri sözleri, hikayesi! Necmettin Halil Onan kimdir?". CNN Türk. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  2. ^ Özçelik, Mustafa. Benim Adım Çanakkale. NAR YAYINLARI. ISBN 978-605-370-456-0. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  3. ^ "Çanakkale'nin simgesi 'Dur Yolcu' anıtı yenilendi". NTV. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı</span> Türkiyede bir tarihî alan

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı, Çanakkale ili sınırları içerisinde, Gelibolu yarımadasının güney ucunda, Eceabat ilçesinin hemen hemen tamamını kapsayan ve Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı içeren büyük bir alandır. 1973'te millî park olarak kurulmuş olup imara açılabilmesi amacıyla 2014 yılında millî park statüsünden çıkartılmış ve tarihî alan olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale</span> Çanakkale ilinin merkezi olan şehir

Çanakkale, Türkiye'nin Çanakkale ilinin merkezi olan şehirdir. Anadolu'nun kuzeybatısında, Çanakkale Boğazı'nın güneydoğusunda yer alır. Nüfusu 2021 yılına göre 195.439 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Onbaşı</span> Türk asker

Seyit Ali Çabuk veya bilinen adıyla Seyit Onbaşı, I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde çarpışan Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Şehitleri Anıtı</span> Çanakkale Boğazının ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt

Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale il ve Eceabat ilçe sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Boğazı'nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Boğazı</span> Ege Denizi ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

Çanakkale Boğazı ya da tarihî adıyla Dardanelya, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Ege Denizi ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'in Kurtuluşu</span> İzmirin Yunan işgalinden kurtuluşu

İzmir'in Kurtuluşu, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini belirten tarih terimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir Kalesi</span> Çanakkale Boğazında bulunan kale

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir</span> Eceabatta bir köy

Kilitbahir, Çanakkale ilinin Eceabat ilçesine bağlı bir köydür.

Müstecip Onbaşı (Kılıçaslan), Osmanlı askeri.

<span class="mw-page-title-main">Kore'de Savaşan Türk Askerleri Anıtı</span>

Korede Savaşan Türk Askerleri Anıtı, Ankara'da Kore Savaşı sırasında ölmüş olan Türk askerlerinin anısına yapılmış olan, 1973 yılında açılan anıt. Anıt 2010 yılında yenilenmiştir.

Necmettin Halil Onan, Türk şair, öğretmen, akademisyen ve edebiyat tarihçisidir. Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" şiirini kaleme alan şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Anıtı (Canberra)</span> Avustralyada bir savaş anıtı

Kemal Atatürk Anıtı, Avustralya'nın başkenti Canberra'daki Anzak Bulvarı bünyesinde yer alan anıt.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı'ndaki şehitlikler ve eserler listesi</span>

Gelibolu Yarımadası'ndaki anıt ve düzenlemelerin bugünkü görünümünü alması 1970 yılında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın kurulması ve devamında 19.06.2014 yılında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının faaliyete geçmesiyle oluşmuştur. Öncesinde,1916 Şevki Paşa haritasının hazırlanması ve Muharebeler sırasında ve hemen sonra yapılmış birkaç mütevazı anıt ve tekil şehitlikler dışında, 1940'lara varıncaya kadar Gelibolu Tarihi alanında önemli bir faaliyet olmadı. 1940'larda Nuri Yamut Anıtı (1943), Çanakkale Şehitler Abidesi proje yarışması (1944) ve başka girişimlerle başlayan ilgi 1970'lere kadar yavaş bir tempoyla sürdü. 1973 yılında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ilanı anıtlarla ilgili faaliyetlerde gelişmeler yaşanmasına olanak sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Erhan</span> Türk şair ve öykü yazarı

Ahmet Erhan, Türk öğretmen, şair ve öykü yazarı.

Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Kurtuluş Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde ortaya çıkmış şiir akımıdır. Bu akımın yazarları milliyetçilik düşüncesinden etkilenerek bu doğrultuda eseler vermişlerdir. Yazarlar dildeki yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmişlerdir. Şiirde, Halk edebiyatında olduğu gibi hece ölçüsü kullanılmıştır. Genellikle sözcüklerin akla gelen ilk anlamları kullanılmıştır. Yazarların verdikleri eserlerde millî hisler ön planda olurken, eserlerdeki kişiler halk arasından seçilmiş sıradan kişilerdir. Bu akıma dahil olan şairler şiirlerini Kültür Haftası, Hisar ve Çınaraltı gibi dergilerde yayınlamışlardır. Bu akıma dahil olan yazarlar: Ahmet Kutsi Tecer, Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Kemalettin Kamu, Ömer Bedrettin Uşaklı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Kemal Çağlar, Necmettin Halil Onan, Zeki Ömer Defne ve Coşkun Ertepınar'dır. Dönem şairlerinden Arif Nihat Asya Türk edebiyatında "Bayrak Şairi" olarak bilinirken Ömer Bedrettin Uşaklı "Anadolu Şairi", Kemalettin Kamu ise "Gurbet Şairi" olarak bilinir. Bu akımın diğer şairlerinden Ahmet Kutsi Tecer Âşık Veysel'i Türk edebiyatına tanıtan kişidir. Necmettin Halil Onan "Bir Yolcuya" adlı şiiriyle hamaset edebiyatına ait örnekler vermiştir. Behçet Kemal Çağlar ise şiirlerinde Atatürk devrimleri ve Atatürk sevgisi gibi konular ön plana çıkarmış ve Faruk Nafiz Çamlıbel ile Onuncu Yıl Marşı'nı yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dur Yolcu</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Dur Yolcu aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Bir Yolcuya</span>

Bir Yolcuya, Necmettin Halil Onan'ın 1960 yılında yayınlanan aynı isimli kitabından çıkan Türk ordusunun Çanakkale Savaşları'ndaki savunmasını anan şiiri. Bir Yolcuya şiiri şairle özdeşleşmiş olup Kilitbahir Kalesi üzerinde Çanakkale Boğazı'ndan görülen şiirin ilk dörtlüğünün yer aldığı anıt yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Anıtı (Ankara)</span> Ankara, Türkiyede bir heykel

İnsan Hakları Anıtı veya İnsan Hakları Heykeli, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan bronz anıt.

<span class="mw-page-title-main">Bigalı Mehmet Çavuş</span>

Bigalı Mehmet Çavuş, Türk asker.

Yakub Bey, Fatih ve II. Bayezid devrinde yaşamış denizci beylerden biridir. İstanbul'un fethinde gemi komutanıdır. Eflak, Trabzon ve Midilli, Kefe, Moton ve Koron seferlerine katılmıştır. Trabzon'un fethinden sonra Gelibolu Sancak Beyliğine ve Kaptan-ı Deryalığa atanmıştır. Midilli seferinin ardından Fatih Sultan Mehmet'in emriyle Çimenlik ve Kilitbahir kalelerini inşa ettirmiştir. Lapseki ilçesine bağlı Çardak kasabasında külliye inşa ettirmiş olup ayrıca Kilitbahir, Gelibolu ve Malkara'da da vakıf eserleri bulunmaktadır. Kabri, Çardak kasabasında Gazi Yakup Bey Camii'nin haziresindedir.