İçeriğe atla

Dungeon Master

Roleplay Multiplayer

Dungeon Master (DM) zindan efendisi anlamına gelen ve rol yapma oyunlarında (RYO) oyuncuları yönlendiren kişidir. DM'ye oyun yöneticisi de denir. Oyunculardan önce tüm hikâyeyi okuyarak veya kendileri yazarak bu hikâye doğrultusunda oyunu yönetir ve oyuncuların belirli bir senaryoyu takip etmelerini sağlar. DM kesinlikle oyuna katılamaz. DM oyuna başlamadan önce her oyuncuya bir oynama sırası verir. Sırası gelen oyuncu karakterini yönlendirerek yaptığı ya da yapmak istediği eylemi kısaca söyler. DM ise oyuncunun durumunu değerlendirerek onu yeniden yönlendirir. Bu şekilde tüm oyuncular sıralarını geçirirler. DM ayrıca oyundaki NPC'leri de kontrol eden kişidir.

DM oyuna başlamadan önce genel olarak hikâyenin öncesini anlatır ve mekanları ayrıntılı olarak tarif eder. Bu yüzden DM'lerin konuşmaları, kurgulama yeteneklerinin iyi olması ve tecrübeli olması öngörülür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tavla</span> iki kişilik bir oyun

Tavla, özel bir platform üzerinde 2 zar ve 15 siyah, 15 beyaz tavla pulu ile oynanan iki kişilik bir oyundur. Tavla anlamında Osmanlıca ﻧﺮﺩ /nerd/ sözcüğü de kullanılırdı. Tavlanın eş anlamlısı olarak nert, nerttahta verilmektedir. Dünyadaki en eski oyunlardan birisidir ve mirası pek çok millet tarafından sahiplenilir. Oyunun ilk ortaya çıktığı devirde tavladaki zarlar ve taşların kemiklerden yapıldığı düşünülmektedir.

31 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 243. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 122 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

King, 4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur.

Rol yapma oyunu (RYO), (İngilizce: role-playing game, RPG); oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri oyunların genel bir ailesidir. Oyuncular, belirli kurallar çerçevesinde oluşturulan karakterleri yöneterek bir hikâyenin parçası olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Pis Yedili</span>

Pis Yedili, şansla birlikte taktik faktörünün de esas olduğu bir iskambil oyunudur.

<i>Dört Oda</i>

Dört Oda, dört ayrı yönetmenin bir araya gelerek oluşturduğu, 1995 yapımı fars-komedi türünde bir filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Batak (oyun)</span>

Batak, taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Tohru Honda</span>

Tohru Honda , Fruits Basket anime ve manga serisinin baş kahramanıdır. Özverili doğası, iyi kalpliliği ve çoğu zaman neşeli oluşu hikâyede ona özel bir yer kazandırıyor. Arisa Uotani ve Saki Hanajima adında iki dostu vardır. Hikâye başlamadan önce Tohru’nun ebeveynleri ölmüştür ve onu öksüz olarak tek başına yaşama terk etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kroket</span>

Kroket, ilk kez 18. yüzyılda Fransa'da oynanan ve 1850'lerde İngiltere'de yaygınlaşan bir açık hava oyunudur.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Maça Kızı</span>

4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur. Bazı İnternet sayfalarında oynanan versiyon ile Türkiye'de oynanan versiyonu farklıdır. Oyun başında tüm kâğıtlar dağıtılır. Daha sonra oyunculardan herhangi biri peşkir derse, o oyuncu oynanacak elde yerde dönen kağıdı almayacağını oyun başında söylemiş olur. Oyunun amacı Maça Kızını ve Kupaları almamaktır. Oyunda koz kupadır.

Tek oyunculu video oyunlarında, oturuma yalnızca bir oyuncunun giriş yapabildiği ve oynanışın daha fazlasına müsaade etmediği durum, tek oyunculu olarak adlandırılır. "Tek oyunculu oyun", oyunu sadece bir kişinin yönlendirebildiğini anlatmak amacıyla kullanılırken; "tek oyunculu biçim", oynanışın çok oyunculu olabilme seçeneğini de beraberinde getirir. Tek oyuncu biçimi ikiye ayrılır:

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü şahıs nişancı</span>

Üçüncü şahıs nişancı, değişik şekillerde oyuncu karakterini gösteren 3 boyutlu bilgisayar ve video oyunu türüdür, Birinci Şahıs Nişancı türündeki oyunlarda oyuncu karakterinin gözünden görülür ancak bu üçüncü şahıs nişancı türündeki oyunlarda genellikle oyuncu karakterinin arkasından oyun görülür. Tomb Raider üçüncü şahıs nişancı türündeki ilk dünyaca ünlü oyundur.

Sıra tabanlı strateji oyunları temel olarak sıra ile oynanan strateji oyunları olarak tanımlanabilir. Bu tür oyunlarda oyuncular hamlelerini sıra ile yaparlar. Hamle sırası kendisinde olan oyuncu hamlesini yaparken diğer oyuncular oyuna müdahale edemezler. Bir oyuncu başka bir oyuncu ile etkileşime giren hamle ya da hamleler yaparsa bu hamlelerinin sonucunu hamleyi yaptığı oyuncunun sırası gelene kadar göremeyebilir. Bu sistemi kullanan oyunlara örnek olarak Civilization serisi ve Total War serisi örnek gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">4X</span>

4X oyunları, strateji oyun türünün bir çeşididir. "4X" tabiri, İngilizce olan 4 kelimeden gelmektedir: "eXplore, eXpand, eXploit ve eXterminate".

İkincil oyuncu veya Deuteragonist, edebiyatta üçüncü aktör olan tritagonistten önce gelen ikinci en önemli karakterdir. Deuteragonist kurgudaki komplo ve uyuşmazlıklara göre ana karakter olan protagonistten yana veya karşıt durumda rol alabilir. Kurguyu geliştirebilmek için başvurulan ikinci en önemli karakterdir.

Master veya Masters şu anlamlara gelebilir:

<i>Call of Duty: Black Ops III</i> 2015 video oyunu

Call of Duty: Black Ops III, Treyarch tarafından geliştirilen, Activision tarafından ise yayımcılığı yapılan birinci şahıs nişancı türünde bir video oyunudur. Oyunun senaryo bakımından serinin önceki iki oyunuyla alakası yoktur. Sadece oyunun Rise&Fall adlı bölümde Hendricks tarafından bir önceki oyundaki Raul Menendez'in adı geçer. Oyunun tam sürümü Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One için, sadece çok oyunculu oyun modunu destekleyen ve düşük kalite grafikli versiyonu ise PlayStation 3 ve Xbox 360 için çıkış yaptı. Oyun Call of Duty: Black Ops II'den 40 yıl sonra, 2065 yılında geçer. Oyunun 7. nesil konsollar için çıkartılan versiyonlarında hikâye modunun olmaması, sadece desteklenen çok oyunculu moddaki sayısız içerik eksikliği ve 8. nesil konsollar için çıkartılan versiyonlarla aralarındaki grafik farklılıkları yoğun tepki gördü.
2015'te en çok satış yapan video oyunu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gizli nesne bulma oyunu</span>

Gizli nesne bulma oyunu veya kısaca nesne bulma oyunu, oyuncunun bir sahnede yer alan gizli nesneleri bulması üzerine kurulu bir bulmaca video oyunu türüdür. Gizli nesne bulma oyunları, gündelik oyunlar arasında popüler bir türdür. Nesne bulma oyunlarında genellikle ekrandaki karmaşık nesneler arasında hangi ögelerin bulması gerektiğinin listesi oyuncuya sunulur. Nesne bulma oyunlarının deneme sürümleri genellikle bedava indirilebilir ve oyunlar çoğu zaman dedektiflik hikâyeleri, macera, gotik ve gizem temalarını kullanır.