İçeriğe atla

Dunedin Sinagogu

Koordinatlar: 45°51′38″G 170°30′42″D / 45.86056°G 170.51167°D / -45.86056; 170.51167
Dunedin Sinagogu
Moray Place'deki eski Dunedin sinagogu.
Harita
Temel bilgiler
KonumYeni Zelanda Moray Place, Dunedin
Koordinatlar45°51′38″G 170°30′42″D / 45.86056°G 170.51167°D / -45.86056; 170.51167
İnançYahudilik
Açılış1864 (1881'de başka yere taşındı)

Dunedin Sinagogu, Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde tarihi bir sinagogdur. Dünyanın en güneyindeki sinagogdur.

Bu isim hem sinagogun bulunduğu binanın ismi hem de Dunedin Yahudi Cemaati'nin ismi olarak kullanılır.[1]

Eski sinagog, 1864-1881 yılları arasında Moray Place'de yer almaktaydı; ardından daha büyük bir binaya geçildi.[2] Eski bina, sinagog olarak kullanıldıktan sonra önce Mason Locası sonra da sanat galerisi olarak kullanılmaya başlandı.[3]

Şimdiki (üçüncü) sinagog Dunedin North'ta bulunmaktadır ve Otago Üniversitesi'nin yakınlarındadır.

Kaynakça

  1. ^ "Dunedin Jewish Congregation". 13 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2010. 
  2. ^ Knight, H. (1993) Church Building in Otago. Dunedin: Hardwicke Knight. ISBN 0-9597857-9-5. pp.85-87
  3. ^ Dunedin arts directory 26 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 9 July 2010.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Signal Iduna Park</span> Almanyanın en büyük stadyumu

Signal Iduna Park, Almanya'nın Dortmund şehrinde bulunan ve Borussia Dortmund futbol takımının Bundesliga maçlarını yaptığı stadyumdur. Eski ismi Westfalenstadion olan stadyum 2005 yılında sigorta şirketi Signal Iduna ile yapılan sponsorluk anlaşması ile 2021 yılına kadar bu isimle anılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki sinagoglar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul'daki sinagoglar, ilk olarak Bizans döneminde şehre gelen Musevilerin dinî gereksinimleri için kurdukları ibadethanelerdir. Kayıtlarda, İstanbul'da ilk sinagoğun MS 318 yılında, bakırcılıkla uğraşan Musevilerin yoğun olarak yaşadığı Halkopratia semtinde inşa edildiği geçmektedir. Bu sinagog, II. Theodosius döneminde kiliseye çevrilse de, şehrin çeşitli noktalarında sinagoglar her dönemde varlığını sürdürmüştür. İstanbul'un 1453 yılında Türkler tarafından ele geçirilmesinin ardından da, Museviler İstanbul'daki varlıklarını sürdürmüşlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1492 yılında İspanya'dan sürgün edilen Musevilere sığınma hakkı vermesiyle, Osmanlı topraklarındaki Musevi nüfusu büyük oranda artmıştır. Türkiye'de cumhuriyet ilan edildikten sonra, ülkenin dört bir yanındaki pek çok Musevi, İstanbul'a yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Adası</span>

Güney Adası, Yeni Zelanda'nın, 35 kilometre genişliğindeki Cook Boğazı ile yoğun yerleşimi olan Kuzey Adası'ndan ayrılan adasıdır. Alanı 151.757 km² tutar. Ada üzerinde, Yeni Zelanda'nın en yüksek dağı olan, Yeni Zelanda Alpleri'nin Cook Dağı bulunur. Adanın doğusunda Canterbury Düzlükleri bölgesi bulunurken, güneyinde çok sayıda fiyort vardır. Güney Adası'nın en büyük şehirleri Christchurch ve Dunedin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Balat, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Balat, İstanbul'un Avrupa Yakası'da Fatih ilçesinde, Haliç kıyısında, Ayvansaray ile Fener semtleri arasında yer alan bir semttir. Balat adı, Rumca saray anlamına gelen palation kelimesinden gelmektedir; surlardaki Blaherna Sarayı'na yakınlığından ötürü semte bu isim verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Sinagog (Berlin)</span>

Neue Sinagogu 1856-1866 yılları arasında inşa edilmiş, Berlin Yahudi cemaatinin ana sinagogudur. Magribi stiliyle El Hamra Sarayına benzeyen bu yapı 19. yüzyılın ikinci yarısının önemli mimari eserlerindendir.

Çekya'nın başkentindeki Prag Yahudi cemaati Avrupa'nın en eski ve en bilinen cemaatlerinden biridir.

Tacikistan'daki Yahudilerin tarihi uzun ve çeşitli bir geçmişe sahiptir. Tacikistan Yahudilerinin çoğu köken olarak Buhara Yahudisidir.

<span class="mw-page-title-main">Duşanbe Sinagogu</span>

Buhara Sinagogu olarak da bilinen Duşanbe Sinagogu, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'deki iki Yahudi mahallesinden birinde 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Yahudi cemaati sitesinde bu sinagog dışında diğer dinî binalar ve bir de okul bulunmaktaydı. Şubat 2006'da Tacikistan Hükûmeti şehir yapılanması ve başkanlık sarayı inşası sebebiyle yıkıma başladı. Sinagogun yıkımı uluslararası protestolar sebebiyle ve bir seri mahkeme kararlarıyla Haziran 2008'e kadar durduruldu fakat bu tarihte sinagog yerle bir edildi.

Yeni Zelanda'daki Yahudilerin tarihi, Yahudi tüccarların 1830'larda ülkeye gelmesiyle başladı. Yeni Zelanda, 1840'ta Britanya sömürgesi olmadan önce aralarında Joel Samuel Polack'ın da bulunduğu 30'dan az Yahudi yaşamaktaydı. Göçlerle Yahudiler dört ana gruba ayrıldılar: 19. yüzyılda Birleşik Krallık'tan gelen en eski Yahudi aileler; 1930'lar ve 1940'larda gelen Avrupa Yahudisi mülteciler; Britanya'dan 1950'lerde gelenler; son zamanlarda Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail ve eski Sovyetler Birliği'nden gelenler. Ülkedeki Yahudi cemaati, Başbakan Julius Vogel ve aralarında Dove-Myer Robinson da bulunduğu 5 Auckland valisi çıkarmıştır. Şimdiki Başbakan John Key, Yahudiliği icra etmemesine rağmen Aşkenaz kökenlidir. 14 Mayıs - 30 Mayıs 1925 tarihleri arasında kısa bir dönem başbakanlık yapan Francis Bell Hristiyan olmasına rağmen Yahudi ataları vardı.

Mark Dickel, Yeni Zelandalı basketbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Dunedin</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Dunedin, Yeni Zelanda'ya bağlı Güney Adası'nın ikinci büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sinagogu</span> Ankarada bir sinagog

Ankara Sinagogu ya da Ankara Musevi Sinagogu, Ankara'da ibadete açık bir sinagogdur. Yaklaşık 750 yıldır kullanımda olan sinagog Ankara'da tek Musevi sinagogu olma özelliği de göstermektedir. Anafartalar caddesindeki sinagog yüksek avlu duvarları içinde tek katlı ve taştan yapılmıştır. Avluya bakan pencereler yuvarlak kemerli ve oldukça büyüktür. Pencerelerin orta yerinde üstü sivri kemerle son bulan yuvarlak kemerin önüne rüzgarlık yapılmış, buradan binaya giriş sağlanmıştır. Yine avluda duvar üzerinde mermerden üzerinde İbranice yazılar bulunan bir çeşme bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı iç kısımda, ortada iki basamakla yükseltilmiş kenarı ahşap korkuluklu, altıgen bir set üzerinde kürsü bulunmaktadır. Kürsünün üç tarafında ahşap sıralar bulunmaktadır. Kürsünün karşısına gelen yerde, ortada dört sütuna oturan ve üzerinde süslemeler bulunan baldaken yer almaktadır. Oldukça süslü olan tavanın orta yerinde kürsü üzerine gelen yerde, iç içe geçen altıgen kasetli tavan göbeği vardır. Üzeri oluklu kiremitli çatı ile örtülüdür. Yapı 14 Ekim 1972 tarihinde 1. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Otaru</span>

Otaru, Japonya'nın Hokkaidō prefektörlüğüne bağlı Shiribeshi alt prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 243.13 km² olan şehrin nüfusu 31 Temmuz 2011 itibarı ile 131,706'dır. Otaru, pek çok tarihi binaları ile birlikte popüler bir turistik yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Boyens</span>

Andrew Boyens, Waitakere United takımında defans pozisyonunda görev yapan Yeni Zelandalı millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Otago</span>

Otago Bölgesi, Yeni Zelanda'nın bölgelerinden biridir. Bölge, Güney Adası'nın güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 31,251 km² olan bölgenin nüfusu Haziran 2018 tarihi itibarı ile 229,200'dür. Bölgenin merkezi Dunedin'dir.

<span class="mw-page-title-main">420 (kenevir)</span> esrar ve benzeri doğal keyiflendirici madde tüketim kültürüne özgü bir tür terim ve kutlama günü

420, 4:20 veya 4/20, esrar tüketmeye veya her yıl 20 Nisan'da gerçekleşen esrar odaklı kutlamalara atıfta bulunan esrar kültürü terimidir.

<span class="mw-page-title-main">Aramoana</span> Yeni Zelandanın Otago bölgesinde yerleşim birimi

Aramoana, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda, Dunedin'in 27 kilometre kuzeyinde küçük bir kıyı yerleşimidir. Yerleşimin 2001 nüfus sayımındaki nüfusu 261'dir. Buna ek olarak şehrin mevsimlik ziyaretçileri de vardır. Aramoana, Māori dilinde "deniz yolu" demektir. Otago Harbour Board tarafından 1880'lerde Otago Limanı ağzı çevresinde pilot istasyon olarak kurulmuştur. Bu alan zaman geçtikçe küçük bir çiftçi köyüne dönüşmüştür. 1950'lerde, Otago Limanı ağzında gelgit kumlarının yayılmasını engellemek için bir dalgakıran inşa edilmiştir. Bir süre sonra bölge Port Chalmers ilçesi ile birleştirilmiştir. 13 ve 14 Kasım 1990'da Aramoana katliamının gerçekleştiği yer burasıdır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kaide'nin Türkiye yapılanması</span>

El-Kaide'nin Türkiye yapılanması, Türk el-Kaidesi ya da Türkiye el-Kaidesi, el-Kaide'ye bağlı olarak Türkiye'de faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi yapılanmadır.

Otago Üniversitesi, Dunedin, Otago, Yeni Zelanda merkezli bir devlet üniversitesidir. 2006'da Yeni Zelanda'da, istihdam ettiği A dereceli akademik araştırmacı sayısında Auckland Üniversitesi'nden sonra ikinci oldu. Yeni Zelanda'da Performansa Dayalı Araştırma Fonu değerlendirmesinin zirvesinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Forsyth Barr Stadyumu</span>

Forsyth Barr Stadyumu, Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde bulunan bir çok amaçlı stadyumdur. Stadyum, 5 Ağustos 2011 tarihinde açılmış olup 30.748 kişi kapasiteye sahiptir ve Super Rugby takımlarından Highlanders, National Provincial Championship takımlarından Otago ile New Zealand National League takımlarından Southern United FC'nin ana stadyumudur.