İçeriğe atla

Dune Tanrı İmparatoru

Dune: Tanrı İmparator
God Emperor of Dune
Dune: Tanrı İmparator kitabının kapağı
YazarFrank Herbert
ÇevirmenDost Körpe
Kapak sanatçısı
Bruce Pennington
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Yayım(özgün)
2009 (Türkçe)
YayımcıSarmal yayınları
Sayfa540
ISBN9789756557303
Dune serisi
Dune'un ÇocuklarıDune: Tanrı İmparatorDune'un Kafirleri

Dune: Tanrı İmparatoru, Frank Herbert tarafından kaleme alınmış ve dünyanın en çok satılan bilimkurgu romanları olan Dune dizisinin 1981'de yayımlanmış dördüncü kitabıdır.[1][2][3] Arthur C. Clarke'ın ifadesiyle, "Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.".[4]

Kaynakça

  1. ^ Fjellman, Stephen M. (1986). "Prescience and Power: "God Emperor of Dune" and the Intellectuals (Prescience et pouvoir: "L'Empereur-Dieu de Dune" et les intellectuels)". Science Fiction Studies. 13 (1): 50-63. ISSN 0091-7729. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  2. ^ Grigsby, John L. (1984). "Herbert's Reversal of Asimov's Vision Reassessed: "Foundation's Edge" and "God Emperor of Dune" La révision de la vision d'Asimov chez Herbert: un réexamen d'après "Foundation's Edge" et "God Emperor of Dune"". Science Fiction Studies. 11 (2): 174-180. ISSN 0091-7729. 18 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  3. ^ Senior, William A. (2007). "Frank Herbert's Prescience: "Dune" and the Modern World". Journal of the Fantastic in the Arts. 17 (4 (68)): 317-320. ISSN 0897-0521. 
  4. ^ "God Emperor Of Dune: The Fourth Dune Novel by Frank Herbert - Books". Hachette. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<i>Dune</i> (roman) Amerikalı yazar Frank Herbert tarafından yazılan 1965 çıkışlı bilimkurgu romanı

Dune, Amerikalı yazar Frank Herbert tarafından Analog dergisinde iki ayrı bölüm olarak yayımlanan 1965 çıkışlı bilimkurgu romanıdır. 1966'da Roger Zelazny'nin Bu Ölümsüz kitabıyla beraber En İyi Roman Hugo Ödülü'ne lâyık görüldü ve En İyi Roman Nebula Ödülü'nü kazandı. Dune serisinin ilk kitabıdır. 2003 yılında dünyanın en çok satan bilimkurgu romanı olarak gösterildi.

<i>Dune Sapkınları</i>

Dune Sapkınları, Frank Herbert'ın yazdığı Dune adlı fantastik edebiyat serisinin beşinci kitabı. 1984 yılında basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Frank Herbert</span> Amerikalı yazar (1920 – 1986)

Frank Patrick Herbert, Amerikalı bilimkurgu kitapları yazarı. Romanlarıyla ünlü olmasına rağmen, kısa öyküler de yazdı. Gazeteci, fotoğrafçı, kitap eleştirmeni, ekolojik danışman ve öğretim görevlisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Westwood Studios</span> Video oyunu stüdyosu

Westwood Studios, 1985 yılında Brett Sperry ve Louis Castle'ın ortaklaşa kurduğu, merkezi Las Vegas, Nevada'da bulunan bir video oyunu geliştiricisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Bacigalupi</span>

Paolo Bacigalupi, Amerikalı bilimkurgu yazarı. 2 tane basılmış romanı ve Salon.com, The Magazine of Fantasy and Science Fiction, and Asimov’s Science Fiction Magazine gibi dergilerde ve çeşitli antolojilerde yayınlanmış hikâyeleri bulunmaktadır. Bacigalupi yazdığı eserlerle Hugo ve Nebula ödülleri başta olmak üzere 10 ödül aldı. Çıkış romanı Kurma Kız, TIME dergisi tarafından 2009 yılının en iyi 10 romanından biri olarak gösterildi.

Hugo Ödülleri her yıl, World Science Fiction Society tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu ve fantezi eserlerine verilir. Ödülün adı, bilimkurgunun öncü dergilerinden Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ın adından gelir ve önceleri resmi olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak bilinirdi. Ödül spekülatif kurgu için mükemmel bir vitrin ve bilimkurgu edebiyatı için en çok tanınan edebi ödül olarak tanımlanmıştır. En İyi Roman Hugo Ödülü bir önceki yıl İngilizce olarak yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olan bilimkurgu ya da fantezi romanları için her yıl verilir. Eser, topluluk tarafından 40.000 kelimeyi aştığı takdirde roman olarak tanımlanmaktadır. Daha kısa eserler için ise kısa öykü, öykü ve kısa roman kategorilerinde ödüller verilmektedir. En İyi Roman Hugo Ödülü 1954 ve 1957 yılları dışında, 1953'ten beri her yıl dağıtılmaktadır. Normal Hugo Ödüllerine ek olarak, 1996'dan itibaren, Geçmişe Yönelik Hugo Ödülleri de verilmeye başlamıştır. Bu geçmişe yönelik ödüller yalnızca daha önce World Science Fiction Convention yapılmış ama ödül dağıtılmamış olan yıllar için dağıtılmaktadır. Günümüze kadar, 1946, 1951 ve 1954 yılları için en iyi roman ödülü verilmiştir.

Holtzman efekti, 1965 tarihli Dune romanıyla başlayan Dune evreninde Frank Herbert tarafından yaratılmış bir bilimkurgu fenomenidir. Efekt, hiçbir zaman detaylı olarak açıklanmamasına rağmen koruyucu güç kalkanı ve ani uzay yolculuklarını mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">Çöl gezegeni</span>

Çöl gezegeni, yüzey tutarlılığı açısından Dünya'nın sıcak çöllerine benzeyen bir karasal gezegen türüdür. Mars, muhtemelen bir çöl gezegeninin tek mevcut örneğidir.

<i>Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion</i>

Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion, Hideaki Anno'nun yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu yazdığı 1997 yapımı bir Japon anime filmidir. Gainax ve Production I.G tarafından hazırlanmış olup genç Shinji Ikari'nin, Angels adındaki düşman doğaüstü varlıklarla savaşmak için tasarlanan dev cyborglardan biri olan Evangelion Unit 01'e pilotluk yaptığı Neon Genesis Evangelion serisinin alternatif sonudur. Film, 19 Temmuz 1997 tarihinde gösterime girdi.

John Frederick Clute, 1969'dan beri İngiltere ve ABD'de yaşayan yazar, bilimkurgu ve fantezi edebiyatı eleştirmeni. Hakkında "bilimkurgu tarihinin önemli bir parçası" ve "günümüz bilimkurgusunun belki de en önde gelen eleştirmeni" yorumları yapılmıştır. 1982'de İngiliz Interzone dergisini kuran 8 kişiden biridir.

Ahlâki psikoloji ya da ahlâk psikolojisi hem felsefe hem de psikoloji alanlarını ortak bir zeminde inceleyen çalışma alanıdır. Tarihsel olarak, ahlaki psikoloji terimi, ahlaki gelişim çalışmasını ifade etmek için nispeten daha dar bir şekilde kullanılmıştır. Ahlaki psikoloji sonuç olarak etik, psikoloji ve zihin felsefesinin kesişimindeki çeşitli konulara daha geniş olarak değinmeye başlamıştır. Alanın bazı ana konuları ahlaki yargı, ahlaki akıl yürütme, ahlaki duyarlılık, ahlaki sorumluluk, ahlaki motivasyon, ahlaki kimlik, ahlaki eylem, ahlaki gelişim, ahlaki çeşitlilik, ahlaki temeller, ahlaki karakter, fedakarlık, psikolojik egoizm, ahlaki şans, ahlaki tahmin, ahlaki duygu, duygusal tahmin ve ahlaki anlaşmazlık olarak verilebilir.

Fantastik bilimkurgu, hem bilimkurgu hem de fantezinin unsurlarını eşzamanlı olarak kullanan veya birleştiren spekülatif kurgu şemsiyesi içindeki karma bir türdür. Bir bilimkurgu öyküsünde, dünya bilimsel olarak mümkün olarak sunulur, bilim fantezi dünyası ise gerçek dünyanın bilimsel yasalarını ihlal eden unsurlar içerir. Yine de, bilim fantezisi dünyası mantıklıdır ve genellikle bu ihlallerin bilim benzeri açıklamalarıyla sağlanır.

Sert bilimkurgu ya da saltık bilimkurgu, bilimsel doğruluk ve mantık kaygısıyla karakterize edilen bir bilimkurgu kategorisidir. Terim ilk olarak 1957'de P. Schuyler Miller tarafından Astounding Science Fiction dergisinin Kasım sayısında John W. Campbell'ın Uzay Adaları romanının bir incelemesinde kullanıldı. Sert bilimkurguya benzetilerek oluşturulan tamamlayıcı hafif bilimkurgu terimi ilk olarak 1970'lerin sonlarında ortaya çıktı. Bu terim, Isaac Asimov'un matematiksel sosyoloji üzerine kurulu Vakıf serisi gibi genellikle "sert" bilimkurgu olarak kabul edilen örnekler olmasına rağmen, "sert" (doğal) ve "hafif" (sosyal) bilimler arasındaki popüler ayrıma benzetilerek oluşturulmuştur. Bilimkurgu eleştirmeni Gary Westfahl, her iki terimin de katı bir sınıflandırmanın parçası olmadığını ve bunun yerine, yorumcuların ve yorumcuların faydalı bulduğu hikâyeleri karakterize etmenin yaklaşık yolları olduğunu savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sean M. Carroll</span>

Sean Micheal Carroll, Amerikalı doğalcı-ateist, teorik fizikçi, evrenbilimci, yazar ve düşünürdür. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünün Fizik departmanında Walter Burke Institute for Theoretical Physics alanında araştırma profesörü ve aynı zamanda Santa Fe Enstitüsünde profesördür. Ateizm, teizm eleştirisi ve doğalcılık savunuculuğu ile tanınır. Oldukça verimli ve bilim anlatıcısı olarak kabul edilir. 2007'de National Science Foundation tarafından NSF Seçkin Eğitmen Konuşmacı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Arrakis</span>

Arrakis, Rakis ya da bilinen adıyla Dune, Frank Herbert'in Dune roman serisinde yer alan kurgusal bir çöl gezegenidir. Herbert'in serideki ilk romanı, 1965 yapımı Dune, tüm zamanların en büyük bilimkurgu romanlarından biri olarak kabul edilir ve tarihin en çok satan bilimkurgu romanı olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Kumsolucanı (Dune)</span>

Kumsolucanı, ilk olarak Dune'da (1965) ortaya çıkan Frank Herbert tarafından yazılan Dune romanlarında görülen kurgusal bir dünya dışı yaratıktır. Ayrıca Şeyh Hulud ve Yaradan olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Harkonnen</span>

Baron Vladimir Harkonnen, Frank Herbert tarafından oluşturulan Dune serisindeki kurgusal bir karakterdir. Esas olarak 1965 tarihli Dune romanında yer almaktadır ve aynı zamanda Herbert'in oğlu Brian ve Kevin J. Anderson'ın yazdığı Prelude to Dune ön bölüm üçlemesinde (1999–2001) öne çıkan karakteridir. Vladimir Harkonnen, Hunters of Dune (2006) ve Sandworms of Dune (2007) adlı orijinal seriyi tamamlayan Herbert/Anderson devam seriside bir gulam olarak geri getirilmektedir.

Brian Patrick Herbert, Washington eyaletinde yaşayan Amerikalı bilimkurgu yazarıdır. Bilimkurgu yazarı Frank Herbert'in büyük oğludur.