İçeriğe atla

Duke Ellington

Duke Ellington
Ellington (1940)
Genel bilgiler
DoğumEdward Kennedy Ellington
29 Nisan 1899(1899-04-29)
Washington D.C.
Ölüm24 Mayıs 1974 (75 yaşında)
TarzlarSwing, Orkestral Caz
MesleklerGrup lideri, müzisyen, besteci, kondüktör, söz yazarı
ÇalgılarPiyano
Etkin yıllar1914–74

Edward Kennedy "Duke" Ellington (29 Nisan 1899 - 24 Mayıs 1974) "Duke" olarak bilinen Amerikalı caz bestecisi, piyanist ve caz orkestrası şefi. 1923 yılından ölümüne kadar 50 yıldan fazla bir süreliğine bir caz orkestrasını yönetmiştir.[1] Yaptığı müziğin tarzını cazdan çok "Amerikan Müziği" olarak adlandırmıştır.[2]

Johnny Hodges, Cootie Williams, Bubber Miley, Joe "Tricky Sam" Nanton, Barney Bigard, Ben Webster, Harry Carney, Sonny Greer, Otto Hardwick ve Clark Terry gibi birçok isim orkestrasında yer aldı. Bu isimlerin çoğu onunla 10 yılı aşkın sürelerle beraber çalışmıştır. Bestelerinin bazılarını bu müzisyenlerin tarzlarına ve yeteneklerine göre yazdı. II. Dünya Savaşı öncesinde orkestrasıyla ABD ve Avrupa'da birçok turneye çıkmıştır.

Hayatı

Edward Kennedy Ellington 29 Nisan 1899 tarihinde James Edward Ellington ve Daisy (Kennedy) çiftinin çocuğu olarak Washington, DC'de doğdu. Altı yaşından itibaren piyano ve resim dersleri almaya başladı. Takma adı olan ''Duke''ü gençlik yıllarında bir arkadaşından aldı. 1914 yılında Lester Dishman ile birlikte çalıştığı sırada ilk kompozisyonu ''Soda Fountain Rag''ı besteledi. 1917 yılında kendi yaptığı bir poster dizaynı ile kazandığı yarışmanın ardından kendi işini kurmak için okulundan ayrıldı. Bir yıl sonra Brooklyn'deki Pratt Institute'tan kazandığı burs ile kendini müziğe adamaya karar verdi.

Washington'da müzisyen olarak katıldığı partilerle ve birlikte çaldığı gruplarla adını duyurmaya başladı. 1923 yılında arkadaşları Sonny Greer ve Otto Hardwick ile New York'a taşınarak "The Washingtonians" adıyla çalışmaya başladı. 1924 yılında bu grup ile birlikte ilk kayıtlarını gerçekleştirdi ve Broadway'deki içkili mekânlarda sahne almaya başladı. 1925 yılında yazdığı "Chocolate Kiddies" revüsü, Almanya'da iki yıl boyunca sahnelendi.

Bu yıllarda Duke Ellington ismi, ABD, İngiltere ve Fransa'da uluslararası üne sahip bir caz müzisyeni olarak anılmaya başlandı. 1930 yılında grubu ile beraber "Check and Double Check" filminde boy gösterdi.

1933 yılında grubu ile beraber Avrupa turnesi yapmaya başladı. Duke Ellington'ın kariyeri, sonraki kırk yıl boyunca aynı yüksek tempodaki turnelerele devam etti. 1930 ve 1942 yılları arasında kariyerinin en üretken dönemini yaşayan Ellington, bu dönemde en kalıcı çalışmaları olan "Mood İndigo", "Sophisticated Lady", "In a Sentimental Mood" ve "Don't Get Around Much Anymore" gibi eserlerini yazdı.

1950'li yılların başında, grubunu hâlâ bir arada tutabildiği için, dönemin caz orkestrası liderleri arasında kendine ayrıcalıklı bir yer edindi. 1959 yılında yaptığı film müziği "Anatomy of a Murder", siyahi bir Amerikalıya ısmarlanan ilk büyük Hollywood filmi müziği oldu. 1965 yılında Pulitzer Ödülü'ne aday gösterildi. 1966 yılında Grammy Yaşam Boyu Başarı Ödülü kazandı. 1971 yılında Stockholm'deki "Royal Academy of Music"e alınan ilk caz müzisyeni oldu. 1973 yılında otobiyografi çalışması "Music is My Mistress" yayımlandı.

24 Mayıs 1974'te, yakalandığı akciğer kanseri yüzünden hayatını kaybetmesinden birkaç hafta öncesine kadar, yıllar önce kurduğu grubu ile çalışmalarına devam eden Ellington, ölümünden sonra da grubun devam etmesi için oğlu Mercer Ellington'ı görevlendirdi.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 8 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Swing (müzik)</span>

Swing 1930'lu yıllarda ortaya çıkan caz akımı. 20. yüzyılın en popüler caz hareketlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Ricky Ford</span> Amerikalı saksafoncu

Ricky Ford Müziğe davul ile başlayan Ford daha sonra Rahsaan Roland Kirk'ten etkilenerek 15 yaşında saksofon çalmaya başladı. Müzisyeni Boston'daki bir kulüpte dinleyip etkilenen Ran Blake, Ford'u New England Konservatuvarı'nda eğitim alması için ikna etti..

<span class="mw-page-title-main">Tuna Ötenel</span> Türk caz müzik sanatçısı

Tuna Ötenel, Türk caz müzisyeni, piyanist, saksofoncu ve besteci

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ella Fitzgerald</span> Amerikalı caz sanatçısı (1917 – 1996)

Ella Jane Fitzgerald, yirminci yüzyılın en önemli Amerikalı caz vokalistlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Count Basie</span> Amerikalı besteci ve caz müzisyeni (1904 – 1984)

William "Count" Basie Amerikalı caz piyanisti, orgcusu ve caz orkestrası şefi.

<span class="mw-page-title-main">Nat King Cole</span> Amerikalı caz müzisyeni (1919 – 1965)

Nathaniel Adams Coles, bilinen profesyonel adıyla Nat "King" Cole, popüler Amerikalı şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve caz piyanisti.

"In a Sentimental Mood", Duke Ellington tarafından 1935 yılında yazılmış bir caz bestesi. İlk kaydını aynı yıl Ellington Orkestrası yaptı. Daha sonra Irving Mills ve Manny Kurtz parçaya söz yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Sıral</span>

İsmet Sıral, Türk müzisyen, saksofonist, flütist ve neyzen. Türkiye'nin ilk caz orkestrası şeflerinden.

<i>Bir Cinayetin Tahlili</i> 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmi

Bir Cinayetin Tahlili, 1959 ABD yapımı dramatik mahkeme filmidir. Özgün adı Anatomy of a Murder olan bu siyah-beyaz film 1962 yılında Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir. Amerikan sinemasının ürettiği en önemli hukuk ve yargılama filmlerinden biridir.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

Enbe Orkestrası Engin Titiz ve Behzat Gerçeker tarafından kurulan ve Türkiye'den ve yurt dışından birçok müzisyeni bünyesinde barındıran müzik grubudur. Enbe adı Engin ve Behzat isimlerinin ilk iki harfi birleştirilerek oluşmuştur. Şu ana kadar birçok şarkıcı ile düet yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Bechet</span> Amerikalı caz müzisyeni (1897 – 1959)

Sidney Bechet, Amerikan caz saksofoncusu, klarnet müzisyeni ve besteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Fityan</span>

Muhammed Fityan, ney ve kaval ustalığıyla tanınan Suriyeli müzisyen ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">İmer Demirer</span>

İmer Demirer, Türk caz müzisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Emin Fındıkoğlu</span> Türk caz müzisyeni, aranjör, besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefi

Emin Fındıkoğlu, Türk caz müzisyeni, aranjör, besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Denizci</span> Türk müzisyen

Süheyl Denizci, Türk müzisyen. TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ruacan</span>

Neşet Ruacan (d.1948), Türk caz müzisyeni, caz gitaristi.

Halit Turgay, Türk müzisyen, flütist, besteci ve flüt öğretmeni.