
Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

Stjepan Mesić. Hırvat siyasetçi.
Hırvat kunası Hırvatistan'da 1 Ocak 2023'e kadar kullanılan para birimidir. 30 Mayıs 1994 tarihinde tedavüle girmiştir. Kısaltması HRK olan Hırvat Kunası uluslararası numarası 191'dir. Hırvatistan'da 2020 yılında enflasyon oranı %0.4'tür. Adı Hırvatça sansar anlamına gelmektedir. 1 kuna 100 lipadan meydana gelir. Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023'te Euro kullanmaya başlamasıyla dolaşımdan kalkmıştır.

Ivan Perišić, Eredivisie ekiplerinden PSV'de forma giyen Hırvat futbolcudur.

Hırvatistan Futbol Federasyonu ya da Hırvatistan ve en üst düzey futbol ligi olan Hırvatistan birinci liginin en üst düzey yönetim organı

Hırvatistan ilk kez Orta Çağ'da bölgelere bölünmüştür. İdari bölümler zaman içinde Osmanlı fetihlerinde kaybedilen topraklar, bu toprakların özgürlüğünü kazanması, Dalmaçya, Dubrovnik ve Istria bölgelerindeki politik statünün değişmesine bağlı olarak zaman içinde değişmiştir. Bu geleneksel bölünme 1920'lerde Sloven, Hırvat ve Sırp Krallığı, ardından Yugoslavya Krallığı'nın oluşturduğu oblastlar ve banovinalar nedeniyle tamamen ortadan kalkmıştır. Komünist yönetimindeki Hırvatistan, II. Dünya Savaşı'nda etken bir güç olan Yugoslavya'yı meydana getiren öğelerden biriydi ve bu dönemde idari yapılanma tümden değiştirilerek ülke 100 kadar belediyeye bölündü. 1992'de çıkarılan bir yasayla birlikte tekrar 1920'den önceki idari birimlere, bölgelere bölündü ancak 1918'de Translithanya'da oluşturulan 8 bölge ve merkezleri Bjelovar, Gospić, Ogulin, Požega, Vukovar, Varaždin, Osijek ve Zagreb'in yanında 7 bölge daha oluşturarak bölgeyi 15 bölgeye böldü.

Hırvatistan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Hırvatistan için kullanılan sınıflandırmadır.Hırvatistan'ın İBBS'si 2007 başlarında İstatistik Hırvat Bürosu tarafından kodlanmış Hırvatistan'ın Avrupa Birliği üyeliği süreci sırasında tanımlanmıştır.. Bölgeler 2012'de düzetildi.

Güvenlik ve İstihbarat Ajansı Hırvatistan Cumhuriyeti Güvenlik ve İstihbarat Sistemi Yasası'nın onayıyla birleştirilerek 2006 yılında kurulan Hırvat güvenlik ve istihbarat servisleri olan eski karşı istihbarat ajansı (£) ve her ikisinin de yürürlükten kalkan İstihbarat Teşkilatıdır (OA).

Hırvatistan madalya ve nişanları, 1991 yılında Hırvatistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra oluşturuldu. 1995'ten beri cumhuriyetin en üst düzey yetkilileri tarafından eklenen birkaç madalyanın yanı sıra on sekiz ana ödül vardır.

"Crazy", Franka tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, dijital indirme olarak 6 Mart 2018 tarihinde Karpo Media tarafından yayınlanmıştır. 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'yı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiş ve Branimir Mihaljević ve Franka Batelić tarafından yazılmıştır.

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.
Maja Bošković-Stulli Hırvat sözlü edebiyatı üzerine yaptığı kapsamlı araştırmalarla tanınan slav bilimci, halk bilimci, edebiyat tarihçisi, yazar, yayıncı ve akademisyendir.

Hırvatistan cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'ın devlet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'daki en yüksek makamın sahibi olmasına karşın Hırvatistan'ın başbakanlık makamı ülkenin anayasal çerçevesi ve günlük siyaseti içinde en güçlü kişi olduğu bir parlamenter sisteme sahip olması nedeniyle, cumhurbaşkanı yürütme organının başı değildir.

Hırvatistan'ın belediyeleri, Hırvatistan'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler ilçelerin alt bölümleridir.

Mısır, 16 Nisan 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ı tanıdı ve iki ülke 1 Ekim 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Kahire'de büyükelçiliği ve İskenderiye'de fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Kahire Büyükelçiliği ayrıca Bahreyn, Etiyopya, Yemen, Ürdün, Katar, Kuveyt, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan ve BAE'nin yanı sıra Cibuti, Eritre ve Irak ile bazı konularda resmi olarak ilgileniyor. Mısır'ın Zagreb'de büyükelçiliği var. Her iki ülke de Akdeniz için Birlik üyesidir.

Branimir, 879'dan 892'ye kadar dük olarak hüküm süren Hırvatistan hükümdarıydı.
Bu, Hırvatistan'daki nehirlerin bir listesidir.

Hırvatistan'ın bağımsızlığı, 1990 yılında siyasi sistemdeki değişiklikler ve anayasal değişikliklerle başlayan ve Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'ni Hırvatistan Cumhuriyeti'ne dönüştüren, bunun sonucunda Noel Anayasasını ilan eden ve 1991 Hırvatistan bağımsızlık referandumunu düzenleyen bir süreçti.

Hırvatistan Cumhuriyeti'ndeki Ulusal Azınlıkların Haklarına İlişkin Anayasal Hüküm, Hırvatistan'daki ulusal azınlıkların haklarını tanımlayan anayasa hükümleridir. Hırvat hukuk sistemindeki toplam üç Anayasal hükümden biridir. Diğer ikisi Hırvatistan Anayasasının Uygulanmasına İlişkin Anayasal Hüküm ve Hırvatistan Anayasa Mahkemesine İlişkin Anayasal Hükümdür. Kanun hükmü mevcut haliyle 23 Aralık 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Daha önceki versiyonu, Ulusal ve Etnik Topluluklar veya Azınlıklar Hakkında Anayasal Hüküm başlığı altında, Hırvatistan'ın Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nden bağımsızlığının tanınması için bir ön koşul olarak Aralık 1991'de kabul edilmiştir. Kanun hükmü hiyerarşik olarak Hırvatistan Anayasası'nın altında olsa da sıradan devlet yasaları ve kararlarının üzerindedir ve hepsi bu yasaya uygun olması gereken daha alt düzeydeki hükûmet tüzükleri ve kararlarının üzerindedir. Ayrıca, azınlık dillerinde eğitime ilişkin hakları ve azınlık dillerinin kamusal hayatta kullanımına ilişkin özel hakları tanımlamak üzere iki özel kanun oluşturulmuştur. Ayrıca, Hırvatistan Anayasası'nın kendisi de doğrudan ulusal azınlıkların korunmasıyla ilgili maddelere sahiptir ve Hırvatistan'daki azınlık toplulukları listelemektedir.

Branimir Yazıtı, bir Hırvatistan Orta Çağ hükümdarını Hırvatların dükü olarak - Latince: Dux Cruatorum tanımlayan bir yazıt içeren en eski korunmuş anıttır. Yazıt aslen Hırvatistan'ı 879-892 yılları arasında yöneten Dük Branimir tarafından Benkovac'taki Šopot'ta yaptırılan bir kilisenin templonunun bir parçasıydı.