İçeriğe atla

Dubstep

Dubstep
Müzikal kökenleri
Kültürel kökenleri1990'ların sonu - 2000'lerin başı,
Londra, İngiltere, Birleşik Krallık
Önemli çalgılar
  • Sequencer
  • turntables
  • sampler
  • drum machine
  • synthesizer
  • keyboard
  • personal computer
  • bass synthesizer
  • electronic drums
  • digital audio workstation
  • laptop
  • music software
  • tablet
Türevler
  • Brostep
  • future garage
  • Post-dubstep
  • riddim
Diğer konular
  • List of musicians

Dubstep, 1990'ların sonlarında Güney Londra'da ortaya çıkan bir elektronik dans müziği türüdür. Genellikle belirgin alt bas frekanslarına sahip seyrek, senkoplanmış ritmik desenler ile karakterizedir. Stil, UK garage'nın bir dalı olarak ortaya çıktı, 2 adımlı ve dub reggae, orman, kırık vuruş ve kiri gibi ilgili stillerin soyundan yararlandı.[1] Birleşik Krallık'ta, türün kökenleri 1980'lerin başında Jamaikalı ses sistemi partisi sahnesinin büyümesine kadar uzanabilir.

En eski dubstep sürümleri 1998 yılına dayanmaktadır. 2001 yılında, bu ses ve diğer garaj müziği türleri Londra'nın gece kulübü Plastic People'da, "Forward" gecesinde (bazen FWD >> olarak stilize edildi) ve korsan radyo istasyonu Rinse FM'de gösterilmeye ve tanıtılmaya başladı. dubstep'in gelişiminde oldukça etkili olmak. Bir müzik türüne referansla "dubstep" terimi, 2002 yılında Big Apple, Mühimmat ve Tempa gibi etiketler tarafından kullanılmaya başlandı ve bu remixlerde kullanılan stilistik eğilimler 2 adımdan daha belirgin ve farklı hale geldi ve kir.

Sesin çok erken bir destekçisi, 2003'ten itibaren çalmaya başlayan BBC Radio 1 DJ John Peel idi. 2004 yılında, onun gösterinin geçen yıl yaptığı dinleyici olarak Distance, Dijital Mystikz ve Plastician yıl için üst 50'de.[2] Dubstep, 2005'in sonlarında ve 2006'nın başlarında küçük yerel sahnelerin ötesine geçtiğinde ana akım İngiliz popüler kültürüne girmeye başladı; türe ayrılmış pek çok web sitesi belirdi internete böyle dubstepforum, indirme sitesine Barefiles ve gutterbreakz olarak bloglar gibi ve sahnenin büyümesini destekli.[3] Eşzamanlı olarak, tür The Wire gibi müzik dergilerinde ve Pitchfork gibi çevrimiçi yayınlarda The Month In: Grime / Dubstep adlı düzenli bir özellikle geniş yer aldı. Dubstep'e ilgi BBC Radio 1'den sonra önemli ölçüde arttı DJ Mary Anne Hobbs, Ocak 2006'da kendisine ("Dubstep Warz" başlıklı) ayrılmış bir gösteriyle başlayarak bu türün şampiyonluğunu başlattı.[4][5][6]

2000'lerin sonuna doğru ve 2010'ların başına kadar, tür İngiltere'de daha ticari olarak başarılı olmaya başladı, daha fazla single ve remix müzik listelerine girdi. Müzik gazetecileri ve eleştirmenleri de çeşitli pop sanatçılarının çalışmalarında dubstep etkisi olduğunu fark ettiler. Bu süre zarfında, üreticiler orijinal dubstep sesinin unsurlarını diğer etkilerle kaynaştırmaya başladılar, gelecekteki garaj ve daha yavaş ve daha deneysel post-dubstep dahil olmak üzere füzyon türleri oluşturdular. Skrillex gibi Amerikalı üreticiler tarafından yönetilen daha sert elektro-ev ve ağır metal kaynaklı varyant brostep, dubstep'in ABD'deki popülerliğine büyük katkıda bulundu.[7]

Müzik sitesi Allmusic, dubstep'in genel sesini "ezici bas hatları ve yankılanan davul kalıpları, kırpılmış örnekler ve ara sıra vokallerle sıkıca sarılmış yapımlar" olarak tanımladı.[8] Göre Simon Reynolds, dubstep en bileşenleri aslen geldi "1989-1999 UK soyu içinde farklı noktalarda: bleep 'n' bass, orman, Techstep, Photek tarzı Neurofunk, Fast garage ., [Ve] 2 adım" [1] Reynolds, önceden var olan stillerin izlerinin "içsel sonik etkileriyle değil, aynı zamanda bilenlere hitap eden belirteçler, jetonlar olarak da çalıştığını" yorumlar.

Dubstep'in ilk kökleri, davul ve bas unsurlarını 2-step garage sesine dahil etmeye çalışan İngiltere garaj üreticilerinin daha deneysel sürümlerinde. Bu deneyler genellikle beyaz bir etiketin veya ticari garaj salınımının B tarafında sona erdi.[4][9][10] Dubstep genellikle aracı . Vokal garaj melezine benzer - kiri - türün hissi genellikle karanlıktır; parçalar genellikle küçük bir anahtar veya Frig modu kullanır ve bir riff içindeki triton aralığı gibi uyumsuz harmoniler içerebilir.[11] Garaj müziğinin diğer stillerine kıyasla, dubstep, belirgin alt bas frekanslarına odaklanarak daha minimalist olma eğilimindedir.[12] Bazı dubstep sanatçıları, Basic Channel gibi dub'den etkilenen teknolojiden klasik müziğe veya heavy metal'e kadar çeşitli dış etkiler de dahil ettiler.[13][14]

Kaynakça

  1. ^ a b Reynolds, S.(2012),Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture, Perseus Books; Reprint edition (5 Jan 2012), pages 511–516, (978-1-59376-407-4).
  2. ^ "Keeping It Peel: Festive 50s – 2004". BBC Radio One. BBC. 26 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2011. 
  3. ^ Wilson (1 Kasım 2006). "Bubble and Squeak: Michael Wilson on Dubstep". Artforum International. 13 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2011. 
  4. ^ a b de Wilde (14 Ekim 2006). "Put a Bit of Dub in Your Step". The Daily Telegraph. Londra. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2011. 
  5. ^ "Dubstep". Time Out London. Time Out Group. 4 Ekim 2006. 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2007. 
  6. ^ "The Year in Grime and Dubstep". Pitchfork. 16 Kasım 2006. 11 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2007. 
  7. ^ "Dubstep: How Has It Become So Popular?". The Edge. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2014. 
  8. ^ "Explore Music: Dubstep". AllMusic. Rovi Corporation. 29 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2011. 
  9. ^ "The Primer: Dubstep". The Wire (279). Nisan 2011. ISSN 0952-0686. 
  10. ^ "Interview: Plasticman". Riddim.ca. 18 Haziran 2005. 9 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2011. 
  11. ^ Interactive Composition: Strategies Using Ableton Live and Max for Live. Oxford. 2015. s. 195. 
  12. ^ McKinnon (30 Ocak 2007). "South London Calling". Canadian Broadcasting Corporation. 8 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2011. 
  13. ^ "Grime / Dubstep". Pitchfork. 23 Mayıs 2007. 1 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2007. 
  14. ^ "Dubstep 101". Resident Advisor. 7 Haziran 2007. 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muse</span> İngiliz rock grubu

Muse, 1994 yılında, İngiltere'nin güneybatısında yer alan Devon'daki Teignmouth kasabasında kurulan İngiliz rock grubu. Matthew Bellamy, Chris Wolstenholme ve Dominic Howard olmak üzere üç kişiden oluşur. 2006 yılından beri turneler sırasında gruba Morgan Nicholls da eşlik etmektedir.

Reggae, Jamaika'ya özgü bir müzik türü. Ritmini kalp atışından aldığı söylenir. Jamaika usulü rock olarak da geçer. Kökleri calypso, ska/rocksteady, rock'n roll ve hatta rythm and blues'a dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Post-punk, 1970'lerin ortasındaki punk rock'ın popülaritesinin ardından yükselişe geçen bir rock müzik hareketidir. Bu türün her ne kadar kökeni punk rock'a dayansa da bu tür daha içe dönük, karışık ve deneysel bir yapı göstermektedir. Post-punk, bağımsız müziği ve punk rock'ı yaygınlaştırmış, Krautrock'tan synthesizer kullanımı ve tekrar öğelerini alarak alternatif rock'ın doğuşuna zemin hazırlamıştır. Post-punk aynı zamanda Jamaika dub müziğinden ve Amerikan funk'ından etkilenmiş; stüdyo çalışmalarında deneyselliği ön plana çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vanilla Ice</span>

Robert Matthew Van Winkle veya bilinen adıyla Vanilla Ice ünlü Amerikalı bir rapçi, şarkıcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Howling Bells</span>

Howling Bells, 2004 yılında Sidney'de kurulmuş Avustralyalı indie-rock grubudur. Geniş çaplı popülerliğini 2006 yılında kendi ismi ile çıkardığı albüm ile kazandı. Grubun üyeleri Glenn Moule (bateri), Brendan Picchio, Joel Stein (guitar) ve Joel'in kızkardeşi Juanita Stein'den oluşur.

<span class="mw-page-title-main">South of the Border</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

"South of the Border" Robbie Williams'ın 1997 senesinde piyasaya sürdüğü tekli albümdür. Parça onun çıkış albümü Life Thru a Lens'den çıkan üçüncü teklidir. Şarkı Birleşik Krallıkta 14. sıraya kadar yükselmiştir. 2006 yılında "Sin Sin Sin" parçası piyasaya çıkana kadar, Robbie'nin UK listelerinde ilk ona giremeyen tek şarkısı unvanını korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Glam rock</span>

Glam rock Birleşik Krallık'ta 1970'lerin başında gelişen bir rock ve pop müziği türüdür. Bu müzik türü; göz alıcı kıyafetler giyen, değişik makyajları ve saç stilleri olan parlak görünümlü şarkıcılar ve müzisyenler tarafından icra edilmiştir. İhtişamlı konstümler ve

Post-rock'da Rock müzikte sıkça kullanılan çalgılara yer verilse de, rock müzikten farklı olarak gitarı "sesin rengini ve dokusunu yöneten" bir biçimde kullanmak ile ayırt edilir. Post-rock müzisyenleri genellikle enstrümantal müzik üretirler.

<span class="mw-page-title-main">Right Now (Rihanna şarkısı)</span> Rihanna ve David Guetta şarkısı

Right Now, Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın Unapologetic adlı yedinci stüdyo albümünden bir şarkıdır. Amerikan ve İngiliz radyolarına gönderilen dördüncü teklidir. Şarkının yapımcısı ve aynı zamanda sözlerinin bir kısmını yazan Fransız DJ David Guetta'dır. Dördüncü tekli olan Right Now Amerikan radyolarına 28 Mayıs 2013 tarihinde gönderilecektir. Müzikal yapıdan Right Now elektronik ve dans türündedir. Şarkı sözlerinin teması daha çok 'zamanın akıp gittiğini, zamanı anında yaşamak gerektiğini' vurgulamaktadır. Şarkı, müzik eleştirmenleri tarafından birçok olumlu eleştiri aldı.

Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim, New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">The Fall</span> İngiliz müzik grubu

The Fall, 1976'da Prestwich, Greater Manchester'da kurulmuş bir İngiliz post-punk grubu. Grubun üyeleri hep değişmekte olup, grubun tek değişmeyen üyesi kurucu ve solist Mark E. Smith olmuştur. İlk olarak 1970'lerin punk akımı ile ilişkilendirilse de, grubun müziği sürekli değişen üyelerle birlikte sayısız değişikliğe uğramış ve yeni tarzlardan etkilenmiştir. Grubun müziği tekrarlayan, gitar odaklı ve ritmik bir yapıda olmuştur ve Mark E. SMith'in anlaşılması güç şarkı sözleri ile dikkat çekmiştir. Müzik eleştirmeni Steve Huey bu sözleri "kelime oyunları ile dolu, kıvrak, zekice ve misantropik soyut şiir" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wuthering Heights (şarkı)</span>

"Wuthering Heights", bir Kate Bush şarkısı. Ocak 1978'de sanatçının çıkış teklisi olarak piyasaya sürüldü ve Birleşik Krallık şarkı listesinde bir numaraya yükselerek dört hafta zirvede kaldı. Bush'un ticari anlamda en başarılı şarkısı olmayı sürdüren eser, The Kick Inside albümünde yer alır. Teklinin B yüzü sanatçının albümden bir başka şarkısı olan "Kite"tır ki teklinin kapak resminde de bir uçurtma yer alır. "Wuthering Heights", Q dergisinin okuyucular tarafından oylanmış "Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Tekli" listesinde 32 numarada kendine yer buldu. Yine Pitchfork'un "1970'lerin En İyi 200 Parçası" listesinde beşinci sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Deeper Understanding</span>

"Deeper Understanding", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 2011 çıkışlı dokuzuncu stüdyo albümü Director's Cut için yeniden kaydettiği şarkı. Şarkı, sanatçının aslında 1989 albümü The Sensual World'de aynı adlı şarkının yeniden uyarlaması olup yalnız bir insanla bilgisayar arasında gittikçe yoğunlaşan bir ilişkiyi anlatır. "Deeper Understanding", Bush'un 2005 yılından beri yayımladığı ilk teklidir.

<span class="mw-page-title-main">BBC Radio 2</span> BBCnin iki ana akım ulusal radyo kanalından biri

BBC Radio 2, BBC'nin iki ana akım ulusal radyo kanalından biri ve 15 milyonu geçen haftalık dinleyicisiyle Birleşik Krallık'ın en çok dinlenen radyosu. Gün içerisinde oynatma listesi-bazlı programlarla adult contemporary ve AOR müziklerin yayınlanığı kanalda bu türler dışında daha niş programlar da bulunur. Radio 2, Londra'nın merkezindeki Broadcasting House'un bitişiğindeki Wogan House stüdyolarından bütün Birleşik Krallık'a FM 88.1 ve 90.2 MHz frekanslarında yayın yapar. Programlar dijital radyoya DAB, Sky, kablolu televizyon, IPTV, Freeview, Freesat ve internet formatlarında aktarılır.

<span class="mw-page-title-main">Müzik video oyunu</span>

Yaygın olarak bilinen bir müzik video oyunu, oyunun anlamlı ve genellikle neredeyse tamamen müzikal bir skor veya bireysel şarkılarla etkileşimleri etrafında yönlendirildiği bir video oyunudur. Müzik video oyunları çeşitli biçimler alabilir ve genellikle "ritmik olarak oluşturulmuş bulmacalar" ortak kullanımı nedeniyle bulmaca oyunuları ile gruplandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Gang of Four</span>

Gang of Four, İngiliz post punk grubu. 1976'da Leeds'de kurulan grubun kurucu üyeleri arasında şarkıcı Jon King, gitarist Andy Gill, bas gitarist Dave Allen ve davulcu Hugo Burnham bulunmaktaydı. Grup aktif olduğu süre boyunca farklı kadro değişiklerine gitmiş ve grubun tek sürekli üyesi Andy Gill olmuştur. 2004 ve 2006 yılları arasında grubun orijinal kadrosu bir araya gelmiş ve 2012 yılından sonra grubun tek orijinal üyesi Gill olmuştur. Grup, 2020 yılında Gill'in vefatı ile dağılmıştır.

Rocksteady, 1966 civarında Jamaika'da ortaya çıkan bir müzik türüdür. Bir halefi ska ve habercisi Reggae, rocksteady gibi uyum grupları dahil Reggae kurulmasına yardımcı sanatçıların birçoğu tarafından gerçekleştirilen yaklaşık iki yıldır Jamaika müziğin baskın tarzı oldu. Başlıca temsilcileri; The Techniques, Paragons, Heptones ve The Gaylads ; Alton Ellis, Delroy Wilson, Bob Andy, Ken Boothe ve Phyllis Dillon gibi duygusal şarkıcılar; Jackie Mittoo, Lynn Taitt ve Tommy McCook gibi müzisyenler. Rocksteady terimi, yeni sesle eşleşen Alton Ellis şarkısı Rocksteady'de bahsedilen popüler bir dans tarzından geliyor. Bazı rocksteady şarkılar, ska'da olduğu gibi Jamaika dışında popüler hale geldi ve reggae müziğinin bugün sahip olduğu uluslararası temeli korumaya yardımcı oldu. İsmine rağmen, rocksteady doğrudan rock ile ilgili değildir.

Bu liste, elektronik müzik türlerinin ve stillerinin bir listesidir. Müzik yıllara göre birçok tür ve stil açısından tanımlanabilir.