İçeriğe atla

Dubrovnik Kuşatması (866-868)

Dubrovnik (Ragusa) Kuşatması
Arap-Bizans savaşları

9. yüzyılın sonlarında Balkanlar ve güney İtalya'nın siyasi haritası.
Tarih866-868 MS
Bölge
Sonuç Hristiyanların zaferi, Dalmaçya kıyısında Bizans hakimiyetinin sağlanması
Taraflar
Ağlebîler
Bari Emirliği
Bizans İmparatorluğu
Dubrovnik (Ragusa)
Komutanlar ve liderler
Sawdan of Bari
Saba of Tarento
Kalfun the Berber
Niketas Ooryphas
Güçler
36 gemi 100 gemi (Bizans)
Ragusa bilinmiyor

Dubrovnik Kuşatması ya da Ragusa Kuşatması (866-868), Ağlebîler ve Bari Emirliği tarafından Ragusa şehrinin (modern adıyla Dubrovnik) 866 yılında denizden kuşatılması ile başlayan, ancak 868'de Bizans filosunun yaklaşmasıyla kaldırılan, on beş ay devam eden bir kuşatmadır. Kuşatmanın başarısızlığı, yeni Bizans imparatoru I. Basil'in uyguladığı saldırgan batı politikasının ilk sonuçlarından biridir. Kuşatma sonrasında, Bizans otoritesinin Dalmaçya kıyısında yeniden kurulması, Batı Balkanlar'daki Slavların Hıristiyanlaştırılması ve birkaç yıl içinde ise Bizans'ın Güney İtalya'da yeniden varlığı sağlandı.

Kuşatma öncesi yaşananlar

867'de I. Basil Bizans İmparatoru olduğunda, Sicilya ve Güney İtalya üzerindeki Bizans otoritesi, Ağlabilerin güçlenmesiyle çok azalmıştı. Aynı şekilde, Batı Balkanlar'da yerel Slav kabileleri Bizans İmparatorluğu'nu tanımayıp bağımsızlıklarını yeniden ilan etmişti. Adriyatik Denizi, ilki Dalmaçya kıyılarında, ikincisi ise Güney İtalya'da faaliyet gösteren Slav ve Sarazen korsanlarının etkisi altındaydı.[1][2]

Kuşatma

Basil I'in torunu, 10. yüzyılda Bizans İmparatoru VII. Konstantinos Porfirogennetos 'a göre, 866 yılında Ağlebiler 36 gemiyle Dalmaçya kıyılarına karşı büyük bir deniz harekâtı başlattılar.[3] Ağlebi filosu, kuşatmaya gitmeden önce Boutova (Budva), Rhosa (Risan) ve Dekatera (Kotor) şehirlerini yağmaladı.[1][4] Ragusanlılar (Dubrovnik), Ağlebi kuşatmasına on beş ay boyunca direnmeyi başardılar. Kuşatma boyunca güçleri azalan Ragusanlılar yardım istemek için Konstantinopolis'e elçi gönderdiler. İmparator Basil onlara yardım etmeyi kabul etti ve deneyimli ve yetenekli Patrici Niketas Ooryphas'ın komutası altında 100 gemilik bir filo donattı. Bizanslıların yaklaştığını öğrenen Sarazenler kuşatmayı terk ederek Bari'ye geri döndüler.[5][6]

Sonrasında yaşananlar

Bu olay, İmparator Basil'in batıda tercih ettiği yeni, iddialı ve saldırgan dış politikanın ilk sonuçlarından birisidir.[7] Basil'in bu politikası neticesinde, Slav kabileler İmparator Basil'e elçi göndererek hükümdarlığını bir kez daha kabul etti. Basil bölgeye memur, ajan ve misyonerler göndererek, kıyı kentleri ve bölgeleri üzerinde Bizans egemenliğini Dalmaçya'da yeniden tesis ederken, iç bölgedeki Slav kabile beyliklerini büyük ölçüde özerk olarak kendi yöneticilerine bıraktı. Slav kabilelerinin Hristiyanlaşması da bu dönemde başladı.[7][8]

Basil, Dalmaçya kıyısını ve Adriyatik'i kontrolü altına almak için İtalya'daki Sarazen üslerini etkisiz hale getirmek zorunda olduğunu fark etti. 869'da Ooryphas, Bari şehrini İtalyan II. Louis ile birlikte ele geçirmek için, Slav birliklerini taşıyan gemiler de dahil olmak üzere başka bir filoya liderlik etti. Bu girişim başarısız olmasına rağmen, iki yıl sonra Bari, II. Louis tarafından fethedildi. Son olarak, 876'da şehir Bizans kontrolüne girerek, yeni bir Bizans eyaletinin başkenti ve çekirdeğini oluştururken, Güney İtalya'nın büyük çoğunluğu üzerinde 11. yüzyıla kadar sürecek olan Bizans imparatorluğu hakimiyetini sağlamak adına önemli bir adımdı.[9]

Kaynakça

Özel

  1. ^ a b Wortley 2010, s. 142.
  2. ^ Nicol 1988, s. 30.
  3. ^ Metcalfe 2009, s. 20.
  4. ^ Moravscik & Jenkins 1967, s. 127.
  5. ^ Wortley 2010, ss. 142-143.
  6. ^ Moravscik & Jenkins 1967, ss. 127-129.
  7. ^ a b Nicol 1988, s. 31.
  8. ^ Wortley 2010, s. 143.
  9. ^ Kreutz 1996, ss. 41-45, 57, 63-66, 68.

Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avar Kağanlığı</span> Avrasyada, Panonya ve Erdelde  egemen olmuş Türk kağanlığı

Pannonya Avarları, genellikle çeşitli kökenlerden gelen birkaç Avrasya göçebe grubunun ittifakı olarak kabul edilir. Genetik çalışmalar Avarların Kuzeydoğu Asya halkı olduğunu ve çoğunlukla Altay Dağları, Moğolistan ve Mançurya'daki Amur Nehri bölgesinden günümüz insanlarına benzediğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney İtalya'da Müslümanların tarihi</span>

Güney İtalya'da Müslümanların tarihi, 7. yüzyılda Kuzey Afrika'da gelişmiş olan Arap-Berber asıllı Müslümanların İtalya'nın Akdeniz adaları ve İtalya yarımadasının özellikle güneyini ellerine geçirip buraların Müslümanlar tarafından idare edilmesi ve bu süreçte söz konusuydu. Güney İtalya'da Müslümanların tarihi, yerel halkın bir kısmının Müslüman olması sürecini de ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Niketas Orifas</span>

Niketas Oryphas ya da Oöryphas, Bizanslı seçkin subay, patrikios ve Bizans imparatorları III. Mihail ve I. Basileios zamanlarında Giritli Sarazen akıncılarına karşı zaferler kazanmış amiral.

<span class="mw-page-title-main">Bizans donanması</span>

Bizans donanması ya da Doğu Roma donanması, Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu donanma kuvvetidir. Öncülü olan Roma İmparatorluk donanmasının doğrudan devamıdır fakat devletin savunulmasında ve ayakta kalmasında, öncülünden çok daha fazla hayati rol oynamıştır. Birleşik Roma İmparatorluğu'nda deniz filoları daha az tehditle karşılaşmış, lejyonlar prestij sağlayan daha ikincil bir güç olmalarına rağmen Doğu'da bazı tarihçilerin "denizci imparatorluk" olarak adlandıracakları kadar imparatorluğun varlığının çok hayati bir parçası olmuştur.

Nasar, orijinal vaftiz adı Basileios, 9. yüzyılın ikinci yarısının Arap-Bizans savaşlarında Bizans İmparatorluğu'nun seçkin askeri lideri.

<span class="mw-page-title-main">Girit Emirliği</span>

Girit Emirliği, 820'lerin sonlarından 961 yılında Bizanslıların geri almasına kadar devam etmiş Akdeniz adası Girit'te kurulu Müslüman devleti. Abbasiler'in egemenliğini tanımasına ve Mısır Tolunoğulları ile yakın bağları olmasına rağmen de facto bağımsız bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Megadük</span> Yüksek Bizans Askeri makamı

Megadük, geç Bizans İmparatorluğu dönemi hiyerarşisinin en yüksek pozisyonu, Bizans donanması komutanının unvanı. Bazen bu unvan yerine yarı Latinleştirilmiş megaduke ya da megaduks ifadeleri de kullanılırdı. Yunanca kelime δούξ, Latince terim dux kelimesinin helenleştirilmiş halidir, lider ya da komutan anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kardiya Muharebesi</span>

Kardiya Muharebesi, yaklaşık 872/3'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Saros Körfezi'nde Kardiya sahili açıklarında gerçekleşen deniz muharebesidir. Muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Korint Körfezi Muharebesi</span>

Korint Körfezi Muharebesi, yaklaşık 873'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Korint Körfezi'nde gerçekleşen deniz muharebesidir. Niketas Ooryphas komutasında Bizanslıların gerçekleştirdikleri sürpriz ile muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Bari Emirliği, Güney İtalya'nın Bari kentinde 847'den 871'e kadar Arap olmayan kişiler tarafından yönetilen kısa ömürlü bir Arap devletiydi (emirlik). Güney İtalya'da Müslümanlar Tarihi'nin en kalıcı olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Longobardiya</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Longobardiya, İtalya'daki Lombardlar tarafından kontrol edilen bölgeler için Bizans terimidir. 9-10. Yüzyıllarda, aynı zamanda güneydoğu İtalya'da bulunan Longobardiya Theması olarak bilinen bir Bizans askeri-sivil eyaletinin adıydı.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Katepanlığı</span>

İtalya Katepanlığı Ana kara İtalyan'nın Monte Gargano'dan Salerno Körfezi'ne çizilen bir hattın güneyinde kalan toprakları içeren Bizans İmparatorluğu eyaletidir. Amalfi ve Napoli bu hattın kuzeyinde olmalarına rağmen, katepanlık üzerinden Konstantinopolis'e bağlılıklarını sürdürdüler. Modern İtalya'nın Capitanata bölgesi ismini Catepanate'dan almıştır.

Azez Muharebesi, İmparator III. Romanos kendi komutasındaki Bizans ordusu ile Emir Şibhüddevle Ebû Kâmil Nasr kendi komutasındaki Mirdasoğulları Halep Emirliği arasında Suriye'de Azez yakınlarında gerçekleşen çarpışmadır. Mirdasoğulları, çok daha büyük Bizans ordusu karşısında zafer kazanıp, büyük bir büyük ganimet aldı, ancak nihayetinde zaferlerini kendilerine bir faydaya çevirememişlerdir.

Kefalonya Muharebesi, Yunanistan'ın batı kıyıları açıklarında, Kefalonya yakınlarında Ağlebî ile Bizans filoları arasında yapılan bir deniz çatışmasıdır. Muharebe, büyük bir Bizans zaferiyle sona erdi ve Orta Çağ'da gece boyunca gerçekleşen nadir deniz savaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Stelai Muharebesi</span>

Stelai Muharebesi, Güney İtalya Yarımadası'nın açıklarında, Ağlebî ile Bizans filoları arasında yapılan bir deniz çatışmasıdır. Savaş büyük bir Bizans zaferidir. Gerçekleştiği yer tartışmalıdır, dolayısıyla modern literatürde Birinci Milazzo Muharebesi veya Punta Stilo Muharebesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Euripos Kuşatması</span>

Euripos Kuşatması, 880'lerin ortalarında, Tarsus emiri Yazman el-Hadım liderliğindeki Abbasi filosunun şehri kuşatmasıyla meydana geldi. Yerel Bizans komutanı Oiniates, şehri başarıyla savundu ve kuşatma gücünün büyük bir bölümünü yok etti.

Fotios Müslüman bir Bizanslıydı. 870'lerde Girit Emirliği'ne deniz komutanı olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Boğazlar Muharebesi</span> 965 muharebesi

Boğazlar Muharebesi 965'in başlarında Bizans İmparatorluğu filoları ile Fâtımîler arasında Messina Boğazı'nda çatışmadır. Büyük bir Fâtımî zaferi ve İmparator II. Nikiforos'un Sicilya'yı Fâtımîlerden geri alma girişiminin nihai çöküşüyle sonuçlandı.

Mihail Maurikas 11. yüzyılın ikinci yarısında, özellikle Bizans-Norman savaşları sırasında aktif olan bir Bizanslı amiraldir. Birkaç farklı kişi alışılmış olarak aynı kişi olarak tanımlandığından kimliği kesin değildir: Herakleia Pontiki'dan zengin bir denizci ve kodaman olan bir "Maurex", Latin kaynaklarında Mambrita veya Mambrica olarak adlandırılan ve Normanlara karşı aktif olan bir amiral ve 1060'lar, 1080'ler ile mühürleriyle tanınan bir general ve vali olan Mihail Maurikas.

<span class="mw-page-title-main">Bizans muharebeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdakiler, 6. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarında dağılmasına kadar Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan muharebelerin, tarihe göre düzenlenmiş bir listesidir. Bu ayrıntılı bir liste değil. Bizans İmparatorluğu'nun Romalı öncülleri tarafından yapılan savaşlar için bkz.Roma muharebeleri listesi