İçeriğe atla

Dublin barut patlaması

Dublin barut patlaması, 11 Mart 1597'de Dublin rıhtımlarında meydana gelen büyük bir patlamaydı. Patlama kırk kadar evi yıktı ve düzinelerce ev ağır hasar gördü. Patlama 126 kişinin ölümüne ve sayısız yaralanmaya neden oldu.[1]

Kazara meydana gelen patlama, İrlanda'da meydana gelen türden en kötü felakettir. Bununla birlikte, uzun vadede, felaket, yeni şehir merkezinin temelini atan yeniden inşa çabalarıyla birlikte, 17. yüzyılın başlarında ve sonrasında Dublin'in genişlemesi için itici güç sağladı.

11 Mart patlaması

11 Mart 1597 Cuma günü öğleden sonra erken saatlerde, Wood Quay yakınlarındaki rıhtıma demirlenmiş bir çakmaktan vinçle bir barut fıçısı boşaltılıyordu.[2] Saat bire doğru, ahşap vinç dört fıçı barutu rıhtıma doğru iterken, nehir kenarında duran 140 varil barut büyük bir patlamayla yutuldu ve rıhtımı bir yıkım sahnesine dönüştürdü. Varillerin üzerine yerleştirilmiş vinç ve vinç evi parçalandı ve patlamanın gücü şehrin çok ötesinde hissedildi. Yakınlarda, tüccar ailelerin sahip olduğu birçok ev, patlama tarafından yıkıldı, bazıları çöktü, diğerleri kötü bir şekilde tahrip oldu. Dublin'de enkaz yağarken şehrin banliyölerindeki bazı binalar hasar gördü. Bölgede çalışacak kadar şanssız olan nehir kenarındaki düzinelerce işçinin hayatta kalma şansı yoktu: vücut parçaları, patlamanın bıraktığı kraterden yüzlerce metre uzakta bulundu.

Patlamaya giden yol

Felaket, Ulster lideri Hugh O'Neill ve müttefiklerinin İngiliz Kraliyetine silahlı bir meydan okumaya giriştikleri Dokuz Yıl Savaşı'nın arka planında gerçekleşti. İrlanda'daki İngiliz ordusunu tedarik etmek için çok miktarda barut gerekliydi. Barut yükünün ana varış noktası İrlanda'nın başlıca şehri olan Dublin'di. Bunlar İngiliz gemileri tarafından açıkta bekleyen teknelere yüklendi: oradan sığ sulardan şehre feribotla taşındılar.

Patlamadan önceki günlerde, Dublin hamalları ile kale görevlileri arasında bir anlaşmazlık çıkmıştı. Deponun katibi John Allen adında bir kraliyet memuru, bazı hamalları tehdit etmiş ve korkutmuş, onları ücretsiz çalışmaya zorlamıştı. Hal böyle olunca, hamalların çoğu fiilen görevdeydi ve barut fıçılarının boşaltılmasına yardım etmeyi reddediyordu. Bu, rıhtımlarda barut birikmesine neden oldu. Bu olaylar dizisi, patlamayı harekete geçirdi.

Patlama gününün olağandışı bir şekilde kuru olduğu kaydedilmesine rağmen, varillerin yangınını tam olarak neyin tetiklediği hiçbir zaman belirlenemedi. Koşullar göz önüne alındığında, namlulardan birinin kazara tutuşması olası değildi.[]

Patlama sonrası

John Speed'in 1610 Dublin haritası

Felakette, hem erkekler hem de kadınlar ve çoğunlukla yerliler olmak üzere 126 kişinin öldü. O zamanlar, Dublin nüfusu tam olarak 10.000 değildi, bu yüzden ölü sayısının etkisi önemliydi.

Patlamanın ani etkisi korkunç olsa da, 17. yüzyılın başlarında gerçekleşen yeniden inşa, 1600'lerde Dublin'in genişlemesinin yolunu açtı. Orta Çağ ve Tudor döneminde İrlanda'da yaygın olarak kullanılan kerestenin aksine, yeni binanın çoğu tuğladan yapılmıştır. Yeniden inşa çalışmaları, şehrin doğusundaki yeni geri kazanılan topraklara da sıçradı. Bu, şehir nüfusunun 1600'de 10.000'den 1630'larda yaklaşık 20.000'e kadar büyümesini kolaylaştırdı.[1]

Yeniden yapılanma çabası, 1666'daki büyük yangından sonra Londra'da gerçekleşen ve Orta Çağ Dublin'i daha modern bir şehre dönüştüren bazı açılardan karşılaştırılabilirdi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dublin</span> İrlandanın başkenti

Dublin, İrlanda’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Ülkenin doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri'nin ağzında, Dublin Kontluğu'nun merkezinde yer almaktadır. Viking yerleşimlerinin merkezi olarak kurulan şehir, Orta Çağ’dan beri İrlanda’nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Cakarta</span> Endonezyanın başkenti

Cakarta, Endonezya'nın 17 Ağustos 2024'e kadar başkenti ve en kalabalık şehridir. -17 Ağustos 2024 tarihinde Nusantara resmen başkent ilan edilmiştir.- Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bomba</span> yakıcı ve yıkıcı maddelerle doldurulmuş, türlü büyüklükte patlayıcı

Bomba, içi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeneğiyle donatılmış, çeşitli şekillerde bulunan yok edici patlayıcı silah. Son derece ani ve şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı bir kimyasalın ekzotermik reaksiyonunu kullanır. Patlamalar, esas olarak, zeminden ve atmosferden iletilen mekanik stres, basınçla yönlendirilen mermilerin çarpması ve nüfuz etmesi, basınç hasarı, şarapneller ve patlamanın oluşturduğu etkiler yoluyla hasar verir. Sözcük, Latince bombus'tan gelir. Yunanca βόμβος romanlaştırılmış bombos'tan gelir, 'patlayan' ve 'uğultu' anlamlarına gelen onomatopoetik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Canterbury</span>

Canterbury, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu İngiltere bölgesinde bulunup Kent Kontluğu'na bağlı ikincil Canterbury Şehir Yerel İdaresi merkezi ve Orta Çağ'dan beri şehir statüsü de taşıyan bir yörel idare ve yerleşim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Varna</span> Kuzeybatı Bulgaristanda şehir

Varna Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında olan Varna aynı zamanda ülkenin üçüncü en büyük şehridir. Varna ilinin idâri merkezi olup Bulgaristan'ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. 1391'den 1878'e kadar Osmanlı idaresinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Dortmund</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Dortmund, Almanya'nın Ruhr bölgesinde bulunan bir şehir. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nablus</span>

Nablus Batı Şeria Filistin Otoritesinin idaresinde olan büyük bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Stratovolkan</span> lav, tüf ve kül tabakasından oluşmuş, yüksek, konik biçimli bir volkan

Stratovolkan, pek çok sertleşmiş lav, tüf ve kül tabakasından oluşmuş, yüksek, konik biçimli bir volkandır. Bu volkanlar dik yamaçlarıyla ve periyodik patlamalarıyla tanınırlar. Bunlardan fışkıran lavın akışkanlığı azdır ve çok uzağa yayılmadan önce soğur ve sertleşir. Magmaları asidik ya da yüksek-orta düzeyde silika içeriklidir. Buna karşın bazik içerikli magmanın akışkanlığı yüksektir ve Hawaii'deki kalkan biçimli Mauna Loa dağı gibi yayvan dağları oluşturur. Pek çok stratovolkanın yüksekliği 2500 metreden fazladır. Türkiye'den Ağrı Dağı ve Nemrut Dağı birer stratovolkan tipindeki volkanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Londra Yangını</span> Londra Yangını

Büyük Londra Yangını, 2 Eylül 1666 Pazar günü Londra'nın orta kesimlerinde başlayarak 5 Eylül Çarşamba gününe kadar kenti etkisi altına alan, kentin tarihindeki en büyük yangın felaketidir.

<span class="mw-page-title-main">Würzburg</span> Bavyerada bağımsız şehir (Almanya)

Würzburg, Almanya'da Bavyera eyaletinin kuzeyinde yer alan şehir. Bu eyalete bağlı Unterfranken ilinin başkentidir. Würzburg şehri kanunen Würzburg İlçesi (Landkreis)'ne bağlı olmamakla beraber bu ilce arazileri ile çepeçevre çevrilmiştir. Würzburg şehri 124.698 kişi nüfusu ile Bavyera eyaletinin beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Pompeii</span> Antik Roma Kenti

Pompeii, Pompei komünü sınırları içerisinde, İtalya'nın kısmi özerk bölgesi Campania'da, Napoli şehri yakınlarında bulunan ve hâlâ kısmen gömülü olan yıkıntı halindeki antik Roma kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Petropavlovsk-Kamçatski</span>

Petropavlovsk-Kamçatski, Rusya'nın doğu ucundaki Kamçatka yönetim biriminin merkezi olan şehirdir. Büyük Okyanusun Kamçatka Yarımadasında oluşturduğu bir girinti olan Avaçinskaya Körfezi kıyısında yer alır. 2020 itibarıyla 179586 kişi yaşamaktadır.Rusya Pasifik Filosu üssü buradadır. Hava ve denizle diğer Rus şehirlerine bağlıdır.

Büyük Samsun Yangını, 1869 yılında Samsun'da meydana gelen afettir. Bu yangın kentte daha önce meydana gelen yangınlardan çok daha şiddetli olduğu için büyük yangın olarak nitelendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Egersek</span>

Zalaegerszeg, Osmanlı tarafından verilen adıyla Egersek ya da Ersekiyvar, Macaristan'nın batısında, Zala ilinin merkez şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Volkan kemeri</span>

Volkan kemeri. Stratovolkan, aynı zamanda kompozit volkan olarak da bilinir, uzun boylu konik volkan birçok lav, tefra, pamis ve volkanik kül katmanları tarafından sertleşerek inşa edilmiştir. Kalkan volkanların aksine strato volkanlar ve dik profilleri ve periyodik patlamalı püskürmeler ile karakterize edilirler. Bazı çökmüş kraterler ile kalderalarda bu şekilde adlandırılır. Genellikle stratovolkanlar yüksek viskoziteden dolayı uzağa yayılmadan önce soğur ve katılaşırlar. Bu lav oluşturan magma daha az bir miktarda viskoz mafic magma ile yüksek-orta derecede silika içermektedir. Geniş felsik, lav akıntıları nadirdir,15 km (9,3 mi) kadardır. Stratovolkanlar erüptif malzemelerin sıralı dökülmeleri itibaren inşa edilen kendi kompozit yapısı nedeniyle bazen “kompozit volkan” da denir. Onlar daha az yaygın olan kalkan volkanların aksine volkan tipleri arasında en yaygın olanlardandır. İki önemli Stratovolkan olan Krakatoa en iyi bilineni ve Vezüv 1883'teki patlama Pompei ve Herculaneum kasabalarnı önemli oranda tahrip etti. Aynı zamanda bu patlama binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştur.

1996 Manchester bombalaması, Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun 15 Haziran 1996 tarihinde İngiltere'nin Manchester şehrinde düzenlediği bir bombalı saldırıdır. Manchester kent merkezinde Corporation Caddesi üzerinde bir minibüse yerleştirilen ve şehrin altyapısını ve ekonomisini hedef alan bomba, sigortacılar tarafından tahminen 700 milyon sterlin değerinde büyük çapta maddi zarara neden oldu. 212 kişinin yaralandığı olayda can kaybı olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Panamá Viejo</span>

Panamá Viejo eski Panama City şehrinin kalıntıları ve ülkenin eski başkentidir. Modern şehrin dış mahallelerinde yer almaktadır. Panamá'nın tarihi bölgesi ile birlikte, 1997 yılından beri Dünya Mirası listesindedir.

Brescia patlaması 1769'da Brescia'da büyük bir barut deposunun bir yıldırım çarpmasından sonra patlamasıyla meydana geldi ve geniş çaplı yıkıma ve birçok ölüme neden oldu. Patlamada 3.000 kadar insanın öldüğü iddiaları, olayı ölü sayısı açısından kaza ve afet listelerinde üst sıralara yerleştiriyor.

<span class="mw-page-title-main">1947 Texas City faciası</span> 1947 patlaması

1947 Texas City faciası, 16 Nisan 1947'de Galveston Körfezi'ndeki Texas City Limanı'nda meydana gelen bir endüstriyel kazaydı. Bu, Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en ölümcül endüstriyel kazaydı ve tarihin nükleer olmayan en büyük patlamalarından biriydi. Fransız tescilli SS Grandcamp gemisinde sabahın ortasında bir yangın başladı ve yaklaşık 2.300 ton amonyum nitrat yükünü patlattı. Bu, diğer gemilerde ve yakındaki petrol depolama tesislerinde zincirleme bir yangın ve patlama reaksiyonu başlattı ve Texas City itfaiye teşkilatının bir üyesi dışında en az 581 kişiyi öldürdü.

Doraemon: Nobita ve Spiral Şehir 8 Mart 1997'de Japonya'da gösterime giren Doraemon Uzun Hikayeler serisinin 17. cildine dayanan uzun metrajlı bir Doraemon filmidir. Hiroshi Fujimoto'nun ölümü nedeniyle yönetmenliğini yaptığı son Doraemon filmiydi 18.Doraemon filmidir.