İçeriğe atla

Dubica Muharebesi

Dubica Muharebesi (Hırvatça: Bitka kod Dubice) 16 Ağustos 1513'te Hırvatistan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaştır. Hırvat ordusuna Hırvat Banı Petar Berislavić komuta ederken, Osmanlı ordusu çoğunlukla Bosna Sancağından gelen Sancakbeyi Yunus ağa (Junuz-aga) komutasındaki kuvvetlerden oluşuyordu. İki ordu, Orta Hırvatistan'daki Dubica kasabası yakınlarında Sava ve Una nehirleri arasında çatıştı. Savaş, Hırvat zaferi ve ağır Osmanlı kaybıyla sonuçlandı.

Savaşta Hırvat kuvvetlerinin komutanı olan Petar Berislavić'in Anıtı

Muharebe

Sancak-bey Yunus ağa[1] önderliğindeki Osmanlı kuvvetleri, 1513 yazının başlarında 7.000 süvari ile birlikte Una ile Kupa nehirleri arasındaki bölgeye girdi ve Petrinja yakınlarındaki Blinja'ya saldırdı. Ban Petar Berislavić, saldırıyı duyduğunda, Osmanlıların daha fazla baskın yapmasını engellemek amacıyla Kont Nikola III Zrinski (Nikola IV Zrinski'nin babası), Mihovil Frankopan ve Franjo Berislavić ile birlikte bir ordu kurdu. Hırvat ordusu Sava'nın sol yakası boyunca, Kraljeva Velika Kalesi'ne kadar ilerledi, ardından Jasenovac'a dönüp Sava'yı geçtiler ve güneybatıya gittiler, burada Berislavić 15 Ağustos'ta Dubica yakınlarında kamp kurdu. Osmanlılar, Hırvat ordusunun Dubica'da olduğunu öğrenince Blinja'daki kamplarının etrafına ek tahkimatlar inşa etmeye başladılar, ancak diğer ordunun sayıca çok daha zayıf olduğunu duyduktan sonra, daha önce saldırmaya karar verdiler.[2]

Ertesi gün, 16 Ağustos'ta, büyük bir savaş başladı ve Osmanlı ordusu ağır bir yenilgi aldı. Osmanlının ne kadar asker kaybettiğine ilişkin tahminler; öldürülen, kaçarken boğulan, hapsedilen ve çok sayıda serbest kalıp kaçan Hristiyan tutsakla birlikte 2.000 ila 7.000 arasında değişmektedir. Bunların arasında dört ordu komutanı öldürüldü ve biri esir alındı.[2]

Sonrası

Avrupa'da zafer haberi hızla yayıldı. Berislavić 25 Aralık 1513'te Papa X. Leo tarafından kutsanmış bir kılıçla ödüllendirildi ve Kral Vladislaus ona Dubica Kontu ve Vrana Başrahibi unvanını verdi. Yenilgi Osmanlı akınlarını durdurmadı. 1514'ün başlarında, 10.000 askerle tekrar Knin'i kuşattılar, ancak şehri ele geçirmeyi başaramadılar.[2]

Kaynakça

  1. ^ Milan Prelog: Povijest Bosne od najstarijih vremena do propasti kraljevstva, p. 119
  2. ^ a b c Vjekoslav Klaić: Povijest Hrvata od najstarijih vremena do svršetka XIX. stoljeća, Knjiga četvrta, Zagreb, 1988, p. 302

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Krbava Muharebesi</span>

Krbava Muharebesi, 9 Eylül 1493 tarihinde Osmanlı ile Macaristan Krallığı destekli Hırvatistan Krallığı birleşik ordusu arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. Muharebe, Hırvatistan'ın güneyinde bulunan Lika bölgesinin Krbava alanında gerçekleşmiştir. Sonuç, kesin Osmanlı galibiyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Sisak</span> Hırvatistanda Sisek-Muslovine iline bağlı şehir ve belediye

Sisak, Orta Hırvatistan'da bulunan, Sisak-Moslavina ilçesinin merkez şehridir. Kupa, Sava ve Odra nehirlerinin kesişme noktasında yer alıp, başkent Zagreb'e 57 km uzaklıktadır.99 m rakımı bulunur ve Sava havzasının başladığı yer olarak alınır. Nüfusu,33322'si şehir yerleşiminde yaşamak üzere 47768'dir. Hırvatistan'ın en büyük nehir limanı ve Hırvat nehir gemiciliği endüstrisinin de merkezidir. Zagreb-Sisak-Petrinja (M12.2) anayolu ve Zagreb-Sisak-Sunja demiryolu üzerinde bulunur. Bölgesel ekonomik,kültürel ve tarihi bir merkez olarak görülür. Hırvatistan'ın en büyük petrol rafinerisi burada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı</span>

Yüz Yıllık Hırvat-Osmanlı Savaşı (Hırvatça: Stogodišnji hrvatsko-turski rat, Stogodišnji rat protiv Turaka, Stogodišnji rat s Osmanlılijama, çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu ile Orta Çağ Hırvatistan Krallığı ve daha sonraki Hırvatistan'ın Habsburg Krallığı arasındaki nispeten düşük yoğunluklu. Çatışma, küçük ölçekli sınır savaşı dönemlerinin yanı sıra, özellikle 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından Hırvat topraklarına yönelik büyük fetih seferlerine de sahne oldu.

<span class="mw-page-title-main">Klis Kuşatması</span>

Klise Kuşatması,, Osmanlı'nın Hırvatistan Krallığı kontrolünde bulunan Klis Kalesi'nin 31 Ağustos 1536 - 12 Mart 1537 tarihleri arasında kuşatmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tomislav</span> Hırvatistan kralı

Tomislav, Orta Çağ'da Hırvatistan hükümdarı. 910-925 yılları arası dük olan Tomislav, 925-928 yılları arası kral unvanı almış ve Hırvatistan'ın ilk kralı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bosanska Krajina</span>

Bosanska Krajina Sırp-Hırvatça telaffuz: [bɔ̌sanskaː krâjina]) ya da sadece Krajina, Bosna Hersek'in batısında etrafında nehirler olan bir bölgedir. Etrafındaki nehirler şöyle ki: Sava (kuzey), Glina (kuzeybatısında), Vrbanja (doğusunda) ve Vrbas (güneydoğusunda). Bölge aynı zamanda doğal güzellikleri ve tabiat çeşitliliği ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kalesi</span>

Gvozdansko Kalesi, orta Hırvatistan'ın Sisak-Moslavina ilçesinde, Dvor ve Glina kasabaları arasında ve Zrin Kalesi'ne yakın Gvozdansko köyünde bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Una (Sava)</span> Bosna Hersek ve Hırvatistanda akarsu

Una Kiril: Уна), Hırvatistan ve Bosna-Hersek'te bir nehirdir. Nehrin toplam uzunluğu 214.6 km (133.3 mi) ve havza alanı 9.829 km²'dir. Una nehri adını Romalılardan aldı. Romalılar güzelliğini o kadar benzersiz bulmuşlar ki, ona Tek (Una) adını verdiler. İsminin başka bir yorumu, Hint-Avrupa kökenli unt kelimesinden türetilmiş bir İlirya kökenli kelime olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

Una Muharebesi, 29 ve 30 Ekim 1483'te, çoğu Bosna Sancağı'ndan gelen bölgesel Osmanlı kuvvetleri ile Una Nehri geçidinde Brod Zrinski yakınlarındaki Hırvatistan Krallığı arasında yapılan muharebedir. Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Hırvatların elde ettiği ilk büyük zaferlerden biriydi. Hırvat ordusu, Hırvatistan Ban'ı Matthias Geréb ve diğer Hırvat soyluları ve Sırbistan Despotu Vuk Grgurević'in katıldığı Frankopan ailesinin birkaç üyesi tarafından yönetildi. Amaçları, Una Nehri'ne doğru ilerleyen Osmanlıları durdurmaktı. İki gün süren savaşta Osmanlılar yenildi ve kısa süre sonra Sultan II. Bayezid ile 7 yıllık bir ateşkes imzalandı.

Vrpile Muharebesi ya da Vrpile Gulch Muharebesi, bilinen diğer ismiyle Birinci Krbava Muharebesi, Eylül 1491'de Hırvatistan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında, Krbava'daki Korenica yakınlarındaki Vrpile geçidinde gerçekleşen muharebedir. Egervárlı Ban Ladislav ve Knez Bernardin Frankopan önderliğindeki Hırvat ordusu, Carniola'dan Bosna Sancağı'na geri dönmekte olan Osmanlı ordusunu mağlup etti.

<span class="mw-page-title-main">Jajce Muharebesi</span>

Jajce Muharebesi, Ocak 1518'de Bosna Sancak Beyi Hüsrev Bey komutasındaki Osmanlı ordusu ile Ban Petar Berislavić liderliğindeki Macar ve Hırvat kuvvetleri arasında yapıldı. Muharebe, Osmanlı-Hırvatistan savaşları ve Macaristan-Osmanlı savaşlarının bir parçasıydı.

Slunj Muharebesi, 26 Ekim 1584'te Bosna Beylerbeyi Gazi Ferhad Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri ile Hırvatistan Banı ve Cermen kontu Jobst Joseph von Thurn ve Macar asilzade Tamás Erdődy liderliğindeki Cermen ve Hırvat kuvvetleri arasında yapıldı. Savaş, Osmanlı-Hırvatistan savaşları ile Osmanlı-Habsburg savaşlarının bir parçasıydı. Osmanlı askerlerinin 8-10.000 kişi olduğu tahmin ediliyordu. Thurn ve Erdödy'nin ordusu ise 1.330 süvari ve 700 piyadeden oluşuyordu. Slunj kasabası yakınlarında Osmanlı kuvvetlerini pusuya düşüren Cermen ve Hırvat kuvvetleri Osmanlı kuvvetlerini mağlup etti.

<span class="mw-page-title-main">Zerinvar Kuşatması (1664)</span> Mora Nehrinin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristanın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı

Zerinvar Kuşatması, Miklós Zrínyi liderliğindeki Hırvat kuvvetleri ile Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu arasında Haziran/Temmuz 1664'te gerçekleşti. Mora Nehri'nin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristan'ın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı. Savaş, kalenin yıkılması ve Hırvat mürettebatın Hırvatistan'ın daha güvenli iç bölgelerine geri çekilmesiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Knin Kuşatması</span>

Knin kuşatması Hırvat Krallığı başkenti Knin şehrinin 1522 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılması olayıdır. 1513 ve 1514'teki iki başarısız girişimin ardından, Bosna Sancağı beyi Gazi Hüsrev Bey liderliğindeki Osmanlı kuvvetleri, 1522 baharında güney Hırvatistan'a büyük bir saldırı başlattı. Mayıs ayında Hersek ve Konstantinopolis sancağından gelen birlikler ile takviye edilen kuvvetler, Knin Kalesini kuşattı.

<span class="mw-page-title-main">Brest Muharebesi (1592)</span>

Brest Muharebesi, 1593-1606 Osmanlı-Roma Cermen Savaşı öncesinde askerî mücadele.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Krallığı (Habsburg)</span> 1527-1868 yılları arasında Habsburg Monarşisine bağlı olan krallık

Hırvatistan Krallığı, Hırvatistan Krallığı'nın Habsburg Monarşi'sine bağlı ardılıdır. Başkenti Zagreb idi.1527'den itibaren Habsburg monarşisinin ve 1804'ten 1867'ye kadar Avusturya İmparatorluğu'nun topraklarının bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Derbent Muharebesi</span>

Derbent Muharebesi, 5 Eylül 1688'de Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun zaferiyle sonuçlandı.