İçeriğe atla

Dubbel

Bir Dubbel resmi.

Dubbel (Felemenkçe: duble), kökeni Belçika'ya dayanan ve manastırlar tarafından üretilen Trappist biralarını adlandırmada kullanılan bir terimdir.

Tarihçe

Dubbelin kökeni 1856'da Belçika'da Westmalle adındaki Trappist manastırında üretilen bir biraya dayanır. Manastır halihazırda 10 Kasım 1836'dan beri rahipler için açık renkli ve hafif bir bira üretmekteydi. Yeni bira ise, kahverengi biraların sert bir versiyonuydu ancak 1926'da tarif değiştirildi ve ilk modern dubbel Westmalle Manastırı tarafından Dubbel Bruin adıyla üretildi.

Dubbel biranın manastır tarafından satışına dair ilk yazılı kayıt ise 1 Haziran 1861 tarihini göstermektedir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra manastır biraları Belçika'da popüler hale geldi ve pek çok bira üreticisi dubbel terimini ticari amaçla kullanmaya başladı.

Westmalle Manastırı'nın ürettiği dubbel kısa sürede diğer bira üreticileri tarafından taklit edildi. Böylece Trappistler ve sekülerlerin önderliğinde günümüzdeki dubbel türü ortaya çıktı.[1]

Üretim

Dubbel biraların özelliği koyu renkli olmalarıdır. Alkol oranları Trappist rahiplerinin ilk ürettiği tekli biralardan daha yüksektir.[2]

Dubbel üretiminde kuru üzüm, kuru erik, kuru hurma gibi koyu renkli meyve kuruları sıklıkla kullanılır. Fermantasyon sırasında kullanılan özel ale mayaları nedeniyle dubbel biralar hafif baharatlı bir karaktere sahiptir. Karabiber ve kişniş bunlar arasında en dikkate değer olanlarıdır.[1]

RenkServis SıcaklığıFermantasyonOrtalama Alkol OranıIBU (Acılık Değeri)
DubbelKahverengi 10-13 °C[3]Ale %6,50 - %8,00 20 - 30[4]

Türkiye'de dubbel

Türkiye'de dubbel türünde bira üretimi yapılmamaktadır. Talep, bazı şirketler tarafından ithal biralarla karşılanmaktadır.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Dubbel". Wikipedia. 6 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  2. ^ TÜRKKAN, Oğul (24 Haziran 2014). "Bira ve yemek diyarında". Hürriyet Gazetesi. 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  3. ^ "Belgian-Style Dubbel". Craftbeer. 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  4. ^ "Abbey Dubbel". 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  5. ^ "Abbey Dubbel of Turkey". 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Belçika birası</span>

Belçika birası, Belçika'da her şehrin ya da kasabanın kendi yaptığı bira çeşitlerinin ve ulusal biralarının genel adıdır. Bu biralar tadına, rengine, aromasına, alkol oranına, bazen de içtiğiniz bardağın özelliğine göre farklılık gösterir. Ülkede 178 adet bira üreticisi vardır, bunlar arasında küçük işletmelerden, dünya devlerine varan şirketler vardır. Belçika biraları denildiğinde akla ilk gelen ve biraseverler tarafından tüm dünyada baştacı yapılan Trappist biraları gelir. Ayrıca dünyanın ikinci büyük bira üreticisi InBevin ürettiği Stella Artoisda bu ülkeye aittir.

<span class="mw-page-title-main">Sistersiyenler</span>

Sistersiyen tarikatı Hristiyanlığın Katolik koluna bağlı kendilerini Dünya işlerinden uzaklaştırmış keşiş ve rahibelerden oluşan bir tarikattır.

<span class="mw-page-title-main">Trappistler</span> Romalı bir katolik tarikat

Trappistler, Hristiyanlığın Katolik mezhebinden Sistersiyen tarikatının bir koludur. Trappistler, 18. yüzyıl sonlarındaki dînî reform hareketlerinden etkilenen Sistersiyen tarikatı içinde günlük yaşamlarında Aziz Benedikt'in koyduğu prensipleri birebir ve katı bir şekilde uygulayan bir grup olarak 19. yüzyıl başında ortaya çıkmıştır. Sistersiyenler gibi Trappist'in adı verilen kadın kolları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Orval Manastırı</span>

Orval Manastırı, Belçika'nın Gaume bölgesinde 1132 yılında kurulmuş Sistersiyenlere ait bir manastırdır. Lüksemburg eyaletinde Villers-devant-Orval köyünde bulunur. Tarihi, ruhani yaşantısı ve burada üretilen Trapist birası ve peyniri ile ünlüdür. Trapist ismini kullanmaya yetkili 6 manastırdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Porter</span>

Porter, kahverengi malt kullanılarak üretilen ve Londra'da geliştirilen ale türü siyah bir bira çeşididir. Biraya koyu rengini veren şey ise üretiminde kullanılan koyu renkli arpa maltıdır. Bugün arpa maltının yanı sıra çikolata maltı da sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok üretici daha farklı ve özgün bir tat yaratabilmek için bal, bal kabağı, vanilya ve erik gibi içerikler de kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bock</span>

Bock, Almanya kökenli sert bir lager çeşididir. Adını Almanya'nın Einbeck kentinden aldığı bilinmektedir. "Bock" sözcüğü ayrıca Almancada teke anlamına gelmektedir. Yapım aşamasında kullanılan şerbetçiotu miktarı diğer biralara oranla daha azdır. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık diğer biralara göre oldukça düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Quadrupel</span>

Quadrupel, alkol orani %10'dan yüksek ultra sert manastır biralarını adlandırmada kullanılan bir terimdir. Quadrupel'in bir bira türü olduğu konusunda uzlaşma bulunmamaktadır. Bira yazarı Tim Webb'e göre quadrupel benzeri biralar Belçika'da Grand Cru olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tripel</span>

Tripel, ağırlıklı olarak Felemenk ülkelerinde, bazı diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Westmalle Tripel benzeri sert pale ale tipi biraları tanımlamada kullanılan bir terimdir. Terimin kökeni bilinmemektedir. Ancak başlıca teori, bir şekilde biranın sertliğini belirttiği yönündedir. İlk olarak 1956 yılında Westmalle adlı Trappist bira üretimevi tarafından, ellerindeki en sert birayı tanımlamak için kullanıldı. Ancak bu tarihten önce de tripel biraların varlığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trappist bira</span>

Trappist bira, Trappist manastırlarına bağlı bira fabrikaları tarafından üretilen bira çeşididir. Günümüzde Belçika'da altı, Hollanda'da iki; Avusturya, İtalya ve ABD'de birer tane olmak üzere toplam 11 Trappist manastırı vardır. Trappist manastırlarına bağlı üretimevleri tarafından üretilen bu biralar, "Gerçek Trappist Ürünü" anlamına gelen Authentic Trappist Product mottosuyla satılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Flanders kırmızı ale</span>

Flanders red ale ya da Flandre kırmızı ale, kökeni Belçika'nın Flandre bölgesine dayanan meyvemsiliği yüksek, ekşi bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi ale</span>

Kahverengi ale, koyu kehribar rengi ve kahverengi arasında bir bira türüdür. Terim ilk kez Londralı bira üreticileri tarafından 17. yüzyılın sonlarına doğru, günümüzdeki anlamından farklı olarak mild ale türü biraları tanımlamak için kullanılmıştır. 18. yüzyıldaki kahverengi ale, az miktarda şerbetçi otu ve %100 oranda kahverengi malt kullanılarak üretilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Mild ale</span>

Mild ale, 17. yüzyılda gelişen Büyük Britanya kökenli yumuşak içimli bir bira türüdür. "Mild" olarak adlandırılmasının başlıca nedeni sınırlı şerbetçi otu kullanımı ve standart biralara oranla düşük alkol içeriğidir.

<span class="mw-page-title-main">Saison</span> Belçika kökenli bir bira türü

Saison, genel olarak %7,00 dolayında alkol içeren, yüksek karbonasyonlu, meyvemsi ve baharatımsı aromaların egemen olduğu, sıklıkla çiftlik evlerinde üretilip şişelenerek piyasaya sürülen Belçika kökenli bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dunkel</span>

Dunkel ya da Dunkles, koyu renkli Alman lager biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. "Dunkel" Almancada koyu ve karanlık gibi anlamlara gelmektedir. Dolayısıyla dunkel biralar kehribar rengiyle kızılımsı kahverengi arasında koyu bir görünüme sahiptir. Dunkel biralar pürüzsüz malt tatlarıyla bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Märzen</span>

Märzen, Bavyera kökenli bir lager bira türüdür. Märzenbier olarak da bilinen bu biralar Almancada "mart birası" anlamına gelir. Genel olarak ortalamanın üstünde bir gövdeyle betimlenen bu biralar, açık sarı ile koyu kızıl arasında değişen geniş bir renk yelpazesinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Gose (bira)</span> En az %50 oranında buğday maltı içeren ekşimsi ve tuzlu bir Alman birası

Gose, kökeni Almanya'nın Goslar kentine dayanan, minimum %50 oranında buğday maltı içeren ekşimsi ve tuzlu bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bira çeşitleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste farklı bira çeşitleri'nin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">St. Francis Manastırı</span>

St. Francis Manastırı, aynı zamanda Kilkenny Grey Manastırı olarak da bilinir, İrlanda'nın Kilkenny şehrinde bulunan bir ortaçağ Fransisken manastırı ve Ulusal Anıtıdır.