İçeriğe atla

Dubai Koyu

Koordinatlar: 25°15′21″K 55°19′0″D / 25.25583°K 55.31667°D / 25.25583; 55.31667
Dubai Koyu (Dubai Creek), 1964
Dubai Koyu havadan görünümü. Deyra, Rigga El Butin mıntıkası.
Dubai Koyunda Su Taksi, arka planda Dubai Ulusal Bankası ve Ticaret ve Sanayi Odası görüntüsüyle.

Dubai Koyu (Arapçaخور دبي Hur (khor) Dubai, İngilizce: Dubai Creek), Basra Körfezi'nden Dubai yerleşim alanı içlerine kadar uzanan gelgit etkileşimli bir tuzlu su koyudur.

Genel bilgiler

Dubai koyu, iç kesimde yaklaşık 14 km ilerleyerek Ras el Hur (Khor) Doğal Yaşamı Koruma Alanı'nda sona ermektedir. Bazı kaynaklar haliçin geçmişte El Ayn mevkiine kadar uzandığını belirtmektedir.[1] Tarihsel olarak, Dubai yerleşim alanı bu tuzlu su girintisi tarafından Deyra ve Bur Dubai olarak ikiye ayrılmaktadır. Bur Dubai yakası 19. yüzyılda Beni Yas kabilesinin yerleştiği ve kentte Maktum hanedanın kurulduğu alandır.[2] 20. yüzyılın başlarında haliç, geniş ölçekli taşımacılık için yetersiz kalmakla birlikte Hindistan ve Doğu Afrika'dan gelen dhov teknelerini barındıran küçük bir limandı. Buna rağmen kentin tek liman alanı olması nedeniyle Dubai ticaretinde önemli bir alan oldu.[3]

Köprü, tünel ve geçişler

Dubai Creek üzerinde bulunan mevcut geçişler:

  • Şindega Tüneli
  • Maktum Köprüsü
  • Yüzen Köprü
  • Garhud Köprüsü
  • İş Körfezi Geçişi

Tasarlanmakta olan geçişler:

  • Dubai Smile, Yüzen Köprü ile değiştirilmesi tasarlanmaktadır.
  • Şeyh Raşid bin Said Geçişi, El Cedef ve Bur Dubai tarafına bağlantı verecektir.

Eylül 2007'de, 484 milyon BAE Dirhemi (132 milyon ABD Doları) haliç genişletme çalışmasının tamamlanması için harcandı.[4][5] Genişletme çalışmaları İş Körfezi geliştirme projesinin bir parçası olarak sürdürülmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Image of Dubai Creek information placard in Dubai Museum". TravelPod.com. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2008. 
  2. ^ Dubai 31 Ocak 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. T. Carter, L Dunston. Lonely Planet. 2006
  3. ^ Doing Business with the United Arab Emirates 28 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Terterov, Marat. GMB Publishing Ltd. 2006
  4. ^ Derek Baldwin (27 Eylül 2007). "Dubai Creek: It Just Got Longer". (newspaper). 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2013. 
  5. ^ Baxter, Elsa (17 February 2009). "Dubai Creek extension plans in final stages" 2 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Construction Week Online


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eminönü</span> Fatih sınırları içerisinde bir semt

Eminönü, İstanbul'un bir semtidir. İstanbul'un Tarihî yarımada olarak bilinen kısımda, Haliç'in batısında yer alır. 7 Mart 2008 tarihine kadar ilçe belediyesi olan Eminönü bu tarihte lağvedilerek kanunla Fatih ilçesine bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koy</span>

Koy, göl, deniz veya okyanusların karaların içine doğru yaptığı görece sığ girintidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Boğazı</span> Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Basra</span>

Basra, Irak'ın güneyinde bir kent; Irak'ın ikinci büyük şehri ve en önemli limanı. Hamar Gölünün güneydoğu ucunda, Şattül Arap su yolunun batı kıyısında, Basra Körfezi'ne 55, Bağdat'a ise 545 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dubai</span> Birleşik Arap Emirliklerinin en kalabalık şehri

Dubai veya Dübey, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan yedi emirlikten birisidir. Emirlik'in yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği'nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Basra Körfezi</span> Arabistan Yarımadasının kuzeyi ile İranın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusuna bağlı koy

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ningbo</span>

Ningbo Çin'in Zhejiang eyaletinin kuzeydoğusunda yer alan bir liman şehridir. Hangzhou Körfezi'nin güney kısmında yer alan şehrin doğusunda Doğu Çin Denizi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Metro Köprüsü</span>

Haliç Metro Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerinde yer alan, M2 metro hattının geçişini sağlayan ve üzerinde Haliç metro istasyonu bulunan gergin eğik askılı köprüdür. İnşaatı 2 Ocak 2009 tarihinde M2 hattının Taksim-Yenikapı uzatması kapsamında başlayan köprü, 15 Şubat 2014 tarihinde Yenikapı uzatmasıyla birlikte hizmete açılmıştır. İlk proje etüt çalışmaları 1960'lara kadar dayanan köprü, Şişhane ile Haliç arasında, M2 metro hattının geçişini sağlamaktadır. Köprü gemi geçişleri sırasında açılıp kapanabilme özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şârika</span> BAEde bir şehir

Şarika, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yer alan Şârika Emirliği'nin en büyük şehri ve yönetim merkezidir. Basra Körfezi'nde Arap Yarımadası'nın doğu kıyısında kuzey yönünden Basra Körfezi'ne bakan bir ek küçük yarımada görünümü içinde uzanır. Şehir, sınırları içerisinde yaklaşık 1,3 milyonluk nüfusuyla (2019) BAE içerisinde, Dubai ve Abu Dabi'den sonra 3. sırada yer alır ve 5,6 milyonu aşkın nüfus sahip Dubai-Şarika-Acman Metropoliten Alanı'nın bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü'l-Kayveyn (emirlik)</span>

Ümmü'l-Kayveyn Birleşik Arap Emirlikleri' nin kuzeyinde ve Basra Körfezi kıyısında bulunan yedi bağımsız emirliğinden birisidir. Emirlik 1981' deki ölümüne kadar Üst Kurul üyesi Rashid bin Ahmad Al Mu'alla tarafından yönetildi. 2003 yılı itibarıyla BAE' nin en düşük nüfusunu barındıran Emirlik olarak 62.000 kişi yaşamakta ve 750 km2 alan üzerinde bulunmaktadır. Ümm el-Kivveyn, Ümm el-Keveyn, Ümm el-Kayveyn gibi farklı telaffuza sahip isimlendirmeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dubai Marina</span>

Dubai Marina Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de bir bölgedir. Dubai Marina, Basra Körfezi kıyı şeridinden 3 km (2mil) genişletilerek meydana getirilmiş yapay kanal etrafında oluşan bir yerleşim alanıdır. Projenin tamamı bitirildiğinde 120,000'den fazla kişinin yaşayabileceği gökdelen ve villalardan oluşan konutları barındıracaktır. Dubai Marina'ya Şeyh Zayid Caddesinden; Cebel Ali Limanı, Dubai İnternet Kent ve Dubai Medya Kent'in bulunduğu kıyı yönüne erişim veren 5 Nolu kavşak üzerinden ulaşılabilmektedir. Dubai Marina projesinin birinci etabı tamamlanmış bulunmaktadır. Dubai Marina inşaatında Kanada, Vancouver'de bulunan False Creek'in yapısından esinlenilmiştir. Dubai Marina, Dubai'deki Avrupa menşelilerin yoğun olarak yaşadıkları bölgelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Deyra, Dubai</span>

Deyra Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de bir semttir. Basra Körfezi, Şarika Emirliği ve Dubai Koyu (creek) arasında sınırları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">E 11 Otoyolu, Birleşik Arap Emirlikleri</span> Birleşik Arap Emirliklerinin en uzun kara yolu

E 11 Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan bir kara yoludur. BAE'nin en uzun kara yolu olan E 11 Abu Dabi'nin El Silah mıntıkasında başlar, Basra Körfezi kıyı şeridine paralel devam ederek Umman sınırındaki Ras el Hayme'de sona erer ve Abu Dabi'de Şeyh Maktum Caddesi, Dubai'de Şeyh Zayid Caddesi ve Ras el Hayme'de Şeyh Muhammed bin Salim Caddesi adını alır.

<span class="mw-page-title-main">İş Körfezi, Dubai</span>

İş Körfezi Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de bulunan, yapımı halen devam etmekte olan bir merkezi iş bölgesidir. Proje ile Dubai Creek dip alanının temizlenerek ve genişletilerek çevresinde çok sayıda yeni gökdelenlerin oluşturulması tasarlanmaktadır. İş Körfezi projesi tümüyle tamamlandığında 240'tan fazla bina bulunduracak, ticari ve konut tesislerini kapsayacaktır. İş Körfezi'nin altyapısı 2008'de tamamlanmış olup projenin tümüyle 2012-2015 yılları arasında tamamlanacağı tahmin edilmiştir. İş Körfezi, BAE başkan yardımcısı, başbakanı ve savunma bakanı Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum'un planlarının bir parçasıdır. Yaklaşık olarak 5,900,000 m2 alanı kaplayacak bir ticaret, konut ve işletme kümesi alanı olacaktır

<span class="mw-page-title-main">Bur Dubai, Dubai</span>

Bur Dubai Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de tarihsel bir yerleşim yeridir. Dubai Creek'in batı yakasındadır. Bur Dubai tam olarak Dubai Anakara anlamına gelmekte ve Creek'in doğu yakasında kalan Deyra ile anlam ayrılığını ifade etmektedir. Bunun nedeni Bur Dubai'nin tarihsel olarak Cumeyra ve koyun batı yakasında kalan tüm bölgeleri ifade etmiş olmasıdır. İdare Mahkemesi Bur Dubai semtinde bulunan Ulu Cami'nin bitişiğindedir. Mavi çinili İran Camisi ve ülkenin tek Hindu tapınağı; Ulu Cami ve creek arasındadır.

Cebel Ali Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'nin 35 km (22 mil) güneybatısında bulunan bir liman bölgesi yerleşimidir. 300'den fazla konutu ve göçmenleri çeken ve büyümekte olan bir kasabadır. 2000 yılı verilerine göre bölgede 31,634 kişi yaşamakta olup bölge toplam olarak 47,1 km² alanı kaplamaktadır. Alan aynı zamanda 120 ülkeden 5.500 şirketin bulunduğu bir yerdir. Cebel Ali Deniz Limanı, Cebel Ali bölgesindedir.

Aliağa Limanı, İzmir ili, Aliağa ilçesi sınırlarında Çandarlı Körfezi içinde yer alan limandır. On iki sanayi tesisine ait otuz altı iskele bulunur. Toplam iskele uzunluğu 8.849 m, kapasitesi 9.999 gemi/yıl'dır. Limanda en fazla yüke sahip firmalar; TÜPRAŞ, PETKİM ve HABAŞ'tır. Nemport, Socar ve TCE EGE konteyner terminalleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Haliç (coğrafya)</span>

Haliç, içine bir veya daha fazla nehir veya dere akan ve açık denize serbest bir bağlantısı olan kısmen kapalı bir acı su alanıdır.