İçeriğe atla

Duan Zhengcheng

Duan Zhengcheng
Doğum15 Haziran 1934(1934-06-15)
Zhenjiang, Jiangsu, Çin
Ölüm15 Şubat 2020 (85 yaşında)
Wuhan, Hubei, Çin
Ölüm sebebiCOVID-19
EğitimHuazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Kariyeri
DalıEndüstri mühendisi
Çalıştığı kurumlarHuazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Duan Zhengcheng (15 Haziran 1934 - 15 Şubat 2020), Çinli mucit ve endüstri mühendisi. Makine imalatı ve otomasyonunda uzmanlaştı, Çin Mühendislik Akademisi'nin (CAE) akademisyeniydi ve Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde profesör ve doktora süpervizörü olarak görev yaptı.[1]

Duan, 15 Haziran 1934'te Jiangsu, Zhenjiang'da doğdu. 1953 yılında liseden mezun olduktan sonra, Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde okudu, ardından aynı üniversitede ders verdi.

15 Şubat 2020'de 85 yaşında Hubei, Wuhan'da COVID-19 nedeniyle öldü.[2][3][4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "段氏伽马刀发明人段正澄院士去世". sciencenet.cn (Çince). 15 Şubat 2020. 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  2. ^ "追忆段正澄:75岁高龄当选院士,将一生献给了华中科大". sciencenet.cn (Çince). 15 Şubat 2020. 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  3. ^ "追忆段正澄:75岁高龄当选院士,将一生献给了华中科大". Sohu (Çince). 16 Şubat 2020. 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  4. ^ "走好,段正澄院士!新冠疫情期间,华中科大已经失去4位教授". thepaper.cn (Çince). 16 Şubat 2020. 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şanghay</span> Çin Halk Cumhuriyetinde bir şehir

Şanghay (Çince: ; Hanyu Pinyin: Shànghǎi; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Çengdu</span>

Çengdu (Çince: 成都; pinyin: Chéngdū; Wade-Giles: Ch'eng-tu,

<span class="mw-page-title-main">Çin pasaportu</span>

Çin pasaportu Uluslararası seyahat için Çin vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in uzay programı</span>

Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzay programı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin yürüttüğü ve yönettiği uzay daki faaliyetleri konu alır. Çin uzay programının kökleri, yeni yeni müttefik olan Sovyetler Birliği'nin yardımıyla Çin'in, algılanan Amerikan tehditlerine yanıt olarak ilk balistik füze ve roket programlarını geliştirmeye başladığı 1950'lere kadar uzanır. Sovyet Sputnik 1 ve American Explorer 1 uydularının sırasıyla 1957 ve 1958'de fırlatılmasındaki başarılardan hareketle, Çin, ilk uydusu Dong Fang Hong I'i Nisan 1970'te Long March 1 roketiyle fırlatmış ve bu da onu yörüngeye uydu yerleştiren beşinci ülke yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhou 10</span> İnsanlı uzay uçuş görevi

Shenzhou 10, Shenzhou programı kapsamında gerçekleştirilen bir insanlı uzay uçuş göreviydi. Görev, Tiangong-1'e kenetlenilen son görevdi.

Hong Ling, Çinli genetikçi, profesör.

Liu Fan, Çin'in Hubei, Wuhan kentindeki Wuchang Hastanesi baş hemşire yardımcısıydı. 59 yaşında SARS-CoV-2 enfeksiyonundan ölen ilk hemşire oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yu Lan</span>

Yu Lan, Çinli tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu. Yu, 1961'de yer aldığı A Revolutionary Family adlı sinema filmindeki performansı nedeniyle 2. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandı. En küçük oğlu Çinli yönetmen ve Pekin Film Akademisi başkanı olarak görev yapan Tian Zhuangzhuang'dır.

Chun Li, Çinli aktris ve dansçı.

Shi Zhengli, yarasa kökenli SARS benzeri koronavirüsleri araştıran Çinli bir virologdur. Shi, Wuhan, Jiangxia Bölgesi'nde bulunan bir biyogüvenlik seviyesi 4 (BSL-4) laboratuvarı olan Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde (WIV) Yeni Ortaya Çıkan Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi'ni yönetmektedir. 2017'de Shi ve meslektaşı Cui Jie, SARS koronavirüsünün Yünnan'ın ücra bir bölgesindeki yarasa popülasyonundan kaynaklandığını keşfetti. Yarasa koronavirüsleri ile yaptığı çalışmalar nedeniyle COVID-19 salgını sırasında popüler basında "Yarasa Kadın" adıyla öne çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ukrayna ilişkileri</span>

Çin-Ukrayna ilişkileri, Çin ile Ukrayna arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve SSCB sonrası kurulmuş Ukrayna devleti oluşturmaktadır. ÇHC ile Ukrayna, 4 Ocak 1992 tarihinde diplomatik ilişkilerin kurulduğunu duyurdu. Çin'in Kiev'de bir büyükelçiliği ve Odessa'da bir başkonsolosluğu var; Ukrayna'nın da Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu vardır.

Çin Ansiklopedisi, ilk geniş girişli Çince modern ansiklopedidir. Çin Ansiklopedisi Yayınevi tarafından 1978'den bu yana yayınlanmakta olup 1980'de astronomi üzerine bir ciltle başlayarak her seferinde bir cilt yayınlandı ve son cildi 1993 yılında tamamlandı. Ansiklopedi, 74 cilt ve 80.000'den fazla maddeden oluşmaktadır. Her konu içinde 66 numaralı konuya göre düzenlenmiş, girişler birçok modern Çince sözlükte olduğu gibi pinyin ile düzenlenmiştir. 2015 yılında bir Uygurca baskısı yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Tianwen-1</span>

Tianwen-1, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından Mars'a robotik bir uzay aracı göndermek için gezegenler arası bir görev olup, bir yörünge aracı, konuşlandırılabilir kamera, iniş aracı ve Zhurong keşif aracından oluşur. Toplam kütlesi yaklaşık beş ton olan uzay aracı, Mars'a fırlatılan en ağır sondalardan biridir ve 13 bilimsel alet, konuşlandırılabilir kamera, iniş aracı ve Zhurong keşif aracından oluşur.

Zhou Yulin, Çinli matematikçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Qin Yi</span>

Qin Yi, Çinli aktris.

<span class="mw-page-title-main">Lanzhou Metrosu</span>

Lanzhou Metrosu veya Lanzhou Raylı Taşıma Sistemi, Çin'in Kansu eyaletinin Lanzhou şehrinde bulunan hızlı toplu taşıma sistemidir.

Li Wenjun, Çinli çevirmen ve nesir yazarı.

Zhao Qiguo, Çinli pedolog ve akademisyen.

Guan Qiao, kaynak kullanımı üzerine uzmanlaşmış Çinli mühendis ve siyasetçi. Çin Mühendislik Akademisi'nde akademisyen, öncesinde Çin Kaynak Derneği'nin başkanı ve Uluslararası Kaynak Enstitüsü'nün başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">En uzun asma köprülerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Dünyanın en uzun asma köprüleri, ana açıklıklarının uzunluğuna göre listelenir. Ana açıklığın uzunluğu; genellikle kulelerin yüksekliği, köprünün tasarımı ve inşasında yer alan mühendislik karmaşıklığıyla ilişkili olarak asma köprülerin boyutlarını karşılaştırmanın en yaygın yöntemidir. Bir köprünün diğerinden daha uzun bir açıklığı varsa bu köprünün, kıyıdan kıyıya daha uzun olduğu anlamına gelmez.