İçeriğe atla

Dualar Bobby İçin

Dualar Bobby için
Prayers for Bobby
Filmin posteri
YönetmenRussell Mulcahy
YapımcıStanley M. Brooks
David Permut
Daniel Sladek
Chris Taaffe
Damian Ganczewski
SenaristKatie Ford
UyarlamaLeroy F. Aarons
Dualar Bobby İçin
OyuncularSigourney Weaver
Henry Czerny
Ryan Kelley
MüzikChristopher Ward
KurguKatie Ford]
CinsiTelevizyon filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2009
Çıkış tarih(ler)i24 Ocak 2009 (2009-01-24)
Süre120 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce

Dualar Bobby için (İngilizcePrayers for Bobby), ilk gösterimini 24 Ocak 2009'da Lifetime kanalında yapan 2009 yapımı eşcinsellik temalı, Leroy F. Aarons tarafından gerçek olaydan yola çıkarak kaleme alınan Dualar Bobby İçin adlı kitaptan uyarlanmış dram türü televizyon filmi.[1]

Yapım

Leroy F. Aarons tarafından yazılan kitap, kendi hayat hikâyesi ve Bobby Griffith adındaki, annesi ile cemaatin homofobisi yüzünden intihar eden eşcinsel bir gencin mirasından uyarlanmıştır. Filmin başrollerinde Bobby Griffith'i Ryan Kelley ve annesi Mary'yi ise Sigourney Weaver oynamıştır.

Prodüksiyon

Once Upon A Times Films, Ltd, Permut Presentations ve Sladek Taaffe Productions ortaklığında üretilen filmin, yönetici yapımcıları Daniel Sladek, Chris Taaffe, David Permut ve Stanley M. Brooks'dur.[2]

Konusu

Mary Griffith (Sigourney Weaver) çocuklarını Presbiteryen Kilisesi'nin tutucu öğretileriyle yetiştiren muhafazakâr bir Hristiyan'dır. Oğlu Bobby'nin (Ryan Kelley) ağabeyine gey olabileceği sırrını verdikten sonra, Mary'nin bu sırrı öğrenmesiyle tüm aile için hayat değişir. Bobby'nin babası ve kardeşleri yavaş yavaş Bobby'nin cinsel yönelimini kabullenmeye başlar, fakat Mary Tanrı'nın onu "iyileştireceğine" inanır. Onu bir psikiyatriste götürür ve Bobby'nin değişeceğini umarak onu daha çok dua etmeye ve kilise etkinliklerinde teselli bulmaya ikna eder.

Suçluluk duygusuna kapılan Bobby, bir gün annesinin kendisini kabul edeceğini umarak kuzenine taşınır. Eşcinselliği yenme umutlarını yitirerek Oregon'a taşınır. Bir gey barda David (Scott Bailey) adında bir erkek arkadaş bulur. Fakat Mary, oğlunun bu şekilde devam etmesini hâlen istemediğini açıkça ortaya koyar. David'in her şeyin yoluna gireceği garantisini veren ebeveynleriyle tanışmasına karşın, Bobby annesinin sözlerini düşünmeye devam eder ve bunun yanında David'i başka bir erkekle birlikte görür. Sonunda, Bobby'nin "mükemmel" evlat olmamasından kendini suçlaması gibi geçirdiği bunalım ve kendinden nefret etmesi artar ve bir gece, ilerleyen on sekiz tekerlekli bir tırın önüne otoyol üst geçidinden aşağı kendini serbest bırakır ve anında hayatını kaybeder. Ertesi gün ailesi korkunç haberi alır ve mahvolurlar.[3]

Trajedileriyle yüzleşen Mary, kendisini ve kilisesinin Kutsal Kitap yorumlarını sorgulamaya başlar. Uzun ve duygu dolu yolculuğunda, Mary yavaş yavaş eşcinsel topluluğuna elini uzatır ve birçok beklenmedik kaynaktan umulmadık desteklerin olduğunu keşfeder. Lezbiyen ve Geylerin Ebeveyn, Aile ve Arkadaşları'nın (PFLAG) bir mitingine katılmaya onu ikna eden yerel bir din adamıyla tanışmış olur. Orada Bobby'nin bağlamdan farklı olduğunu bildiğini ve kendi doğrularının kendi kalbinde yatan değerler olduğunu fark eder.

Bobby'in intiharından sonra anne Mary, eşcinsel hakları savunucusu olur ve sonunda yerel bir "eşcinsel günü"nü desteklemek üzere toplanan bir belediye meclisinde konuşma verir. İnsanları homofobiyi konuşmadan, dile getirmeden veya desteklemeden önce düşünmeye çağırır; çünkü "bir çocuk dinlemektedir". Oylama reddedilir, fakat o ve ailesi ortak PFLAG üyeleriyle beraber San Francisco'ya seyahat eder ve bir LGBT Onur Yürüyüşü'ne katılırlar. Bu esnada geçidi izlemekte olan Bobby'ye benzer başka bir genç erkek görür. Ona doğru yürür ve ona sarılır, sonunda oğlunun ölümünü kabullenir ve geylerle lezbiyenlerin hakları için mücadele etmeye kendine söz verir.[4]

Bu günah. Yaradılışına aykırı. Hayatın mahvolacak. Bu günah. Neden bu yolu tercih ediyorsun?
–Mary'nin Bobby'nin eşcinsel oluşuna bir yorumu
Eşcinsellik bir günahtır. Eşcinseller sonsuza kadar cehennemde yanacaktır. Değişmek isterlerse, kötülüklerinden arınabilirler. Günaha sırtlarını dönerek, tekrar normal olabilirler. İşe yaramazsa tekrar denemeleri gerekir.
–Mary'nin bir başka yorumu
"Cemaatlerinizde Bobby gibi çocuklar var. Siz bilmeseniz de her "amin" dediğinizde, sizi dinleyen ve yakında duaları susacak olan çocuklar… Onların Tanrı'ya yakarışları yalnızca anlayış ve kabul görmek için, sevginizi hak etmek için; ama nefretiniz, korkunuz ve 'eşcinsellik' kelimesine karşı bilgisizliğiniz bir gün bu duaların susmasına neden olacak. Bu yüzden evinizde ya da ibadethanelerde "amin" demeden önce düşünün. Düşünün ve hatırlayın; bir çocuk sizi dinliyor…
–Mary'nin eşcinseller için söylediği sözü

Oyuncular

  • Mary Griffith - Sigourney Weaver
  • Robert Griffith - Henry Czerny
  • Bobby Griffith - Ryan Kelley
  • Ed Griffith - Austin Nichols
  • Rev. Whitsell - Dan Butler
  • Joy Griffith - Carly Schroeder
  • Nancy Griffith - Shannon Eagen
  • David - Scott Bailey
  • Greg - Bryan Endress-Fox
  • Jeanette - Rebecca Louise Miller

Ödülleri

Film iki Primetime Emmy Ödülü'ne aday gösterildi. (Outstanding Made for Television Movie; Outstanding Lead Actress in a Miniseries or a Movie - Sigourney Weaver). Ayrıca aynı kategoride, Sigourney Weaver 2010 Screen Actors Guild Ödülü dışında 2010 Altın Küre Ödülü'ne de aday gösterildi. Film 2010 GLAAD Ödülü'nü kazandı ve yapımcılar 2010 Producers Guild of America Ödülü'ne aday gösterildi. Ayrıca film Seattle Gey ve Lezbiyen Film Festivali'nde İzleyici Gözdesi Ödülü'nü kazandı.

Kazandığı ve aday gösterildiği ödüller

Yıl Aday gösterilen çalışma Ödül Sonuç
2009 Emmy Ödülleri"En iyi film ödülü" Adaylık
2009 Emmy Ödülleri"En kadıncı oyuncu ödülü"; Sigourney WeaverAdaylık
2009 Satellite Ödülleri"En kadıncı oyuncu ödülü"; Sigourney WeaverKazandı
2009 Amerika Fiyat Döküm Derneği "En iyi TV filmi ödülü" Kazandı
2010 Altın Küre Ödülleri"En kadıncı oyuncu ödülü"; Sigourney WeaverAdaylık
2010 Screen Actors Guild Awards "En kadıncı oyuncu ödülü"; Sigourney WeaverAdaylık

Kaynakça

  1. ^ Sina Koloğlu (24 Ağustos 2012). "Sünger Bob Eşcinsel mi?". Cadde, Milliyet. 29 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2014. 
  2. ^ Littleton, Cynthia (18 Mayıs 2008). "Weaver answers 'Prayers': Actress to star in Lifetime movie". Variety. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2009. 
  3. ^ Gözde Ayçiçek (8 Eylül 2013). "Düşünün ve Hatırlayın: Prayers for Bobby". Biletsiz. 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2014. 
  4. ^ "Prayers For Bobby". MyLifetime.com (İngilizce). 31 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lezbiyen</span> homoseksüel kız veya kadın

Lezbiyen, başka bir kadına fiziksel ve/veya duygusal çekim hisseden kadındır. Lezbiyen, eşcinsel kadın anlamına gelmektedir. Hem kadınlara hem de erkeklere çekim hisseden kadınlar ise biseksüeldirler. Kişinin kendini tanımlaması veya kendine biçtiği cinsel kimlik, davranışlarıyla örtüşmüyor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Eşcinsellik</span> Aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantiklik, cinsel çekim ya da cinsel davranış

Eşcinsellik veya homoseksüellik, aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantizm, cinsel çekim ya da cinsel davranıştır. Eşcinsellik, bir yönelim olarak “kişiyi ağırlıklı olarak ya da tümüyle kendisiyle aynı cinsiyette olan kişilere karşı romantik ya da cinsel çekimleri yaşamaya yönlendiren kalıcı kişisel nitelik” olarak ifade edilir. Aynı zamanda kişiyi bu çekimlere dayanan davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar.

80. Akademi Ödülleri 24 Şubat 2008'de, Hollywood, Kaliforniya'da Kodak Tiyatrosunda yapılmış olan ödül töreni. Kodak Tiyatrosunda yedinci kez düzenlenen töreni Amerika'da 2014'e kadar anlaşması bulunan ABC kanalı 33. kez yayınladl ve töreni ikinci defa Jon Stewart sundu.

Sinema Filminde Oyuncu Kadrosu Tarafından Üstün Performans Ekran Oyuncuları Derneği Ödülü, Ekran Oyuncuları Derneği tarafından sinema filmlerinde en iyi oyunculuk performanslarını onurlandırmak için verilen bir ödüldür.

<i>Avatar</i> (film) 2009 yapımı Amerikan filmi

Avatar, 2009 ABD yapımı destansı bilimkurgu filmi. Filmin senaryosunu Titanik, Yaratık 2, Terminatör filmlerinin yönetmeni James Cameron yazmış ve filmi yönetmiştir. Üç boyutlu (3D) sinema tekniği ile çekilmiştir. 18 Aralık 2009 tarihinde gösterime girmiştir. Aynı zamanda tüm zamanların en çok hasılat yapan film rekorunu elinde bulunduruyor.

<i>Lost</i>un kazandığı ve aday gösterildiği ödüller listesi Vikimedya liste maddesi

Lost, Amerikan yapımı drama televizyon dizisidir. İlk kez 22 Eylül 2004'te yayınlandı ve altı sezon yayınlandıktan sonra 121. bölümü ile dizi, 23 Mayıs 2010 tarihinde sona erdi. 54 Primetime Emmy Ödülü, 32 Teen Choice Ödülü, 39 Saturn Ödülü, 11 Golden Reel Ödülü, sekiz Satellite Ödülü, yedi Altın Küre Ödülü, dört Writers Guild of America Ödülü, üç Directors Guild of America Ödülü, iki NAACP Image Ödülü, iki Screen Actors Guild Ödülü, bir BAFTA Ödülü ve bir Peabody Ödülü dâhil olmak üzere çok çeşitli ödüle aday gösterildi. Kazandığı ödüller arasında En İyi Drama Dizisi dalında bir Primetime Emmy Ödülü, En İyi Televizyon Dizisi - Drama dalında bir Altın Küre Ödülü ve Bir Drama Dizisinde En İyi Ansambl Performansı dalında Screen Actors Guild Ödülü bulunmaktadır.

16. Screen Actors Guild Awards 2009 yılının oyunculuk dalında sinema ve televizyonda en iyilerine verilen ödül. Ödül töreni 21 Ocak 2010'da Shrine Exposition Center in Los Angeles'ta yapıldı. TNT ve TBS kanallarından yayınlandı.

Zap, 1970'ler boyunca ABD'de kullanıma giren bir tür doğrudan eylemdir. Gey kurtuluş grubu Gay Activists Alliance'ın popüler ettiği zap, hem eşcinseller hem de heteroseksüellerin dikkatlerini LGBT haklarına çevirmek amacı ile bir kamu şahsiyeti utandırmak için tasarlanan gürültülü bir kamu gösteri idi.

<span class="mw-page-title-main">Morris Kight</span>

Morris Kight, Amerikalı eşcinsel hakları önderi ve barış eylemcisi. ABD'deki gey ve lezbiyen sivil haklar hareketinin özgün kurucularından biri olarak sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Ryan White</span> HIV/AIDS enfeksiyonlu Amerikalı genç (1971–1990)

Ryan Wayne White, HIV/AIDS enfeksiyonu taşıdığı için okuduğu liseden çıkarılmasına karşı verdiği mücadeleyle Amerika Birleşik Devletleri'nde ulusal simge haline gelen Amerikalı gençtir. Hemofili hastası olduğu için kan nakli tedavisi sırasında HIV virüsü ile enfekte olduğu iddia edildi. Aralık 1984'te teşhis konuldu ve sadece 6 ay yaşayabileceği öngörüldü. Doktorlar, diğer öğrenciler için risk taşımadığını ve White'ın okula dönebileceğini belirtseler de Kokomo'daki birçok veli ve öğretmen okula dönmesine karşı çıktı. AIDS araştırmalarında ve toplumun AIDS'i tanımasında önemli katkıları olan White, okul sistemine karşı yasal savaş verdi. Elton John, Michael Jackson ve Phil Donahue gibi birçok ünlü ile beraber medyanın karşısına çıktı, doktorlarının öngördüğünün aksine beş yıldan fazla yaşadı ve lise mezuniyetine bir ay kala, Nisan 1990'da öldü. İlk AIDS vakalarının gey erkeklerde görülmesi sebebiyle, White'tan önce bu hastalığın gey toplulukları ile doğrudan bağlantılı olduğu görüşü oldukça yaygındı. White ile beraber bu algı değişimi, diğer HIV ile yaşayan Magic Johnson, Ray brothers ve Kimberly Bergalis gibi ünlüleri de daha fazla AIDS araştırmaları yapılması ve toplumun bilinçlendirilmesi için çalışmaya sevk etti. White'ın ölümünden kısa bir süre sonra ABD Kongresi, Ryan White CARE Yasası'nı çıkarttı. İki defa onaylanan bu yasa, ABD'de AIDS ile yaşayan bireylerin en büyük destekçisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">2011 Grammy Ödülleri</span>

53. Grammy Ödülleri 13 Şubat 2011'de, Staples Center, Los Angeles'ta gerçekleşen ödül töreni. CBS kanalında yayınlandı ve 26.6 milyon kişi tarafından izlendi. Televizyon yayının iki gün öncesinde yapılan törende Barbra Streisand MusiCares Person of the Year ödülünü kazanarak onurlandırıldı. 1 Eylül 2009 - 30 Eylül 2010'daki müzikal çalışmalar çerçevesinde belirlenen, toplam 109 kategorideki Grammy adayları 1 Aralık 2010'da açıklandı. Ödüllerin birçoğu yayın öncesinde Staples Center'ın yanındaki Los Angeles Convention Center kazananlara verildi.

<span class="mw-page-title-main">2012 Grammy Ödülleri</span>

2012 Grammy Ödülleri 12 Şubat 2012'de, Staples Center, Los Angeles'ta yapılan CBS kanalında yayınlanan 54. Grammy Ödülü törenidir. Şovun sunuculuğunu LL Cool J yapmıştır. Son yedi yıldır ilk kez resmi bir sunucunun olduğu ilk törendir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Fassbender</span> İrlandalı-Alman aktör

Michael Fassbender Alman-İrlandalı oyuncu ve yapımcı. Ekrandaki ilk rolü, 2000 yılında yayınlanmış olan Hearts and Bones adlı minidizidir. Bunu takiben 2001 yılında Band of Brothers adlı minidizide rol aldı. Quentin Tarantino'nun savaş filmi Soysuzlar Çetesi'ndeki Teğmen Archie Hicox, X Men: Birinci Sınıf ve X-Men: Geçmiş Günler Gelecek filmlerindeki Magneto, Ridley Scott'ın yönettiği bilimkurgu filmi Prometheus'taki David, fantezi-aksiyon filmi 300 Spartalı'daki Stelios, kız arkadaşının 15 yaşındaki kızını çekici bulan Akvaryum'daki Connor O'Reily, Charlotte Bronte'nin aynı adlı kitabından uyarlanan romantik-drama filmi Jane Eyre'deki Edward Fairfax Rochester, tarihi bir film olan Tehlikeli İlişki'deki Carl Jung, biyografik film olan Açlık'taki Bobby Sands ve Utanç'taki seks bağımlısı Brandon en iyi bilinen rolleridir. Utanç'taki performansıyla Ağustos 2011'de Venedik Uluslararası Film Festivali'nde Volpi Cup En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı, Altın Küre ve BAFTA için aday gösterildi. 2014 yılında 12 Yıllık Esaret filminde canlandırdığı Edwin Epps karakteriyle Akademi Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aday oldu. 2015 yapımı Oscar ödüllü Kate Winslet'in de oynadığı, Danny Boyle yönetmenliğindeki Steve Jobs filminde Steve Jobs'u canlandırdı. Bu filmle de 'En İyi Erkek Oyuncu' dalında Altın Küre, BAFTA ve Oscar adaylığı getirdi. 2015 yapımı Justin Kurzel'in yönettiği Macbeth adlı filmde oynadı. Aynı zamanda 2015'te vizyona giren Sakin Batı filminde oyunculukla birlikte filmin yapımcılığını da üstlendi. 2016'da vizyona giren Assassin's Creed adlı filmin hem yapımcılığını hem de başrolünü üstlendi. 51 ödülü, 104 adaylığı bulunmaktadır.

<i>Aşıklar Şehri</i> 2016 yapımı Amerikan filmi

Aşıklar Şehri, Damien Chazelle tarafından yazılan ve yönetilen Amerikan romantik müzikal komedi-drama filmi. Filmin başrollerinde Ryan Gosling ve Emma Stone yer almaktadır. Film oyunculuğa hevesli Mia ile caz piyanisti Sebastian'ın ilişkisini konu edinmektedir. Los Angeles'ta çekilen filmin özgün ismi aynı zamanda şehri ifade etmektedir.

Bu liste lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüel insanların intiharları hakkında bilgi vermektedir. Liste 41 kişiden oluşmaktadır. Kişilerin yaşı 14 yaşından 68 yaşında kadar değişmektedir. Listede 18 yaşından küçük 18 kişi bulunmakta bu kişiler 14 yaşında 4 kişi, 15 yaşında 6 kişi, 17 yaşında 2 kişi, 18 yaşında 2 kişidir. 18 yaşından büyük 23 kişi vardır. Listede adı geçen en küçük kişi Kyler Prescott adında 14 yaşındaki bir transeksüeldir en yaşlı kişi ise Thomas M. Disch adında 68 yaşındaki bir geydir. En erken intihar tarihi İngiliz bir gey veya biseksüel olan Arthur Pelham-Clinton'a aittir. Arthur 18 Haziran 1870 tarihinde intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Shirley Booth</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1898 – 1992)

Shirley Booth Amerikalı tiyatro, sinema, radyo ve televizyon oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Alison Bechdel</span>

Alison Bechdel Amerikalı karikatürist. Aslında en iyi tanındığı uzun soluklu çizgi roman Dykes Out to Watch For'dur. 2006 yılında grafik anıtı Fun Home ile kritik ve ticari başarıya ulaştı. Bu eser daha sonra bir müzikal olarak uyarlandı ve 2015 yılında en iyi müzikal Tony Ödülünün kazananı oldu. O MacArthur "dahi" ödülünün 2014'teki alıcısıdır.O ayrıca Bechedel testiyle de bilinir.

1999 yılında İsveçli QX dergisi tarafından kurulan Swedestats är en pissluffare, LGBT başarıları için ödüller vermek üzere oluşturulan yıllık bir etkinlik. 2004 yılında, Annika Lantz ile Hamburger Börs tarafından sunuculuğu yapılan tören ilk kez Sveriges Televizyonunda yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sarah Waters</span>

Sarah Ann Waters Galli bir romancıdır. En çok Viktorya döneminde geçen ve Tipping the Velvet ile Fingersmith gibi lezbiyen kahramanların yer aldığı romanlarıyla tanınır.