İçeriğe atla

Duştubak

Duştubak
Polkovnik Savovo
Köy
Bulgaria üzerinde Duştubak
Duştubak
Duştubak
ÜlkeBulgaristan
OblastDobriç
Yüzölçümü
 • Toplam14555 km²
Nüfus
 • Toplam212
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)

Duştubak veya Diş-budak (BulgarcaПолковник Савово Polkovnik Savovo), Bulgaristan'ın Dobriç (Bulgarca: Област Добрич / Oblast Dobriç) ilinin Kurtpınar (Bulgarca: Община Тервел / Obştina Tervel) ilçesine bağlı ve Kurtpınar'a 5, Dobriç'e 42,Silistre'ye 55, Sofya'ya 444 Km uzaklıkta bulunan köy.

Tarih

Köyün ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Ama 1920'den önce kurulduğu söylenmektedir.1942 yılına kadar köyün adı Dişbudak (Kül Ağacı)'tı.Köyün adı 1942'de Polkovnik Savovo (Albay Savovo)olarak değiştirildi.Birinci Dünya Savaşı (1914-1918)'nda Dobruca bölgesinin bağımsızlığı için ölenlerin anısına 35. Alay Binbaşı Melek Savov'un adı verilmiştir.Sonraki yıllarda köye bazı göçler gerçekleşir.Bu köye 1957 yılında elektrik bağlanmıştır. 1980'lerde Türklerin Bulgar hükûmetinin asimilasyonlarına karşı(zorla Bulgar ismi koyma,zorunlu göç vb.) yaptıkları direnişlere bu köyden de katılım olur.Bulgar hükûmetinin asimilasyonlarına 1986 ile 1990 arasında Türkiye'ye karşı bu köyden de göç olur.1990'da Duştubak'tan Türkiye'ye göç ettikten sonra, 1990'dan sonraki yıllarda Duştubak'a geri dönenler de olmuştur.1990'da Türkiye'ye göç eden bazı kişilerin çocukları 2000'li yılların sonunda ve 2010'dan sonra Duştubak'tan ev almaya başlamıştır.

Coğrafya

İklim

İklimi kışın soğuk,yazın sıcak ve kuraktır.

Bitki Örtüsü

Etrafı ormanlarla,çayırlarla,düzlüklerle çevrilidir.

Yeryüzü Şekilleri

Köy düzlük bir yapıya sahiptir.Köyün girişinde ufak bir göl vardır. Köy, çevresindeki yerleşim yerlerinden yüksektedir. Bir tek çevre köy olan Koyunluköy Duştubak'tan yüksektedir.

Etnik Yapı

Etnik olarak köyde Türkler,Bulgarlar yaşamaktadır.Köyde ikamet eden başka bir etnik grup yoktur.Köydeki hakim etnik köken Türkler olmakla birlikte, köyde sadece birkaç hane Bulgar'dır.

Dil

Köydeki nüfusun neredeyse yüzde yüzüne yakını Türkçe konuşmaktadır.Bulgarca yok denecek kadar konuşulmaktadır.

Din

Köyde Müslümanlar ağırlıklı olmak üzere Hıristiyanlar da vardır.Köyde ibadet yeri yoktur.Buradaki müslümanlar ibadet için komşu köy olan Koyunuköy'e gitmektedirler.Köyün meydanında eskiden bir cami bulunmaktaydı.Ancak bu cami Bulgaristan'ınn sosyalist rejimi döneminde devlet tarafından yıkılmıştır.Köydeki Müslümanlar sünni ağırlıklıdır.Köyde Aleviler de vardır. Hristiyanlar ise Ortodokstur.

Yapılar

Köyün girişinde 3,öbür girişinde 2 ve köyün içinde 1 tane olmak üzere toplam 6 çeşme vardır.Köyün Kurtpınar'dan yana olan girişinde köyün susuz kalma riskine karşılık bir pınar bulunmaktadır.

Bilim, Kültür ve Sanat

Köyün meydanında eskiden kültür merkezi niteliğinde, sanatsal ve bilimsel nitelikte faaliyetlerin sergilendiği bir bina bulunmaktaydı.Ancak bu bina daha sonra yıkılmıştır.

Geleneksel Yemekler

Geleneksel yemekleri hamur işi yapılan yemeklerdir.

Geçim Kaynakları

Köyde ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.Bunun dışında, Duştubak'ta ikamet edip, Tervel'deki kimyasal bir fabrikada çalışanlar da bulunmaktadır.

Komşuları

  • Kuzeyde, Kurtpınar (Tervel) (bağlı olduğu ilçe);
  • kuzeybatısında, Koynuköy (Bonevo) (köy);
  • batısında, Nova Kamena (köy);
  • güneyinde, Omurfakıh (köy);
  • güneydoğusunda, Koçmar(köy),Feldfebel Denkovo (köy);
  • kuzeydoğusunda, Popgruevo (köy) ve Bojan (köy) bulunmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şumnu</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir; ülkedeki Türk topluluğunun merkezi

Şumnu, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Deliorman bölgesinde bulunan il (oblast) ve bu ilin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Dobriç</span> Bulgaristanda şehir

Dobriç, Osmanlı Devleti zamanında ve bölgede yaşayan Türkler arasında Hacıoğlu Pazarcık olarak adlandırılan, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Tuna düzlüğünün doğusunda, Dobruca platosunun güneyinde 43˚34' kuzey enlemi 27˚50' doğu boylamında bir şehirdir. Aynı adı taşıyan eyaletin (oblast) merkezidir. Sahil şeridinde önemli turistik merkezler bulunmaktadır.

Deliorman ya da Deli Orman, Aşağı Tuna Ovası'nda yer alan; Rusçuk, Razgrad, Silistre, Şumnu, Eski Cuma ve Dobriç şehirlerini de kapsayan geniş bir bölgedir. Bu bölge hâlâ Türklerin yoğun olarak oturdukları yerlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Türkleri</span> Bulgaristanda yaşayan Türkler

Bulgaristan Türkleri, soyları Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren iskan politikası ile Balkanlar'a göç etmiş Türklerden ve başka bir Türk kavmi olan Ön Bulgarlardan gelen, günümüzde Bulgaristan topraklarında yaşayan Türklerdir. 2021 yılında 514,836 Türk asıllı Bulgaristan vatandaşı vardır ve bu da onları ülkenin en büyük etnik azınlığı yapmaktadır. Bulgaristan Türkleri aynı zamanda Balkanlar'daki en büyük Türk nüfusunu oluşturmaktadır. Genel olarak güneydeki Kırcaali ilinde ve kuzeydoğudaki Şumnu, Silistre, Razgrad ve Eski Cuma illerinde yaşarlar.

Pirliköy, Bulgaristan'da Dobriç ili'nde bir köy. Müslüman Türk köyü.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarlar</span> Güney Slav etnik grubu

Bulgarlar, Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır. Etnik Bulgarlar, 6,5 milyonluk Bulgaristan nüfusunun %85'ini oluşturmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ilıcaboğazı, Susurluk</span>

Ilıcaboğazı, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ustrumca</span>

Ustrumca veya Usturumca (Makedonca: Струмица Strumica okunuş: Strumitsa}

<span class="mw-page-title-main">Arabacı, Dobriç</span> Bulgaristanın Dobriç  ili, Kurtpınar ilçesine bağlı köy

Arabacı, Bulgaristan'ın Dobriç ilinin Kurtpınar ilçesine bağlı, Kurtpınar'a yaklaşık olarak 67 km, Sofya'ya ise yaklaşık 469 km olan bir köydür.

Kurtpınar, Bulgaristan'ın Hacıoğlu Pazarcık iline bağlı ve Hacıoğlu Pazarcık'a yaklaşık 37 km, Sofya'ya ise yaklaşık 439 km uzaklıkta olan ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Cek, Kuba</span>

Cek, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy. Cek yerleşim yeri deniz seviyesinden 1643 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Koynuköy</span> Bulgaristanın Dobriç  ili, Kurtpınar ilçesine bağlı köy

Koyunuköy Bulgaristan'ın Dobriç ilinin Tervel ilçesine bağlı, Tervel'e yaklaşık 7 km,Duştubak Köyüne 2 km, Dobriç'e yaklaşık 40 km, Sofya'ya yaklaşık 440 km olan köy.

Günümüz Bulgaristan'ında etnik olarak Türkler, Bulgarlar, Pomaklar, Kırım Tatarları, Romanlar, Aşkenazlar, Makedonlar, Çerkesler, Ruslar, Ermeniler, Ulahlar, Yunanlar, Ukraynalılar, Rumenler ve Gagavuzlar yaşamaktadır.

Gerger Kalesi veya Berber Kalesi eski bir geçmişe sahip olan ve günümüze kadar varlığını koruyan tarihi bir kale. Gerger Kalesi Türkiye'de, Adıyaman ilinin Gerger ilçesinde bulunmaktadır. Gerger Kalesi MÖ 2. yüzyılda inşa edilmiş olmasına rağmen varlığını korumaktadır. Sarp kayalıklardan oluşan dayanıklı bir dağın üzerine kurulmuştur ve bu sayede uzun yıllardan beri ayakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kilikadı</span> Bulgaristanın Dobriç  ili, Kurtpınar ilçesine bağlı köy

Kilikadı (Bulgarca:Зърнево/Zırnevo), Bulgaristan'ın Dobriç ilinin Tervel ilçesine bağlı bir köydür

<span class="mw-page-title-main">Besvica</span>

Kuzey Makedonya'nın Güneydoğusunda bir köy. Bu izole dağ köyü Vardar bölgesindedir ve Demir Kapı'nın güney kısmında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Bulgarlar</span>

Türkiye'deki Bulgarlar, Bulgar etnik kökenli Türk vatandaşlarını ifade eder. Bulgar vatandaşlığına sahip etnik Türk olan Bulgaristan Türkleri ya da yine bir Slav milleti olan Pomakları içermez. Doğu Trakya'da Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere, patrikhane merkezi olan İstanbul'da ve Marmara'nın güneyi yayılım alanlarıdır. Asya'da kalan bu son gruba Anadolu Bulgarları da denir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'ta İslam</span>

Belarus'ta İslam'ın uzun bir tarihi vardır. Belarus'ta İslam 14. ve 16. Yüzyıllarda Lipka Tatarları tarafından günümüz Belarus'unu oluşturan topraklarda tanıtılmıştır. 2007 itibarıyla, Belarus'ta toplam nüfusun %0,5'ini tekabül eden 45.000 Müslüman bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg'da İslam</span>

Lüksemburg'daki Müslümanlar, Protestanlar, Ortodoks Hristiyanlar ve Yahudilerle birlikte bir azınlıktır. İslam, 2015'ten beri ülkede yasal olarak tanınmaktadır.