İçeriğe atla

Drow

Bu madde Zindanlar ve Ejderhalar'lar daki hayalî elf ırkını konu almaktadır. İskoç folklöründeki "drow" ve mitoloji, folklör ve hayalî fantezideki diğer kara elf örnekleri için Kara Elf maddesine bakınız.

Drowlar Zindanlar ve Ejderhalar adlı rol yapma oyununda geçen bir elf türüdür. Drowlar ilk RYO oyunlardaki şekilleri ile Greg Gygax tarafından yaratıldılar. İlk kez Zindanlar ve Ejderhalar'ın 1. sürümümde ki canavar kitapçığında yer alırlar.

Drowlar yeryüzü elflerinin bir türüdür. Uzun yıllar önce yeraltından yaşamaya başlamışlardır. Genellikle nefret dolu kötü ve şeytani bir ırk olarak tanımlanırlar. Hiçbir şekilde iyi bir duygu beslemezler. Çok nadir olmakla birlikte Drizzt Do'urden, Liriel Baenre, Quile gibi istisnalar da mevcuttur. Var oluşları yükseliş hiyerarşisine bağlıdır. Sadece gücü ve gücün geldiği yeri önemserler. Diğer elflerden daha verimli bir halktır. Yaşamları boyunca 10 çocuk veya daha fazlasını doğurabilirler. Ama ailedeki 3. erkek Lloth'a kurban edilir. Bu kurban etmenin amacı Lloth'un takdirini kazanıp daha fazla güçlenmektir.

Dişi drowlar erkek drowları hor görürler ve onlara ait oldukları yeri zevkle öğretirler. Ayrıca dişiler erkeklerden daha iri ve daha güçlüdür.

Soylu ailelerin dişi bireylerinin kaderleri doğdukları anda çizilmiştir. Lloth'un bir rahibesi olmak için eğitim alırlar. Erkek bireyler ise büyücü veya savaşçı olmak üzere eğitim alırlar.

En çok nefret ettikleri düşmanları deep gnomelardır. Onalrı buldukları yerke kesip doğramaktan büyük bir zevk alırlar. Eğer gnomelardan daha da çok nefret ettikleri ırk ise Faeriler(yeryüzü elfleri)dir. Faerileri karanlıkaltına kısılma nedeni olarak görürler ve bu öğretilerini daha çok küçükken drow çocuklarına öğretmeye başlarlar. Öyle ki drow çocukları çektikleri her sıkıntının suçunu faerilere atarlar. 20 yıl ya da daha az aralıklarla yeryüzüne akın düzenlerler ve yeryüzü elflerini öldürmeye giderler.

Ayrıca Drowlar, dark elf yani karanlık elf olarak da bilinirler. Tenleri siyah ve gri arası koyu bir tondadır. Drowların kötü olmasının hikâyesi şudur:

Lloth, Faerun varolmadan çok önce Seldarin'de alt düzeyde bir elf tanrıçasıydı. O zamanlarda ismi Araushnee olan Lloth, kader'in örücüsü olarak da bilinirdi. Araushnee bu küçük rolle zamanla elflerin baş tanrısı olan Corellon Larethian'ın gönlünü kazandı. İlişkileri sonucunda her ikisi de tanrıça ve tanrı olan Ellistraee ile Vhaeraun dünyaya geldi. Fakat Araushnee kıskanç bir düzenbazdı ve Corellon üzerindeki etkisi fazla sürmedi. Corellon'un eşini ortadan kaldırıp, tanrıların ikamet ettiği yer olan Arvandor'u kontrolü altına almak için Corellon'un baş düşmanı orkların tanrısı Gruumsh ile birlik oldu ve Corellon'un aşığı pozisyonunu kullanarak ona suikast girişiminde bulundu. Seldarine'in İlk üyesi'ne yapılan bu suikast girişimi başarısızlıkla sonuçlandı ve daha da kötüsü, Araushnee'den uzun süreden beri şüphelenen ve Seldarine'in en güçlü tanrıçası olan Sehanine Moonbow bu suikastı anladı ve Araushnee'ye karşı koydu. Araushnee o tanrıçayı da hapsetme girişiminde bulundu. Birçok üst düzey ve alt düzey orc, goblin, kobold, dev, ogre ve benzeri yaratıkların tanrılarıyla Araushnee, Gruumsh ile oğlu Vhaeraun birleşti. Zalim Tanrı Malar, Buz Kraliçesi Auril ve ilk iblis Ghaunadaur'un da aralarında bulunduğu bu tanrılar ordusu, Corellon ve aralarında Araushnee'nin kızı Ellistraee de bulunan Seldarine'in geri kalanıyla yüzleşmek için Arvandor'a yürüyüşe geçtiler.

Araushnee ve Vhaeraun, Corellon'a Seldarine için bu orduyla savaşacaklarına dair yalanlar söyleyerek düşmana el altından yardım ettiler, ama Sehanine Moonbow hapsedildiği yerden kaçmayı başarabildi ve aşığının ihanetini Corellon'a birbir anlattı. Düşman tanrılar Seldarine'in gücüyle ve Arvandor'un peri tanrılarının yardımıyla geri sürüldüler, Corellon ise Araushnee ile yüzleşti. Araushnee tanrıyı öldürmeye çalıştı, ama bu sefer Sehanine, Hanali Celanil ve Aerdrie Faenya da bu savaş katılarak tüm güçlerini birleştirdiler ve Corellon'un yeni eşi olan Angharradh'ı oluşturdular. Angharradh Araushnee'yi kolaylıkla defetti. Kalbi kırılmış Corellon, Araushnee'yi örümcek bedenli iğrenç bir iblise dönüştürerek Lloth ismini verdi ve Lloth'u Abyss'e sürdü. Ayrıca Vhaeraun'u ve her ne kadar masumluğundan haberi olsa da Ellistraee'yi de Lloth'un peşinde Abyss'e sürdü.

Lloth, Abyss'te birçok planının başarısızlığa uğradı binlerce yılın ardından ilk iblis Ghaunadaur'u kışkırtıp öfkesini arttırarak iblisin birçok kulunun sezgisinin yok olmasına neden oldu. Fakat, Lloth, Corellon ve Seldarine birliğine duyduğu intikam isteğini gerçekleştirme planları içindeyken iblisin ölümlüler üzerinde gücünü görerek iblis gibi kendisine ölümlü kullar aramaya başladı ve en sonunda çeşitli dünyalarda ama özellikle Abeir Toril'de ikamet eden kara elfleri buldu. Lloth kara elf kulları ile diğer elflerin arasını açtı ve kara elfleri tüm elf tarihindeki en kanlı savaşlar olan taç savaşları'na sürükledi, ardından kara elfler bu savaş yüzünden cezalandırılarak corellon tarafından karanlıkaltı'na sürüldü, Corellon'un kalbi tekrar kırılmış, Lloth ise intikamının bir kısmını almayı başarmıştı. Çünkü bu savaşlarda elflerin ormanları yanmış, onbinlerce elf ölmüş ve daha da önemlisi Corellon'un kulları olan kara elfleri kendisine çekmişti. Lloth'un liderliğinde drowlar yer altında şehirler buldular. Bunların en önemlilerinden biri Lloth rahibesi olan soysuz menzoberra tarafından bulunan menzoberranzan'dır. Örümcek Kralice içlerinde annesinden nefret eden Vhaeraun, isteksiz bir şekilde katılan Ghaunadaur, sonradan babası Corellon'un yanına dönüp iyi drowların tanrıçası olan Ellistrae, başka bir dünyanın drowu olup sonradan bir yaşayan ölü tanrısı olan ve Faerun'a gelip tanrı Orcus'u yerinden eden Kiaransalee ve Lloth'un ilahi hizmetkarı olan Vhaeraun'un oğlu Selvetarm'ın da bulunduğu Kara Seldarine'in lideri oldu.

İlgili bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balrog</span> Orta Dünya Evreninde Kötü Lider

Balrog, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, ateş ve gölgeden yaratılmış iblisdir. "Güçlü Şeytan" demektir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Dünya</span> Tolkienin kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıta

Orta Dünya kıtası, J. R. R. Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıtadır. Bu eserlerin en meşhurları Hobbit romanı ve Yüzüklerin Efendisi roman üçlemesidir. Tolkien'in öykülerinde, meleksi varlıklar valar, elfler ve bunlarla ittifak halindeki insanlarla, şeytani Melkor ya da Morgoth ve onun yolundan giden büyük çoğunluğu orklardan, ayrıca ejderhalar ve köleleştirilmiş insanlardan oluşan iki büyük gücün Arda'yı ele geçirmek için yaptıkları savaşlar anlatılır. Sonraki çağlarda, Morgoth'un yenilmesi ve Arda'dan sürülmesi sonucunda kötülüklerin efendisi rolünü, baş yardımcısı Sauron devam ettirir. Morgoth'un defedilmesinden sonra valar, Orta Dünya'nın işlerine doğrudan karışmaktan tamamen el çekerler ve Sauron'a karşı süren mücadelede valar safındaki halklara yardım etmesi için Orta Dünya'ya Istari olarak bilinen maiaları yollarlar. Bunların en önemlileri Boz Gandalf ve Ak Saruman olmuştur. Gandalf, görevine sadık kalarak Sauron'un yok edilişinde kritik görevleri yerine getirir, Saruman ise mutlak egemenlik kurmak amacıyla Sauron'a rakip olarak ortaya çıkar. Kötülüğe karşı mücadeleye katılan diğer ırklar ise cüceler, elfler ve hobbitlerdir. Orta Dünya üzerinde hakimiyet tesis etmek için karanlık güçler ile aydınlık güçler arasında yaşanan mücadelenin başlangıcı ve ilk devreleri Tolkien'in Silmarillion adlı eserinde hikâye edilir. İyilik ile kötülüğün son mücadelesi, sırasıyla Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Raistlin Majere</span>

Raistlin Majere, Margaret Weis ve Tracy Hickman tarafından yaratılan Ejderha Mızrağı Destanı'ndaki ana karakterlerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dev</span> doğaüstü, mitolojik yaratık

Dev, birçok farklı kültürün efsane, folklor, mitoloji ve masallarında yer alan bir doğaüstü yaratık.

<i>Prenses Mononoke</i>

Prenses Mononoke, Hayao Miyazaki yapımı bir Japon animasyon (anime) filmidir. Japonya'da 12 Temmuz 1997'de gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Takhisis</span>

Takhisis, Ejderha Mızrağı evrenindeki hayali karakterlerden biridir. O Krynn dünyasının kötülük tanrıçasıdır. O kötülüğün ana tanrıçası ve karanlık pantheonun başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aztek dini</span>

Aztek mitolojisi veya Aztek dini, Tolteklerin çöküşünün ardından 13-16. yüzyıllar arasında Meksika Vadisi'nde önemli bir uygarlık olarak ortaya çıkan Aztekler tarafından geliştirilmiş bir inanç, efsane ve gelenekler bütünüdür. 100'den fazla tanrısıyla çok tanrılı pantheona sahip sahip Aztek dini, gerek kendisinden eski gerekse kendisiyle eş zamanlı olarak aynı coğrafi bölgede ortaya çıkmış inançlar, mitler, kültürel ve kozmik imgelerden yoğun oranda etkilenmiştir. Ayrıca Aztek dini çok önemli ve sıkı bir mistik karaktere sahiptir ve liturjik açıdan çok gelişmiştir. Seremoniler ve ritüeller büyük bir titizlikle, belirli takvimleri çok sıkı bir şekilde takip ederek gerçekleştirilir ve dinî olduğu kadar siyasi ve toplumsal açıdan da önem arz ederdi. Ayrıca uzun yıllar boyunca kurgu eserlerinde yer almış antik ritüellerde insan kurban edilmesi anlayışı da Aztek inancında yer etmiş, ritüellerde gerçekten insan kurban edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Drizzt Do'Urden</span> Kurgusal karakter

Drizzt Do'Urden Unutulmuş Diyarlar kurulumunda yer alan Kurgusal karakter bir kahramandır. Drizzt yazar R.A Salvatore tarafından Buzyeli Vadisi Üçlemesi için yardımcı karakter olarak yaratılmıştır. Salvatore onu, yayımcısının ilk kitap Kristal Parçası'nın ilk versiyonundaki yazım aşamasındaki karakterlerden birinin yerini alması için büyük bir hevesle yarattı. Drizzt o zamandan beri Unutulmuş Diyarlar'ın en popüler kahramanlarından biri haline geldi ve kronolojik olarak Kara Elf Üçlemesi ile başlayan uzun bir kitap serisi olan Drizzt Efsanesi nin ana karakteri olarak yayım hayatına devam etti. Alışagelmiş drow portresinin dışında olan Drizzt, halkının görece kötü olarak kabul edilen ananelerine karşı çıkmış bir karakterdir. Karanlıkaltı'nda bulunan, büyük bir drow şehri olan Menzoberranzan'daki yaşantısını ve evini terk edip yeryüzünde yaşamaya başlamıştır.

Karanlıkaltı (Underdark) Zindanlar ve Ejderhalar evreninde yer altı dünyasına verilen isimdir. Karanlıkaltı neredeyse tüm kıtanın altını kaplayan bir mağaralar ve tüneller sistemidir.

Cermen tanrıları, temel olarak Aesir ve Vanir olarak iki başlıkta görünseler de Dev'lerin de zaman zaman bu gruplara dâhil olmasıyla ayrım tam olarak netlik kazanmaz. Yine de genel olarak kabul gören düşünce Aesir'in savaş, Vanir'in ise bereket tanrılarından oluşmuş topluluklar olduğu yönündedir.

Liriel Baenre, Unutulmuş Diyarlarda yer alan hayali bir kahramandır. Elaine Cunningham tarafından yaratılmıştır.

Yeryüzünde yaşayan kara elf'ler, normal elfler'le anlaşamamıştır ve aralarında bir savaş başlamıştır. Savaş sonunda kaybeden kara elf'ler, diğer ismiyle drow'lar, topraklardan sürülmüşlerdir. Yeni bir yuva arayan drow'lar, Örümcek Kraliçe dedikleri yeni bir tanrıyla anlaşırlar. Bu yeni tanrıları, drow'ları, Menzoberranzan denilen yeraltı dünyasında ağırlamaya başlar. Zaten kara olan drow'lar, bu karanlıktan daha kara olan yerde daha da siyahlaşırlar. Menzoberranzan mor ışıklarla aydınlatılır ve diğer Yeraltı Dünyası canavarlarının korkulu şehri olmaya başlar. Çünkü, şu ana kadar, drowlar'dan daha canisi görülmemiştir. Ama istisnalar daima olur.

Zindanlar ve Ejderhalar rol yapma oyununda Outer Plane; tanrıların, meleklerin ve şeytanların ikamet ettiği, cennet ve cehennemin olduğu yerdir. Her Outer Plane'e aligmentleri şekil verir.

Valherular Raymond Elias Feist'in yazdığı fantastik roman kitaplarında Midkemia adlı dünyanın kadim zamanlardaki yöneticileri olan ırktır. Midkemia ile beraber yaratılmışlardır güçleri neredeyse tanrılara denktir ve bilinen diğer isimleriyse ejder lordlarıdır. Valherular çok güçlü olduklarından dolayı kendilerine hizmet etsin diye moredhel ırkını yaratmışlardır. Bu valherularda akraba ilişkileri çok karmaşıktır ve çok kavgacı bir ırklardır. Hepsinin binek olarak kendine özgü bir ejderhası vardır ve bu ejderhalara binerek aralarında savaşırlar. Fakat kaos savaşları döneminde bir pantheon gelip onlara biz sizin tanrınızız der ve bunu duyan valherular ashen shurugar hariç hepsi tanrılara savaş açarlar ve bu savaşı kazanmak üzareyken tanrıların birkaçı kendilerini feda ederek valheruları farklı bir boyuta sürerler bu zamandan sonra ise gediksavaşları zamanına kadar hiç valheru görülmemiştir.

J.R.R. Tolkien'in Orta Dünya evreninde birçok farklı ırk ve halk bulunmaktadır. Bu halklar genel olarak, özgür halklar ve köleleştirilmiş halklar olarak iki ana grup içinde yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Aborijin mitolojisi</span>

Avustralya ve Tazmanya’ya 40 bin ile 60 bin yıl önce gelen ve günümüzde bile avcı toplayıcı olarak yaşayan Aborijinler, pek çok klan ve dil grubuna ayrıldığından bir bütün olarak Aborijin mitolojisinden söz etmek zordur. Buna rağmen sözlü geleneğe dayanan yaratılış ile insan-doğa ilişkisini açıklamaya yoğunlaşan söylence ve mitolojiler arasında benzerlikler bulmak mümkündür. Aborijinler yeryüzü üzerinde mevcut canlı ve cansız tüm varlıkları kutsal olarak kabul etmekte, ata totemi kültüne dayanan bir inanç sistemi geliştirmiş olup, Rüya Zamanı adını verdikleri bir dönemde ata ruhlarının yeryüzü üzerinde dolaşarak dağ, dere, göl, deniz, bitki, hayvan ve insanları yarattığına inanmaktadırlar. Aborijin mitolojisinde en önemli tanrısal varlık her şeyden ve atalardan önce var olduğuna inanılan ‘Her şeyin Babası’ olup, çeşitli kabilelerde Baiame, Biame’, ‘Nooralie’ ve Mungan Ngour bu ruhun oğlu ise ‘Daramulun’, ‘Gayundi’, ‘Gnawdenoorte’ ve ‘Tun-dun’ adlarıyla bilinmektedir. İnanışa göre Baiame hayvanları yarattıktan sonra önce erkek ardından kadını yaratırken diğer hayvanların şikayetlerini dikkate alarak mükemmelleştirmiş, insanların uyması gereken dini kuralları ve tören geleneklerini oluştururken, Aborijin dini törenlerinde özellikle inisiasyon sırasında kullanılan 'boğa gümbürtüsü' çalgısı tjuringa veya inma'yı da insana hediye etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Thor (Marvel Comics) yardımcı karakterleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Marvel Comics'in Cermen mitolojisinden uyarladığı Thor çizgi romanında birçok yardımcı karakter bulunmaktadır. Bu karakterlerin de çoğunun Cermen mitolojisi ve diğer mitolojilerden alınmış olduğu gibi Marvel'in kendi yarattığı kurgusal karakterleri de mevcuttur. Bu karakterler başta süper kahramanlar olmak üzere dünyalı insan ve mutantlardan Elf, Troll, Dev ve Ejderha gibi sihirli yaratıklara ve uzaylılardan tanrılar ve diğer kozmik varlıklara kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır. Diğer Marvel kahramanları önemli karakterlerdir. En önemli karakterler Thor'un ailesi ve halkı olan Asgard tanrılarıdır. Ayrıca, bu çizgi romanda görünen mitolojik tanrılar arasında en önemli tanrılar da onlardır. Elf Faradei, Troll Ulik, Kara Elf Malekith gibi pek çok dost ve düşmanı da bu panteonla bağlantılı sihirli yaratıklardır. İkinci en önemli tanrı grubuysa Thor'un dostu Herkül'ün de mensubu olduğu Olympos tanrılarıdır. Vişnu, Manitu, Horus ve Leir gibi diğer panteonların tanrıları da sık sık bu çizgi romanda yer almıştır. Galactus, Celestialler,Eternaller gibi kozmik varlıklar ve Skrull, Kree, Korbinite gibi uzaylı ırklar da önemli yer tutar.

Bu, yalnızca kurgusal eserler için özel olarak oluşturulmuş tanrıların bir listesidir, öncelikle medya türüne göre, ardından kurgu eserin imtiyaz sahibine veya yazarına göre düzenlenmiştir. Bu liste, kurgusal eserlerde görünen gerçek hayatta insanlar tarafından tapılan tanrıları içermez.

Doğurganlık tanrısı, doğurganlık, cinsellik, hamilelik, doğum ve ekinlerle ilişkili bir tanrı veya tanrıçadır. Bazı durumlarda bu tanrılar bu deneyimlerle doğrudan ilişkilidir, diğerlerinde ise daha soyut sembollerdir. Doğurganlık ayinleri ibadetlerine eşlik edebilir. Aşağıdaki, doğurganlık tanrılarının bir listesidir.