İçeriğe atla

Drone sanatı

Yuri Gagarin'in 1961'de uzaya uçuşunun 60. yıldönümünü kutlamak için Rusya'da bir drone gösterisi.

Drone sanatı veya drone ışık gösterisi, birden fazla insansız hava aracının (drone), genellikle dört pervaneli robot helikopterle, ışık fikstürleri takılı olarak koordineli bir şekilde uçması ile yapılmaktadır. Genellikle birden fazla LED ile donatılmıştır ve bu gösteriler geceleri yapılmaktadır. İlk drone gösterisi 2012 yılında Linz/Avusturya'da Ars Electronica Futurelab'ın SPAXELS'i ("uzay elemanları "nın kısaltması) ilk kez tanıttığı yerde sunulmuştur. Dronların akın veya sürü davranışını kullanabileceği gösteriler eğlence amaçlı olabilmektedir.[1] İnsansız hava araçları da görüntü üretmek üzere koordine edilebilir. Gelişmekte olan bu teknoloji kullanılarak, reklam amaçlı görüntüler de kullanılmaya başlanmıştır.

Intel, ışık gösterilerinde kullanılmak üzere bir tür drone olan Shooting Star'ı üretmiştir.[2] Bunlar 2018 Kış Olimpiyatları'nda, 2017'deki Super Bowl LI devre arası şovunda ve 2018'deki ABD Bağımsızlık günü 4 Temmuz kutlamalarında kullanılmıştır.[3]

Drone ışık gösterilerinin havai fişek gösterilerinden farkı, drone'ların yeniden kullanılabilir olması ve hava ve gürültü kirliliği yaratmamasıdır.[3] Ancak, drone gösterileri yağmur veya şiddetli rüzgar sırasında gerçekleştirilemez.[4] 2020'lerde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı şehirler, yangın riskini, hava kirliliğini ve köpeklerin ve Travma sonrası stres bozukluğuna sahip kişilerin rahatsızlığını azaltmak için Bağımsızlık Günü atılan havai fişek gösterilerini drone veya lazer ışık gösterileriyle değiştirmiştir.[5] Güvenlikle ilgili endişeler, 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası'ndaki bir maçtan önce, gösteri yapan 500 drone'dan 350'sinin bir arıza nedeniyle suya düşmesi gibi, halka açık drone ışık gösterilerinin arızalanmasına tepki olarak da ortaya çıkmıştır.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Swarm of drones illuminates the night sky". 17 Eylül 2018. 18 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2024. 
  2. ^ "Intel Celebrates LGBTQ Pride 2018 with Drone Light Show - Intel Newsroom". 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2024. 
  3. ^ a b Barrett, Brian. "A Fourth of July Drone Show Helps Military Families With Special Needs". Wired. 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2024. 
  4. ^ "Lighted drone show sparkles and wows crowd at EAA AirVenture". 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2024. 
  5. ^ "Fireworks can make bad air quality even worse. For some cities, the answer is drones". 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2024. 
  6. ^ Crowe, Ashleigh McMillan, Alex (15 Temmuz 2023). "Yarra 1, drones 0: Unmanned aerial vehicles plunge into water during Matildas light display". The Age (İngilizce). 24 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı</span> içinde pilotu olmayan ve uzaktan kontrol edilebilen bir tür hava aracı

İnsansız hava aracı (İHA) veya dron, fiziksel olarak içinde insan bulunmayan bir tür uçan araçtır. Bazen helikopter anlamındaki dikuçar sözcüğünün insansız hava aracı anlamında kullanıldığı da görülmektedir. İHA'ların en önemli ve olmazsa olmaz bileşeni, yer tabanlı bir kontrolör ile uçak arasında bir iletişim sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Havai fişek</span> gece yapılan törenlerde yakılarak havaya uçurulan, renkli ışıklar saçan fişek

Havai fişekler estetik ve eğlence amaçlı kullanılan düşük patlayıcı güçlü piroteknik aygıtlardır. Havai fişeklerin en yaygın kullanıldığı alan havai fişek gösterileridir. Bir havai fişek olayı havai fişeklerin ürettiği efektlerin gösterisidir. Ayrıca pek çok yerde havai fişek gösterisi yarışmaları da yapılmaktadır. Havai fişeklerin değişik formlarının ortak özelliği ışık, ses, duman çıkarmaları ve havada hareket edebilmeleridir. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor, gümüş renkli kıvılcımlar ve renkli alevler çıkarmak için tasarlanabilirler. Havai fişek gösterileri, dünyanın değişik noktalarındaki değişik kültürlere ve değişik dini kutlamalara göre dağılım gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Hava kirliliği</span> Atmosferdeki tehlikeli maddelerin varlığı

Hava kirliliği, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB2</span> Baykar Savunma tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB2 ,Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından üretilen silahlı insansız hava aracıdır. 14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit (8.240 m) irtifaya çıkmış, 5-6 Ağustos'ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit (5.500 m) feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirmiştir. 17 Aralık 2015'te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabilmiştir.

İnsansız uçakları içeren filmlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Partikül</span> Dünya atmosferinde asılı duran mikroskobik katı veya sıvı madde

Partikül, havada asılı katı veya sıvı maddelerin mikroskobik parçacıkları olup en tehlikeli hava kirliliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı arifesi</span> yılın son günü

Yılbaşı arifesi veya Yılbaşı gecesi, Miladi takvimin son günü olan 31 Aralık tarihinde kutlanan bir gündür. Birçok ülkede dans edilerek, yenilerek, içilerek ve havai fişeklerin izlenmesi veya yakılmasıyla kutlanır. Bazı Hıristiyanlar ise bir gece ayinine katılırlar. Kutlamalar genellikle gece yarısından sonra Yılbaşı olarak bilinen 1 Ocak tarihine kadar devam eder.

Aydın Doğu Demirkol, Türk komedyen ve oyuncudur. Yeraldığı Ahlat Ağacı ve Hayat filmlerinin En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü kategorisinde yarışmak üzere Türkiye'nin aday adayı olarak gösterilmesi ile birlikte; Şener Şen, Güven Kıraç, Taner Birsel ve Yılmaz Erdoğan'dan sonra oynadığı 2 filmi birden En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü'ne aday gösterilen 5. oyuncu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Akıncı</span> Baykar Savunma tarafından seri üretimde olan HALE sınıfı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar Akıncı, Türkiye merkezli savunma sanayi firması Baykar Savunma tarafından geliştirilmiş, yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) sınıfı sahip silahlı insansız hava aracıdır. İlk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">TEKNOFEST</span> havacılık, uzay ve teknoloji festivali

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Türkiye'de düzenlenen havacılık, teknoloji ve uzay teknolojisi festivali.

<span class="mw-page-title-main">General Atomics Avenger</span> Amerikan yapımı silahlı insansız hava aracı

General Atomics Avenger, ABD Ordusu için General Atomics Aeronautical Systems tarafından yapılan, gelişimsel insansız savaş hava aracıdır. İlk uçuşunu 4 Nisan 2009'da gerçekleştirdi. Önceki MQ-1 Predator ve MQ-9 Reaper gibi insansız hava araçlarının aksine, Avenger bir turbofan motor tarafından desteklenmektedir. Ayrıca tasarımında, dahili silah depolaması gibi gizli özellikler bulunurken, S şeklindeki egzozu, kızılötesi ve radar sinyallerine karşı daha az görünür olmasını sağlamaktadır. Avenger, MQ-9 ile aynı silahları destekleyecek ve Lynx sentetik aralıklı radarını ve "Advanced Low-observable Embedded Reconnaissance Targeting" (ALERT) sistemi olarak adlandırılan, F-35 Lightning II'nin elektro optik hedefleme sistemi (EOTS) versiyonunu taşıyacaktır. Avenger, yer kontrol istasyonu ve mevcut iletişim ağları da dahil olmak üzere, MQ-1 ve MQ-9 ile aynı yer destek altyapısını kullanacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mini Akıllı Mühimmat</span>

Mini Akıllı Mühimmat veya Mikro Akıllı Mühimmat (MAM), Türk savunma sanayii üreticisi ROKETSAN tarafından üretilen lazer güdümlü bir akıllı mühimmat ailesidir. MAM, insansız hava araçları (İHA), hafif saldırı uçakları ve düşük taşıma kapasiteli hava platformları için hava-kara görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. MAM serisi akıllı bombalar hem sabit hem de hareketli hedeflere yüksek hassasiyetle angaje olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Silahlı insansız hava aracı</span> hava aracı

SİHA olarak da bilinen silahlı insansız hava aracı, genellikle bomba, füze ve/veya ATGM gibi uçak mühimmatlarını taşıyan ve drone saldırıları için kullanılan bir insansız hava aracı (İHA) türüdür. Bu araçlar genellikle gerçek zamanlı insan kontrolü altındadırlar ve farklı özerklik seviyeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı saldırısı</span>

Drone saldırısı ya da insansız hava aracı saldırısı, bir veya daha fazla insansız hava muharebe aracı veya silahlı hale getirilmiş ticarî insansız hava aracı (İHA) tarafından yapılan saldırıdır. Bu saldırı şekli, genellikle hedefe füze veya bomba atarak gerçekleşir. Drone, güdümlü bombalar, misket bombaları, yangın bombaları, havadan karaya füzeler, havadan havaya füzeler, güdümlü tanksavar füzeleri, diğer hassas güdümlü mühimmat türleri, otomatik toplar ve makineli tüfekler gibi silahlarla donatılabilir.

Demir ışın 17 Ağustos 2020'de İsrailli savunma yüklenicisi Rafael Advanced Defence Systems tarafından yapılan bir hava savunma sistemidir 11 Şubat 2014'te Singapur Air Show'da tanıtıldı Sistem, kısa menzilli roketleri, topçu ve havan bombalarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Menzili 7 km (4,3 mi)'ye kadar ulaşabilmekte olup, daha uzak mesafelerden fırlatılan füzeleri engellemek için tasarlanan Demir Kubbe sistemini tamamlamaktadır. 7 kilometreye kadar menzilli düşman hedefleri yok etmek için "yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını" kullanır.

Yabhon Smart Eye 2 olarak da adlandırılan Yabhon United 40, Adcom Systems tarafından öncelikle Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri (BAEAF) için geliştirilen ve uzaktan kumandalı veya otonom uçuş operasyonları gerçekleştirebilen bir insansız hava aracıdır (İHA). Bir MALE işlevi görür ve özel görevler, keşifler, insani görevler, istihbarat veya askeri operasyonlar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">HESA Şahid-136</span>

HESA Şahid-136, aynı zamanda Rusça adıyla Geran-2, otonom itici-prop drone şeklinde İran tasarımı bir insansız hava muharebe aracı ve gezici mühimmattır. HESA tarafından Shahed Aviation Industries ile birlikte tasarlandı ve üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Mavic (insansız hava aracı)</span>

DJI Mavic, Çinli teknoloji şirketi DJI tarafından piyasaya sürülen, kişisel ve ticari hava fotoğrafçılığı ve videografi kullanımı için bir dizi uzaktan kumandalı kompakt 4 rotorlu insansız hava aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhacir 6</span>

Muhacir 6, IAIO tarafından üretilen İran yapımı bir silahlı taktik insansız hava aracıdır. Muhacir 6 dronesi, Muhacir drone ailesinin en yeni üyesidir. Her türlü askeri ve sivil görevde kullanılabilme kabiliyetine sahip olan bu drone, halihazırda İslam Devrimi Muhafızları Ordusu ve İran Kara Kuvvetleri'nin hizmetinde bulunmaktadır. Çalışma menzili 2000 km'den fazla olan bu uzaktan kumandalı kuş, 100–150 kg silah da taşıyabilmektedir. Hızı 200 km/saat olan bu İHA, kanatlarının altına 2 veya 4 adet Kaim adlı akıllı bombayı yerleştirebiliyor. 11 Nisan 2023'te İran kara kuvvetleri, Muhacir 6 İHA'nın jammer sınıfını tanıttı. Bu drone İran kara kuvvetleri'nin ilk sinyal boğucu insansız hava aracıdır ve diğer Muhacir ailesine ait İHA'lara kıyasla daha büyüktür. Tamamen yerli olan Muhacir İHA'sı düşman iletişim ağlarına karşı elektronik harp ve elektronik saldırıları destekleme ve çalıştırma kapasitesine sahiptir.

13 Nisan 2024'te Hamas-İsrail Savaşı sırasında İran, insansız hava araçları ve muhtemelen füzeler kullanarak İsrail'e saldırı düzenledi. İran İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, saldırıya Sadık Vaat Harekâtı kod adını verdi. Bu saldırılar 1 Nisan 2024'te İsrail'in İran büyükelçiliğine saldırması sonucu meydana geldi. Bu olay, İran'ın 1979'dan bu yana İsrail'e yönelik ilk doğrudan saldırısıdır.