İçeriğe atla

Drift (motor sporları)

Steve Moore, King of Europe Round 3'de (2014) Nissan Silvia (S14) ile Lydden Hill çevresinde drift yaparken

Drift veya yanlama, aslında bir sürüş tekniğidir ve otomobil sporları arasında, motor sporları içerisinde anılır. Drift, gerçek anlamda bir motor sporudur. Drift sporunda viraja, arkadan kayma açısının öne göre daha fazla olması ve sürücünün virajın açısına göre aracını ayarlaması sonucu oluşan; viraj içerisinde ilerleyerek, gerektiğinde direksiyona ters kontralar vererek (Örn. viraj sola ilerliyor ise direksiyonu sağa çevirerek) araç sürme tekniğidir.

Drift (Kayma) Teknikleri

Drift yapan motorcular

Driftte kullanılan bu teknikler, otomobilin yürüyen aksamına, otomobilin teknik altyapısına göre değişiklikler gösterir. Bunlar; Acemi Teknikleri ve Ağırlık Transferi Teknikleri'dir. Burada geçen tekniklerin uygulanabilmesi için araçların motor gücünün 120 PS/BHP'den fazla olması gerektir. Özellikle 4 tekerden çekiş sistemi olan araçların 150 PS/BHP'nin üstünde olması gerektir. Kaliteli, hızlı geçişleri olan bir şanzıman da drifti kolaylaştırır. Çünkü araç yüksek devirde olduğu zaman daha çok zorlanır ve daha çok gitmeye çalışır, böylece lastikler dönmeye devam eder. Ancak düşük devirde drift denenirse araç ters dönebilir. Düşük devirde drift, genelde dizel motoru olan araçlarla yapılabilir. Çünkü ortalama dizel devir limiti 4000 rpm'dir. Ama dizel araçlar drift yaparken çok tercih edilmez.

Acemi Teknikleri

Bu teknik ağırlık transferi tekniği değildir. Hâlâ ustalar tarafından kullanılsa da acemiler tarafından da kullanılır. Bu yöntem, viraj içerisinde motordan gelen gücü, arka tekerleri kilitlemesine zorlayarak ilerleme tekniğidir. Motordan gelen gücün, diferansiyeli yakalayamaması sonucu tekerlerin yarı şekilde kilitlenmesi ve bu şekilde yola devam edilmesi tekniğini kapsar.

El Freni Tekniği

Debriyaja basıldıktan sonra el freni, arka tarafın çekişini kontrol edebilmek amacıyla çekilir (Arka tekerleri kilitlemek için). Hemen sonra sürücü debriyajı bırakır ve hızlanmanın önüne geçilecek şekilde gazla oynayarak kontrol sağlamaya çalışır. Bu teknik, yarışlarda geniş köşelerde drift yapmak veya yarış ortasında aracın çizgisini ayarlamak için kullanılır. Bu yöntemde önemli olan şeylerden biri aracın el freni çekildiğinde hangi tekerleri kilitlediğidir. Bazı araçlar sadece ön tekerleri kilitler. Sadece ön tekerleri kilitleyen araçta el freni çekilmesi taklayı kaçınılmaz kılar. Ayrıca el frenini çektikten sonra el freni tuşunu bırakmamak gerektir. Bu en iyi ama bodozlama tekniktir.

Güç Tekniği

Araç ile viraj içerisine (Apex) girildiğinde tam gaz vererek ilerleme tekniğidir. Daha sonra direksiyona kontra vererek araç istenilen şekilde yönlendirilir. Çekişi sağlayan tekerlerin kuvvetinin apexe göre fazlalığı bu tekniği ortaya çıkarır.

Vites Kilidi

Viraj içerisine girmeden Heel and Toe Tekniği kullanılarak vites küçültülür ve debriyaj bir anda bırakılarak drifte geçilir. Virajın durumuna göre gazla oynayarak ilerlenir.

Debriyaj Darbesi

Araç drifte geçmeden önce motor devri düşük geliyorsa debriyaja basıp gaz verilerek devir yükseltilir. Devir yükseldikten sonra debriyaj bir anda bırakılır ve tekerler kilitlenmeye zorlanır (Düz yolda 15 derecelik drift açısı için kullanılır!). Bu tekniği kullanmak, ilerleyen zamanlarda motorun teklemesini sağlar ve çok sağlıklı bir teknik değildir. Devir kontrollü bir şekilde yükseltilmezse araç kontrolden çıkabilir.

Ağırlık Transferi Teknikleri

Bu teknik ağırlık dağılımını bozarak ilerleme yöntemidir. Araç öne doğru ağırlığını arttırdığı zaman, arka tekerlerin öne göre daha az tutunma sağlaması yüzünden ağırlığın ilerlediği yönün tersine direksiyon kontraları vererek ilerleme tekniğini kapsar.

Fren Tekniği

Viraj içerisine girmeden hemen önce direksiyon viraj yönüne çevrilir ve fren yapılır. Aracın arkasının kayması hissedildiğinde direksiyon kontrası ve gaz verilerek aracın ilerlemesi sağlanır.

Aldatıcı Teknik

Viraja doğru ilerlerken viraj sağa doğru ise sağ taraftan, sola doğru ise sol taraftan ilerlemeye devam edilir. Viraj içerisine girmeden hemen önce aksi yöne doğru (solda ise sağa, sağda ise sola doğru) direksiyon hareketi yapılır (Aynı önünüze çıkan engelden kaçmak için yapılan direksiyon hareketi gibi). Bu esnada ağırlık dağılımı bozulan araç, viraj içerisine girer girmez drift tekniği ile sürülerek drift gerçekleştirilir.

Dikey Gidiş

Viraja doğru gidilirken ayak gazdan çekilir ve direksiyon ile yön verilirken arka taraf kopana kadar gaz verilmez. Koptuğu hissedildiği anda viraj içerisinde yavaş yavaş gaz verilir.

Araç Özellikleri

Drift için aracın bazı mekanik özelliklere sahip olması gerektir. Özellikle yürüyen aksam özellikleri drift yöntemi için kilit rol oynar. Bunlardan en önemlisi aracın Sınırlı Kaydırmalı Diferansiyele (Limited Slip Differential (LSD)) sahip olması zorunluluğudur. Bazı araçlarda LSD standart olarak bulunurken bazılarına sonradan takılabilmektedir. Dünyada bunu satan firmaları ise Cusco, Quaife ve OS Giken olarak sıralayabiliriz. İkinci olarak aracın arkadan itişli olması zorunluluğudur. Arka tekerler itişi sağlarken, ön tekerler ile gidilecek yön belirlenir. Ancak dünyada istisna olarak drift yapılabilen, 4 çeker iki otomobil bulunmaktadır. Bunlar; Mitsubishi Lancer Evolution serisi ve Subaru Impreza WRX serisidir. Motor bazında ise aracın yüksek devirli olması her zaman önemlidir. Çünkü drift esnasında motorun bayılmaması önemlidir. Drift yüksek devirde en güzel verimi sağlar. Araçta yüksek devir için ise Volan (Fidanza) ve/veya Krank değiştirmek yarışlarda önemli bir faktördür.

Araçlar

Drift için kullanılan araçlar genellikle hafif veya orta ağırlıkta, arkadan itişli, Coupe veya Sedan araçlardır. Sınırlı Kaydırmalı Diferansiyele (LSD) ve arkadan itişe sahip her araç drift aracı olarak kullanılabilir. Ancak dünya üzerinde en çok Japon menşeli drift araçları kullanılır. Bunlar; Toyota AE86, Toyota Altezza, Toyota Chaser, Toyota MarkII, Toyota MZ20 Soarer, Toyota Supra (MKIV), Nissan Silvia/180SX/200SX, Nissan A31 Cefiro,, Nissan C33 Laurel, Nissan Z serileri, Nissan Skyline (RWD Versiyon), Mazda RX-7, Mazda MX5, Mazda RX-8, Honda S2000, Subaru Impreza WRX-STI serisi (WRX dahil GD Kasa ve sonrası)) ve Mitsubishi Lancer Evolution serisi (Evolution IV RS ve sonrası) drift için en ideal araçların başında gelir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

Kumanda edilen ön tekerleklerin konumu büyük ölçüde taşıtın hareketine etki etmektedir. Tekerlere olabildiğince düzgün bir hareket verebilmek için birbirlerine göre paralel olarak değil farklı tekerlek düzlemlerinde eğik durumda yapılmışlardır. Tekerlek konumu direksiyon emniyeti ve lastik aşınmasının azaltılması bakımından önemlidir. Nedir ön düzen açıları:

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">4WS</span>

Dört tekerden yönlendirme, virajlarda yol tutuşu artıran, yüksek hızlarda araçların emniyetli ve kolay sollanmasını sağlayan, şehir içindeki manevraları ve park etmeyi kolaylaştıran bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik denge programı</span>

ESP, Bosch tarafından geliştirilmiş, otomobilerde kullanılan bir sürüş destek birimidir. Açılımı Electronic Stability Program olan sistemi ilk defa Mercedes firması 1995 yılında CL modellerine opsiyonel olarak sunmaya başlamıştır. Farklı firmalarda farklı isimlerle anılan bu sistemin mantığı genel olarak şöyledir; Bir merkezi kontrol ünitesi, direksiyon açı sensörlerinden, moment sensörlerinden, ABS fren sisteminin sensörlerinden gelen verileri değerlendirerek, aracın kayıp kaymadığını hesaplar. Buna göre gerekli tekerlere fren yaptırarak ve motor gücüne müdahale ederek aracı tekrar izine döndürmeye çalışır. Örneğin araç önden kayarsa viraj içinde kalan arka tekerlek, arkadan kayarsa viraj dışında kalan ön tekerlek bağımsız olarak frenlenir. Böylece araç tekrar doğru ize döndürülmeye çalışılır.

<span class="mw-page-title-main">MacPherson Süspansiyon Sistemi</span>

MacPherson Süspansiyon sistemi, teleskobik bir amortisörü üst döner mesnet olarak kullanan bir otomobil süspansiyon sistemidir. Modern araçlarda kullanımı oldukça yaygındır. İsmini tasarımcısı Earle S. MacPherson dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<i>Need for Speed: ProStreet</i> 2007 video oyunu

Need For Speed: ProStreet, 2007 yılında EA Games tarafından Need For Speed: Carbon'dan sonra çıkarılmış bir oyundur. Bu oyundan sonra Need for Speed: Undercover çıkmıştır. Bu oyun, önceki Need For Speed oyunlarından daha gerçekçidir. Electronic Arts, Need for Speed: Shift ve Shift 2: Unleashed dışında tüm Need For Speed serisinden sadece bu oyunu simülasyon oyunu olarak çıkartmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Carisma</span>

Mitsubishi Carisma, Mitsubishi Motors'ın 1995-2005 yılları arası üretilmiş 5 kişilik D sınıfı geniş modelidir. Mitsubishi Lancer üzerine geliştirdiği, Carisma lüks segmente giren D sınıfı, Orta sınıf otomobildir Hatchback modeli, aslında liftback tipli olup, sedan modeli ile aynı uzunluktadır. Volvo S40 ve Proton Waja aynı şaseye sahiptir, çok sağlamdır Rotterdam, Hollanda'daki Nedcar fabrikasında üretilmiştir. Bu aracın en önemli özelliği geniş iç hacmine ve D sınıfı lüks, ağır bir araca göre yüksek performans sergiler, yol tutuşu en üst seviyedir, Mitsubishi aracı ralli performanslarıyla gelişmiştir. Arkası çok geniştir, 3 kişi rahatlıkla sığar. Örneğin 1,6 litre benzinli 2001 model üstü olan modeller 0–100 km/h'ye 9,5 saniyede çıkar. Yılına göre geniş iç hacim genişliği ile yüksek performans veren rakip araçlar çok azdır ve pahalı modeller ile aynı klasmandadır, BMW 3 Serisi (E46), Audi A4, Volkswagen Passat gibi D sınıfı rakip araçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Honda HR-V</span>

Honda HR-V, Honda'nın 1998 yılında üretmeye başladığı MPV'dir. Araç 3 veya 5 kapılı ve 1,6 litrelik motor bulunuyor. Otomatik şanzıman seçeneği de bulunan araç 112 hp güç ve 147 Nm torka sahiptir. HR-V 2006 yılına kadar tasarım olarak değişmemiştir fakat ön tasarımda farklı modelleri bulunmaktadır.
Üretim Japonya'da yenilenen kasa, motor ve tasarımıyla New HR-V olarak halen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Önden kopma</span>

Önden Kopma aracın direksiyon aracılığıyla verilen dönme açısına az tepki vermesi durumudur. Söz gelimi; ideal nötral koşullarda kendi çevresinde 60 derece dönerek bir virajı alması gereken aracın, ön ucunun dısarı doğru daha çok ötelenmesiyle kendi çevresinde 60 dereceden az dönerek burnunun virajın dışına doğru yönelmesi durumudur. Çeşitli nedenleri olabilir. Biri viraja girdikten sonra hızlanmaktır. Manevra sırasında hızlanmak, arka tekerleklerdeki yükü arttıracak ve bu tekerleklerin yanal kuvvet kapasitesini yükseltecektir. Artan yanal kuvvet, aracın arka tekerleklerinin ön tekerleklere göre yola daha iyi tutunmasına ve aracın istenenden az dönmesine neden olacaktır. Ancak hızlanma sırasında arka tekerleklerin patinaj yapması oversteer durumuna neden olur. Arka lastiklerin ön lastiklerden kalın olması da understeer davranışı doğuracak, aracın arkasının yola daha sıkı tutunmasına neden olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Arkadan kopma</span>

Arkadan Kopma aracın direksiyon aracılığıyla verilen dönme açısına fazla tepki vermesi durumudur. Söz gelimi; ideal nötral koşullarda kendi çevresinde 60 derece dönerek bir viraj alması gereken aracın, arka ucunun dışarı doğru ötelenmesiyle kendi çevresinde 60 dereceden fazla dönerek yoldan çıkması durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi ASX</span>

Mitsubishi ASX ya da diğer adıyla Mitsubishi RVR, Japon üretici Mitsubishi'nin üretmekte olduğu Compact Crossover SUV sınıfındaki otomobildir.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Romeo 156</span>

Alfa Romeo 156, Alfa Romeo tarafından 1997-2007 yılları arasında üretilen lüks kompakt otomobil modelidir. Araç ilk kez 1997 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup Alfa Romeo 155'in yerini almıştır. 156, 1998 yılında Avrupa'da Yılın Otomobili ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nissan 240SX</span>

180SXSilvia240SX,1988 yılında tanıtılan 200SX (S12) modelinin yerine bir sonraki model yılı için Nissan tarafından Kuzey Amerika pazarına uygun tasarlandı. 240SX çoğu 2.4 litre ile donatılmış sıralı 4 silindirli motoru. KA24E'nin tek bir tepe kam mili vardı ve KA24DE'nin çift tepe kam mili vardı. 240SX'in iki ayrı nesli olan S13 (1989-1994) S14 (1995-1999) Nissan S platformuna göre üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Paralel park</span>

Paralel park, belirli doğrultuda park hâlinde bulunan taşıtlar ile aynı doğrultuya getirerek, temel sürüş teknikleri, dikkat ve konsantrasyon, şekil fark etme, hafıza ve göz-el-ayak koordinasyonu gibi nitelikler ile kullanılmakta olan araç park biçimi.

Heel and toe, virajda kaymayı ve hızı kontrol altında tutmak için yapılan ileri sürüş tekniğinin adıdır. Büyük çoğunlukla performanslı sürüşlerde kullanılır. Vites geçişlerinde motor - şanzıman devrini dengelemek, devri yüksek tutmak, turbonun gecikmesini azaltmak, virajdan hızlı çıkış yapmak gibi birden fazla işleve sahiptir. Viraj alırken tekerlek kontrolünde özellikle arkadan itişli araçlarda arkadan kaymayı önlemek için kullanılır. İngilizcede topuk ve parmak uçları anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pedal</span>

Pedal, ayak ile bastırılan kaldıraç'dır. Araçlara veya bazı çalgı aletlerine atıfta bulunabilir. Araba kontrolleri'nin önemli bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt KR175</span>

Messerschmitt KR175 mikro otomobil (1953–1955), Messerschmitt tarafından Fritz Fend ile 1952 anlaşması kapsamında üretilen ilk araçtı. Kavram olarak, gerçek tasarımda olmasa da, prensipte Fend Flitzer engelli arabasının geliştirilmiş haliydi. 1956'da Messerschmitt KR200 ile değiştirilmeden önce yaklaşık 15.000 adet üretildi.