
Strazburg, Fransa'nın bir kuzeydoğu kentidir. Alsas bölgesi ve Bas-Rhin departmanının başkentliğini yapar.

Elbe Nehri, Orta Avrupa'nın en büyük nehirlerinden biri. Çekya'nın kuzeyinde Polonya sınırına yakın 1400 m yüksekliğindeki Krkonoše (Giant) Dağı'nın zirveye yakın bir noktasından doğan nehir Almanya topraklarından geçtikten sonra Kuzey Denizi'ne dökülür. Hamburg'u yüzlerce parçaya ayırarak denize dökülen Elbe sayesinde Hamburg, "dünyada en çok köprüye sahip şehir" unvanını kazanmıştır. Elbe Nehri üzerinde yapılan birkaç köprüde nehir gibi suyla doldurularak turizme kazandırılmak için yeni ulaşım yolları yapılmıştır.

Dresden, Almanya'nın Saksonya eyaletinin merkezi olan şehir.

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

Baalbek ya da Ba'lebek, Lübnan'ın Bika iline bağlı Baalbek ilçesinin merkezi olan şehirdir. M.Ö 1100 yıllarında Fenikeliler tarafından yapılmıştır. İlçe merkezi kent Bikâ Vadisi'nde yer alır. Ayrıca bu şehir, 1984 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.

Augustus Köprüsü, Almanya'nın Saksonya eyaletinin merkezi Dresden'de bulunan ve Elbe Nehri'nin üzerinde şehrin Altstadt ile Neustadt 'i birbirlerine bağlayan köprülerden biridir.

Děčín, Çekya'nın kuzeyinde Ústí nad Labem İli'nde bulunan bir küçük şehirdir. Ústí nad Labem ilindeki Děčín ilçesinin en büyük kenti olup bu ilcenin merkez kentidir.

Meißen, Almanya'nın doğusundaki Saksonya eyaletinde yer alan bir şehirdir. Elbe Nehri kıyısında, eyalet başkenti olan Dresden'in kuzeybatısında bulunur.

Jiuzhaigou, Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî parktır.

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

Nanda Devi ve Çiçekler Vadisi Ulusal Parkları, Uttarakhand, Hindistan'da yer alan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Nanda Devi Ulusal Parkı ve Çiçekler Vadisi Ulusal Parkı ve aralarındaki Birleşik Tampon Bölge'den oluşmaktadır.

Kutsal Başmelekler Kilisesi, Romanya'nın Maramureș ilindeki, Lăpuș Nehri vadisindeki Rogoz köyünde yer alan bir Rumen Ortodoks kilisesidir. 1633 yılında inşa edilen bu yapı, Maramureș'teki Ahşap Kiliseler UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir.

Dessau-Wörlitz Bahçe Krallığı, Wörlitz'teki İngiliz Toprakları olarak da bilinir, Almanya ve Avrupa'daki ilk ve en büyük İngiliz parklarından biridir. Anhalt-Dessau Dükü III. Leopold (1740-1817) döneminde, 18. yüzyılın sonlarında yapılmıştır. Bugün Dessau-Wörlitz'in kültürel peyzajı, Alman eyaleti Saksonya-Anhalt'taki Orta Elbe Biyosfer Rezervi içinde 142 km2 alan kapsamaktadır. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Ren Vadisi, Almanya'nın Koblenz ve Bingen am Rhein şehirleri arasındaki Ren Nehri'nin 65 km'lik bir kesimi olan Yukarı Orta Ren Vadisi için kullanılan yaygın bir isimdir. Haziran 2002'de jeolojik, tarihi, kültürel ve endüstriyel nedenlerden oluşan benzersiz bileşimi nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

Val Camonica taş işlemeleri, İtalya'nın Brescia ilinde yer alır ve dünyadaki en büyük tarihöncesi petroglif koleksiyonlarını oluşturur. 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilen edilmiş ve İtalya'nın ilk Dünya Miras Alanı olmuştur. UNESCO, resmi olarak 140,000'den fazla figür ve sembolü onayladı, ancak yeni bulgularla birlikte bu sayı 200,000 ila 300,000 arasına çıktı.

Tapınaklar Vadisi, Güney İtalya'daki Sicilya'daki Agrigento'da bulunan bir arkeolojik sitedir. Magna Graecia sanatının ve mimarisinin en seçkin örneklerinden biridir ve Sicilya'nın başlıca turistik yerlerinden biridir ve aynı zamanda İtalya'nın ulusal bir anıtıdır. Alan 1997'de UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi. Tapınaklar Vadisi'nin arkeolojik parkı ve peyzajı, 1,300 hektarlık alanı ile dünyadaki en büyük arkeolojik alanı oluşturmaktadır.

Lili Ilse Elvenes, bilinen adıyla Lili Elbe, Danimarkalı transseksüel kadın ve cinsiyet değiştirme ameliyatı olduğu bilinen ilk kişilerden biri. Einar Magnus Andreas Wegener adıyla doğan Elbe, tanınan bir ressamdı. 1930'da dönüşüm sürecini tamamladı, yasal adını Lili Ilse Elvenes olarak değiştirdi ve resim yapmayı bıraktı. Lili Elbe adı, kendisine Kopenhaglı gazeteci Louise Lassen tarafından verildi. Elbe, rahim nakli sonrası oluşan komplikasyonlar nedeniyle 1931'de hayatını kaybetti. Fra mand til kvinde adlı otobiyografisi, ölümünden sonra 1933'te yayımlandı.

Koramaz Vadisi, Türkiye'nin Kayseri ilinde yer alan bir vadidir. Deprem kırığı sonucunda oluşan ve doğu-batı yönünde konumlanan vadinin uzunluğu 12 km iken rakımı 250 m ila 1.550 m arasında değişmektedir. Vadide kayadan yapılmış kırk iki tane kilise vardır. UNESCO, 2020'de vadiyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etti.

Dünya Miras Alanı'nın belirlenmesi oldukça prestijli bir işlemdir. Böyle bir listeleme sadece onur vermekle kalmaz, aynı zamanda turizmi geliştirdiği için ekonomik sonuçları da vardır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Batı ve Doğu Almanya, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi sırasıyla 23 Ağustos 1976 ve 12 Aralık 1988'de onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi. 3 Ekim 1990 tarihinde her iki Almanya birleşti.