İçeriğe atla

Dreros yazıtı

Dreros arkeolojik kazı alanı

Dreros yazıtı yahut Dreros kanunu, Antik Yunanistan'dan günümüze ulaşan en eski yazılı kanundur. 1936'da Girit adasındaki eski bir yerleşim yeri olan Dreros'ta keşfedilmiş ve hemen 1937'de Pierre Demargne ve Henri van Effenterre tarafından yayınlanmıştır.

Buluntu bağlamı

Dreros arkeolojik kazı alanı

1936 yılında Dreros'ta Helenistik bir sarnıçta arkaik harflerle yazılmış on üç yazıt bulunmuştur.[1] Bu taşların Apollo Delphinios tapınağının doğu duvarından geldiği ve sekiz yazıt veya yazıt parçası oluşturduğu anlaşılmaktadır. [2] Kanunların halka açık yerlerde, genellikle tapınaklarda sergilenmesi, arkaik Girit hukukunun sık görülen bir özelliğidir. [3] Dreros yazıtı bulunan bu sekiz yasanın en uzun olanıdır. [4]

Yazıtın biçimsel özellikleri

Dreros yasası, 1.74mx 0.25mx 0.35m boyutlarında bir gri şist bloğuna [4] yazılmıştır. [2] Blok, büyük, 0,02 ila 0,05 m boyutlarındaki düzensiz harflerle yazılmıştır. [2] L.H. Jeffery, yazıları "uzun, ince ve dağınık" olarak tanımlamakta ve Nikandre'nin Adanması'ndaki yazıta benzetmektedir.[4] Dört tam metin satırı vardır. Buna ek olarak birinci ve ikinci satır arasında daha küçük harflerle yazılmış bir kelime vardır. İlk üç tam satır bustrofedon tarzında dönüşümlü olarak yazılmıştır. [2] Dördüncü satır yeni bir tümceyle ve yine sağdan başlamaktadır. Yunanca bir metinde bu paragraflama sisteminin bilinen ilk örneğidir. [4]

Yazıtın içeriği

Tanrıya yakarışla başlayan yasa[5] bir nevi baş memur olan Kosmos makamını elinde bulunduranların, görev süreleri sona erdikten sonra on yıl boyunca bu makamı bir daha elinde tutamayacaklarına hükmetmekte ve kanunu çiğneyenlerin para cezasına çarptırılacağını ve vatandaşlık haklarından mahrum bırakılacağını aktarmaktadır. [6] Hukuk listesinin son fıkrası yasanın kosmos, daimoi ve polisli yirmi kişi tarafından onaylandığını aktarmaktadır.[7] Kosmos makamını elinde bulundurma konusundaki bu kısıtlama, Gortina'dan bulunan bir yazıtta da geçmektedir. Ancak orada makamı elinde tutma kısıtlaması sadece üç yılda bir idi. [7]

Dreros arkeolojik kazı alanı

Tarihlendirme ve değerlendirme

Metin, MÖ 630'e tarihlenmekte[8] ve bu tarih onu günümüze ulaşan en eski Yunan yasası yapmaktadır.[6] Yazıt ilk kez bir üst düzey yetkilinin yetkilerinin sınırlandırıldığının görünmesi açısından önemlidir. Bu durum genel olarak dönemin Girit toplumunun daha farklı alanlardan da bilinen ilericiliğine uymaktadır. Ada, Doğu Akdeniz trafiğinin ve kültürel alışverişin merkezinde olduğundan bu durum şaşırtıcı değildir.[9]

Dreros arkeolojik kazı alanı

Yazıt içerisinde geçen polis kelimesi şehir anlamından ziyade şehri temsil eden meclis olarak kullanılmıştır. Kitabe ayrıca poliste farklı bir görev dağılımı olduğunu, düzen anlamına gelen kelimenin adını verdiği kosmos isimli yüksek memurların varlığı ile göstermektedir. Kosmosların ana faaliyet alanı muhtemelen adaletin idaresiydi. Öte yandan bahsi geçen yirmiler meclisi, muhtemelen seçkin elit üyelerden oluşan bir konsey idi.[10]

Kaynakça

  1. ^ McDonald 1956.
  2. ^ a b c d van Effenterre & Demargne 1937.
  3. ^ Whitley 1997.
  4. ^ a b c d Jeffery 1961.
  5. ^ Thomas 1995.
  6. ^ a b Osborne 2009.
  7. ^ a b Ehrenberg 1943.
  8. ^ Patzek, Barbara. "9. Literarische und dokumentarische Quellen, oder: Was ist unter dem frühgriechischen Staat zu verstehen?". Homer und die frühen Griechen, Berlin, Boston: De Gruyter Oldenbourg, 2017, pp. 123.
  9. ^ Patzek, Barbara. "9. Literarische und dokumentarische Quellen, oder: Was ist unter dem frühgriechischen Staat zu verstehen?". Homer und die frühen Griechen, Berlin, Boston: De Gruyter Oldenbourg, 2017, pp. 124.
  10. ^ Patzek, Barbara. "9. Literarische und dokumentarische Quellen, oder: Was ist unter dem frühgriechischen Staat zu verstehen?". Homer und die frühen Griechen, Berlin, Boston: De Gruyter Oldenbourg, 2017, pp. 125.
  • Ehrenberg (1943). "An Early Source of Polis-Constitution". The Classical Quarterly. 37 (1/2): 14-18. doi:10.1017/S0009838800026203. 
  • The Local Scripts of Archaic Greece: A Study of the Origin of the Greek Alphabet and its Development from the Eighth to the Fifth Centuries B.C. Oxford: Oxford University Press. 1961. 
  • McDonald (1956). "Note on a Fragment of an Archaic Inscription from Dreros". Hesperia: The Journal of the American School of Classical Studies at Athens. 25 (1). doi:10.2307/147106. 
  • Greece in the Making: 1200–479 BC. 2. Londra: Routledge. 2009. 
  • Thomas (1995). "Written in Stone? Liberty, Equality, Orality and the Codification of Law". Bulletin of the Institute of Classical Studies. 40: 59-74. doi:10.1111/j.2041-5370.1995.tb00464.x. 
  • van Effenterre (1937). "Recherches à Dréros, II: Les inscriptions archaïques". Bulletin de correspondance hellénique. 61. 
  • Whitley (1997). "Cretan Laws and Cretan Literacy". American Journal of Archaeology. 101 (4). doi:10.2307/506828. 

Dipnotlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhun Yazıtları</span> 8. yüzyıla tarihlenen Göktürk yazıtları

Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) olan, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile II. Köktürk Kağanlığı döneminde Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Birçok kişi ilk Türkçe yapıt olarak bilse de ilk Türkçe yapıt Çoyr Yazıtıdır. Orhun yazıtları Türkçenin tarihsel süreçteki gramer yapısı ve bu yapının değişimiyle ilgili bilgiler verdiği gibi Türklerin devlet anlayışı ile yönetimi, kültürel ögeleri, komşuları ile soydaşlarıyla olan ilişkileri ve sosyal yaşantısıyla ilgili önemli bilgiler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pelasglar</span>

Pelasg, Antik Yunanca metinlerde adı geçip, Helen kavimleri gelmeden önce ana vatanları olan Kuzey ve Orta Yunanistan’da Girit ve Ege adalarında yaşayan bir halkın adıdır. Yunan kaynaklarında MÖ 5.-4. yüzyıllarda adları geçmekteyse de zamanla asimile olmuşlardır. Pelasgların Yunanların anlamadıkları bir dil konuştukları bilinmekteyse de bu dilin Hint-Avrupa dil ailesinden olup olmadığı, Yunan, Romen, Arnavut dillerinin atası olup olmadığı genellikle milliyetçi bakış açılarıyla tartışılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Luvice</span>

Luvice veya Luvi dili Anadolu dillerine mensup bir dildir. Aynı zamanda Hititlerin de hiyeroglif yazılarında kullandıkları dildir. Mısır ve Girit hiyeroglif yazısından farklı olan bu hiyeroglif yazısı, daha çok mühürlerde ve kaya anıtları gibi büyük yazıtlarda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Luviler</span>

Luviler, Anadolu'da yaklaşık olarak M.Ö. 2300'e doğru ortaya çıkmış bir halktır. Benzersiz bir yerli hiyeroglif yazısı ve Mezopotamya'dan ithal edilmiş çivi yazısı ile yazılmış olan Anadolu dillerine mensup Luvice dilini konuştukları da bilinmektedir.

1954 FIFA Dünya Kupası finali ya da Bern Mucizesi, Batı Almanya ile Macaristan millî takımları arasında yapılmıştır ve Dünya Kupasının en gollü maçlarından birine sahne olan finalde Batı Almanya 2-0 geriye düştüğü maçı, 3-2'lik skorla maçı kazanarak Dünya Kupasını ilk kez müzesine götürmüştür.

Jesus nahm zu sich die zwolfe, Johann Sebastian Bach'ın BWV 22 numaralı kantatı.

Detlef Leenen, Alman Medeni hukuk profesörü ve Berlin Özgür Üniversitesi'nin en eski profesörlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hildegard Knef</span>

Hildegard Knef, tanınmış Alman aktris, şarkıcı ve yazar. Bazı İngilizce filmlerde Hildegard Neff veya Hildegarde Neff olarak anıldı.

Sonsee Ahray Natascha, Alman oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Walter Sittler</span>

Walter Sittler, Amerikalı-Alman oyuncu ve film yapımcısıdır.

Alfred Karl Gabriel Jeremias , Alman Lüteryian bir din adamı, Asuriyolog ve Antik Yakın Doğu dinleri konusunda uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek ve şarabın dönüşümü</span> Ekmek ve şarabın İsanın kanı ve bedenine dönüştüğünü söyleyen öğreti

Ekmek ve şarabın dönüşümü ya da diğer dillerde bilinen Latince kökenli adıyla Transsubstantiation Hristiyan teolojisinde Efkaristiya ayinindeki ekmek ve şarabın İsa'nın kanına ve bedenine dönüşmesi inancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Dessauer</span>

Friedrich Dessauer, Alman fizikçidir. Almanya, Türkiye (1934-1937) ve İsviçre'de biyofizik alanında çalıştı. X-ışını kullanımının öncülerinden olmanın yanı sıra filozof, Reichstag üyesi, girişimci ve yayıncıdır.

Peter Niers, 16 Eylül 1581'de Nürnberg'e yaklaşık 40 km uzaklıktaki Neumarkt in der Oberpfalz'da idam edilen bir Alman seri katil ve hayduttu. 24 hamile kadın dahil 544 kişiyi öldürtmüştür.

Corinna Kirchhoff, Alman aktris.

Expositio totius mundi et gentium,, II. Constantius'un saltanatı sırasında yaşayan Roma İmparatorluğu'nun kimliği belirsiz bir vatandaşı tarafından yazılmış kısa bir "ticari-coğrafi" araştırmadır. MS 350 ve 362 yılları arasında yazılan Yunanca orijinal şimdi kayıp olsa da altıncı yüzyılda Latinceye yapılan iki çeviri eserin günümüze ulaşmasını sağlamıştır.

Deutsche Theatrum Chemicum, yayıncı, matbaacı ve bibliyografya yazarı olarak bilinen Friedrich Roth-Scholtz (1687-1736) tarafından Nürnberg'de belirli aralıklarla üç cilt halinde yayınlanan, büyük bir kısmı Almanca çeviri olan simya metinlerinden oluşan bir koleksiyondur.

<span class="mw-page-title-main">Siloam Yazıtı</span>

Siloam Yazıtı veya Şiloah Yazıtı, KAI 189 olarak bilinir ve Siloam Tüneli'nde bulunmuştur. Bu tünel, Gihon Pınarı'ndaki suyu, Doğu Kudüs'teki Silwan mahallesinde bulunan Davut Şehri'nde yer alan Siloam Havuzu'na taşımaktadır. Yazıt, tünelin inşasını kaydetmekte olup, yazı tarzına dayanılarak M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenmiştir. Eski İsrail ve Yahuda'dan bilinen, kamuya ait bir inşaat çalışması için yazılan tek antik yazıttır. Oysa bu tür yazıtlar, Mısır ve Mezopotamya arkeolojisinde oldukça yaygındır.