İçeriğe atla

Dream pop

Dream pop
Müzikal kökenleriAlternatif rock, space rock, psychedelic pop, post-punk, ethereal
Kültürel kökenleri1980'lerin ortası, Birleşik Krallık
Önemli çalgılarGitar, vokaller, bas gitar, bateri, synthesizer
TürevlerShoegazing, nu gaze


Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim,[1] New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.[2][3]

Müzik gazetecisi John Bergstrom'a göre George Harrison'ın 1970 yılına ait All Things Must Pass isimli solo albümü prodüksiyon stili ile dream pop tarzının öncüsü olmuştur.[4]

Özellikleri

Dream pop grubu The Radio Dept., 2006

The Allmusic Guide to Electronica tarzı "alternatif rock'un melodi kadar ses desenine de dayalı bir alttürü" olarak tanımlamıştır.[5] Türün temel özellikleri arasında soluklu vokaller ve çoğunlukla bir "ses duvarı" yaratan gitar efektleri bulunmaktadır.[5][6] Bu terim, özellikle Amerika'da, shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanılmaktadır.[6][7][8] Simon Reynolds ise dream pop'un mistik bir imajının olduğunu ifade etmiş, terimi "mutluluk verici ve transandantal deneyimlerle" bağdaşlaştırmıştır.[6] Dream pop, rock müzikteki tipik gitar riffleri yerine ses yapısı ve dokularına eğilmektedir.[9] Vokaller ise genelde soluklu veya fısıltılıdır; şarkı sözleri genellikle varoluşçu temalar içerir.[9] 4AD, Creation, Vernon Yard ve Slumberland gibi birçok plak şirketi bu türde önemli albümler yayımlamıştır.

Alternatif müzik üzerine etkisi

Shoegazing

Dream pop'un daha gürültülü ve agresif bir versiyonu olan shoegazing, Birleşik Krallık'ta 1990'lı yıllarda popülaritesine ulaştı. Slowdive, My Bloody Valentine, Lush, Starflyer 59, Chapterhouse, Catherine Wheel, Ride, Medicine and Levitation gibi bu tarzın öncü grupları dream pop'un atmosferik özelliklerini korumuş olsa da Sonic Youth ve The Jesus and Mary Chain gibi post-punk ve noise rock kökenli gruplardan da ilham aldı. Bu tarzı icra eden gruplar her ne kadar dream pop'un ses yapısını benimsemiş olsa da genel olarak türün pasif eğilimlerini reddetti.[10]

Diğer türler

1990'ların sonunda ve 2000'lerin başında, Sigur Rós, M83, Asobi Seksu ve The Radio Dept. gibi birçok grup dream pop olarak tanımlandı. Aynı zamanda bu terimle sınıflandırılan birçok indie rock grubu "nu-gaze" olarak da isimlendirildi.

Dream pop'un, çoğu müzik türünün aksine ses yapısı ve atmosfer üzerine eğilimi trip hop, slowcore ve post-rock gibi birçok müzik türüne zemin hazırladı.[11]

Öncü dream pop grupları

Kaynakça

  1. ^ 4AD: "The studio-based outfit comprised East London duo Alex Ayuli and Rudi Tambala, who described their music as "dreampop"." A.R. Kane short info 31 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Wice, Nathaniel ve Steven Daly: "The dream pop bands were lionized by the capricious British music press, which later took to dismissing them as "shoegazers" for their affectless stage presence.", Alt. Culture: An A-To-Z Guide to the '90s-Underground, Online, and Over-The-Counter, s.73, HarperCollins Publishers 1995, ISBN 0-0627-3383-4
  3. ^ Pete Prown / Harvey P. Newquist: "One faction came to be known as dream-pop or "shoegazers" (for their habit of looking at the ground while playing the guitars on stage). They were musicians who played trancelike, ethereal music that was composed of numerous guitars playing heavy droning chords wrapped in echo effects and phase shifters.", Hal Leonard 1997, ISBN 0-7935-4042-9
  4. ^ Bergstrom, John. "George Harrison: All Things Must Pass 30 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", PopMatters, 14 Ocak 2011, (erişim tarihi 1 Nisan 2012)
  5. ^ a b Bogdanov, Vladimir (2001) The Allmusic Guide to Electronica, Backbeat UK, ISBN 978-0-87930-628-1, p. ix
  6. ^ a b c Reynolds, Simon (1991) "POP VIEW; 'Dream-Pop' Bands Define the Times in Britain 9 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", The New York Times, 1 Aralık 1991. Erişim tarihi: 5 Eylül 2013
  7. ^ Goddard, Michael et al (2013) Resonances: Noise and Contemporary Music, Bloomsbury Academic, ISBN 978-1-4411-5937-3
  8. ^ Mendoza, Manuel (1992) "Dream pop takes to the road: Swervedriver puts a modern twist on a classic rock image", The Dallas Morning News, 23 April 1992
  9. ^ a b Bogdanov, Vladimir (2001). All Music Guide to Electronica: The Definitive Guide to Electronic Music (4. bas.). Backbeat Books. ss. ix. ISBN 978-0-87930-628-1. 
  10. ^ Reynolds, Simon (1 Aralık 1991), "Pop View; 'Dream-Pop' Bands Define the Times in Britain", The New York Times (İngilizce), The New York Times Company, 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 7 Mart 2010 
  11. ^ "Genre Profile - Post-Rock". About.com Alternative Music. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

Tekno, elektronik dans müziğinin genellikle DJ setlerinde kullanılmak üzere üretilen kendini tekrarlayan, artan ve azalan bir ritme sahip olan bir tarzıdır. Merkez ritim genellikle 4/4 ölçüdedir ve tempo dakikada 120 ile 150 vuruş arasıdır. Sanatçılar davul makinesi, sıralayıcı ve synthesizer gibi elektronik müzik aletlerini ve dijital ses işleme istasyonlarını kullanabilir. Roland'ın 1980'lerde ürettiği TR-808 ve TR-909 gibi davul makineleri sanatçılar tarafından oldukça rağbet görmekteyken aynı zamanda bu enstrümanların yazılım taklitleri de popülerdir.

Glam Metal pop esintili, akılda kalıcı nakaratlar ve melodilerle ön plana çıkan, 1970'lerin glam rock modası ve imajından alıntılar yapan, bir heavy metal müzik alt türüdür. Kimi zaman pop metal, new wave metal, kimi zaman da hicivli bir şekilde hair metal olarak adlandırılır.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.

Ethereal Müzik, 80'li yılların başlarında İngiltere'de 4AD etiketiyle Dead Can Dance, This Mortal Coil ve Cocteau Twins adlı öncü müzik gruplarının etkisiyle ortaya çıkmıştı. Ruhâni, cennetsel müzik anlamına gelir. Darkwave müziğin alt tarzı olarak tanımlanır.

G-funk ya da Gangsta funk, 1990'lı yılların başında West Coast gangsta rap'ten doğan bir müzik türüdür. G-funk çok katmanlı ve melodik synthesizer'lar, yavaş hipnotik yivler, derin bir bas, arka planda kadın vokalleri, geniş p-funk örneklemeleri ve yüksek portamento klavyeler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Stephen Thomas Erlewine</span> Amerikalı müzik gazetecisi

Stephen Thomas Erlewine Allmusic sitesinin uzman yazarıdır. Birçok sanatçının sitede bulunan biyografisini ve albüm eleştirilerini Erlewine kaleme almakta ve ayrıca serbest yazarlık da yapmaktadır. Ann Arbor temelli grup Who Dat?'in baş elemanı ve gitaristidir.

Post-rock'da Rock müzikte sıkça kullanılan çalgılara yer verilse de, rock müzikten farklı olarak gitarı "sesin rengini ve dokusunu yöneten" bir biçimde kullanmak ile ayırt edilir. Post-rock müzisyenleri genellikle enstrümantal müzik üretirler.

<span class="mw-page-title-main">Deneysel rock</span>

Deneysel rock ya da avangart rock, rock'ın tipik elemanları üzerinde deneyselliğe gidilen bir müzik türüdür. Deneysel rock, aynı zamanda genel kompozisyon ve performans tekniklerinin sınırlarını zorlayan bir özelliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Faith No More</span>

Faith No More, Amerikalı rock grubudur. San Francisco, Kaliforniya'da kurulan grup, 80'lerin sonundan 90'ların başına doğru en etkili rock/metal grupları arasında bulunmuştur. Grubun, genel olarak alternatif metal'in kurucuları ve nu metal'in öncüleri olduğu kabul edilmektedir. Orijinalde Adı Faith No Man olan grup, 1981'de bas gitarist Billy Gould, klavyeci Wade Worthington, vokalist Michael Morris ve baterist Mike Bordin tarafından kurulmuştur. Bir yıl sonra Worthington'un yerine klavyeci Roddy Bottum gelmiş ve Mike Morris safdışı bırakılmıştır. Akabinde grup isimlerini Faith No More olarak değiştirmiştir. Aralarında Courtney Love'ın da bulunduğu bir dizi vokalist ile çalıştıktan sonra, Chuck Mosley 1983'te grubun vokalistliğini yapmaya başlamıştır. Aynı yılda, Jim Martin gitarist Mark Bowen'ın yerine geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Folk rock</span>

Folk rock, halk müziği ve rock müziği birleştiren bir müzik türüdür. Genel olarak folk rock terimi 1960'ların ortasında Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan bir türü tanımlamak için ortaya atılmıştır. Türün öncülüğünü Los Angeleslı müzik grubu The Byrds yapmıştır. Grup, geleneksel halk müziği ile Dylanvari şarkıları rock enstrümanları ile çalmış, bu noktada ise The Beatles ve diğer İngiliz gruplarından büyük ölçüde etkilenmiştir. "Folk rock" terimi ise ilk kez ABD basını tarafından The Byrds'ün müziğini tanımlamak için 1965 Haziran'ında ortaya atılmıştır. The Byrds'ün "Mr. Tambourine Man" cover'ı ve bu cover'ın ticari başarısı ise folk rock'ın 1960'ların ortasında büyük bir başarıya ulaşmasını sağlamıştır. Dylan'ın kendisi de türe büyük bir ilham kaynağı olmuştu; özellikle elektro gitarla kaydın da yapıldığı Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited ve Blonde on Blonde albümleri türün gelişiminde önemli bir role sahipti. Dylan'ın 25 Temmuz 1965 tarihinde Newport Folk Festival'inde elektronik altyapılı bir müzik grubuyla konser verişi ise aynı zamanda folk rock için önemli bir atılımdı.

Shoegazing 1980'lerin sonunda Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alttürü. My Bloody Valentine, Slowdive ve Ride gibi gruplar tarafından öncülüğü yapılan shoegazing, 1990-91 yıllarında zirve noktasına ulaşmakla birlikte 1990'ların ortasına kadar popülaritesini sürdürdü ve 2010'lu yıllarda yeniden dirildi. NME ve Melody Maker başta olmak üzere Britanya müzik medyası bu tarza "shoegazing" ismini vermiştir çünkü bu tarzı icra eden müzisyenler konserlerde genelde dinleyici kitlesinden kopuk bir şekilde durup yere bakarak şarkılarını çalmışlardır. Müzisyenlerin bu şekilde çalmasının nedeni ise büyük ölçüde efekt pedalları kullanmaları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Slowdive</span>

Slowdive, 1989 yılında Reading'da kurulmuş bir İngiliz dream pop grubu. Grubun ana üyeleri bas gitarist Nick Chaplin, vokalist/gitarist Rachel Goswell, vokalist/gitarist Neil Halstead ve gitarist Christian Savill olmuştur. Grup, aktif olduğu dönem boyunca Ian McCutcheon ve Adrian Sell gibi birçok farklı baterist ile çalışmış, bu bateristler arasından en kayda değeri grubun ilk iki albümünde çalan Simon Scott olmuştur. Halstead grubun baş şarkı yazarlığını yapmaktadır.

Art pop, geniş tanımlı bir pop müzik türü olup birçok müzik-dışı sanat etkinliğini içine alır: pop art, sinema, avangart edebiyat, güzel sanatlar, sanat okulu çalışmaları ve moda. Sanatçılar bu kapsamda yüksek ve alçak kültür arasındaki çökmüş sınıra vurgu yaparlar ve bunu yaparken rock müzik veya geleneksel pop dinleyicilerinin normlarından uzaklaşmaya çalışırlar. Ustalık, tarz veya ironi kavramları, türle ilişkilendirilmiş sanatçıların genel olarak odağındadır.

Deneysel pop, geleneksel müzik sınırlarıyla kategorilendirilemeyen veya var olan popüler biçimleri yeni yönlere çekme gayreti gösteren bir pop müzik türüdür. Musique concrète, aleatorik müzik veya eklektizm gibi deneysel tekniklerini pop dokularıyla birleştirebilir. Sıklıkla, sesleri ve aranjmanları manipüle etmek için elektronik efektleri kullanılır ve her zaman aynı anda olmasa da kurgusunda ses-tabanlı ve nota-tabanlı çalışmaları bir araya getirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Buzzcocks</span>

Buzzcocks, 1976'da İngiltere'nin Bolton şehrinde, şarkıcı, söz yazarı ve gitarist Pete Shelley ile şarkıcı ve söz yazarı olan Howard Devoto tarafından kurulmuş bir İngiliz punk rock grubudur. Grup, bağımsız plak şirketi hareketinde, punk rockta, power popta, pop punkta ve Manchester müzik sahnesinde önemli etkiler bırakmıştır ve pop müziğini punk enerjisi ile birleştiren parçaları sayesinde ticari başarı elde etmiştir. Bu parçalar daha sonra eleştirmen Ned Raggett tarafından "punk şaheseri" olarak nitelendirilmiş Singles Going Steady albümünde toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rachel Goswell</span>

Rachel Ann Goswell, 1989'da kurulan shoegaze grubu Slowdive'ın vokalisti ve gitaristi olarak öne çıkan İngiliz şarkıcı-söz yazarı ve müzisyendir. Slowdive country/folk rock tarzına geçtiğinde Goswell, Neil Halstead, Ian McCutcheon ve eski Chapterhouse üyesi Simon Rowe ile birlikte Mojave 3'ü kurdu. 2004 yılında 4AD Records'tan Waves Are Universal adlı solo albümünü çıkardı.

The Byrds, 1964'te Los Angeles, California'da kurulmuş bir Amerikan rock grubuydu. Grup, varlığı boyunca birden fazla kadro değişikliğine uğradı ve solist Roger McGuinn tek tutarlı üye olarak kaldı. Dünyadaki en popüler gruplardan biri olarak zamanları 1960'ların ortalarında kısa bir süre sürse de, Byrds bugün eleştirmenler tarafından dönemlerinin en etkili rock grupları arasında kabul ediliyor. Berrak armoni şarkıları ve McGuinn'in kendine özgü karışımı 12 telli Rickenbacker gitarı "rock sözlüğüne çekildi" ve etkili olmaya devam etti.

Neo-psikedelik, 1960'ların psychedelia'sının seslerinden ilham alan, o dönemin yaklaşımlarını güncelleyen veya kopyalayan, çeşitli bir psikedelik müzik türüdür. 1970'lerde ortaya çıkan grup, zaman zaman ana akım pop başarısı gördü, ancak genellikle alternatif rock sahnelerinde keşfedildi. Başlangıçta, acid punk olarak da bilinen İngiliz post-punk sahnesinin bir sonucu olarak gelişti. Post-punk'tan sonra neo-psychedelia, psikedelik rock ruhunu yeni seslere ve tekniklere uygulayan daha yaygın ve uluslararası bir sanatçı hareketine dönüştü.