İçeriğe atla

Drammen

Drammen
Şehir
Drammen
Drammen arması
Arma
ÜlkeNorveç Norveç
İlBuskerud
 • Yoğunluk11/km² (20/mil²)
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)

Drammen Norveç’in Buskerud eyaletinde bir şehirdir.

Bölgeler

Drammen şu anda sekiz bölgeye bölünmüştür.[1]

  • Åssiden
  • Fjell
  • Bragernes
  • Gulskogen
  • Konnerud
  • Skoger
  • Strømsø-Danvik
  • Tangen-Åskollen
Drammen şehir alanı haritası
Drammensfjorden haritası

Kardeş şehirler

Galeri

Kiliseler

Tüneller

Kaynakça

  1. ^ Søbstad, Per Ivar. "Bydeler i Drammen". History of Drammen. 11 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2006.  (Norveççe)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklal Caddesi</span> Beyoğlunda bir cadde

İstiklal Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir. 19. yüzyılın sonlarından günümüze dek Türkiye'nin en popüler caddesi olma ünvanını koruyan cadde, 1,4 km uzunluğundadır. Orta noktası Galatasaray Lisesi'nin yanından geçen Yeniçarşı Caddesi'nin caddeyi kestiği ve 50. Yıl Anıtı'nın bulunduğu yer kabul edilir. Ortalama olarak 74 metre yükseklikte yer alan İstiklal Caddesi idari olarak 9 ayrı mahalleyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Davutpaşa Kışlası</span> Rumeliye sefere çıkan Kapıkulu birliklerinin ilk menzili ve ordugahı

Davutpaşa Kışlası veya Davutpaşa Sahrası Rumeliye sefere çıkan Kapıkulu birliklerinin ilk menzili ve ordugahıdır. İstanbul'un II. Mehmed tarafından fethinden sonra Yeniçeri Ocağının ilgasına kadar olan süreçte Avrupa'ya sefere çıkan Osmanlı ordusunun toplanma merkezi olarak kullanılmıştır. Ordunun uğurlandığı sahra olan ve bütün dönemlerde askeri amaçlarla kullanılmış bulunan bu mevkinin yerleşim planları II. Beyazıt'ın veziriazamı Koca Davut Paşa tarafından yaptırılmış olduğu için burası Davutpaşa Sahrası olarak anılagelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Kilisesi</span> Hatayda bir kilise

Aziz Petrus Kilisesi, Stauris Dağı'nın batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşmaktadır. Antakya'daki ilk Hristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara, Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde kilisenin hasar görmediği bildirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray</span> İstanbul ve Kocaelide faaliyet gösteren ve İstanbul Boğazının altından geçen banliyö treni sistemi

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 75,771 kilometre (47,082 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tünel (İstanbul)</span> İstanbul Füniküleri hattı

Tünel ya da F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tünel</span>

Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Siraküza</span> İtalyanın Sicilya bölgesinde, Siracusa iline bağlı ilçe (komün)

Siraküza veya Sırakuza, İtalya'nın Sicilya Özerk Bölgesi'de Antik Yunan çağında bir koloni devlet olarak kurulmuş, günümüzde Siraküza ilinin merkezi olan kent.

<span class="mw-page-title-main">Aquavit</span>

Aquavit, İskandinavya'nın milli içkisi sayılan ve patatesten damıtılıp çeşitli otlarla tatlandırılan alkollü bir içkidir.

<span class="mw-page-title-main">Ole Einar Bjørndalen</span>

Ole Einar Bjørndalen, eski Norveçli biatlet. Olimpiyat Oyunları'nda sekizi altın, toplam on üç madalya kazanan Bjørndalen, Kış Olimpiyatları tarihinde en çok madalya kazanan ikinci isimdir. 2002 Kış Olimpiyatları'nda teklerde düzenlenen her yarışmayı kazanmış, takım yarışında altın madalya alanlardan biri olmuştur. 80 Biatlon Dünya Kupası zaferi kazanmış ve bir rekora imza atmıştır. Biatlon dünya şampiyonalarında ise 10 altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hilversum</span> Hollandada belediye

Hilversum, Hollanda'nın Kuzey Hollanda bölgesinde bir belediyedir. "Gooi" diye bilinen bölgede yer alan şehir aynı zamanda o bölgenin en büyük yerleşim yeridir. Çevresi, göller, meralar, ormanlar ve küçük köylerle çevrilmiştir. Hilversum aynı zamanda Avrupa'daki en büyük yoğun şehirleşme bölgelerinden biri olan Randstad'ın da bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T2 Nostaljik Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, şehrin en merkezî noktalarından biri olan İstiklal Caddesi'nde, ilk istasyonu Taksim son istasyonu ise Tünel olan ve 5 istasyondan oluşan 1,64 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıthane-Piyalepaşa Tüneli</span>

Kâğıthane-Piyalepaşa Tüneli, İstanbul'da kara yolu ulaşımında kullanılan bir geçittir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaya koyulan 7 Tepeye 7 Tünel projesi kapsamında inşa edilen tünellerin ilkidir. Yapımına 2006 yılına başlanan tünel, 4 yıllık inşaat sürecinin ardından, 14 Haziran 2010 tarihinde törenle kullanıma girdi.

<span class="mw-page-title-main">Şirinyer Tüneli</span> İzmir, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Şirinyer Tüneli, İzmir'in Buca ilçesi Şirinyer semtinde TCDD'ye ait eski Şirinyer Tren İstasyonu'nun altında bulunan kapalı alanı 937 metre, toplam uzunluğu ise yaklaşık 2 km. olan demiryolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka Tüneli</span> İzmir, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Karşıyaka Tüneli, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan alan kapalı alanı 1930 metre, toplam uzunluğu ise 3.260 metre olan demiryolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">Oslo Fiyordu</span>

Oslo fiyordu, İskandinavya'nın güneye bakan tarafını ikiye ayıran ve en iç noktasındaki Oslo şehrinin adını taşıyan fiyorttur. Bir kolu batıya ayrılır ve Drammen fiyordunu oluşturur. Ayrıca fiyort adı taşıyan yedi tane daha küçük kolları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Boğsak Tüneli</span>

Boğsak Tüneli Mersin ilinde yer alan bir kara yolu tünelidir. Tünel bütün Güney Anadolu'yu Doğu-Batı yönünde kateden D.400 devlet kara yolu üzerinde, Silifke ilçesi sınırları içinde ve Taşucu- Akdere beldeleri arasında yer alır. Tünelin doğu ucu 36°16′01″K 33°48′20″D koordinatlarındadır. Boğsak tünelin doğu ucundaki tatil yerinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Norveç'teki Türkler</span>

Norveç'teki Türkler veya Norveç Türkleri Norveç'te yaşayan etnik Türkleri ifade eder. Norveç Türklerinin çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti'nden geliyor, ancak Balkanlar'dan, Kıbrıs adasından ve daha yakın zamanda Irak ve Suriye'den Norveç'e gelen etnik Türk toplulukları da dahil olmak üzere diğer Osmanlı sonrası ülkelerden de Türk göçü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 38</span>

Bundesautobahn 38, Almanya'da bir otobandır. Göttingen yakınlarındaki A 7 otobanı ile Leipzig'i birbirine bağlar.

Norveç'te yüksek hızlı demiryolu 8 Ekim 1998'de hizmete giren tek yüksek hızlı demiryolu, Norveç demiryolları üzerinde, Oslo Garı ile Eidsvoll arasında Oslo Havalimanı üzerinden 64 kilometrelik bir hat olan Gardermobanen üzerindedir. Bu rotadaki ana hizmet, Oslo Havaalanı ile Oslo'nun metropol alanları arasında 210 km/sa hıza kadar gidip gelen Flytoget'tir. 2008'de batıya doğru genişleyerek Drammen şehrini de içine alacak şekilde yüksek hızda olmasa da genişletildi. Yüksek hızlı bölüm, Oslo ve Eidsvoll arasındaki ekspres ve bölgesel trenler tarafından da kullanılıyor.