İçeriğe atla

Dram (sinema ve televizyon)

Kontrol Edilmiş

Sinema ve televizyonda dram, güldürüye göre daha ciddi bir tona sahip anlatı kategorisi veya türüdür.[1] Bu tür dramlar genellikle pembe dizi, polisiye dram, suç draması, siyasi dram, tarihî dram, aile içi dram, gençlik draması ve komedi-drama gibi ek terimlerle nitelendirilir.[2] Belirli bir hikâyenin mekânına ya da konusuna vurgu yapma eğiliminde olan bu terimler, bir dramın normalde ciddi olan tonunu daha geniş bir ruh hâli yelpazesini teşvik eden unsurlarla donatabilir. Bu amaçlar doğrultusunda, bir dramın temel unsuru duygusal, sosyal ya da başka türlü bir çatışmanın ortaya çıkması ve hikâyenin akışı içinde çözülmesidir.

Kurgusal hikâyeler içeren tüm sinema veya televizyon biçimleri, hikâye anlatımını karakterleri temsil eden (mimesis) oyuncular aracılığıyla gerçekleştirdiği takdirde daha geniş anlamda drama biçimleri olarak kabul edilmektedir.[3] Sinema ya da televizyonun doğuşundan önceki çağda tiyatrodaki "drama" ne komedi ne de trajedi olan bir oyun türüydü. Film çalışmaları ile birlikte sinema ve televizyon endüstrileri de bu dar anlamı benimsedi. "Radyo draması" her iki anlamda da kullanıldı: köken itibarı ile canlı bir performansta aktarıldı, ayrıca radyonun dramatik çıktısının daha yüksek seviyeli ve ciddi ucunu tanımlamak için de kullanıldı.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Drama". Merriam-Webster, Incorporated. 2015. 11 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. a play, movie, television show, that is about a serious subject and is not meant to make the audience laugh [ciddi bir konu hakkında olan ve izleyiciyi güldürme amacı taşımayan bir oyun, film, televizyon programı] 
  2. ^ Williams, Eric R. (2017). The screenwriters taxonomy : a roadmap to collaborative storytelling. New York, NY: Routledge Studies in Media Theory and Practice. ISBN 978-1-315-10864-3. OCLC 993983488. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  3. ^ Elam, Keir. 1980. The Semiotics of Theatre and Drama. New Accents ser. Londra ve New York: Methuen. 0-416-72060-9. sf. 98.
  4. ^ Banham, Martin. 1998. The Cambridge Guide to Theatre. Cambridge: Cambridge University Press. 0-521-43437-8. sf. 894–900.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dram (tiyatro)</span>

Dram trajedi, komedi veya trajikomedi türünde tiyatro eseri. Dramatik, epik ve liriğin yanı sıra üçüncü esaslı edebi türdür.

<span class="mw-page-title-main">Altın Küre Ödülleri</span> Her yıl film ve televizyon dizilerine verilen Amerikan ödülleri

Altın Küre Ödülleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl resmî törenle film ve televizyon dizilerine verilen ödüllerdir. Hollywood Yabancı Basın Birliği tarafından 1944'ten beri verilen, ödüller film endüstrisi için verilen önemli ödüllerdendir. Ödüller özellikle 1996'dan sonra önem kazanmıştır, bunun nedeni de HFPA'nın NBC adlı televizyon kanalıyla yaptığı anlaşmadır. Oscar ve Grammy'den sonra üçüncü en çok izlenen ödül törenidir. Ödüller aynı zamanda film, dizi ya da aktris ve aktörler için iyi bir referans olarak kabul edilir. Ödüller, Hollywood Yabancı Basın Birliğinin 93 üyesinin oylarına göre verilir.

<span class="mw-page-title-main">Katharine Hepburn</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1907 – 2003)

Katharine Houghton Hepburn, Amerikalı film, tiyatro ve televizyon sanatçısıydı. İnatçılığı, bağımsızlığı ve ruhlu kişiliğiyle tanınırdı. Hepburn'ün kariyeri, 60 yıldan fazla Hollywood başrol oyuncusu olarak yayılmıştır. İşi, screwball komedi diye tanımlanan komedi filmlerinden edebi dramlara kadar ulaştı ve dört Akademi Ödülü kazandı. Bu kimsenin sahip olmadığı bir rekordur. Hepburn'ün karakterleri genellikle gizli bir kırılganlığa sahip güçlü ve sofistike kadınlardı.

Dizi ya da dizi film, televizyonda belirli bir periyoda göre, haftada bir ve bazen günde bir parçalar hâlinde yayımlanan TV filmlerine verilen addır. Haftanın her günü yayınlanan dizilere günlük dizi denir. Haftada 1 gün yayınlanan dizilere ise haftalık dizi denir. Dizinin bir kerede yayınlanan kısmına bölüm adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Maggie Smith</span>

Dame Margaret Natalie Smith, CH DBE, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu. Geniş ve çeşitli bir kariyere sahip olan oyuncu altmış yılı aşkın bir süredir sahne, film ve televizyonda yer almıştır. Smith, 50'nin üzerinde filmde görünmüş ve İngiltere'nin en çok tanınan oyuncularından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Anthony Minghella</span>

Anthony Minghella Akademi Ödülü sahibi İngiliz yönetmen, yapımcı ve senarist. 1996 yılında En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nü kazanmış, 1999'da The Talented Mr. Ripley ile En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü'ne ve 2003'te Cold Mountain BAFTA En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Carolyn Choa ile evliydi.

Fantezi, sinema, resim gibi çeşitli sanat dalları ve edebiyatta gerçek olmayan hikâyelerin anlatımıdır. Fantezi hayale dayalı anlatım tarzı olup, retorikte dört temel durumdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Marsha Norman</span> Amerikalı senarist

Marsha Norman, Amerikalı oyun yazarı, senarist, televizyon yazarı ve romancıdır. 1983'te İyi Geceler Anne isimli tiyatro oyunuyla Pulitzer Drama Ödülü kazandı. Daha sonra The Secret Garden ve The Red Shoes gibi Broadway müzikallerinin sözlerini, ayrıca The Color Purple müzikalinin de librettosunu yazdı. The Secret Garden'daki çalışmasıyla Tony Ödülü kazandı.

NAACP Image Ödülleri, National Association for the Advancement of Colored People tarafından her yıl siyahların sinema, televizyon, müzik ve edebiyat alanındaki başarılarını ödüllendirmek için sunulan ödül törenidir.

Dramatik yapı, film ya da oyun gibi bir dramatik işin yapısı. Birçok alim dramatik yapının analizini yapmıştır. Bu analizler ilk kez Aristoteles tarafından Poetika eserinde başlatılmıştır. Bu da MÖ 335 senesine denk gelir.

Komedi-drama, bazen adı dramedi olarak geçen tiyatro, film ya da televizyon programlarında mizah ile ciddi konuları birleştiren bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Korku komedisi</span> komedi ve korku öğelerini birleştiren kurgu türü

Korku komedisi, komedi ve korku öğelerini birleştiren bir edebiyat ve film türüdür. Korku komedisi türü neredeyse her zaman kaçınılmaz şekilde kara komedi türüyle kesişir ve hatta bazı açılardan onun bir alt türü kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Oyuncu</span> film, televizyon, tiyatro veya radyoda çalışan kişi

Oyuncu, dramatik bir yapımda rol alan ve sinema, televizyon, tiyatro veya radyoda bir karakteri canlandıran sanatçı. Aktör kelimesi Antik Yunancadaki ὑποκριτής (hypokrites) kelimesinden gelmektedir. Bu kelime, "oynayan, canlandıran kişi" anlamına gelir ve bu yüzden "aktör" kelimesi de oyunculuk yapan kişiyi temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Jesse Eisenberg</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Jesse Adam Eisenberg, Amerikan oyuncu, yazar, oyun yazarı ve komedyen. İlk oyunculuk deneyimini 1999 yapımı Get Real dizisiyle ile yaptı. 2002 yılında komedi-dram filmi Düzenbaz Roger ile ilk baş rolünü oynadı. Daha sonra oyunculuk kariyerine dram filmi İmparatorlar Kulübü (2002), psikolojik-gerilim filmi Köy (2004), komedi-dram filmi Mürekkep Balığı ve Balina (2005), kara komedi filmi The Living Wake (2007) ve dram filmi Charlie Banks'ın Eğitimi (2007) ile devam etti. Eisenberg 2007 yılında The Living Wake filmindeki oyunculuğu için, Vail Film Festivali'nden Yükselen Yıldız Ödülünü kazandı.

Romantik komedi filmi, gerçek aşk gibi romantik ideallerin merkezi açık yüreklilikle, mizahi bir komplo şeklinde filmlerde belirterek çoğu engellerin aşılmasıdır. Sözlük tanımında ise; mutlu sonla biten komik bir aşk hikâyesine dayanan film, oyun ya da televizyon programıdır. Başka bir ülkedeki tanımında ise; iki sempatik, birbirlerini seven, ayırt edici özellikleri bulunan, uyumlu ve barışık aşıklar arasındaki komplolar olarak belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Teddy Sears</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Edward M. "Teddy" Sears, TNT yasal drama dizisi Raising the Bar'da rol aldığı Richard Patrick Woolsley rolüyle tanınan Amerikalı bir oyuncu, Patrick, FX antolojisi korku draması American Horror Story'in ilk sezonunda, Dr Austin Langham Showtime döneminde dram serisi Masters of Sex ve The Flash Dizisindeki Hunter Zolomon / Zoom Rölünüde üstlendi

<span class="mw-page-title-main">Mercedes McCambridge</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1916 – 2004)

Carlotta Mercedes Agnes McCambridge, Amerikan radyo, sahne, film ve televizyon aktrisidir. Orson Welles onu "dünyanın yaşayan en büyük radyo oyuncusu" olarak nitelendirdi. All the King's Men adlı (1949) ilk filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü kazandı ve aynı kategoride Giant (1956) filminde de aday gösterildi. Ayrıca The Exorcist'te (1973) iblis Pazuzu'nun seslendirmesini yaptı.

<i>The Song of Bernadette</i> (film)

Bernadette'in Şarkısı, Franz Werfel'in 1941 tarihli aynı adlı romanına dayanan 1943 Amerikan biyografik drama filmidir. Jennifer Jones başroldedir ve Bernadette Soubirous’u oynamıştır. Film, Şubat ve Temmuz 1858 arasında kutsanmış Meryem’i gördüğü onsekiz rüyadadan sonra 1933’de azizleştirilen bir kadının hikâyesini anlatmaktadır. George Seaton tarafından yazılan bir senaryo, Henry King tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ciddi Olmanın Önemi</span>

Ciddi Olmanın Önemi, Ciddi İnsanlar İçin Önemsiz Bir Komedi, Oscar Wilde'ın bir tiyatro oyunudur. İlk olarak 14 Şubat 1895'te Londra'daki St James's Theatre'da sahnelenen bu eser, baş kahramanların külfetli sosyal yükümlülüklerden kaçmak için hayali kişilikleri korudukları komedidir. Geç Viktorya dönemi Londra'sının sosyal gelenekleri içinde işleyen oyunun ana temaları kurumları evlilik kadar ciddi ele alırken kullandığı önemsizlik ve bunun sonucunda Viktorya döneminin hicvidir. Bazı çağdaş eleştiriler oyunun mizahını ve Wilde'ın sanatsal kariyerinin zirvesini överken diğerleri oyunun sosyal mesaj eksikliği konusunda yermektedir. Yüksek komedisi ve esprili diyaloğu The Importance of Being Earnest eserinin Wilde'ın en kalıcı popüler oyunu olmasına yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nancy Marchand</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1928 – 2000)

Nancy Lou Marchand, Amerikalı kadın oyuncudur. Tiyatro kariyerine 1951 yılında başladı. En çok Lou Grant'teki Margaret Pynchon rolüyle ve The Sopranos'taki Livia Soprano rolüyle ünlüydü.