İçeriğe atla

Dragunov (keskin nişancı tüfeği)

Dragunov SVD

Çeşidi Keskin Nişancı Tüfeği
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Bkz. Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar Vietnam Savaşı
Kamboçya-Vietnam Savaşı
İran-Irak Savaşı
Lübnan İç Savaşı
Sovyet-Afgan Savaşı
Türkiye-PKK çatışması
Körfez Savaşı
Dağlık Karabağ Savaşı
Yugoslavya savaşları
Birinci Çeçen Savaşı
İkinci Çeçen Savaşı
Irak Savaşı
2008 Güney Osetya Savaşı
Libya İç Savaşı
Suriye İç Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Yevgeniy Fedoroviç Dragunov
Tasarlandığı tarih 1958-1963
Üretici Izhmash, NORINCO
Üretildiği tarih 1963-Günümüz
Çeşitleri SVD, SVDS (Katlanabilir dipçikli modeli), Type 79 (Çin üretimi), SVD-K(Anti-Personel mermi kullanan modeli)
Özellikler
Ağırlık 4,30 kg (boş) - 4,55 kg (dolu)
Uzunluk 122,5 cm (SVD)

113,5 cm dipçiği açılmış 87,5 cm dipçiği katlanmış (SVDS)

90 cm (SVU)

115,5 cm dipçiği açılmış 87,5 cm dipçiği katlanmış (34.4 in) (SVDM)

113,5 cm (SWD-M)

Namlu uzunluğu 62 cm

Mühimmat7.62 x 54 mm R (Kenarlı Fişek)
Kalibre7.62
Atış hızı 3-6 mermi/dak
Etkili menzil Mekanik Nişangah: 800m

Optik Dürbün: 1300m

Azami menzil 3800m
Nişangah ön sabit, arka PSO 1 dürbünü

SVD (RusçaСнайперская винтовка Драгунова; Snayperskaya Vintovka Dragunova (SVD), Dragunov Keskin Nişancı Tüfeği olarak bilinir), Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.

Yakın ve orta mesafeli savaş için tasarlanmış olan hafif makineli silah ve piyade tüfeklerinin kullanımı askerî birliklerin uzun menzilli gereksinimlerini karşılamadığı için Yevgeniy Fedoroviç Dragunov tarafından 1958-1963 yılları arasında Sovyetler Birliği'nde tasarlanmıştır. Zorlu doğa ve çevre koşullarında test edilerek yapılan yarışma sonucunda Sergey Simonov ve Aleksandr Konstantinov'un tasarımlarını alt ederek 1963 yılında seri üretime geçilmiştir. AK sınıfı silahlar gibi zorlu doğa koşullarında sorunsuz bir şekilde çalışır.

Şarjör kapasitesi 10 mermi olup mermiler şarjöre çift sıra zig-zag şekilde yerleştirilir. 7N1 adında özel sadece SVD/SVD-S için tasarlanmış 7.62X54 mm'lik fişek kullanır. Bu mermi daha fazla namlu çıkış hızına ve çelik uca sahiptir. Kullandığı mühimmat Rus yapımı PKM BİXİ makinalı tüfeğinde de kullanılmaktadır.

Gece atışı yapılabilen PSO-1 dürbünü ile kullanılır. Bu dürbün, gerçek anlamda gece görüşlü bir dürbün olmayıp sadece geceleri atış yaparken nişan almanızı kolaylaştıracak dürbün içindeki taksimatı aydınlatan ve pille çalışan bir aydınlatma sistemi bulunmaktadır. PSO-1, standart dürbün ağından farklı bir dürbün ağı kullanır bunun sayesinde uzaklık ölçer olmadan mesafe öğrenilebilir.

Dürbün iç taksimatında ayrıca mesafe tahmin skalası bulunur. Normal bir insan boyunun 170 cm olarak düşünüldüğünde mesafe tahmin skalası arasına hedef konularak mesafesi kolaylıkla ölçülür.

Uzun ve kısa tip alevgizleyenli iki SVD
Keskin nişancı dürbünü ve şarjörü çıkartılmış bir SVD

SVD/SVDS'in Sökülüş Sırası

Şarjör, üst kapak ile yerine getiren yay, emniyet mandalı (pimi sökülerek alınır), tetik tertibatı, mekanizma, el kundağı sağ ve sol parçası, gaz pistonu, yay ve mili.

SVD/SVDS'nin kullandığı fişek tipleri

  1. Normal fişek
  2. Zırh delici çelik uç (siyah kuşak) Fişek
  3. İzli fişek
  4. Zırh delici yangın fişeği(alüminyum kuşaklı mavi uçlu)
  5. Manevra fişeği
  6. Eğitim Fişeği

Kullanıcılar

Eski kullanıcılar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

FN SCAR, FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır. Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre birinci gelerek SCAR ismini almıştır. SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir (SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanır. İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir (SCAR-Heavy-Ağır). İki tüfeğinde CQC ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunur. 2006 sonlarına göre silah son geliştirme ve test aşamalarındadır. Ayrıca Amerikan Ordusu içinde SCAR-L Mk 16, SCAR-H'de Mk 17 olarak bilinir. Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacaktır. SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli yoktur.

Karabiner 98 Kurz, 1935 yılında ilk kez Nazi Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht tarafından, Alman Mauser fabrikasına siparişi verilerek üretilen tüfektir. Kar98k sürgülü tüfeği, piyade tüfeği olarak tanımlanan uzun namlulu Gewehr 98 tüfeklerinin, araç içi gibi kapalı alanlarda daha kolay manevra yapılabilmesi için mekanizması değiştirilmeden sadece namlu boyu kısaltılarak standart piyade tüfeğine dönüştürülmüş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı tüfeği</span> Uzak mesafelerden hedefleri yüksek isabet oranıyla vurmak için kullanılan bir tüfek

Nişancı tüfeği, uzak mesafelerden hedefleri yüksek isabet oranıyla vurmak için kullanılan bir tüfek türüdür. Nişancı tüfeği kullanan kişiler keskin nişancı olarak adlandırılır. Hemen hemen tüm nişancı tüfekleri uzak mesafelerden nişan almayı kolaylaştıran bir nişancı dürbünü ile donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK417</span>

Heckler & Koch HK417 ya da bilinen adıyla HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO'luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.

Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kalaşnikov (şirket)</span>

Kalaşnikov Grubu veya eski adıyla İjevsk Makine İmalat Fabrikası ), Rusya merkezli bir savunma şirketi grubudur. Şirket, Çar I. Aleksandr tarafından 10 Haziran 1807 tarihinde silah üretilmesi amacıyla kurulmuş olup piyade tüfekleri, keskin nişancı tüfekleri, makineli tüfekler, pompalı tüfekler ile güdümlü topçu mermileri, uzaktan kumandalı silah istasyonları, insansız hava araçları ve askerî robotlar gibi çok çeşitli diğer hassas silahlar dahil olmak üzere çok çeşitli sivil ve askeri silahlar tasarlamakta ve üretmektedir. Şirketin merkezi Udmurtya'nın başkenti İjevsk'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">K3 (piyade tüfeği)</span> Ermenistanca tasarlanmış piyade tüfeği

K-3, Ermenistan tarafından tasarlanmış bir bullpup piyade tüfeğidir. Silah, Kalaşnikof'tan esinlenilerek tasarlanmış olup 1996 yılı Kasım ayında 40 adet kadar örneği üretilmiştir. Üretiminin gizlilik içinde örtülü olduğu bu tüfeğin üretimi ve çeşitleri hakkında çok az şey bilinmekle birlikte Ermenistan Özel Kuvvetleri tarafından kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Remington R11 RSASS, yarı-otomatik bir keskin nişancı tüfeğidir. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. 800 metrenin üstündeki hedeflere 1 MOA'nın altında isabetli atışlar yapabilir. Şu anda prototip aşamasındadır. Silahın adı başta sadece "RSASS" iken Ocak 2012 tarihinde ismi "R11 RSASS" olarak yeniden adlandırıldı. Şarjör kapasitesi 19 veya 20 fişektir. Geri tepmenin azaltılması için "flash hider"a sahiptir ve oyuk namlusuna kolaylıkla susturucu takılıp çıkarılabilir. Günümüzde yeni silahlarda yaygın olarak kullanılmasına rağmen pistonlu gaz sistemi yerine AR-15 platformundan kalan direkt gaz çarpmasını kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Zastava M76</span> askeri silah

Zastava M76, Zastava Arms fabrikası tarafından geliştirilen ve üretilen bir yarı-otomatik keskin nişancı tüfeğidir.

PSL, Romanya yapımı bir keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 1974 yılında geliştirilmiş olup görünüş olarak Dragunov SVD'ye benzese de tüfek RPK hafif makineli tüfeğine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SV-98</span> Keskin nişancı tüfeği türü

SV-98, Rus yapımı bir keskin nişancı tüfeğidir. Silah, İjmaş tarafından üretilen Record 300 m tam çaplı spor atış tüfeği serisine dayanmaktadır.

Anti-Materyal Rifle, kısaca AMR,, İngilizce'de hafif zırhlı araçlarla veya siper arkasındaki düşman kuvvetleriyle savaşmak amacıyla tasarlanmış tüfekleri tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Türkçede bu terime karşılık gelen örneğin anti-zırh-tüfeği şeklinde bir tercüme mevcut değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Amerikan üretimi Barrett M82'yi "uzun menzilli tüfek" olarak adlandırmaktadır. Bu tüfeklerin kalibresi 12,7 ila 20 mm arasındadır.

7.62 × 53 mmR tüfek hartucu, 1891 yılına dayanan Rus 7.62×54 mmR mermisine dayanan bir Fin tasarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">AK-9</span> Saldırı tüfeği

AK-9, bir Rus kompakt saldırı tüfeğidir. 2000'lerin başında Izhevsk Makine İmalat Fabrikası (IZHMASH) tarafından geliştirilmeye başlandı. Silahın üretimindeki temel amaç daha sessiz, daha kompakt ve daha modern bir AK modeli yapmaktı. 9 x 39 mm mermi kullanan silah, bu bakımdan oldukça güçlü bir mermiye sahiptir. Silah Rusya İçişleri Bakanlığı ve Özel Rus Orduları için özel olarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SR-3 Vikhr</span>

SR-3 Vikhr bir Rus 9×39 mm kompakt piyade tüfeğidir. A. D. Borisov, V. N. Levchenko ve A. Tyshlykov tarafından 1990'ların başında Rus ordusu ve MVD Ulusal Muhafızları için önemli bir silah tasarımcısı ve üreticisi konumunda bir Rus endüstriyel tasarım bürosu olan TsNIITochMash'te geliştirildi ve 1994 yılında üretildi. Ağırlıklı olarak AS Val'i temel alır, ancak entegre bir baskılayıcıdan yoksundur, yeni tasarlanmış bir katlanır dipçiğe ve gizli taşıma kolaylığı için şarj koluna sahiptir. "SR" kısaltması, spetsialnaya razrabotka - özel geliştirme anlamına gelir.

12.7×55mm hartuç, VKS bullpup keskin nişancı tüfeği, ShAK-12 bullpup muharebe tüfeği ve RSh-12 revolver gibi bazı Rus silahlarında kullanılır. Yüksek deliş gücüne sahip VKS mermisi 200 metre (220 yd) ile 16 milimetre (0,63 in) kadar çeliğe veya 100 metre (110 yd) GOST 5 veya NIJ III'e kadar vücut zırhına nüfuz edebilir. Hassas VKS mermileriyle doldurulduğunda bu fişeğin isabetliliğinin 100 metre (110 yd) 600 metre (660 yd) etkili menzil sınırına kadar bir MOA olduğu iddia edilmektedir.