İçeriğe atla

Dragos

Dragos sahili

Dragos, İstanbul Anadolu Yakası'nda, Maltepe ve Kartal ilçe sınırları içinde bulunan, Marmara Denizi sahilindeki bir semttir. Denizden 107 metre yükseklikte bulunan Dragos, İstanbul'un Balkonu olarak da adlandırılır. Prens Adaları ve Marmara Denizi manzarasına sahip olan Dragos, mehtabı ve sakinliğiyle meşhurdur.

Tarihçe

Dragos'un tarihi 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Maltepe ve Kartal ilçe sınırları içinde kalan Dragos, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu Yakası'nın önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur.[1] Bugün Kartal ve Maltepe ilçe sınırları arasındadır. Maltepe isminin anlamı hazine bulunan tepe anlamını taşımaktadır. Maltepe ismini Dragos hakkındaki bir efsaneden almıştır. Ejder anlamına gelen Dragos ismi, bu tepede (Dragos tepesi) bulunan hayali bir hazine ile bu hazineyi bekleyen ejdere dayanır. İlk ismi Bryas olan Maltepe, Kocaeli Yarımadası'nın fethinden sonra günümüzdeki ismini almıştır. Kartal ilçesi ise ismini sahile ilk defa balık tutmak için gelip buraya yerleşen "Kartelli" isminde bir balıkçıdan almıştır.[2]

Bölgedeki tarihi eserler

İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından 2010 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda Dragos bölgesinde antik kilise ve hamam kalıntılarına rastlanılmıştır. Tarihi kalıntıların Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerine ait olduğu düşünülmektedir. Günümüzde kalıntılarının bulunduğu hamamın 6. yüzyıl ve 14. yüzyıl tarihleri arasında kullanılmıştır. Hamam ve klise kalıntılarının aslında bir Bizans sarayı ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. Kalıntılarda mezarlık, camdan yapılmış gözyaşı şişesi, cam bilezik, Bizans paraları ve pişmiş kaptan yapılmış parçalar gibi eserler çıkmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "DRAGOS". İstanbul Büyükşehir Belediyesi. 1 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Kartal'ın Tarihçesi". Kartal Belediyesi. 16 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022. 
  3. ^ Alan, Nagihan (9 Ocak 2015). "Dragos'ta bir antik saray". Habertürk. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi</span> İstanbulda bulunan tarihî kule

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Kadıköy, eskiden Kalkedon, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda yer alan ilçelerinden birisidir. Kocaeli Yarımadası'nın güneybatı kesiminde bulunan Kadıköy, batı ve güneyde Marmara Denizi, kuzeybatıda Üsküdar, kuzeydoğuda Ataşehir ve doğuda Maltepe ilçeleriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kartal, İstanbul</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Kartal, İstanbul ilinin Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında, Kocaeli Yarımadası'nın güneybatısında yer alan bir ilçedir. TÜİK 2019 nüfus sayımına göre 470.626 nüfusa sahiptir. Mücavir alanıyla birlikle 48.000 m² yüzölçümü olan bir ilçedir. Kartal ilçesi, batıda Maltepe, kuzeyde Sancaktepe, kuzeydoğuda Sultanbeyli ve doğuda Pendik ilçeleriyle çevrilidir. İstanbul'un en yüksek yeri Aydos Tepesi ve İstanbul'un Balkonu diye adlandırılan Yakacık Tepesi Kartal'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Pendik</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Pendik, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda, Marmara Denizi'ne sahili olan ve Kocaeli Yarımadası'nda yer alan bir ilçedir. Güneydoğuda Tuzla, doğuda Kocaeli'nin Gebze ilçesi, kuzeyde Şile ve Çekmeköy, batıda Kartal, Sancaktepe ve Sultanbeyli, güneyde ise Marmara Denizi ile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maltepe</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Maltepe, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda Marmara Denizi'ne kıyısı olan bir ilçesidir. Kadıköy, Kartal, Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle komşu olan Maltepe, nüfus bakımından İstanbul'un dokuzuncu, Anadolu Yakası'nın dördüncü büyük ilçesi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Caddesi</span> Kadıköyden başlayıp Maltepeye kadar devam eden bir cadde

Bağdat Caddesi ya da kısaca Cadde, İstanbul'un Anadolu yakasında bulunan; Kadıköy Belediyesi sınırları içerisinde; Kızıltoprak'tan başlayarak Maltepe Belediyesi sınırlarındaki Cevizli'ye kadar uzanan ünlü bir caddedir.

<span class="mw-page-title-main">Bostancı, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Bostancı, İstanbul'da, Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kadıköy'ün doğu ucunda yer alan Bostancı, sahilden D-100 Karayolu'na doğru yaklaşık 2 kilometre boyunca uzanır. Batıda Suadiye ve Kozyatağı, kuzeyde Ataşehir'e bağlı İçerenköy ve doğuda Maltepe ilçesine bağlı olan Altıntepe ile komşudur. Ayrıca Adalar'a en yakın noktalardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Catanzaro</span> Catanzaro iline bağlı komün (Calabria, İtalya)

Catanzaro, güney İtalya'da Calabria bölgesinde bu bölge idaresine ait bazı idari birimlerin bulunduğu ve aynı ismi taşıyan Catanzaro ilinin merkezi olan şehir ve yerel idare bakımdan bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yakası</span> İstanbulun Avrupa üzerinde kalan toprakları

Avrupa Yakası, Rumeli Tarafı veya Rumeli Yakası, İstanbul şehrinin Avrupa üzerinde kalan toprakları.

Klazomenai, İzmir Körfezi'nin güney sahil şeridi üzerinde, İzmir'in 38 km batısında, Urla belediyesi sınırları içinde bulunan tarihi İyonya kenti. On iki İyonya kenti arasında anılır. Urla'nın doğusunda uzanan sahil şeridi için kullanılan Kilizman ismi, bu antik kentten kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Yakası</span> İstanbulun Asya üzerinde kalan toprakları

Anadolu Yakası, Anadolu Tarafı ya da Asya Yakası, İstanbul'un Asya üzerinde kalan toprakları için kullanılan tabirdir. İlk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle beraber Osmanlı döneminden beri kullanıldığı kesindir. Kuzey sahilinde Beykoz ve kuzeydoğusunda Şile, güney sahilinde ise Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy bulunmaktadır. Boğazda bulunan iki ilçe Üsküdar ve Beykoz olup iç ilçeler ise Sultanbeyli, Ümraniye ve yeni ilçe statüsüne kavuşmuş olan Sancaktepe, Ataşehir ve Çekmeköy'dür. 1973'e kadar pek canlılığı olmayan Anadolu Yakası, Boğaziçi Köprüsü'nün yapımından sonra iyice hareketlenmeye başlamıştır. İstanbul nüfusunun 1/3'ü burada yaşamaktadır. Avrupa Yakasına göre daha yeşildir ve trafik daha az yoğundur.

<span class="mw-page-title-main">Yeldeğirmeni, Kadıköy</span>

Yeldeğirmeni, İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan, Kadıköy ilçesinde yer alan semt.

Vordonos Adaları, 1010 yılında meydana gelen Bizans depreminde battığı belirtilen, İstanbul'un kayıp adalarıdır. Büyük Vordonos ve Küçük Vordonos isminde iki adadan oluşmaktadır. Üstündeki manastır ile battığı bilinmektedir. Bostancı Çöken Ada olarak da bilinen bu eski adanın bulunduğu yere şimdilerde Höreke ya da Manastır Kayalıkları denmektedir. Batma gerekçesi olarak sunulan görüşlerde, adanın alüvyon bir tabakadan oluşmuş olabileceği ve deprem esnasında zeminde oluşan sıvılaşmadan etkilendiği varsayılmaktadır. Bölge, Dragos ile Küçükyalı semtleri arasında kalmakta, Bostancı sahiline 3 km, Maltepe sahiline 1 km mesafede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa</span> İstanbul, Kadıköydeki Haydarpaşa Garı ve çevresine verilen isim

Haydarpaşa, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde Haydarpaşa Garı ve çevresindeki alana verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki ormanlar</span>

İstanbul ormanları, yerleşim alanlarının çevresine ve dışına yayılan ağaçlık alanlardan oluşmaktadır. İstanbul ilinin, coğrafi konumu, topoğrafik yapısı, yükseltili arazisi, toprak ve iklim özelliklerinin etkisiyle doğal orman oluşumuna elverişli bir konumda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rum Mehmet Paşa Camii</span>

Rum Mehmet Paşa Camii ya da Rumi Mehmet Paşa Camii, İstanbulun Üsküdar ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Rum asıllı Osmanlı veziri Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'un Anadolu Yakası'na yaptırılan ilk cami olma özelliğini taşımaktadır. Ters T planlı, zaviyeli bir camidir. İki yanında ikişerden toplam dört oda bulunmaktadır. Sağdaki odalar geçişlidir. Soldaki büyük oda mutfak olarak düzenlenmiştir. Yapımına 1469 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinin ardından 1471 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Cami, mimari olarak Bizans ve Osmanlı esintilerini bir arada taşımaktadır. Cami son kapsamlı onarımını 1953 yılında geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kizikos</span> Türkiyenin Balıkesir ili sınırları içinde, Kapıdağ Yarımadasının güneyinde yer alan Mysia antik kenti

Kizikos, günümüz Erdek ilçesi yakınlarında, Marmara Denizi kıyısındaki Misya antik kentidir. Aslen Marmara Denizi'nde bir ada olduğu söylenen ve eskiden anakaraya ya yapay yollarla bağlanan klasik dönemde Arctonnesus adıyla anılan bugünkü Kapıdağ Yarımadası'nın güney kıyı tarafında bulunuyordu.

Yalı, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Maltepe ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında İdealtepe, Feyzullah, Bağlarbaşı ve Cevizli mahalleleri ile komşudur. Mahalle güneyde Kartal ilçesine bağlı Orhantepe mahallesiyle de sınırdaştır. Mahalle Maltepe sahilinin güney kısmı boyunca ince-uzun biçimde uzanır. Mahallenin büyük bölümünü Maltepe Sahilyolu, Sahil Parkı ve Ersöz Sanayi Sitesi kaplamaktadır.

Altıntepe, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Maltepe ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Çamaşırcı Deresi ile ayrılarak Kadıköy ilçesine bağlı Bostancı, güneyinde Maltepe ilçesine bağlı Küçükyalı; doğusunda Aydınevler mahalleleri ile komşudur. Batısında ise Marmara Denizi'ne kıyısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">E.C.A. Elginkan Anadolu Lisesi</span> Maltepe, Istanbulda bir lise

E.C.A. Elginkan Anadolu Lisesi veya E.C.A, İstanbul'un Maltepe ilçesinde bulunan bir Anadolu Lisesidir. 7 Milyon Türk liralık değeri ile Türkiye'nin en pahalı okullarından biridir.