İçeriğe atla

Draginja Vuksanović

Draginja Vuksanović
Milletvekili
Görevde
Makama geliş
14 Ekim 2012
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Nisan 1978 (46 yaşında)
Bar, Karadağ, Yugoslavya
Partisi Sosyal Demokrat Parti
Evlilik(ler) Ivica Stanković
Bitirdiği okul Karadağ Üniversitesi
Mesleği Juri, politikacı, profesör

Draginja Vuksanović (Sırp Kiril alfabesi: Драгиња Вуксановић; 7 Nisan 1978 doğumlu) Karadağlı politikacı ve Karadağ Üniversitesi'nde hukuk profesörüdür. Karadağ Parlamentosunda milletvekili ve Sosyal Demokrat Parti'nin eski başkanıdır. 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde ülke tarihindeki ilk kadın cumhurbaşkanı adayı olmuştur.

Biyografi

Vuksanović, Karadağ Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2000 yılında mezun olmuş, aynı üniversitede 2005 yılında yüksek lisans ve 2011 yılında doktora yapmıştır. Karadağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Dramatik Sanatlar Fakültesi'nde profesör olarak çalışmaktadır. İtalyanca ve İspanyolca dillerinin yanı sıra Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

Siyasi kariyer

Draginja Vuksanović, Karadağ Sosyal Demokrat Partisi (SDP) üyesi ve 2012'den beri Karadağ Parlamentosu milletvekilidir.[1] Mart 2018'de Vuksanović, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını açıklamıştır. Karadağ tarihindeki ilk kadın cumhurbaşkanı adayı olarak Sosyal Demokrat Parti tarafından aday gösterilmiş ve sivil toplum kuruluşu DEMOS tarafından desteklenmiştir.[2] Vuksanović oyların% 8,2'sini alarak seçimde üçüncü olabilmiştir.

Vuksanović 29 Haziran 2019'da Sosyal Demokrat Parti'nin başkanı seçilmiştir. Bu durum onu Karadağ siyasi partileri arasında tek kadın başkanı yapmıştır. Ancak Vuksanović, 2020 parlamento seçimlerinde alınan kötü sonuçların ardından istifa etmiştir.[3]

Vuksanović, SDP içindeki milliyetçi fraksiyonunun bir parçasıdır. Kamuoyuna yaptığı açıklamalar genellikle güçlü Sırp karşıtı duygular ve milliyetçi söylemler içermektedir.[4] Halbuki Vuksanović'e göre annesi Sırbistan'ın Požega şehrinden bir Sırptır.[5]

Ayrıca bakınız

  • Karadağ Sosyal Demokrat Partisi
  • 2018 Karadağ cumhurbaşkanlığı seçimi

Kaynakça

  1. ^ "Draginja Vuksanović - Biography". 19 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  2. ^ Vuksanović poručila da neće odustati od kandidature 14 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Vijesti, 21 March 2018, Retrieved 2020-12-30.
  3. ^ "Draginja Vuksanović Stanković od danas na čelu SDP-a". 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  4. ^ Moja majka je izvorna pravoslavna Srpkinja, ne posrbica; Kovačević: Ne koristite te termine 14 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 25 December 2020
  5. ^ "(VIDEO) Vuksanović Stanković izaziva mržnju i širi antirbizam: Srbe nazvala posrbicama!" (Sırpça). 25 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boris Tadić</span> 3. Sırbistan cumhurbaşkanı

Boris Tadić, Sırp siyasetçi. 2004-2014 yılları arasında Demokrat Parti Başkanı, 2004-2012 yılları arasında da Sırbistan Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Josipović</span> 3. Hırvatistan cumhurbaşkanı

Ivo Josipoviç, Hırvat siyasetçi. Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı. Hırvatistan Komünistler Birliği'nin (SKH) üyesi olarak siyasete girdi ve bir yazar olarak bu partinin demokratik dönüşümünde önemli bir rol oynadı. 1994 yılında siyaseti bırakmıştı ama Parlamentonun bağımsız bir üyesi olarak 2003 yılında geri döndü. Siyasete ek olarak bir üniversite profesörü, hukukçu, müzisyen ve besteci olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Milanović</span> 5. Hırvatistan cumhurbaşkanı

Zoran Milanović, Hırvat politikacı. 19 Şubat 2020 tarihinde Hırvatistan Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Merkez-sol Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) eski Lideri ve Hırvatistan eski Başbakanı. 23 Aralık 2011 tarihinde göreve başlamıştır. Milanoviç, aynı zamanda Hırvatistan'ın en genç Başbakanı olarak tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

Sırbistan Demokrat Partisi, Sırbistan'daki millî muhafazakâr ve Hristiyan demokrat bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sergio Mattarella</span> 12. İtalya cumhurbaşkanı

Sergio Mattarella, İtalyan siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve mevcut İtalya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Erkki Tuomioja</span> Fin politikacı

Erkki Tuomioja Finlandiya eski Dışişleri Bakanı ve Finlandiya Sosyal Demokrat Partisi (SDP) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marcelo Rebelo de Sousa</span> 20. Portekiz cumhurbaşkanı

Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa, Portekizli siyasetçi.

Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı konsey üyeleri, Avrupa ülkesi Bosna-Hersek'te ülkenin cumhurbaşkanlığı makamına seçilen üç etnik grubun birer üyesi ile oluşturulan yapıya seçilen kişilere verilen unvandır. Bosna-Hersek, Dayton Anlaşması'na göre üç etnik grubun temsil edildiği, dört yıllığına seçilmiş üç üyenin 8 aylık dönemlerle başkan oldukları bir idare sistemine sahiptir. Ülkedeki en büyük üç etnik grup olan Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar kendi aralarında yaptıkları seçimlerle Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyelerini belirlerler.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi</span> Bosna Hersekte sosyal-demokratik siyasi parti

Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi Bosna-Hersek'te sosyal-demokrat bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Lagumdžija</span> Bosnalı siyasetçi

Zlatko Lagumdžija, Bosnalı siyasetçi. 2001-2002 yılları arasında 4. Bosna-Hersek Bakanlar Kurulunun Başkanı, 2001-2002 ve tekrar 2012-2015 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 1997'den 2014'e kadar Sosyal Demokrat Parti'nin başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı</span> Bosna Hersekte faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi

Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı, Bosna Hersek'te faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi. 1996 yılında Sırp Cumhuriyeti'nde Milorad Dodik önderliğinde kuruldu. Dodik günümüzde Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi olarak görev yapmaktadır.

Yeni Sırbistan Partisi Sırbistan'da faal olan popülist ve monarşist bir siyasi partidir. 1998 yılında Sırp Yenileme Hareketi'nden (SYH) ayrılan Velimir Ilić liderliğindeki bir grup muhalif tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kudret Hasanguliyev</span>

Kudret Muzaffer oğlu Hasanguliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili (2003-), Meclis Hukuk Politikası ve Devlet Kuruculuğu Komite Başkan Yardımcısı, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin kurucu genel başkanı. 2003, 2008, 2013 ve 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı.

<span class="mw-page-title-main">Dritan Abazović</span> 7. Karadağ başbakanı

Dritan Abazović, Nisan 2022'den 31 Ekim 2023'e kadar Karadağ başbakanı olarak görev yapan Karadağlı bir politikacıdır. Etnik bir Arnavut olarak, Birleşik Reform Eylemi partisine başkanlık ediyor. Daha önce 2020'den 2022'ye kadar Zdravko Krivokapić kabinesinde başbakan yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Demokratik Sırp Partisi</span> Siyasi Parti

Bağımsız Demokratik Sırp Partisi, Hırvatistan'da Hırvat Sırplarının çıkarlarını temsil eden sosyal demokrat bir siyasi partidir. İlerici, Avrupa yanlısı duruşlara sahiptir ve genellikle merkez sol bir parti olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Finlandiya parlamento seçimleri</span>

Finlandiya'da 14 Nisan 2019'da parlamento seçimleri yapıldı. İlk kez hiçbir parti oyların yüzde 20'sinden fazlasını elde edemedi. 2015 seçimlerinde birinci parti olan Merkez Parti, 18 sandalye kaybederek 1917'deki seçimden sonraki en düşük oy oranını elde etti ve dördüncü sıraya geriledi. Sosyal Demokrat Parti ise bir önceki seçime göre altı sandalye daha kazanarak az bir oy farkla birinci parti ünvanını eline aldı, bu 1999'dan sonra parti adına bir ilkti. Aynı zamanda bu seçimde bir önceki seçime göre Yeşiller 5 sandalye ve Sol İttifak ise 4 sandalye daha fazla kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Denis Bećirović</span> Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Başkanı

Denis Bećirović Boşnak akademisyen ve siyasetçi. Mevcut Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak üyesi ve Sosyal Demokrat Parti başkan yardımcısı. Daha öncesinde 2006-2018 yılları arasında Temsilciler Meclisi üyesi, 2019-2022 yılları arasında da Halklar Meclisi üyesiydi.