İçeriğe atla

Dr. Caligari'nin Muayenehanesi

Dr. Caligari'nin Muayenehanesi
İngilizceThe Cabinet of Dr. Caligari
Filmin İngilizce bir afişi.
YönetmenRobert Wiene
CinsiSinema filmi
Çıkış tarih(ler)i26 Şubat 1920 (1920-02-26)
Süre71 dakika
Ülke Almanya
Resmî sitesi

Dr. Caligari'nin Muayenehanesi (Almanca orijinal adı: Das Cabinet des Dr. Caligari), Robert Wiene'nin yönettiği 1920 yapımı Alman dışavurumcu film. Sessiz sinema döneminden çekilmesine ve siyah beyaz olmasına karşın tarihte sanatsal olarak en çok etki uyandıran filmlerden birisidir.

Cinayet işlemek için bir uyurgezeri kullanan çılgın bir hipnotizmacının hikâyesini anlatmaktadır.

Dekorlar

Filmin en ilginç özelliği dekorlardır. Sinema tarihi boyunca yapay dekorların sürrealist denebilecek tarzda böylesine etkileyici biçimde kullanıldığı başka bir filme rastlamak çok zordur. Keskin uçlu biçimler, eğik ve kıvrımlı çizgiler, alışılmadık açılarda eğilip bükülen yapılar ve manzaralar ve doğrudan setlerin üzerine boyanmış gölgeler ve ışık çizgileri ile karanlık ve çarpık bir görsel stile sahiptir.

Konusu

Dr. Caligari adında gizemli bir adam, fuarda Cesare adında bir uyurgezerin yer aldığı bir gösteri sunmak için kasaba katibinden izin ister. Katip, Caligari ile alay eder ve azarlar, ancak sonunda izni onaylar. O gece, katip yatağında bıçaklanarak öldürülmüş halde bulunur. Daha sonraki gece yeni bir cinayet işlenir ve bunun üzerine ilgi çekici bir şekilde ilerleyen bir araştırma süreci başlar.

Eleştiriler

modern film eleştirmenleri ve tarihçileri onu büyük ölçüde devrimci bir film olarak övdüler. Film, 1958 Dünya Fuarı'nda prestijli Brüksel 12 listesinde 12 numara olarak seçildi. Eleştirmen Roger Ebert onu tartışmasız "ilk gerçek korku filmi" olarak adlandırdı ve film eleştirmeni Danny Peary onu sinemanın ilk kült filmi ve arthouse filmlerinin öncüsü olarak nitelendirdi. Bir klasik olarak kabul edildiğinden, Alman sinemasının sanatsal değerine dünya çapında dikkat çekmeye yardımcı oldu ve özellikle korku ve kara film türlerinde Amerikan filmleri üzerinde büyük bir etkisi oldu.

Oyuncular

  • Werner Krauss, Dr. Caligari
  • Conrad Veidt, Cesare
  • Friedrich Fehér, Francis
  • Lil Dagover, Jane
  • Hans Heinrich von Twardowski, Alan
  • Rudolf Lettinger, Dr. Olson
  • Hans Lanser-Rudolf
  • Henri Peters-Arnolds
  • Rudolf Klein-Rogge, suçlu
  • Ludwig Rex, katil
  • Elsa Wagner, toprak sahibi

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Etnik temizlik</span> bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikalar

Etnik temizlik, bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikaları ifade eder. Genellikle, zorla göç ettirme, belirli bir nüfusun yerini değiştirme gibi uygulamaların sonucunda ortaya çıkar. Bu terim, etnosid ve jenosid ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">King Vidor</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist (1894 – 1982)

King Wallis Vidor, Amerikalı sinema yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Xia (16 Krallık)</span>

Tarih yazımında Hu Xia (胡夏), Kuzey Xia (北夏), Helian Xia (赫連夏) veya Büyük Xia (大夏) olarak bilinen Xia, Kuzey Çin'deki Beş Hu On Altı Krallık döneminde Tiefu hanedanına mensup Helian Bobo tarafından kurulan Hiung-nu kökenli bir hanedan devletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Kornberg</span> Amerikalı biyokimyager (1918 – 2007)

Arthur Kornberg, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyager. 1959 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü deoksiribonükleik asit'in (DNA) biyolojik sentez mekanizmalarını keşfi nedeniyle New York Üniversitesi'nden Dr. Severo Ochoa ile birlikte kazanmıştır.

Bu madde, 19. yüzyıl filozofu Friedrich Nietzsche hakkında yazılan eserlerin kaynak dizinidir.

<span class="mw-page-title-main">Barış hareketi</span> Belli bir savaşı veya tüm savaşları bitirmeye yönelik sosyal hareket

Barış hareketi, belli bir savaşı bitirmeyi, insanlar arası şiddeti en aza indirmeyi amaçlayan bir toplumsal hareket. Genellikle dünya barışını sağlama amacıyla bağlantılıdır. Bu hedeflere ulaşmak için pasifizm, şiddetsiz direniş, diplomasi ve boykot savunuculuğu yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Shelley Duvall</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Shelley Alexis Duvall, Amerikalı oyuncu, komedyen, yapımcı, yazar ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Cicely Tyson</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1924 – 2021)

Cicely Tyson Amerikalı oyuncu ve mankendi. Sipsey rolünü canlandırdığı 1991 yapımı komedi-dram tarzında film Fried Green Tomatoes ve Mamma Kay karakterini canlandırdığı 2013 yapımı televizyon filmi The Haunting in Georgia ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kimmel</span> Amerikalı toplumbilimci

Michael Scott Kimmel cinsiyet çalışmalarında uzmanlaşmış bir Amerikan sosyologtur. New York'ta bulunan Stony Brook Üniversitesi’nde seçkin sosyoloji profesörü pozisyonundadır ve Erkek ve Erkeklikler akademik dergisinin editörü ve kurucusudur. Kimmel Cinsiyete Karşı Erkekler Ulusal Organizasyonu'nun bir sözcüsüdür ve bir feministtir. 2013’te, onun icra direktörü olduğu Stony Brook Üniversitesi’nde Erkek ve Erkek Çalışmaları Merkezi’ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Duşan</span> 1331-1355 Sırp İmparatoru

Stefan Uroş IV Duşan ; y. 1308 – 20 Aralık 1355) veya bilinen adıyla Güçlü Duşan, 1331 ile 1355 yılları arasında Sırbistan Krallığı ve Sırp İmparatorluğu Hükümdarı.

Kenneth Meyer Setton, Amerikalı tarihçi ve akademisyendir. Orta Çağ üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

Orta Çağ Yunancası, ayrıca Bizans Yunancası olarak da bilinir. Geleneksel olarak 1453'te İstanbul'un Fethi ile tarihlenen, 5-6. yüzyıllarda Klasik Antik Çağ'ın sonu ile Orta Çağ'ın sonu arasındaki Yunan dilinin bir aşamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Qin</span>

Batı Qin, Çin'in Beş Hu On Altı Krallık döneminde MS 385-431 yılları arasında var olan bir devletti. Batı Qin, Çin'in kuzeybatısındaki Kansu eyaletinin günümüz güneybatı kısmını kapsamakta olup tüm hükümdarları kral olarak tanımlamaktaydılar.

<span class="mw-page-title-main">Edward Drinker Cope</span> Amerikalı paleontolog, jeolog ve biyolog (1840–1897)

Edward Drinker Cope Amerikalı bir paleontolog ve karşılaştırmalı anatomist, aynı zamanda ünlü bir herpetolog ve ihtiyologdur. Neo-Lamarkizm düşünce okulunun kurucusudur. Zengin bir Quaker ailesinde doğan Cope, kendisini bilime ilgi duyan dahi bir çocuk olarak tanımlamış; ilk bilimsel makalesini de 19 yaşında yayınlamıştır. Babası, Cope'u soylu bir çiftçi olarak yetiştirmeye çalışsa da, sonunda oğlunun bilime olan tutkusunu kabullendi. Cope, kuzeniyle evlendi ve bir çocuğu oldu; aile Philadelphia'dan Haddonfield, New Jersey'e taşındı, ancak Cope daha sonraki yıllarda Philadelphia'da bir konut ve müze inşa edecekti.

Alice Leigh-Smith, Hırvat-İngiliz nükleer fizikçidir. Nükleer fizik alanında doktorasını yapmış ilk Britanyalı kadındır. Bern Üniversitesi'nde çalışmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Millî İnkılap Teşkilatı</span>

Millî İnkılap Teşkilatı, Doğu Türkistan'da Türk milliyetçisi eski bir siyasi partiydi. Parti, 1932–1934 yılları arasında varlığını sürdürmüş olup Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin kurulmasına yardımcı oldu. Çin karşıtı, antikomünist ve Hristiyanlık karşıtıydı ve İslami bir teokrasinin kurulmasını destekliyordu. Teşkilata, Karakaş altın madencileri lideri İsmail Han Hoca, Hotan Emiri Mehmet Emin Buğra, kardeşleri Abdullah Buğra, Nur Ahmetcan Buğra ve Sabit Damolla Abdülbeki katıldı. Başlangıçta 300 üyesi ve 50 tüfeği vardı. 20 Şubat 1933'te başbakan olarak Sabit ve silahlı kuvvetlerin başında Muhammed Amin Buğra ile geçici bir Hotan hükûmeti kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Genç Kaşgar Partisi</span>

Genç Kaşgar Partisi veya Yaş Kaşgar Partisi, Doğu Türkistan'da Türk milliyetçisi eski bir siyasi partiydi. Parti, 1933–1934 yılları arasında varlığını sürdürmüş olup Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin kurulmasına yardımcı oldu. Çin karşıtı ve antikomünist idi. Uygur komutan Timur Bey ve Hotan emirleri Mehmet Emin Buğra, Abdullah Buğra ve Nur Ahmetcan Buğra, Genç Kaşgar Partisi ile ittifak kurdu. 40 üyeli bir parlamento topladı ve Hoca Niyaz'a iki delege gönderdi.

İkinci Kaşgar Muharebesi, Ocak-Şubat 1934 tarihleri arasında Kaşgar'da meydana gelen bir muharebedir. Emir Abdullah Buğra komutasındaki Türk Müslüman Uygur ve Kırgız savaşçılar ve diğer Türk ayrılıkçıları, General Ma Zhancang komutasındaki Hui ve Han Çin askerlerine altı günlük bir süre boyunca dört ayrı saldırı başlatarak onları Kaşgar'ın içine hapsettiler. Hoca Niyaz, 13 Ocak'ta Kaşgar surlarında beliren ve Çinli Müslümanlar tarafından sürüldüğü Aksu'dan 480 km bir yürüyüşün ardından saldırıya kendi Kumul Uygur savaşçılarıyla katıldı. Çinli Müslüman ve Çinli kuvvetler, Türk savaşçıları püskürterek ağır kayıplar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Awaara Hoon</span>

" Awaara Hoon ", uluslararası üne sahip Raj Kapoor'un yönettiği ve başrolünde oynadığı 1951 yapımı Hint filmi Awaara'dan bir şarkıdır. Şarkı Hintçe-Urdu dilinde söz yazarı Shailendra tarafından yazılmış ve Mukesh tarafından söylenmiştir. "Awaara Hoon", "Hindistan'ın her yerinde ve ötesinde: Çin'de, Sovyetler Birliği'nde, Orta Doğu'da" çeşitli gruptaki izleyicilerden hemen ilgi gördü. Çin'de "hem şarkının hem de filmin Başkan Mao'nun favorileri olduğu söylendi." Mayıs 2013'te bir BBC anketinde, şarkı tüm zamanların en iyi ikinci Bollywood şarkısı olarak derecelendirildi.

Tuğluk Timur Han (1312/13-1363), Doğu Çağatay ve Çağatay hanı. Saltanatı 1347'den 1363 yılında ölümüne kadar sürmüştür.