İçeriğe atla

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi
97 × 120
97 × 120
Coğrafya
Ülke(ler) Kuzey Kıbrıs
Şehir(ler)Lefkoşa, Gönyeli
Genel Bilgiler
TürDevlet Hastanesi
Açılış13 Şubat 1978
İletişim
İnternet sitesihttp://bndh.gov.ct.tr/
Hastaneler - Şehir hastaneleri
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi girişi

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 1978 yılında Lefkoşa'da kurulmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en büyük devlet hastanesidir.

Tarihçesi

1963 yılında yaşanan olayların ardından Türk nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki sağlık merkezleri ve hastanelerin sayısının arttırılması için karar alındı. Lefkoşa'da, Türkiye'nin maddi ve teknik yardımlarıyla yeni bir Devlet Hastanesi inşa edilmesine karar verildi. Hastanenin temelleri 1971 yılında Ortaköy ile Gönyeli arasında, Gönyeli'ye 5 km mesafede bulunan 41.650m²'lik bir alana atıldı. 6 bloktan oluşan ve 22.556m²'lik bir alanı kapsayan hastanenin inşaatı tamamlandı ve 13 Şubat 1978'de bir törenle hizmete açıldı. Lefkoşa Devlet Hastanesi, 19 Ekim 1981 tarihinde yapılan devlet hastanelerini isimlendirme yasasıyla Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi olarak yeniden adlandırıldı. Zamanla, artan ihtiyaçlar nedeniyle hastane yetersiz hale geldi ve Kasım 1988'de Kanser Merkezi binası inşa edildi. Bu binaya daha sonra Hemodiyaliz servisi 1996 yılında, Göğüs servisi ve İntaniye Servisi de 1998 yılında eklenmiştir. Radyasyon Onkoloji servisinin bulunduğu bölüme, Tomografi cihazı satın alınmıştır. Ayrıca, bu bölümde 1996 yılında Nükleer tıp servisi de açılmıştır. 1988 yılında Talasemi Merkezi bu hastanede kurulmuş ve 1996 yılında Kan Bankası da bu bölüme taşınmıştır. Binanın üst kısmı hemşire lojmanı olarak kullanılmaya başlandı ve bu taşınmayla İkinci Bloğun 4. katı Nöroloji, Nöroşirurji ve Fizik Tedavi servisi olarak yeniden düzenlendi. 2002 yılında Talasemi merkezinin üst kısmında bulunan hemşire lojmanının bir bölümü boşaltıldı ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nin katkılarıyla bu bölüme Onkoloji Servisi açıldı. 2001 yılında Diyabet Merkezi yapıldı ve diyabetli hastaların tüm işlemleri bu bölümde yapılmaya başlandı. 2004 yılının Haziran ayında, Özel Eğitim Merkezi'nin yanında Poliklinik binası yapıldı ve ana binada bulunan tüm poliklinikler ile laboratuvarlar bu bölüme taşındı. Bu binada ayrıca yeni bir radyoloji merkezi ve Erken Tanı Merkezi de kuruldu. 2015 yılının Haziran ayında ise hastaneye yeni bir onkoloji merkezi eklendi. Yeni yapılan merkezde toplamda 78 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Onkoloji merkezinde kemoterapi ve radyoterapisi de hastanenin bünyesinde bulunmaktadır. Bu merkez, hastalarımıza tam teşekküllü bir onkoloji hastanesi olarak hizmet vermektedir.[1]

2017 yılına ait istatistikler

Bu yıl içinde acil servise başvuran hasta sayısı toplamda 190,005'e ulaşırken bunun günlük ortalaması 252 hasta olmuştur.

Yatak doluluk oranı %70 civarındadır.

Hastanede ölen hasta sayısı 561, yapılan otopsi sayısı 119, morga giriş ise 757 olmuştur.

Yıl boyunca, Hematoloji laboratuvarında 181,517, Biyokimya'da 601,056 kişinin tahlilleri sonuçlandırılmıştır. Ayrıca hastalardan alınan numunelerin 35,234 tanesi Seroloji, 110,000 tanesi Eliza, 222,365 tanesi hormon, 172,776 tanesi Mikrobiyoloji laboratuvarlarında kontrol edilmiştir.[2]

2017 yılı boyunca yapılan radyolojik tektiklerin istatistikleri:

  • Mamografi: 1290
  • Panaromik çekim: 3877
  • USG-DOPLER: 19010
  • TOMOGRAFİ: 11402
  • MRI: 14003
  • Kemik tarama: 1205
  • IVP: 80
  • Skopi: 5957
  • Direk grafi: 63452

Poliklinik servisleri

  • Ağız ve Diş Sağlığı Servisi
  • Anestezi ve Reanimasyon Servisi
  • Beslenme ve Diyet Bölümü
  • Cilt Hastalıkları Servisi
  • Çocuk Servisi
  • Dahiliye Servisi
  • Endokrinoloji Servisi
  • Erken Tanı Servisi
  • Fizik Tedavi Servisi
  • Genel Cerrahi Servisi
  • Göğüs Cerrahisi Servisi
  • Göğüs Hastalıkları Servisi
  • Göz Servisi
  • Hematoloji Servisi
  • İntaniye Servisi
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi
  • Kalp Damar Cerrahisi Servisi
  • Kardiyoloji Servisi
  • Kulak Burun Boğaz Servisi
  • Nefroloji, Hemodiyaliz ve Transplantasyon
  • Nöroloji Servisi
  • Nöroşirüji Servisi
  • Ortopedi ve Travmatoloji Servisi
  • Radyasyon Onkolojisi Servisi
  • Radyoloji Servisi
  • Romatoloji Servisi
  • Üroloji Servisi

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi | Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi". bndh.gov.ct.tr. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Hastane İstatistikleri | Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi". bndh.gov.ct.tr. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi; 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan "Çocuk Sağlığı Kürsüsü", Hacettepe Tıp Fakültesi'nin başlangıcı sayılabilir. Cebeci semtinde kiralanan bir binanın iki odasında açılan bu kürsü ilk çalışmalarını çevresinde bulunan hastaların evlerinde uygulamalı olarak yürütmüştür. Bu sebeple Hacettepe Üniversitesi 8 Temmuz 1967 tarihinde kurulmasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi büyük bir önem teşkil etmiştir. Hacettepe Tıp Merkezi Sıhhiye Yerleşkesi'nde (Merkez Yerleşke) 210.238 m²'lik alan üzerinde kurulmuştur. Prof. Dr. İhsan Doğramacı Tıp Fakültesinin kurulmasında ve modern tıp eğitim sisteminin Türkiye'ye getirilmesinde en etkili isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi</span>

Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı bir hastane.

Heybeliada Sanatoryumu, İstanbul'a bağlı Heybeliada'da bulunan, Türkiye'nin ilk pandemi hastanesi. 2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Samsunda bir tıp fakültesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, tıp fakültesi olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1973 yılında eğitim ve akademik yapılanmasına başlanmış, 1975 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin kurulmasıyla kendi üniversitesine bağlanmıştır. Hacettepe'de öğrenim gören öğrencileri 5. ve 6. sınıfa geldiklerinde 1978 yılından itibaren Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bir bölümünde hizmet sunmaya başlayan tıp fakültesinde eğitim görmeye başladılar. Tüm sınıfları 1982 yılından sonra Samsun’da eğitim görmeye başladı ve 1986 yılında da Kurupelit yerleşkesindeki yeni binalarına taşındıktan sonra gelişimini hızlandırarak Türkiye'nin saygın Tıp Fakülteleri arasındaki yerini aldı. Ayrıca başkanlığını İskender Sayek'in yaptığı ve Türkiye'deki tıp fakültelerinin mezuniyet öncesi eğitim programlarını değerlendirip akredite eden Ulusal Tıp Eğitim Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen 8. fakülte olmuştur.

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri (HÜH); Ankara'da Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak hizmet veren üniversite hastaneleri bütünüdür. Bu hastaneler aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenim gören öğrenciler ve görev yapan akademisyenler için bir uygulama merkezidir. Hacettepe Erişkin Hastanesi, Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Hacettepe Onkoloji Hastanesi ve Beytepe Gün Hastanesi olmak üzere dört farklı hastane bulunmaktadır.

Mustafa Arabacıoğlu Kıbrıs Türkü hekim ve siyasetçi.

Öztekin Öztekiner, Kıbrıslı Türk hekim ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

Muğla Devlet Hastanesi, 1927 yılında Muğla'da kurulmuş olan devlet hastanesidir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi bir eğitim hastanesi'dir. Çanakkale ilinde kurulu bölgenin tek üçüncü basamak hastanesidir. ÇOMÜ Hastanesi, Tıp Fakültesi Hastanesi veya Üniversite Hastanesi olarak da bilinir. Hastane faaliyetlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayten Arcasoy</span> Türk bilim insanı

Ayten Arcasoy, hematoloji ve onkoloji alanlarında uzmanlaşmış Türk bilim insanı, profesör.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesiydi. 2019 yılında, tüm personel ve tıbbi ekipmanlarıyla birlikte Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne taşınarak kapatılmıştır.

Hacettepe Erişkin Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. Bünyesinde hizmet veren yaklaşık 800 hekim ve 730 yatak kapasitesi ile Ankara'daki en büyük sağlık kuruluşlarından biridir. Ayda ortalama 60.000 hastanın başvurduğu hastanede dünya standartlarına uygun olarak kalp, karaciğer ve böbrek nakli yapılmaktadır.

Hacettepe Onkoloji Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. 1993 yılında tek bir poliklinik olarak, 2005'te ise diğer bölümlerin eklenmesiyle 120 yataklı bir hastane formatında açılmıştır. Hastanenin temel amacı kanserli hastaların tanı, tedavi ve takip süreçlerinde modern tıbbın gerektirdiği olanakları sağlamaktır. Yaklaşık 80.000 hastanın yatarak veya ayakta tedavi edildiği ve her ay ortalama 1.250 hastaya kemoterapi tedavisinin uygulandığı Onkoloji Hastanesi, Türkiye'nin önde gelen kanserle mücadele merkezlerinden biridir. Yeni ünite ve laboratuvarların dahil edilmesiyle 2013 yılında yatak kapasitesi 160'a yükseltilmiş ve Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ortaklığında pek çok eğitim ve araştırma programına öncülük eden bir kuruluş haline gelmiştir.

Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi</span> Ankarada bir hastane

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Sanatoryumu ya da eski adıyla Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi, Ankara'nın Keçiören ilçesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesidir. Sanatoryum olarak kurulan hastane, kuruluşundan bu yana yüzlerce göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanını yetiştirmiş, bu alanda ülkedeki önemli sağlık kuruluşlarından biridir.

Hastane, 1987 yılında 150 yataklı devlet hastanesi olarak hizmete açıldı. 1988 yılında asistan eğitiminin başlamasıyla Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2000 yılında Dr. Lütfi Kırdar'ın ismi hastaneye eklenerek Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini almıştır. 2020 Mayıs ayı itibarıyla yeni hastaneye taşınması nedeniyle hastanenin ismi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi olarak değiştirilmiştir.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 26 Mayıs 1993 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek, kanser hastalarına yönelik çeşitli hizmetler sunmakta ve toplumu bilinçlendirmeye çalışmaktadır.