
Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

Cunda ya da Alibey Adası, idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir. Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan sırasıyla Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada'dan sonra 4. büyük adasıdır. Konumu gereği Batı Anadolu'da deniz yollarının kesişme noktasında bulunan bir adadır.

William Baffin, İngiliz seyrüseferci.

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

Ross Denizi, Güney Okyanusu'nda Antarktika'nın önünde Victoria Toprakları ile Marie Byrd Toprakları arasında kalan bir kenar denizi.

Bering veya İmarpik Denizi, Kuzey Büyük Okyanus'undan, Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları'nın ayırdığı büyük su kütlesi. İki milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Doğusunda ve kuzeydoğusunda Alaska, batısında Sibirya ve Kamçatka Yarımadası, güneyinde Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları ile çevrilidir. Kuzeyindeki Bering Boğazı vasıtasıyla, Arktik Okyanusu'ndaki Çukçi Denizi'nden ayrılır. İsmini, kâşifi Danimarkalı seyrüseferci Vitus Bering'den almıştır.

Hürmüzgan Eyaleti (Farsça: استان هرمزگان Ostān-e Hormozgān), İran'ın eyaletlerinden birisidir. Arap Yarımadası karşısında ve kendisine bağlı olduğu adalarıyla oldukça stratejik öneme sahiptir.

Kara Boğazı, Rusya'nın kuzeyinde, Barents Denizi ve Kara Denizi'ni birbirine bağlayan dar bir su kanalıdır. Novaya Zemlya ve Vaygaç Adası arasında yer alır. Uzunluğu 33 km, genişliği 45 km ve en sığ yeri 52 metre olup, yılın büyük bölümü buzlar ile kaplıdır. Önceki çağlarda ulaşımda önemli bir su yoluydu.

Arafura Denizi, Hint Okyanusu'nun doğusunda 650.000 kilometrekarelik bir alanı kaplayan sığ denizdir. Batısındaki Timor Denizi ile doğusundaki Torres Boğazı'nı birleştirir. Batısında Endonezya ve Doğu Timor devletleri tarafından ikiye ayrılan Timor adası, güneyinde Avustralya ve Carpentaria Körfezi, kuzeydoğusunda ise Endonezya ve Papua Yeni Gine devletleri tarafından ikiye ayrılan Yeni Gine adası bulunur.

Saint Lawrence Körfezi, Kuzey Amerika'daki Büyük Göller'den çıkan Saint Lawrence nehrinin Atlas Okyanusu'na döküldüğü noktada dünyanın en büyük halicidir.

Hudson Boğazı, Atlas Okyanusu'nun Baffin Adası ile Québec'in kuzeyi arasında kalan koludur. Hudson Körfezi ve Foxe Havzası ile Labrador Denizi'ni birbirine bağlar. Yaklaşık olarak 800 km uzunluğunda ve 65–240 km genişliğinde olan boğazın en derin yeri 942 m'dir.

Amundsen Körfezi, Arktik Okyanusu'ndaki Beaufort Denizi'nin güneydoğu uzantısı.
Tunb Adaları, Basra Körfezi'nin doğusunda, Hürmüz Boğazı yakınlarında yer alan iki küçük adadır. Birbirlerinden 12 km uzaklıkta, İran'a bağlı Keşm Adası'na 20 km uzaktadır. Büyük Tunb Adası ve Küçük Tunb Adası adlarıyla anılmaktadırlar. Adalar, İran tarafından Hürmüzgan Eyaleti'nin bir parçası olarak yönetilmektedir. Ancak, Birleşik Arap Emirlikleri'na bağlı Resü'l-Hayme Emirliği de adalar üzerinde hak iddia etmektedir.

Çukçi Denizi, Arktik Okyanusunun bir marjinal denizidir. Batısında De Long Boğazı ve Vrangel Adası, doğusunda Point Barrow ve ötesinde Beaufort Denizi bulunur. Güneyinde Bering Boğazı bulunur ve bu boğaz Bering Denizinden sonra Pasifik Okyanusuna uzanır.

Palk Strait, Hindistan bölgesi Tamil Nadu ile ada ülkesi Sri Lanka'nın Mannar Bölgesi arasındaki bir boğazdır. Kuzeydoğu'daki Bengal Körfezi ile Palk Körfezi'ni, dolayısıyla güneybatıdaki Mannar Körfezi'ni birbirine bağlar. Boğaz, 53'e 80 km genişliktedir. Tamil Nadu'daki Vaigai Nehri gibi pek çok nehir buraya akar. Bu boğaz ismini, Company Raj döneminde Madras Başkanlığı valiliği yapan (1755-1763) Robert Palk'tan almıştır.

Visayan Denizi, Filipinler'de bulunan, Visayan Adaları ile çevrelenmiş olan deniz. Kuzeybatıdan Jintololo Kanalı ile Sibuyan Denizi'ne, kuzeydoğudan Samar Denizi'ne, güneybatıdan Guimaras Boğazı ile Panay Körfezi'ne, güneydoğudan Camotes Denizi'ne bağlanmaktadır. Üzerindeki en büyük ada Bantayan Adası'dır.

Sibuyan Denizi, Filipinler'de Visayas ile Luzon adaları arasında kalan küçük bir denizdir.

Büyük Petro Körfezi, Japon Denizi'nde, Rusya'nın Primorski Krayı kıyısında bulunan bir körfezdir. Körfez Japon Denizi'nin en büyük körfezi olup batıda Tumen Nehri'nin ağzından doğuda Povorotni Burnu'na kadar uzanmaktadır. Körfezin ortasında yer alan Muravyov-Amurski Yarımadası körfezi Amur ve Ussuri körfezlerine ayırmaktadır. 1859 yılına kadar Victoria Körfezi adıyla anılmakta olup bu tarihte I. Petro'nun onuruna Büyük Petro Körfezi adı verilmiştir.

Davis Boğazı, Grönland ile Kanada arasında, Atlas Okyanusu ve Labrador Denizini Baffin Körfezi'ne bağlayan boğazdır.