İçeriğe atla

Doğrama yöntemleri

Doğrama yöntemleri, gıda ürünlerinin yemek tariflerinde kullanılması için bıçak yardımıyla farklı şekillerde doğranmasıdır. Doğrama yöntemleri uygulanarak standart, yaklaşık olarak aynı boyutlarda gıda parçaları elde edilir. Doğrama yöntemlerinin en temel olanları küp ve şerit doğramadır.[1]

Doğrama yöntemleri listesi

  • Kibrit Çöpü (Jullienne-Jülyen); Esasen meyve, sebze ya da et gibi gıdaların kibrit çöpü şeklinde doğranması tekniğidir.
  • Sincap Dişi (Brunoise-Brunuaz)
  • Pirinç Büyüklüğünde Doğrama (Jardinière-Jardinie)
  • Küp Biçimi Doğrama (Macédoine-Maseduan)
  • Kuşbaşı Doğrama (Mire Poix-Mirpua)
  • Kare Doğrama
  • Zar Biçimi Doğrama - (Paysanne-Peyzan)
  • Rastgele Doğrama (Matignon-Matignon)
  • Parmak Biçimi Doğrama (Batonet-Batonnet)
  • Tavla Zarı Doğrama- (Vichy-Vişi)
  • Çeşnilik Doğrama (Bouquet Garni)
  • Küçük Kuşbaşı Doğrama (Jardiniere)
  • Yemeklik Doğrama
  • Piyaz Doğrama
  • Zırh Çekme
  • Bıçak Arası Doğrama
  • Kebaplık Doğrama
  • Halka Doğrama

Kaynakça

  1. ^ The Culinary Institute of America (2011). The Professional Chef (9th ed.). Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons. pp. 622–4. ISBN 978-0-470-42135-2. OCLC 707248142.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kübizm</span> 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak doğan sanat akımı

Kübizm, 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak devrim yapan Fransız sanat akımıdır. Pablo Picasso ve Georges Braque, nesne yüzeylerinin ardına bakarak konuyu aynı anda değişik açılardan sunabilecek geometrik şekilleri vurgulamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Şohet</span>

Şohet, Musevilik'de yenilmesi serbest olan hayvanların kesiminin Şehita adı verilen kurallar dahilinde, özel bir kesim tekniği ile bu işin eğitimini almış ve anatomi bilgisi olan yetkili bir kişi tarafından yapılması gereklidir bu kişiye Şohet adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kibrit</span>

Kibrit ya da çakmaksız, ağaç dallarından yontularak kürdana benzetilen ve başına sıvı yapışkan bir madde sürüldükten sonra, üzerine fosfor içeren bir katı karışım konularak oluşturulan yanıcı maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Van otlu peyniri</span>

Van otlu peyniri Van yöresine ait, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Van otlu peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kapuska</span> kelem (beyaz lahana) yemeği

Kapuska, lahana ve et ile yapılan bir yemektir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir. Kapuska kelimesi Rusçada lahana anlamına gelir. Rus ve Slav mutfaklarındaki hazırlanışı, Türk mutfağındaki kapuskadan çeşitli farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Dana eti</span>

Dana eti, sığırların yavrusu olan danalardan elde edilen et. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yemeklerde en çok tercih edilen et cinsidir. Orta Doğu ülkelerinde ise koyun eti tercih edilir. Hinduizmde inek kutsal olduğu için dana ve sığır etini yemek tabu ve günahtır.

Buğu kebabı, toprak bir güveçte hazırlanan, dışarı buhar vermemesi için kapak çevresinin hamur sıvanması sonucunda malzemenin sadece kendi suyu ile pişmesi esasına dayanan bir et yemeği, tencere kebabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eldiven</span>

Eldiven, dış etkilerden korumak ya da farklı amaçlar için ele giyilen kumaş, deri, kauçuk veya diğer malzemelerden üretilen el giysisi. Soğuktan korunmak ve hijyenik nedenler eldivenlerin kullanım amaçları arasında bulunmaktadır. Kış şartlarının ağır olduğu ülkelerde özel derilerden yapılan bu tür giysiler çokça tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çöplük</span>

Çöplük, katı atıkların geleneksel biçimde depolanarak bertaraf edildiği alanlardır. Yakma veya kompostlaştırma gibi bertaraf etme yöntemleri arasında en az maliyetli olduğu için yaygın şekilde tercih edilir.

<span class="mw-page-title-main">Delos problemi</span> Eski Mısırlı, Yunan ve Hint matematikçilerin üzerinde çalıştığı küpü iki katına çıkarma problemi (delos) pergel ve cetvel kullanarak çözülemeyen üç geometrik problemden biridir.

Küpü iki katına çıkarma ya da Delos problemi, pergel ve cetvel kullanarak çözülemeyen üç geometrik problemden biri. Eski Mısırlı, Yunan ve Hint matematikçiler bu problem üzerinde çalışmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Santoku</span>

Santoku bıçağı genel kullanım amaçlı, Japon orjinli bir mutfak bıçağıdır. Bıçağın ağız kısmı 13 cm ile 20 cm arası bir uzunluğa sahiptir, ağız kısmı düzdür. Bıçağın sap kısmının üst noktasından itibaren bıçağın üst kısımları düz bir hata sahiptir.

Ahlatlıbel Düz Yerleşmesi, Ankara il merkezinin yaklaşık olarak 14 km. güneybatısında, ODTÜ arazisi içinde, eski Yalıncak Köyü'nün güney – güneybatısında, Haymana yolu üzerinde yer alan bir düz yerleşmedir. Bölgede geniş bir alanın yakın geçmişte toprakla doldurulmuş olması nedeniyle, 1933 yılında kazısı yapılmış olan yerleşmenin tam olarak yeri yakın zamana kadar saptanamamıştı. Ancak Gülçin İlgezdi Bertram ve Jan - K. Bertram'ın çalışmalarıyla yerleşmenin yeri 2010 yılında saptanmıştır. Kale olarak tanımlanan mimari kalıntılar ve konumu dikkate alınarak bir bey şatosu olduğu düşünülmektedir.

<i>Huarache</i> (yemek)

Huarache, Meksika mutfağına ait bir yemektir. Yassılaştırılmış ve ovalimsi bir şekil verilmiş, içerisinde ise pişmiş fasulye ezmesi bulunan bir parça mısır hamurunun üst yüzeyine delikler açılarak kızartılması ile hazırlanmaktadır. Pişmiş hamurun üzerine ise doğranmış nopal, marul, soğan, patates, kişniş gibi malzemelerin yanı sıra farklı hayvanların etleri, yumurta, queso fresco ve salsa gibi farklılık gösteren malzemeler eklenerek tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Caldo de pollo</span>

Caldo de pollo tavuk ve sebzeler içeren Latin Amerika çorbası.

<span class="mw-page-title-main">Menudo (çorba)</span> Geleneksel bir Meksika çorbası

Menudo, kırmızı biberli et suyunda inek midesinden (işkembe) yapılan geleneksel bir Meksika çorbasıdır. Filipinler'de domuz eti ve domuz ciğeri ile yapılan bir güveç ile aynı adı paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone mutfağı</span>

Sierra Leone, tarlaları ve yüksek platformları arasında çeşitli nehirleri ve çağlayanları olan bir Afrika bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Satır (alet)</span>

Satır, şekli değişen ancak genellikle dikdörtgen ağızlı bir baltaya benzeyen büyük bir bıçaktır. Büyük kemik ve kalın et parçalarını ayırmak için tasarlanmıştır. Genellikle mutfak veya kasap bıçağı olarak kullanılır. Bıçağın geniş tarafı, yemek hazırlamada sarımsak gibi malzemeleri ezmek için veya doğranmış yemek malzemelerini toplamak için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mandolin rendesi</span>

Mandolin, julien dilimleme ve kesilmesi için kullanılan bir mutfak gerecidir; uygun aparatlarla kırışık kesimler yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">Julienne</span> Gıdaları kibrit çöpü şeklinde doğrama yöntemi

Julienne veya Türkçe okunuşuyla jülyen; gıda hazırlama sürecinde yaygın olarak kullanılan bir doğrama yöntemidir. Esasen meyve, sebze ya da et gibi gıdaların kibrit çöpü şeklinde doğranması tekniğidir. İsminin kökeni hakkında net bir kanıt bulunmasa da, bu yöntemi tarihte ilk defa kullanan Fransız aşçı Jean Jullien'den geldiği düşünülmektedir.

Joseph Joseph, ikiz kardeşler Richard ve Antony Joseph tarafından kurulmuş, tasarım odaklı ürünleriyle tanınan bir İngiliz ev eşyası üreticisidir.