İçeriğe atla

Doğla, Karacabey

Doğla
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Bursa
Bursa
Koordinatlar: 40°17′02″N 28°14′17″E / 40.284°K 28.238°D / 40.284; 28.238
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeKaracabey
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Rakım180 m
Nüfus
 (2000)[1]
482 150 hane
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
İl plaka kodu16
Posta kodu16700
Resmî site
[2]

Doğla, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin ismi Doğlu Baba'dan (Dolu Baba) gelmektedir. Dolubaba ya da Doğlu Baba, aslen Türkmenistan'ın Buhara kentinden olan Dolubaba, kendisi gibi 40 abdal ile beraber Anadolu'ya göç etmiş ve Bursa'da Karabelen mevkii denilen yere yerleşmiştir. Dolubaba ve diğer abdalların Anadolu'ya yerleşmelerinde ki asıl sebebin, İslam'ı yaymak ve Anadolu'nun İslamlaşmasına katkıda bulunmak olduğu kaynaklarca tespittir.

Dolubaba, Bursa'nın fethi sırasında Orhan Gazi Bey'in yanında fethe katılmış, fetih sırasında susuzluk çeken askerlere kerametiyle bereketlenen ayran dağıtmış olması sebebiyle, fetih sonrası kendisine Farsça “Ayran” anlamına gelen “Tuğ” kelimesinden türetilen Tuğlu Baba denmiş, günümüzde ise bu isim Dolubaba olarak zikredilmiştir. Orhan Gazi Bey Dolu Baba'ya bu hizmetlerinden dolayı ismini vermiş olduğu köy bölgesini tahsis etmiş, köy kurulduktan sonra kendisi İslam'ı yaymak için Uludağ eteklerindeki Kirazlı mevkine gelmiş ve kabrinin bulunduğu bu alana medrese yaparak çok sayıda talebe okuttuğu ve bu yörelerin İslamlaşmasına katkıda bulunduğu kaynaklarca belirtilmiştir. Burada bulunan medresesi Osmanlı'nın son dönemlerine kadar yetiştirdiği talebeleri sayesinde devam ettiği, vefatından sonra ise medresesinin avlusuna kabrinin yapıldığı bilinmektedir.

Gerek kendi döneminde gerekse kendisinden sonra, medresesine her kimin yolu düşerse maddi ve manevi ihtiyaçları karşılanmış, susuzluktan yüreği yanan yolculara ayran dağıtılarak serinletilmeye çalışıldığı bilinmektedir.

Mahallenin 700 yıllık bir tarihi olup, köy halkının tamamı yerlidir. Bu bölgedeki en eski köylerden biridir. Türkiye'de köy okulu ilk Doğla mahallesinde açılmıştır. (15/10/1930)

Mutfak Kültürü; çıngıllı hamur mantı, yoğurtlu hamur, nohut ekmeği,keşkek ve kendine has köy ekmeği.

Coğrafya

Bursa il merkezine 89 km,Karacabey ilçe merkezine 19 km uzaklıktadır. Karacabeyden Karasu köyü,Keşlik köyü güzergahı üzerinden köye ulaşım 16 km dir. Köyün deniz seviyesinden yüksekliği ise 180 metredir.

Nüfus

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 482
1997 512

Dış bağlantılar

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Abdal, Türk tasavvufunun daha radikal formlarında karşılaşılan en üst mânevî mertebenin bir adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Somuncu Baba</span> mutasavvıf ve âlim

Şeyh Hamîdüddin veya Hamîd-i Veli veya bilinen ismi ile Somuncu Baba, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde yaşamış mutasavvıf ve İslam âlimi. Aynı zamanda Bayramiyye Tarikâtı kurucusu Hacı Bayram Veli'nin de hocasıdır. Safevîyye Tarikâtı'nın Anadolu’ya yayılmasında etkin faaliyetlerde bulunmuş önemli bir mutasavvıftır.

<span class="mw-page-title-main">Bektaşîlik</span> Sufi/tasavvufî tarikat

Bektâşîlik, adını 13. yüzyıl Anadolu'sunun İslâmlaştırılması sürecinde etkin faaliyet gösteren ve Hoca Ahmed Yesevî'nin öğretilerinin Anadolu'daki uygulayıcısı konumunda olan Hacı Bektaş-ı Veli'den alan, daha sonra ise 14. ilâ 15. yüzyıllarda Azerbaycan ve Anadolu'da yaygınlaşan Hurûfilik akımının etkisiyle ibahilik, teslis (üçleme), tenasüh ve hulul anlayışlarının da bünyesine katılmasıyla 16. yüzyılın başlarında Balım Sultan tarafından kurumsallaştırılan, On İki İmam esasına yönelik sufi/tasavvufî tarikat.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Gazi</span> 2. Osmanlı padişahı (1324–1362)

Orhan Gazi veya Orhan Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahıdır. 1324 ile 1362 yılları arasında hüküm sürmüştür. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı beyliği, oğlu I. Murad'a 95.000 km² ila 100.000 km² arsa bıraktığı biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey</span> Bursa ilçesi

Karacabey, eski ismi Mihaliç, Bursa'nın 70 km batısında yer alan Bursa'ya bağlı bir ilçedir.

Konur Alp, Konur Bey veya Konuralp Bey, Osmanlı Devletinin kuruluşunda hizmeti geçen ilk Türk kumandanlarındandır.Konur; halk dilinde esmer, açık kestane renginde olan demektir.

Kalenderîlik ya da Kalender'îyye 10. yüzyılda İran'da, Horasan Melametiliği'nden kaynaklanan bir sufilik akımı olarak ortaya çıkan 12. yüzyılın sonunda Cemaleddin-i Savi adlı Safevi Devletinden bir sufinin gayretiyle teşkilatlanarak Orta Doğu'da ve Orta Asya'da geniş taraftarlar toplayan bir tasavvuf akımıdır. Kalenderîler, mala, mülke ve şöhrete önem vermeyen, toplumdan önemli ölçüde kendilerini tecrid etmiş, kanaat anlayışına sahip bir topluluktu. Kalenderilik, yaşadığı toplumun nizamına karşı çıkararak dünyayı kaale almaya değer görmeyen ve bu düşünce tarzının günlük hayat ve davranışlarıyla da açığa vuran tasavvuf akımıdır. Kalenderîlik söz konusu mistik temelini ve sosyal niteliğini tarihî akış içinde İslâm dünyasının çeşitli yerlerinde ve değişik zamanlarda yeni unsurlarla zenginleştirerek geliştirmiş ve hep muhalif bir çevre olarak süregelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hotanlı, Karacabey</span>

Hotanlı, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu, Karacabey</span>

Kurşunlu, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Eskidanişment, Orhaneli</span>

Eskidanişment, Bursa ilinin Orhaneli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Barcın, Yenişehir</span>

Barcın, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gökçesu, Yenişehir</span>

Gökçesu, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir Mahalledir

<span class="mw-page-title-main">Karaköy, Yenişehir</span>

Karaköy, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dürdane, Osmangazi</span>

Dürdane, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Keskin, Tepebaşı</span>

Keskin, Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesine bağlı, Haydariyye ve Vefâîyye'ye ulaşan ve genellikle yukarıda işaret edildiği gibi Baba İlyas'ın halife ve müritlerinden oluşan bir grup olup, önceleri “Babâîler”'daha sonra da “Baba”, “Abdal” ve “Horasan Erenleri” adıyla meşhur olmuş Orta Asya'dan Türkistan'dan, Taptuk Emre ile birlikte, Şeyh Edebali ile gelen talebeleri tarafından kurulmuş bir mahalledir. 523 tarihli vakıf defteri parçasından anlaşıldığına göre zaviye Halil Veledi Beştaş tarafından babası adına kurulmuştur. Beştaş Baba'nın da Baba İlyas müritlerinden biri olduğu ihtimali güçlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bektaş-ı Veli</span> Anadolu ermişi

Hacı Bektâş Velî ; mistik, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektâşiliğin fikir ve isim öncülerindendir. Kendisinin yolunu takip edenlere Bektâşi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırka, Seyitgazi</span> Eskişehir mahallesi

Kırka, Eskişehir ilinin Seyitgazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Osmanlı Devleti'nin kuruluş devrinde Aleviler

Geyikli Baba veya Babasultan, Osmanlı Sultanı Orhan Gazi döneminde Anadolu'da faaliyet göstermiş Vefâi tarikatına mensup Türkmen ereni.

<span class="mw-page-title-main">Çardak, Lapseki</span>

Çardak, Çanakkale ilinin Lapseki ilçesine bağlı bir belde.