İçeriğe atla

Doğan Kökdemir

Doğan Kökdemir (23 Ekim 1969,[1] Ankara - 5 Aralık 2023, Ankara), Türk psikolog, akademisyen.

2020-2023 yıllarında Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yapmıştır.

Yaşamı

Yükseköğrenimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji bölümünde 1991 yılında tamamladıktan sonra aynı kurumda sosyal psikoloji alanında yüksek lisans yaptı; kendini açma davranışını incelediği "Kim kendini kime ve nerede açar" başlıklı tezi ile 1995 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Doktora eğitimine Ankara Üniversitesi'nde devam etti. 2003 yılında "Belirsizlik Durumlarında Karar Verme ve Problem Çözme" başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı.

1993-1998 arasına ODTÜ'de araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1998 yılında Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 2002'de üniversitenin bünyesindeki Eleştirel - Yaratıcı Düşünme ve Davranış Araştırmaları Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar tarafından yılda dört sayı çıkarılan bir bülten niteliğindeki PiVOLKA adlı popüler psikoloji dergisini kurdu.[2][3]

2008 yılında doçent unvanı aldı ve yeni kurulan Başkent Üniversitesi Psikoloji bölümünün kurucuları arasına yer aldı; bir dönem bölüm başkanlığını yürüttü.[4] 2012'de profesör unvanı aldı.[1]

28 Mayıs 2020 tarihinde Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi dekanı olarak atandı.[5] Meslek yaşamı boyunca Türk Psikologlar Derneği'nde aktif görevler aldı.

Psikolojinin yanı sıra fotoğrafçılık, sinema, müzik, felsefe ve edebiyat ile ilgilendi. 2008 yılından itibaren fotoğrafçılıkla uğraştı; çoğunlukla insan fotoğrafları çekti.[6] 2022-2023 yıllarında BirGün gazetesinde popüler psikoloji yazıları yayımladı.

Geçirdiği kalp krizi sonucu 5 Aralık 2023'te Ankara'da öldü.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Özgeçmiş" (PDF). Başkent Üniversitesi web sitesi. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  2. ^ "PiVOLKA". www.elyadal.org. 5 Haziran 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  3. ^ "Merhaba Pivolka" (PDF). Başkent Üniversitesi Bülteni. Eylül 2017. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "Yönetim". Türk Psikologlar Derneği web sitesi. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  5. ^ "Dekan atama". Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü X (Twitter) hesabı. 18 Haziran 2020. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  6. ^ "Psikoloji, Fotoğraf ve Fotoğrafçılık". 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  7. ^ "Prof. Dr. Doğan Kökdemir yaşamını yitirdi". NTV. 6 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Başkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Başkent Üniversitesi, 13 Ocak 1994 tarihinde Ankara'da Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı ile Haberal Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Başkent Üniversitesi Türkiye'de kurulan üçüncü vakıf üniversitesidir, kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi, öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında üniversite olan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Fen Lisesi</span> Ankarada kurulu bir lise

Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

Mustafa İsen, Türk akademisyen, bürokrat, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi</span>

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesine bağlı olarak 1959 yılında kurulan fakülte. Fakültenin eğitim dili İngilizce olup, fakültede eğitim 4 yıldır. Fakültenin dekanı Altuğ Özpineci'dir.

Ahmet Kanneci, Türk klasik gitar virtüözü.

Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, 1997 yılında Ankara'da kurulmuştur. Fakültedeki tüm bölümlerin eğitim dili İngilizcedir. Çankaya Üniversitesi'nin Turkuaz kampüsünde eğitim vermektedir.

Abdullah Kızılırmak, , Türk gökbilimci ve akademisyen.

Ramazan Aydın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) 4. rektörüdür. 2 yıllık Rektör Vekilliği görevi ile birlikte ÇOMÜ'de 8 buçuk yıl Rektörlük makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MEF Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

MEF Üniversitesi, 2012 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesi. Yüzde 30 oranında İngilizce eğitim veren Hukuk Fakültesi dışında tüm bölümlerinde İngilizce eğitim vermektedir. Dünya çapında "Ters-yüz Sınıf" eğitim modelini benimseyen ilk üniversitedir. MEF Üniversitesi, Türkiye'de ABET akreditasyonuna sahip sekiz üniversiteden biridir. Bütün mühendislik bölümleri için akreditasyon almıştır.

<span class="mw-page-title-main">ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesi</span>

ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesinin 1973'te Gaziantep'te kurulan, 1987'de Gaziantep Üniversitesine bağlanan mühendislik fakültesi.

Edip Semih Yalçın ; Türk akademisyen, siyasetçi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan yardımcısı. Çok sayıda yayınlanmış makalesi ve dört kitabı bulunmaktadır.

Esra Mungan, Türk akademisyen. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde yardımcı doçent doktor olarak görev yapmaktadır.

Francis Cecil Sumner, ABDli eğitim reformu lideri.

Diane Elizabeth Sunar, onursal profesör, bilim insanı, akademisyen, sosyal psikolog.

Nesrin Hisli Şahin, profesör, bilim insanı, araştırmacı, akademisyen, klinik psikolog, psikoterapist.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Başaran</span> Türk psikolog

Fatma (Taşkıngöl) Başaran Türk bilim insanı, sosyal psikolog, akademisyen.