İçeriğe atla

Doğan Hasol

Doğan Hasol, (d. 2 Kasım 1937, Sivas), mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.[1]

Hayatı ve mesleki hayatı

1937'de doğdu. 1956'da Galatasaray Lisesi'nden, 1961'de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. 1961 yılından 1967 yılına kadar aynı fakültenin yapı bilgisi kürsüsünde asistan olarak çalıştı. 1967 yılından itibaren serbest mimarlık yapmaya başladı.

1961'de Mimarlık ve Sanat Dergisi'ni çıkaran topluluğa katıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki asistanlığının yanı sıra Mimarlar Odası'nın dergisi Mimarlık'ın yöneticiliğini yaptı. Mimarlar Odası yönetim kurullarında çeşitli görevler üstlendi.

1968'de Yapı-Endüstri Merkezi YEM'in kurucularından biri oldu.[1] YEM'de önce genel müdür, kuruluşun şirket hâline gelmesinden itibaren 2013 yılına kadar yöneticiliğini yaptı.[2] 1978'de, YEM'in üyesi olduğu Uluslararası Yapı Merkezleri Birliği'nin (International Union of Building Centre) yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 1999 ile 2004 yılları arasında İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin başkanlığını yürüttü.

Yapı Endüstri Merkezi'nin başında olduğu süre içinde Doğan Hasol, bu kurumun bilgi merkezi işlevi doğrultusunda, Yapı dergisinin yanı sıra başta Yapı Kataloğu olmak üzere, mesleki kataloglar ile mimarlık ve sanat kitaplarının yayımlanmasına, kurslar, konferanslar, seminerler düzenlenmesine öncülük etti.[3] Yayın etkinlikleriyle kendisine Türk Serbest Mimarlar Derneği tarafından 1994/95 dönemi Basın-Yayın Ödülü verildi.

1990 yılında eşi Hayzuran Hasol ile birlikte, Mimarlar Odası'nın Ulusal Mimarlık Ödülü'nü yapı dalında kazandı. Ağa Han Mimarlık Ödülü, World Architecture Festival ve Archiprix International gibi uluslararası yarışmalarda jüri üyeliği yaptı.

1990-96 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü yönetiminde üç dönem ikinci başkan olarak görev aldı.[4][5] 1997'den 2019 yılına kadar Cumhuriyet gazetesinde haftalık spor yazıları yazdı.[6]

Ödülleri

Mimarî eserleri

Kitapları

Hakkında yazılmış kitaplar

  • Oda Tarihinden Portreler: Doğan Hasol, TMMOB Mimarlar Odası Yayınları, 2006, ISBN 978-9944891684
  • Aferin Desinler Diye Doğan Hasol Kitabı, Derya Nüket Özer, İş Bankası Kültür Yayınları, 2011, ISBN 978-6053602866
  • Mimar Doğanlar… Üç Doğan, Doğan Kuban/ Doğan Tekeli/ Doğan Hasol, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2021, ISBN 978-6052987674

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Doğan Hasol, "Mimarlar Dünyada İz Bırakmalı!"". Arkitera. 22 Eylül 2011. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  2. ^ "Biyografi - doganhasol.net". www.doganhasol.net. 1 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  3. ^ "Mimar ve Tasarımcılar Dünyası; Mimar Doğan Hasol - İç Mimar Meral Akçay". web.archive.org. 18 Nisan 2022. 18 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  4. ^ "Galatasaray Eski 2'nci Başkanı Doğan Hasol Federasyona Yüklendi - Haberler". web.archive.org. 18 Nisan 2022. 18 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  5. ^ "Galatasaray Dergisi Ocak 2022 Sayısı - Page 26-27". web.archive.org. 18 Nisan 2022. 18 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  6. ^ "Doğan Hasol : Anlamsız bir kavga: Mektepli-mektepsiz". web.archive.org. 18 Nisan 2022. 18 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Hızlan</span>

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Hayati Tabanlıoğlu</span> Türk mimar

Hayati Tabanlıoğlu, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı, Doğan Tekeli ve Sami Sisa (1929-2000) tarafından İstanbul’da kurulmuş bir Türk mimarlık firmasıdır. Şirket 1954 yılında Site Mimarlık Bürosu adıyla kurulmuş, sonradan yapılandırılmasıyla Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığına dönüştürülmüştür.

Doğan Tekeli, Türk mimardır.

Maruf Önal Türk mimar.

İkinci Ulusal Mimari Akımı veya Yeni Yöreselcilik, 1939 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de etkisini göstermiş ve dönemin yükselen totaliter ve milliyetçi düşünce ve üsluplarından etkilenmiş bir mimarlık üslubudur.

Atilla Yücel Türk mimar ve akademisyen.

Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Yapı Endüstri Merkezi veya kısaltılmış ismi ile YEM, başta mimarlar, tasarımcılar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi ile ilgili çalışanlar olmak üzere, mimarlık ve yapı alanlarında bilgi üretimi ve paylaşımı amacıyla 1968-2018 yılları arasında faaliyet göstermiş kurum. Yaptığı çalışmalar arasında konferanslar, kurslar, fuarlar ve sergiler düzenlemek, mimarlık ve yapı alanında yayıncılık yapmak bulunur. Mimarlık alanındaki çalışmalarından ötürü 1992 yılında Mimarlar Odası tarafından Ulusal Mimarlık Ödülleri Mimarlığa Katkı Başarı Ödülü verilmiştir.

Prof. Hande Suher mimar, şehir plancısı, öğretim görevlisi ve yazar. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin dekanlık yapmış ilk kadın öğretim görevlisidir. Ayrıca Türkiye’nin ilk kadın şehir plancılarındandır.

Yalçın Emiroğlu, Türk mimar.

Fatin Uluengin, Türk mimardır. En çok Ankara'da yer alan Kocatepe Camii tasarımıyla tanınmıştır. Ayrıca Osmanlı mimarisi'nin klasik yapı detayları alanında önemli bir uzmandır.

Ulusal Mimarlık Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlene bu etkinliklerin amacı hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirme hedefini gütmektedir.

Erkut Şahinbaş Türk mimar. 2012 yılında Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen ve Türkiye'deki en önemli mimarlık ödüllerinden birisi olan Sinan Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

İhsan Bilgin, Türk mimar ve akademisyen.