İçeriğe atla

Doyran Muharebesi

Koordinatlar: 41°10′49″N 22°43′24″E / 41.18018°K 22.72332°D / 41.18018; 22.72332
Doyran Muharebesi
İkinci Balkan Savaşı

Doyran'da 1913'te Bulgarlarca yok edilen evlere dair resim.
Tarih22–23 Haziran 1913
Bölge
Sonuç Yunan Zaferi
Taraflar
Bulgaristan Krallığı Bulgaristan KrallığıYunanistan Krallığı Yunanistan Krallığı
Komutanlar ve liderler
Bulgaristan Krallığı Pravoslav Tenev
Bulgaristan Krallığı Konstantin Kavarnaliev
Bulgaristan Krallığı Hristo Pakov
Yunanistan Krallığı Tümgeneral Konstantinos Damianos (3.tümen)
Yunanistan Krallığı Albay Leonidas Paraskevopoulos (10.tümen)[1]
Güçler
2 piyade tugayı 3. ve 10.tümenler[2]
Kayıplar
Katılan birliklerin yarısı ya öldü,ya yaralandı veya esir düştü. 1,007 ölü ve yaralı[3]

Doyran Muharebesi Bulgar ve Yunan kuvvetleri arasında 22-23 Haziran 1913'te Balkan Savaşları sırasında yapılan muharebedir. Muharebe sonucunda Doyran şehri Yunanların eline geçmiş ve Strumica yönüne Yunan ordusu yönelince Bulgar Ordusu Sırplar üzerindeki baskısını hafifletip zaruri olarak kuvvetlerini geri çekip Sırp cephesinden gerilemek zorunda kalmış, bunun neticesi Sırplara karşı Vardar ve Bregalnica Nehri ovalarında savaşmak zorunda kalmıştır.[4]

Muharebe öncesi

Kılkış-Lahanas Muharebesini kaybeden Bulgar kuvvetleri karşısında,muharebenin hemen sonrasında Yunan 10.Piyade tümeni Doyran gölüne yöneldi. Yunan ordusunun ilerlemesini durdurmak için Bulgar 3. tümeninin 3.tugayı (3/3 tugay) albay Konstantin Kavarnaliev yönetiminde Doyran'ın güneyinde pazisyon alıp,Doyran-Strumika yönünde gizlendi.19 Haziran'da Suchevo-Zleovo'da konuşlu Bdin 6.piyade tümeninden 2.tugaya (2/6 tugay) Bulgar komutanlığınca Doyran yönünde hareket emri verildi.

Muharebe

22 Haziran'da Yunan 10.tümeni Hissar tepelerindeki Bulgar Tugayının üçte ikisinin konuşlandığı mevziilerine saldırıya geçti ve bu birlikleri mevziilerinden çıkardı.[5] Ancak Strumica'da yürüyüş halindeki Bulgar 2. tabur ve 1 hızlı topçu bataryasının cepheye yetişmesi ile Yunan ilerlemesi durdurulabildi.

Ertesi gün, 23 Haziran'da, Kılkış yönünden 3. ve 4.Yunan tümenleri cepheye ulaşıp kuzeyde sol kanattan Bulgar mevziilerinin yakınına konuşlandı. Bu sırada Bulgar birliklerine takviye olarak 2/6.tugay cepheye ulaşmayı başardı. Zor durumda olan 3/3. tugayın durumu hafifletmek ve Yunanları biraz geriletmek ümidiyle bu tugay sol kanattaki Yunan mevziilerine Hisar'daki Çiğdemli köyü yakınından saldırıya geçti. Ancak engebeli arazi Bulgarların topçularını kullanmasını engelliyordu, yine de Bulgar topçular bazı anlar etkili olabildiler; bununla birlikte tüfek ve makineli tüfeklerle çarpışarak Bulgarlar -sayıca az olmalarına karşın- mevzii eteklerine kadar ilerlediler. Bu ani saldırı Yunan ilerlemesini yavaşlatıp kuvvetlerinin bir kısmını buraya bağlamalarına yol açtı.[5]

Ancak bu kısmi başarı dahi Bulgar ordusunun durumunu değiştirmedi. Sayıca azlık ve ağır kayıplar nedeniyle Bulgar Tugayları geride pek çok kayıp bırakıp kuzey yönüne çekilmek zorunda kaldılar ve Doyran istasyonunu Yunanlara bıraktılar. Bulgar sağ kanadı öğleden sonraya kadar bir süre daha Yunanlara dirense de sol kanadın geri çekilmesi akabinde verilen emirle kuzeye doğru çekildiler.[5] Bulgar kuvvetleri Strumica yoluna çekildiler ve Yunanlar Doyran şehri ve göl çevresini tamamen ele geçirip ilerlemeyi durdurdular.

Bogdanci köyü yakınında Bulgar 2/6.tugaya bağlı birlikler -bir kısım Osmanlı döneminden beri Makedonya'nın Bulgaristan'a bağlanması için çalışan- Bulgar milis güçleriyle, mevziilerinden çıkıp Vardar nehrinin kuzey kıyılarındaki tepeleri ele geçirip Yunanları ve onların milis güçlerini bir süreliğine de olsa püskürtmeyi başarır. Ancak Yunanların takviye düzenli birliklerle gelmeleriyle bu birlik önce saldırılarını durdurup savunmaya çekilir ardından kuzeye doğru geri çekilir. Bogorodica köyündeki Bulgarların bir taburu ve bataryası, milislerle saldırıp Vardar nehrinin sol yakasında başarı kazansa da Yunanların düzenli kuvvetleri Gevgeli (Gevgelica) den aşağı inip Bulgar bataryalarına saldırır, Bulgarlar bir süre daha burada direnip Yunan saldırılarını püskürtürler. 5 km kadar Yunanları geriletebilirler.[5] Ancak akşam üstüne doğru Yunanlarca neredeyse tamamen sarılma tehlikesi altında kalınca direne direne geri çekilirler.[5]

Yunan Başbakanı Eleftherios Venizelos Doyran İstasyonu'nda (1913).

Sonuç

Kral Konstantin'in emri ile muharebe sonucu ilerleyen Yunan ordusunun bir kolu Gevgeli,Melnik ve Petriç ele geçirir ve Yunan orduları,Bulgaristan'ın başkenti Sofya'yı ele geçirmek için Bulgaristan topraklarına yönelirler. Yunan ordusunun diğer kolu Drama ve Batı Trakya'yı ele geçirmeye yönelir, bu arada Yunan donanması Kavala'ya amfibik çıkarma yapar.

Kaynakça

  1. ^ A concice history of the Balkan Wars 1912-1913, Hellenic Army General Staff Army History Directorate, Athens 1998, Table 6: "Commands and Headquarters of the Large Units (Formations) during the Balkan Wars, 1912-13"
  2. ^ A concice history of the Balkan Wars 1912-1913, Hellenic Army General Staff Army History Directorate, Athens 1998, paragraph 290
  3. ^ A concice history of the Balkan Wars 1912-1913, Hellenic Army General Staff Army History Directorate, Athens 1998, paragraph 291
  4. ^ Марков, Г. Българското крушение. София 1991, стр. 103
  5. ^ a b c d e А. Христовъ, "Исторически прегледъ на войната на България срещу всички балкански държави - 1913 г." - Военна библиотека 26, София, Печатница на Армейския военно-издателски фондъ, 1946, стр. 83-86

Şablon:Kinci Balkan Savaşı muharebeleri kutusu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Kırkkilise Muharebesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Bulgaristan Krallığı arasında geçen savaş

Kırkkilise Muharebesi veya Kırklareli Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu ile Bulgaristan Krallığı orduları arasında geçen Birinci Balkan Savaşı'nın bir parçası olan; 22 Ekim 1912 tarihinde başlayan ve 24 Ekim 1912'de Osmanlı ordusunun doğu Trakya'da yenilgisi, Bulgar zaferi ile son bulan; Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Balkan Savaşı'nı kaybetmesine sebep olan en önemli muharebelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sarantaporon Muharebesi</span>

Sarantaporon Muharebesi , aynı zamanda Sarantaporo veya Sarandaporon olarak da çeşitli şekillerde tercüme edilmiştir, Eski Jülyen takvimde 9-10 Ekim 1912'de günümüz Gregoryen Takviminde 22-23 Ekim 1912'de gerçekleşti. Birinci Balkan Savaşı sırasında Veliaht Konstantin yönetimindeki Yunan kuvvetleri ile General Hasan Tahsin Paşa yönetimindeki Osmanlı kuvvetleri arasında yapılan ilk büyük muharebeydi. Muharebe, Yunan ordusunun Teselya'yı, Orta Makedonya'ya bağlayan Sarantaporo geçidinde Osmanlı savunma hattına saldırmasıyla başladı.

<span class="mw-page-title-main">Yenice Muharebesi</span> I. Balkan Savaşıda bir muharebe

Yenice Muharebesi veya Giannitsa Muharebesi, 19- 20 Ekim (2- 3 Kasım 1912 tarihleri arasında yapılan, Yunanların zaferiyle sonuçlanan bir Balkan savaşı muharebesi. Gerek Yunan ordusunun doğru taktiği, gerek de Yunan ordusunun ve donanımının sayıca Osmanlı Devleti'nin savaştaki ordusundan fazla olması Yunan ordusunun zaferini kesinleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bijan Muharebesi</span>

Bijan Muharebesi veya Üçüncü Yanya Muharebesi, Balkan Savaşları'nda 4-6 Mart 1913 tarihlerinde gerçekleşen muharebe. Savaşın sonunda gerçekleşen bu muharebe birçok bakımdan savaşın seyrini değiştirmiştir. Bizani, Yanya'daki en iyi istihkam edilmiş bölgelerden biriydi. Yanya ile birlikte 128 toptan kurulu 21 batarya ile korunuyordu. Vizani istihkamı da bizzat Wilhelm Leopold Colmar Freiherr von der Goltz tarafından inşa ettirilmişti. Yanya'nın savunmasında olduğu gibi bu muharebede de Esat Paşa ve kardeşi Vehip Paşa komutadaydı. Yunan ordusunun başında ise Prens Konstantin ve General Sabuncakis bulunuyordu.

Kalimantsi Muharebesi, İkinci Balkan Savaşı sırasında, 17-24 Temmuz 1913'te Bulgar Ordusu ile Sırp-Karadağ ordusu arasında Vinitsa'da aynı adı taşıyan köyün yakınında yapıldı. Bu muharebesinde, Dördüncü Bulgar Ordusu savunma zaferi kazanıp Sırp saldırısını durdurmayı başardı ve Struma Vadisi'ndeki Yunan birlikleriyle birleşmelerini de engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Kumanova Muharebesi</span> 23-24 Ekim 1912de yaşanmış ilk Balkan Savaşları muharebesi

Kumanova Muharebesi 23-24 Ekim 1912 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu topraklarının Sırbistan Krallığı'na yakın bölgesinde (Kumanova) yapılan bu muharebe Birinci Balkan Savaşı'nın başlıca muharebelerinden biridir. Savaş başlangıcından sonra kısa sürede Sırpların kazandığı önemli muharebelerden biri olup bu bozgun sonrası, özellikle firar eden askerlerden kaynaklı; ağır insan gücü kayıpları nedeniyle; Osmanlı yönetimi Vardar Ovası ve Makedonya'nın büyük kısmını, artlarında büyük miktarda top ve savaş malzemesi bırakarak terk etmek zorunda kalmışlardır.

Beşpınar Muharebesi veya Pente Pigadia Muharebesi Birinci Balkan Savaşında Osmanlılar ile Yunanistan Krallığı arasında yapılmış bir muharebedir.

Soroviç Muharebesi, kimi kaynaklarda Vevi Muharebesi olarak da geçer, eski takvime göre 21–24 Ekim 1912 (O.S.), tarihinde Birinci Balkan Savaşı esnasında yapılmış bir muharebedir. Bu muharebe 1. Balkan Savaşındaki az sayıdaki Osmanlı zaferlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Manastır Muharebesi</span>

Manastır Muharebesi, bugünkü Makedonya'daki Manastır şehri yakınlarında Birinci Balkan Savaşı sırasında 16-19 Kasım 1912 tarihinde gerçekleşmiş bir muharebedir.

Yunanistan'ın 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları'na katılımı, Yunan devletinin büyüklüğünü neredeyse iki katına çıkarmasını ve bugünkü toprak büyüklüğünün çoğuna ulaşmasını sağladığı için modern Yunan tarihinin en önemli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda, ilişkilerin sonraki on yıla hükmedeceği ve Yunanistan için uzun süren yankı uyandıran iki kişiliğin ön plana çıkmasıyla birlikte siyasi gelişmelerin bir katalizörü olarak da hizmet etti: Başbakan Elefterios Venizelos ve ordu komutanı, prens ve daha sonra kral olan I. Konstantin.

<span class="mw-page-title-main">Kılkış-Langaza Muharebesi</span>

Kılkış-Langaza Muharebesi Yunanistan Krallığı ile Bulgaristan Krallığı arasında İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılmış muharebedir. İki ordu da Orta Makedonya'nın Kılkış yerleşim biriminde karşılaşmış ve 19-21 Haziran 1913'te yapılan bu muharebeden Yunanlar galip ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bregalnica Muharebesi</span> Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı arasında geçmiş olan muharebe

Bregalnica Muharebesi, Bulgaristan Krallığı ordusu ve Sırbistan Krallığı Karadağ Krallığı ordusu arasında 30 Haziran -9 Temmuz 1913 arasında gerçekleştirilen İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılan muharebedir. İkinci Balkan Savaşının en büyük katılımlı muharebesidir. Bu muharebe Bulgarların Delçevo'ya çekilmesi ile sonuçlanmıştır. Makedonya'nın kaderi Bulgar mı yoksa Sırbistan toprağı olarak kalacağı bu muharebe ile şekillenmiş ve Makedonya Sırbistan Krallığı toprağı olarak kalmıştır. "Bregalnica Muharebesi" terimi esas olarak Yugoslav ve Sırp tarihçiliğinde kullanılmaktadır. Bulgar tarih kitaplarında bu olaylar çoğunlukla bir muharebe olarak değil, savaşın başlangıcında Bulgar 4. Ordusunun bir dizi muharebesi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kresna Kanyonu Muharebesi</span> İkinci Balkan Savaşı sırasında gerçekleşmiş bir muharebe

Kresna Kanyonu Muharebesi, 1913 yılında İkinci Balkan Savaşı sırasında Yunanlar ve Bulgarlar arasında yapıldı. Muharebe, 8-18 Temmuz tarihleri arasında, labirenti andırır şekildeki ormanlar ve dağlar arasında 20 km'lik bir cephede, 11 günlük bir sürece yayılı şekilde yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Himara İsyanı (1912)</span>

Himara İsyanı, 18 Kasım 1912'de Himara bölgesinde meydana gelen Birinci Balkan Savaşı sırasında bir Yunan ayaklanmasıydı. Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanistan Krallığı'nca Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklandırılan bölgedeki Rumların isyanı bastırılamadı.Böylece Osmanlı ve Arnavut kuvvetlerini Himara bölgesinden çıkarıldılar ve isyancılar Saranda ve Avlonya arasındaki kıyı bölgesinde Yunan Ordusu'nun işgaline zemin hazırlayıp burayı Yunanistan Krallığı için güvence altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Driskos Muharebesi</span>

Driskos Muharebesi, 9-11 Aralık 1912'de gerçekleşti.Ancak Konduravki köyü mevkiindeki çatışmalar nedeniyle bu muharebe Konduvraki- Driskos Muharebesi olarak da bilinir. Bu muharebe Birinci Balkan Savaşı sırasında Alexandros Romas komutasındaki Yunan kuvvetleri ile General Esad Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri arasında yapılan bir muharebedir. Muharebe, Yunan Ordusunun Hani Kamber Ağa'daki Osmanlı savunma hattına saldırmasıyla başladı.

21-23 Ekim 1912 Tarihleri arasında Yunan Epir Ordusunun birlikleri ile Yanya Kolordusu kuvvetleri arasında gerçekleşen muharebedir. Yanya kolordusunun Balkan Savaşı'nda girdiği ilk muharebe olup Osmanlı zaferi ile sonuçlansa da bu muharebedeki bazı hatalar hemen ardından girişilen Gribova Muharebesi'ndeki yenilgi bu başarının kullanılamamasına neden olmuştur.

Birinci Yanya Muharebeleri, Birinci Balkan Savaşı sırasında Pista Muharebesi akabinde Yunanların doğrudan Osmanlı Yanya Kolordusundan Yanya Kalesi'ni almak için yaptığı saldırılardır. Yunanların Manalusa Muharebesi'nde zorlukla kazandığı küçük ilerleme haricinde muharebeler Osmanlı lehine sonuçlanmış hatta Osmanlılar asker kaybı pahasına firarlara rağmen Epir Ordusundan bir kısım ek topraklar kazanmış ve Yanya Kalesi üzerindeki saldırılar geçici sürede olsa engellenmiştir.

İkinci Yanya Muharebesi veya Muharebeleri 5 Ocak 1913 ile 20 Ocak 1913 arasında hazırlık muharebelerinin ve 20-23 Ocak arasında ise esas muharebenin yapıldığı bir muharebeler silsilesidir. 5-20 Ocak tarihleri arasındaki Yunan ordusunun asıl muharebe öncesi Yanya'yı tamamen kuşatma amaçlı Dristinik ve Aydonat (Çamlık) Muharebelerinin ikisi de Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır. Bu arada Osmanlı'ya bağlı Arnavutlar ve düzensiz birlikler Yunanların ikmal hattı olan Saranda limanına baskın yapıp Yunanların asıl saldırı için malzeme ve ikmal götürmelerini geciktirmişlerdir. 20 Ocak-23 Ocak arasındaki muharebe ise Yunanların ufak toprak kazançlarına karşın ağır kayıplara uğramasına neden olmuş ve Yunanlar saldırılarını durdurmak zorunda kalmıştır. Kısacası muharebeler baştan sona Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır.