İçeriğe atla

Doyran Gölü

Koordinatlar: 41°12′K 22°45′D / 41.200°K 22.750°D / 41.200; 22.750
Doyran Gölü
Harita
Genel bilgiler
Yüzey rakımı148 m
Wikimedia Commons

Doyran Gölü (Makedonca: Доjранско Езеро Dojransko Ezero; Yunanca: λίμνη Δοϊράνη) Yunanistan ve Kuzey Makedonya arasında yer alan bir göldür.

Osmanlı öncesi kaynaklarda gölden Polin adıyla bahsedilmektedir.

Konum

Doyran Gölü, Kuzey Makedonya'nın güneydoğu kesiminde, topraklarının güneydoğu ucunda yer alır. Yunanistan ile paylaşılan bir göldür. Göl, Yunanistan'ın kuzeybatısında yer alır.

Gölün üzerinde birkaç yerleşim yeri bulunmaktadır. Bunlar Star Dojran(Eski Doyran), Doirani ve eski Kara Ali, Bulamaçlı, Ahatlı, Akıncalı, Brest köylerini içeren Mouries nahiyesi. Ayrıca Dojran Steel adında bir metalurji yerleşkesi.

Özellikler

Yüzölçümü 43.1 kilometrekare olan gölün 27.3 kilometrekaresi Kuzey Makedonya'ya, 15.8 kilometrekaresi ise Yunanistan'a aittir. Yuvarlak bir görünüme sahip olan gölün kuzeyden güneye uzunluğu 8.9 kilometre, batı - doğu arası genişliği ise 7.1 kilometredir. Ohri ve Prespa göllerinden sonra Kuzey Makedonya'daki en büyük üçüncü göldür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Rodop Dağları</span> Sıradağ

Rodop Dağları veya Rodoplar, Balkanlar’da bulunan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa</span> Avrupadaki coğrafi bölge

Güneydoğu Avrupa, büyük bir kısmını Balkan Yarımadası'nın oluşturduğu Avrupa'da yer alan bir coğrafi bölgedir. Güneydoğu Avrupa'nın tam olarak nerede başladığı veya bittiği ya da kıtanın diğer bölgeleriyle nasıl ilişkili olduğu konusunda birbiriyle örtüşen ve çelişen tanımlar bulunmaktadır. Bölgedeki egemen devlet ve bölgeler alfabetik sıraya göre şunlardır: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Doğu Trakya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan. Bazen Moldova ve Slovenya da dahil edilebilmektedir. Bölgenin en büyük şehri Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya arasındaki boğazda yer alan İstanbul, ardından Bükreş, Sofya, Belgrad ve Atina'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ohri Gölü</span>

Ohri Gölü, Kuzey Makedonya'nın güneybatısı ile Arnavutluk'un doğu toprakları arasındaki dağlık, sınır bölgesinde yer alan bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Prespa Gölü</span>

Prespa Gölü, Balkanlar'da, Kuzey Makedonya, Yunanistan ve Arnavutluk arasında bulunan bir tektonik tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Neusiedl Gölü</span>

Neusiedl Gölü, Avusturya Macaristan arasında yer alan, Avrupa'nın en büyük ikinci kapalı havzasıdır. Göl, 75 kilometrekaresi Macaristan'a, 240 kilometrekaresi Avusturya'ya ait olmak üzere toplam 315 kilometrekare büyüklüğündedir. Gölün suladığı alanın büyüklüğü yaklaşık 1120 kilometrekaredir. Kuzeyden güneye gölün uzunluğu 36 kilometre ve doğudan batıya genişliği 6 - 12 kilometredir. Adriyatik Denizi'nden 115,45 metre yüksekte bulunan gölün en derin noktası 1,8 metredir. Kuraklık ya da su yükselmeleri nedeni ile gölün büyüklüğü sık sık değişmiş, geçmişte birçok kez tamamen kurumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Valandova</span>

Valandova veya Valandovo, Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda Yunanistan sınırına yakın bir konumda bulunan bir kasaba ve belediye merkezidir. Valandova yakınlarında, güneydoğu yönünde Doyran Gölü yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ustrumca</span>

Ustrumca veya Usturumca (Makedonca: Струмица Strumica okunuş: Strumitsa}

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya coğrafyası</span>

25,333 km² alana yayılı Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Balkan Yarımadası'nın 41°50′N, 22°00′Ekoordinatlarında bulunur. 748 km sınır uzunluğu bulunan ülkenin komşularıyla olan sınır uzunluğu, kuzeyde Sırbistan'la (221 km), doğuda Bulgaristan'la (148 km), güneyde Yunanistan'la (228 km) ve batıda Arnavutluk'la (151 km)'dir.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) içerisinde 13 büyük proje arasında yer alan Adıyaman-Kahta projesinin ünitelerinden biri olan Çamgazi Barajı Doyran Çayı üzerinde 1990-1999 yılları arasında sulama amacıyla inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doyran, Kuzey Makedonya</span>

Doyran veya Toyran, Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda Yunanistan sınırına yakın bir konumda, aynı adlı gölün kıyısında bulunan bir kasabadır.

Doyran veya Toyran, Yunanistan'ın Makedonya bölgesinde Kılkış vilayetine bağlı Doyran gölü kenarında yerleşim yeridir. Kuzey Makedonya'ne hudut kapısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Bölgesi, Kuzey Makedonya</span>

Güneydoğu Bölgesi Kuzey Makedonya'nın 8 istatistiksel bölgesinden biridir. Adını da bulunduğu konumdan alan bölge Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda yer alır ve toprakları Bulgaristan ile Yunanistan devletleriyle sınırdaştır. Bölge sınırları içinde Ustrumca ve Gevgeli şehirleri yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ustrumca Belediyesi</span> Kuzey Makedonyada belediye (opština)

Ustrumca Belediyesi Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda bulunan bir belediyedir. Belediyenin merkezi Ustrumca’dır. Belediye, Kuzey Makedonya'nın idari dağılımında Güneydoğu Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gevgeli Belediyesi</span> Kuzey Makedonyada belediye (opština)

Gevgeli Belediyesi Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda bulunan bir belediyedir. Belediyenin merkezi Gevgeli'dir. Belediye, Kuzey Makedonya'nın idari dağılımında Güneydoğu Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Doyran Belediyesi</span> Kuzey Makedonyada belediye (opština)

Doyran Belediyesi Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda bulunan bir belediyedir. Belediyenin merkezi Doyran’dır. Belediye, Kuzey Makedonya'nın idari dağılımında Güneydoğu Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Valandova Belediyesi</span> Kuzey Makedonyada belediye (opština)

Valandova Belediyesi Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda bulunan bir belediyedir. Belediyenin merkezi Valandova’dır. Belediye, Kuzey Makedonya'nın idari dağılımında Güneydoğu Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan coğrafyası</span>

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

Arnavutluk; topraklarının büyük bir bölümü dağlık bölgelerden oluşan, Güneydoğu Avrupa'da, Adriyatik ve İyon Denizi arasında bulunan, Akdeniz'le bağlantılı bir Balkan ülkesidir. Çoğu küçük olan 13 ada ve adacığa sahiptir. Bu adalardan sadece Sazan ve Kunë adını taşıyanlar bir kilometrekareden büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da turizm</span>

Kuzey Makedonya'da turizm ülke ekonomisinin büyük bir faktörüdür. Ülkenin çok sayıda doğal ve kültürel cazibe merkezi onu turizme uygun kılmaktadır.