İçeriğe atla

Dove World Outreach Center

Dove World Outreach Center, papaz Terry Jones ve eşi Sylvia tarafından yönetilen 50 üyeli ve mezhepsel olmayan bir Hıristiyan kilisesidir. 25 yıldan fazla süredir Gainesville, Florida'da bulunan kilise, Temmuz 2013'te 20 dönümlük (8 hektar) arazisini sattı ve Tampa'ya taşınmayı planladı. Kilise ilk olarak 2000'li yılların sonlarında kamuya açık gösterileriyle, İslam ve eşcinsellere yönelik eleştirileriyle dikkat çekmiş ve Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi tarafından nefret grubu olarak tanımlanmıştır.[1] Kilise, papazının 11 Eylül saldırılarının dokuzuncu yıldönümünde Kur'an yakma yönündeki tartışmalı planıyla tanınmıştır.

11 Eylül 2010'da Jones, kilisesinin asla Kuran yakmayacağını ve İslam'ın unsurlarını tehlikeli ve radikal olarak ifşa etme amacına ulaştığını açıkladı.[2] Ancak 20 Mart 2011'de Jones, tehdidini yerine getirdi ve bir Kur'an yaktı. 1 Nisan 2011'de Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde bu yakma eylemini protesto eden göstericiler Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu'na saldırdı ve aralarında en az 7 BM çalışanının da bulunduğu en az 12 kişi öldü.[3] Jones, İslam'ı insanları cehenneme götürecek sahte bir din olarak tanımladı ve Müslümanlara Tanrı'ya giden tek yolun İncil olduğunu söyledi. Cemaat, Gainesville belediye başkanı Craig Lowe'nin açık eşcinsel olması ve personelinin de sözde liberal politikaları nedeniyle, homofobik mitingler düzenledi.

Bir Dove World cemaati de Park51'in inşasına karşı bir protesto düzenledi. Obama'nın eşcinsel evliliği onaylamasının ardından kilise, bahçesine gökkuşağı bayraklı bir Obama büstü astı.[4]

Tarihçesi ve yapısı

Dove World Outreach Center, 1985 yılında Donald O. Northrup ve eşi Delores tarafından kuruldu,[5][6] Richard H. Wright da ilk papazlardan biriydi. Northrup, kilisenin kuruluşundan 1996'daki ölümüne kadar Dove World'de kaldı. Daha sonra Dennis Watson papaz olarak görevi devraldı, Northrop'un eşi Delores 2004 yılına kadar Kadın Papazı olarak devam etti.

2001 ve 2008 yılları arasında Jones ve eşi, Florida'daki kilisenin yarı zamanlı papazları ve Almanya'nın Köln kentindeki bir kilisenin yöneticileri olarak görev yaptılar; 2004 yılına gelindiğinde Dove World'ün kıdemli yarı zamanlı papazlarıydılar ve Almanya'ya gidip geliyorlardı. Terry Jones, 2008 yılında Alman kilisesi kapatıldıktan sonra Dove World'de tam zamanlı olarak görev aldı. Delores Northrup daha sonra Dove World'den ayrıldı ve Jones'un 2010'da Kuran yakma önerisiyle ilgili olarak kendisiyle temasa geçen bir muhabire "Programdan memnun değildim. Bunun tamamen yanlış olduğunu düşünüyorum" demiştir.

2004 yılında Jones, Dove World'ün kıdemli papazı olarak göreve başladığında yaklaşık 100 üyesi vardı; Eylül 2010 itibarıyla 50 üyesi olduğu söyleniyordu ve yaklaşık 30 üyenin ayinlere katıldığı bildiriliyordu. Eylül 2010 itibarıyla Wayne Sapp, papaz yardımcısı olarak görev yapmaktadır ve Jones'un oğlu da gençlik bakanı olarak görev yapmaktadır.

Terry Jones, Şubat 2011'de Luton'da İslami aşırıcılık hakkındaki görüşlerini paylaşmak üzere bir mitinge davet edildi. Anti-faşist grup Hope not Hate, Jones'un Birleşik Krallık'a girişinin yasaklanması için İçişleri Bakanı'na başarılı bir dilekçe verdi.[7]

Alman medyası 17 Eylül 2012 tarihinde Terry Jones'un Almanya'ya seyahat etmesi halinde ülkeye girişinin yasaklanacağını bildirdi. Jones, Pro Deutschland grubu tarafından Berlin'deki bir etkinliğe davet edilmişti. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Jones'un ziyaretinin "kamu düzeninin korunması çıkarına ters düşeceğini" söyledi.[8]

Siyasi tartışmalar

Kilise 2000'li yıllarda İslam ve eşcinsellik karşıtı yayınları ve eylemleriyle gündeme geldi.

İslam karşıtı tabelalar

2009 yılında kilise bahçesine büyük kırmızı harflerle "Islam is of the Devil" yazılı bir tabela kondu.[9] Bunun üzerine kilise ABD'deki İslami kuruluşlar ve yerel aktivistler tarafından protesto edildi. Fakat kilise yönetimi 31 Temmuz'da kilise bahçesine Tevbe suresi 5. ayette geçen "Müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün." yazılı başka bir tabela koydu.[10] Fakat ayetin tamamı "Haram aylar çıkınca müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün; onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gözetleme yerinde oturup bekleyin. Eğer tevbe eder, namazı dosdoğru kılar, zekâtı da verirlerse artık yollarını serbest bırakın. Allah yargılayan, esirgeyendir." şeklindedir.

İslam karşıtı tişörtler

2009 yılında kilise üyeleri yeni öğretim yılının başlamasıyla çocuklarını üzerinde "Mesih, ben yolum ve hakikatim ve hayatım diye cevapladı; bana uğramadan kimse Tanrı'ya ulaşamaz. Dove Outreach Center'a güveniyorum." yazılı tişörtlerle okula gönderdiler. Tişörtlerin arkasında "Islam is of the Devil" yazılıydı. Bunun neticesinde Talbot Elementary okulunda 10 yaşındaki bir çocuk ve iki farklı lisedeki iki öğrenci evlerine gönderildiler.[11] Bir öğrencinin de okul yönetimince giydiği tişört değiştirildi.

Ohio'daki gösteriler

Kilise üyeleri Kasım 2009 tarihinde Müslümanlıktan Hristiyanlığa geçen Rifqa Bary'i desteklemek için yapılan yürüyüşe üzerinde "Islam is of the Devil" yazılı tişörtlerle katıldılar. Gösteriye katılan bazı üyeler tişörtte yazılı mesajdan ötürü sorunlar yaşadı.[12]

"Uluslararası Kuran Yakma günü"

Kilise, Temmuz 2010 tarihinde yaptığı duyuruda 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünü "Uluslararası Kur'an Yakma Günü" (İngilizce: International Burn a Koran Day) ilan ettiklerini söyledi. Yapılan açıklamaya göre 11 Eylül'de kilise üyeleri ellerine aldıkları Kuran'ları yakacaklardı.

Pek çok kuruluştan bu eylemin iptal edilmesi yönünde tepki geldi. Ayrıca bazı aşırı İslami örgütlerden de tehditler alındığı belirtildi.

Gainesville itfaiyesi kilisenin açıktan ateş yakma eylemi için istediği izni güvenlik gerekçesiyle vermedi. Fakat kilise para cezası alma olasılığına rağmen bu eylemi gerçekleştirmeyi planlıyor.

Eylem binlerce kişi tarafından Facebook'ta da takip ediliyor. İngiltere merkezli İslami bir grubun YouTube üzerinden yayınladığı videoda müslümanların Kuran yakma gününe karşı harekete geçmeleri istedi. Terry Jones eylemin şiddetle sonuçlanmamasını umut ettiğini söyledi. The New York Times'ın haberine göre Terry Jones eylemin duyurusundan sonra ölüm tehditleri almaya başlamış. Ayrıca duyurudan sonra kilisenin bankaya olan 140,000$'lık borcunun banka tarafından acilen ödenmesi istendi ve Jones'un mülk sigortası iptal edildi.[13]

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kuran yakmayı "saygısız" ve "utanç verici" diye nitelerken, Amerika Birleşik Devletleri Başsavcısı Eric Holder da böylesi bir kararın "tehlikeli" ve "aptalca" olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de bu planlara 'tiksindirici' diyerek tepki gösterdi.[14]

11 Eylül 2010'da Tery Jones gelen tepkiler ve baskılar üzerine Kuran yakma eylemini iptal ettiklerini belirtti.[15] Ancak Washington ve New York bazı bireysel eylemlere sahne oldu. Washington'da İslam'ı protesto eden küçük bir muhafazakâr Hristiyan grubu Beyaz Saray önünde toplanarak Kuran'ı yırttı. Aralarında aşırı muhafazakâr Boston Çay Partisi’nin (Tea Party) Indiana lideri olduğunu bildiren Andrew Beacham ve kürtaj karşıtı kampanyasının öncüsü Randall Terry’nun bulunduğu 6 kişilik bir grup “İslam’ın saçmalıkları” adlı eylemlerini Beyaz Saray önünde yaptı.[16]

Tepkiler

Yerel tepkiler

Kilise İslam ve eşcinsellik karşıtlığından ötürü Florida'daki çeşitli dini ve siyasi figürlerce eleştirildi. Kasım 2009'da University of Florida Hillel tarafından Gainesville Interfaith Forumu (Gainesville dinlerarası) kuruldu. Bölge valisinin de desteklediği forumun 11 Eylül'ü Interfaith Solidarity Day (Dinlerarası yardımlaşma günü) ilan etmesi istendi.

Buna ek olarak bölge valisi Lowe kiliseyi "topluluğumuzu utandıran küçük bir grup" olarak nitelendirdi.[17]

2 Eylül 2010'da yirmi yerel din lideri bir araya gelip vatandaşları müslümanlar etrafında halka olmaya çağırdı.[18]

Ulusal ve uluslararası tepkiler

Kilise islam karşıtı eylemelerinden ötürü ulusal ve uluslararası çapta da değişik kesimlerden eleştiri ve kınamalar aldı:

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "18 Anti-Gay Groups and Their Propaganda | Southern Poverty Law Center". web.archive.org. 29 Kasım 2010. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Terry Jones: 'We will not burn the Quran'". NBC News (İngilizce). 11 Eylül 2010. 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  3. ^ Najafizada, Enayat; Nordland, Rod (1 Nisan 2011). "Afghans Avenge Florida Koran Burning, Killing 12". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  4. ^ "Florida Pastor Hangs Obama Effigy Outside Church". HuffPost (İngilizce). 8 Haziran 2012. 9 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  5. ^ "About Dolores Northrup - author of the book The Unlimited God". web.archive.org. 17 Temmuz 2011. 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  6. ^ "Action News investigates: Who is Pastor Terry Jones - Action News Jacksonville". web.archive.org. 11 Eylül 2010. 11 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2023. 
  7. ^ "US pastor Terry Jones banned from entering UK". BBC News (İngilizce). 19 Ocak 2011. 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  8. ^ "German to Ban US Pastor Terry Jones From Entering Country". Der Spiegel (İngilizce). 17 Eylül 2012. ISSN 2195-1349. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  9. ^ http://www.gainesville.com/article/20090708/ARTICLES/907081008 19 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Anti-Islam church sign stirs up community outrage (İngilizce)
  10. ^ http://www.gainesville.com/article/20090801/ARTICLES/908011013/1002 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New Dove World Outreach sign again takes aim at Islam (İngilizce)
  11. ^ http://www.gainesville.com/article/20090826/ARTICLES/908261007 19 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 'Devil' shirts send kids home (İngilizce)
  12. ^ http://www.dispatch.com/live/content/local_news/stories/2009/11/17/rifqarally.ART_ART_11-17-09_B3_SUFMUGG.html?sid=101 23 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Columbus Dispatch (İngilizce)
  13. ^ http://www.nytimes.com/2010/08/26/us/26gainesville.html 6 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Far From Ground Zero, Obscure Pastor Is Ignored No Longer (İngilizce)
  14. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  15. ^ http://edition.cnn.com/2010/US/09/11/new.york.jones/index.html#fbid=zeTGhlgJqvd&wom=false 12 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Florida pastor calls off Quran burning (İngilizce)
  16. ^ http://www.milliyet.com.tr/beyaz-saray-in-onunde-kuran-i-kerim-i-yirttilar/dunya/haberdetay/12.09.2010/1287919/default.htm 23 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. BEYAZ SARAY’IN ÖNÜNDE KURAN’I KERİM’İ YIRTTILAR
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  19. ^ http://news.yahoo.com/s/ap/us_white_house_quran_burning []
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  22. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  23. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  24. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  25. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  26. ^ http://www.oic-oci.org/topic_detail.asp?t_id=4135&x_key=[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kur'an</span> İslamın temel dinî metni

Kur'an veya yaygın kullanılan adıyla Kur'an-ı Kerim, Müslüman inancına göre, yaklaşık 23 yıllık bir süreçte ayetleri Allah tarafından Cebrâil adındaki melek aracılığıyla Muhammed'e parça parça vahiyler hâlinde indirilen bir kutsal kitaptır. İslam inancına göre Kur'an, Muhammed'in gerçek bir peygamber olduğunu kanıtlayan en önemli ve en büyük mucizedir. Müslümanlar, namaz başta olmak üzere belli başlı ibadetlerinde Kur'an'dan çeşitli bölümler okurlar.

<span class="mw-page-title-main">İslam</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

İslam (Arapça: اَلْإِسْلَامُ, romanize:

<span class="mw-page-title-main">İhlas Suresi</span> Kuranın 112. suresi

İhlas Suresi, Kur'an'ın 112. suresidir. Sure, 4 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Şeriat</span> İslamî hukuk

Şeriat, Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dinî kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler, muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar. Tarihsel seyir içerisinde kanun ve kuralların teorik (usul) ve pratik uygulama (füru/fetva) çalışmaları ile ilgilenen ve isimleri öne çıkan kişiler adına belirli toplum ve devlet yönetimlerinin de tercihlerini yansıtan fıkıh mezhepleri ortaya çıkmış, ancak şeriat hiçbir zaman tek başına geçerli bir hukuk sistemi olmamış, Ömer veya Emevilerden itibaren "örfi hukuk" ile birlikte kullanılmıştır. Şeriat’ın "insanlar arası ilişkiler bölümü” 1850’lerden itibaren “İslam hukuku” olarak yeni bir isimle sunulmaya başlanır. İslam hukukunda yer yer modern hukukla benzer argümanlar kullanılmasına rağmen aralarında bir takım temel farklar vardır. İslam'da hukuki argümantasyon olarak -insanların birbirlerinin maddi ve manevi alanlarına girmelerini yasaklayan- hak ve -üst makamın alt grup insanlara dengeli davranmasını içeren- adalet kavramları ön plana çıkarılır. Buna göre amirler emirleri altında bulunan insanların gözetimi ve onlara karşı adaletli olmakla, yönetilenler ise onlara itaatle yükümlüdürler. Adaletten sapan amire itaat edilip edilmeyeceği tartışmalıdır. Ayrıca bu anlayışta insanlar Allah'ın kulları (İbadullah) olmakta, şeriat onlara karşı adaletli davranmayı gerektirse bile eşit davranmayı gerektirmemektedir. Şeriat ile modern hukuk arasındaki farklardan belki de en önemlisi, insanların eşit ve özgür bireyler oldukları temelinde geliştirilen modern hukuktaki insan hakları kavramına karşılık, şeriat anlayışında bireysel özgürlük kavramı bulunmamasıdır. Dinî edebiyat ve söylemlerde sıkça kullanılan özgür irade kavramı günlük yaşam tarzını seçebilmesinde değil, kader karşısında insanın uhrevi sorumluluğu bağlamındaki felsefi tartışmalarda görülür. Kur'an'da 30 ayette tekrarlanan ve İslamcılığın temel motivasyonlarından birisi olan “şeriatta kötü olarak tanımlanan durumlar için güç kullanımı kişilerin ev, elbise, beden ve ibadet–inanç gibi özel alanlarına girmeyi gerektirse bile bu kişilerin (kul) hakkına tecavüz olarak değerlendirilmez.

<span class="mw-page-title-main">Meryem</span> İsa peygamberin annesi; Hristiyanlık ve İslamda iffet simgesi

Meryem, Nasıralı İsa'nın annesi olan Yahudi kadındır. Yeni Ahit'te ve Kur'an'da önemli ve kutsal kişilerden biridir. Meryem Ana ve Bakire Meryem olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan</span> 1870te İtalya tarafından yıkılan Papalık Devletinin yerine 1929da Roma sınırları içerisinde kurulan bağımsız, küçük bir şehir devleti

Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Papanın yanılmazlığı</span> Katolik Kilisesi dogması

Papalığın yanılmazlığı, Katolik Kilisesi'nin bir öğretisidir ve İsa'nın Aziz Petrus'a verdiği söze dayanarak Papa'nın ex cathedra konuşması sırasında "başlangıçta apostolik Kilise'ye verilmiş ve Kutsal metin ve gelenekle aktarılmış" öğreti konusunda hata yapma ihtimalinden korunduğunu ifade eder.

Ceday sayım fenomeni, 2001 yılında gerçekleşen halk hareketi. Ana dili İngilizce olan bazı ülkelerin vatandaşları, nüfus sayımında dinlerini Yıldız Savaşları filmlerinden esinlenerek "Ceday" veya "Ceday Şövalyesi" olarak kaydetmiştir. Avustralya Yıldız Savaşları Topluluğu başkanı Chris Brennan'ın verdiği bir röportaja göre, kendilerini Ceday olarak algılayanların çoğu bu olayı bir şaka olarak gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Ruh</span>

Kutsal Ruh, Yahudilikte Tanrı'nın evren veya yaratıkları üzerindeki ilahi gücü, kalitesi ve etkisine atıfta bulunur. İznik Hristiyanlığı'nda Kutsal Ruh, Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. İslam'da Kutsal Ruh, ilahi eylemin veya iletişimin bir aracısı olarak hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">İslam sanatı</span>

İslam sanatı, İslâm kültürünün büyük bir bölümünü oluşturur. İslamî sanat(lar) terimi görece yeni bir terimdir ve genel olarak modern bir kavram olarak ele alınabilir. Terim ile kastedilen İslam topraklarında üretilen, İslam kültürünün izini taşıyan sanat eserleridir; eserlerin illâ ki Müslüman için veya Müslümanlar tarafından yapılmış olması gerekmez. Nitekim birçok Hindu, Hristiyan ve Yahudi sanatçılar İslamî sanat eserleri verdikleri gibi, Müslümanlar tarafından yapılan bazı sanat eserlerinin alıcıları, sahipleri gayri müslimdir. Zaman zaman tarihi İslamî sanat eserleri ve sanatçılar çağdaş zamanlarda dinîden ziyade millî sanat açısından değerlendirilmiştirler; bununla birlikte bu genelde yanlış bulunur zira İslamî sanatlarda tarih boyunca ortak olan değer ve vurgu İslamdır ve sanatlar birçok etnik grubun katkısının sonucu olarak ortaya çıkmışlardır. Nitekim o dönemlerde İslam topraklarında bulunan vatandaşların da ayırıcı özelliği etnik gruplarından ziyade dinleriydi ve bu sebeple de bugün birçok tarihî İslamî sanatçının yaşadığı toprağa bakarak etnik kökenini bilmek çok zordur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Arnavutluk Katolik Kilisesi, Papa'nın ruhanî önderliğindeki ve Vatikan merkezli ökumenik Dünya Katolik Kilisesi'nin alt bölümlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi</span>

Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi, Başpiskoposluğu idaresi Tiran, Dıraç bölgeleriyle beraber, genelde ülkenin güney bölgesini kapsar. Ayin dili Arnavutçadır. Ortodoks cemaat yaklaşık yarım milyon üyeye sahiptir. ABD'de yaşayan 15.000 ortodoks Arnavut için iki ayrı idari birim kurulmuş olup, bunlardan birisi dolaysız şekilde İstanbul Ekümenik Patrikhanesi'ne bağlıdır.

Aziz, Aya veya kadın ise Azize, Arapça kökenli azîz sözcüğü ermiş anlamına gelir. Günlük kullanımda sevilen ve sayılan kimseleri tanımlamakta kullanılır. Sözcüğün dişi formlarından muazzez, Türkçede yaygın bir kadın ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Dory Funk Jr.</span> Amerikalı güreşçi

Dorrance Ernest Funk daha iyi bilinen adıyla Dory Funk, Jr. emekli güreşçi ve bir eğitmen. Kendisi Dory Funk, Sr.'ın oğlu, Terry Funk'ın kardeşi. Texas Cloverleaf hareketini kendisi yaratmıştır, ayrıca Funking Conservatory güreş eğitim okulunu yönetmektedir. Ocala, Florida bölgesinde eğitmenleri ve arkadaşları ile birlikte !BANG! adı verilen bölgesel bir federasyonun sahibidir. Bu tarihe kadar NWA World Heavyweight Title kemerini 4 yılı aşkın sürede tutarak kemeri en uzun tutan 2. kişi oldu. Ayrıca WWE Hall Of Fame 2009'da listeye sokulan efsanelerden birisi.

Innocence of Muslims, önceleri Desert Warriors ile Innocence of Bin Laden adıyla anılan, 2012 yapımı İslâm karşıtı düşük bütçeli film. Film, söylenilenlere göre İslâm peygamberi Muhammed'in yaşamı hakkındadır. Filmin yönetmenliğini, "Sam Bacile" ve "Alan Roberts" takma adlarını kullanan Mısır kökenli Amerikalı Nakoula Basseley Nakoula yapmıştır.

Norveç Kilisesi, Norveç'teki en büyük inanç örgütüdür. 2012'ye kadar Norveç Kilisesi'nin başı Norveç Kralı idi. 2017'de Norveç Kilisesi devlet dini olmaktan çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Defin</span> ölen bir kişiyi bir yere koyma eylemi

Defin ya da ölü gömme, cenaze töreni'nden sonra ölü bir insan ya da hayvanı toprağa gömme işidir. Toprağın eşilerek mezar adı verilen çukurun açılması, ölü beden ile türlü nesnelerin bu çukura konulması ve mezarın toprakla kapatılması yoluyla yapılmaktadır. Örneklerine insanlık tarihinin ilk yıllarından başlayarak rastlanan defin işleminin ölüye gösterilen saygıyı ifade ettiği düşünülmektedir. Defin, ahiret inancının olduğu toplumlarda ölümden sonra yaşamın başlangıcı olarak kabul edilen bir aşamadır.

<span class="mw-page-title-main">Yurtsever Simun</span> İsanın havarisi

Yurtsever Simun, İsa'nın 12 havarisi arasında en belirsiz olanlardan biriydi. Birkaç psödopigrafik yazı Simun'a atfedilmiş olmakla birlikte, Hieronymus Simun'u MS 392-393 arasında yazılmış De viris illustribus'a dahil etmemiştir.

Siyahi milliyetçiliği veya Siyah milliyetçiliği, Siyahların bir ırk olduğu inancını benimseyen ve Siyah ırksal ve ulusal bir kimlik geliştirmeye ve sürdürmeye çalışan bir milliyetçilik veya panmilliyetçilik türüdür. Siyah milliyetçisi aktivizm, özellikle beyaz kültüre asimilasyona direnmek ve belirgin bir Siyah kimliğini korumak için Siyah toplulukların ve insanların sosyal, siyasi ve ekonomik olarak güçlendirilmesi etrafında döner.