2001 (MMI) pazartesi günü başlayan yıl.

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.
2013 (MMXIII) pazar günü başlayan yıl. 21. yüzyılın ve 3. milenyumun 13. yılı.
2016 (MMXVI) Miladi takvime göre artık yıl olan ve cuma günü başlayan yıl. 21. yüzyılın ve 3. milenyumun 16. yılı.
2020 (MMXX) Çarşamba günü başlayan yıl.

Cleveland, resmi olarak Cleveland Şehri, ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Cuyahoga ilçesinin merkezi olan şehirdir. ABD deniz sınırı boyunca Erie Gölü güney kıyısında, Kanada ve yaklaşık olarak 60 mil Ohio-Pensilvanya eyalet sınırının batısındadır.

'Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Kurumu, federal Amerika Birleşik Devletleri hükûmetin, Kongre'de kabul edilen yasalar ve yönetmenlikler çerçevesinde uygulamalarını sürdüren insan sağlığı ve çevre koruma devlet kurumudur.
2023 (MMXXIII) pazar günü başlayan bir yıldır. Gregoryen takvimindeki Milat ve Rab'bin Yılı'nın 3. milenyumunun 23. yılı ve 21. yüzyılının, 2020'lerinin 4. yılı.
2019 (MMXIX), salı günü başlayan yıl.
2021 (MMXXI) Cuma günü başlayan ve Cuma günü biten yıl.

Aziz Sancar, Amerikalı, Türk doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyologdur. 2015 yılında, Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte DNA onarımına ilişkin çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

Volkswagen emisyon skandalı veya dieselgate, 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in emisyon ihlali yapması sonucu ortaya çıkan bir skandaldır. Eylül 2015 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA), Volkswagen Group'a Temiz Hava Yasası'nın ihlaliyle ilgili bir bildirim yayınladı. Ajans, Volkswagen'in laboratuvar emisyon testlerinde bilinçli olarak dizel motorlarda aldatıcı yazılım kullanarak emisyon değerlerini manipüle ettiği tespit edildiğini açıkladı. Bu yazılım ile araçların gerçekte 40 kat fazla NOx çıkışı bulunmasına karşın düzenleyici test sırasında ABD standartlarına uygun olduğunu göstermekteydi. Volkswagen'in bu programlama yazılımını dünya çapında yaklaşık 11 milyon otomobilde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 2009-2015 yılları arasındaki 500.000'den fazla modelde kullanmıştır.
"Me!" Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Taylor Swift ile Panic! at the Disco'nun baş vokalisti Brendon Urie'nin bir şarkısıdır. 26 Nisan 2019'da on üç günlük geri sayımın sonunda Republic Records aracılığıyla, Swift'in yedinci stüdyo albümü Lover'ın (2019) ilk single şarkısı olarak yayınlanmıştır.

Çevre kimyası, doğal yerlerde meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal olayların bilimsel bir araştırmasıdır. Potansiyel kirliliği kaynağında azaltmaya çalışan yeşil kimya ile karıştırılmamalıdır. Hava, toprak ve su ortamlarındaki kimyasal türlerin kaynakları, reaksiyonları, taşınması, etkileri ve kaderlerinin incelenmesi; ve insan aktivitesinin ve biyolojik aktivitenin bunlara etkisi olarak tanımlanabilir. Çevre kimyası, atmosfer, su ve toprak kimyasını içeren, aynı zamanda analitik kimyaya büyük ölçüde güvenen, çevre bilimi ve diğer bilim alanlarıyla ilgili olan disiplinlerarası bir bilimdir.

Eva Vivian Armstrong, Amerikalı sekreter, kütüphaneci, küratör ve bilim tarihçisiydi. Pennsylvania Üniversitesi Kimya Tarihi'nde Edgar Fahs Smith Anıt Koleksiyonu'nun küratörüydü. 1 Mart 1931'de açılan koleksiyon, 16 Mart 2000'de Ulusal Tarihi Kimyasal Dönüm Noktası olarak belirlendi.
İrlanda'da bulunan göllerin alfabetik bir sıralaması aşağıda yer almıştır. Lough sözcüğü İrlandaca göl anlamına gelmektedir.

Biyokatılar, bir kanalizasyon arıtma işleminden geri kazanılan ve gübre olarak kullanılan katı organik maddelerdir. Geçmişte, çiftçilerin toprak verimliliğini artırmak için hayvan gübresi kullanması yaygındır. 1920'lerde, çiftçi topluluğu yerel atık su arıtma tesislerinden gelen kanalizasyon çamurunu da kullanmaya başlamıştır. Uzun yıllar boyunca yapılan bilimsel araştırmalar, bu biyokatıların hayvan gübrelerindekilere benzer besin maddeleri içerdiğini doğrulamıştır. Tarımda gübre olarak kullanılan biyokatılar, genellikle hastalığa neden olan patojenlerin halka yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için tedavi edilmektedir.

Kimyasal atık, çoğunlukla büyük fabrikalarda üretilen kimyasallardan açığa çıkan atıktır. Kimyasal atıklar çevreye zarar verebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kimyasal atıklar Birleşik Krallık'taki COSHH veya ABD'deki Clean Water Act ve Resource Conservation and Recovery Act gibi yasal düzenlemelere tabi olabilirler. ABD'de, Çevre Koruma Ajansı (EPA), Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA) ve eyalet yönetmelikleri ile yerel yönetmelikler de kimyasalların kullanımı ve bertarafını düzenlemektedir. Radyoaktif atıkların bertarafı ve yönetimi, radyasyonun çevre ve sağlık açısından riskleri ve emniyetli bir biçimde bertaraf etme zorlukları nedeniyle düzenleyici kurumların çalışmalarında odaklanılan noktalardan biridir.
İçme suyu kalite standardı, içme suyu için belirlenen kalite parametreleridir. Dünyadaki her insanın hayatta kalmak için içme suyuna ihtiyacı olduğu ve suyun birçok zararlı bileşen içerebileceği gerçeğine rağmen içme suyu için küresel olarak tanınan ve kabul edilen uluslararası bir standartlar bütünü yoktur. Standartların mevcut olduğu ve uygulandığı yerlerde bile, münferit bileşenlerin izin verilen konsantrasyonu bir standarttan diğerine on katına kadar çıkabilir.