İçeriğe atla

Douglas Harper

Douglas Harper 1948'de St. Paul, Minnesota'da doğan sosyolog ve fotoğrafçı.[1] 1970 yılında Macalester College'dan mezun oldu. Brandeis Üniversitesi'nde sosyoloji doktorası yaptı. Doktora çalışması olarak Good Company - A Tramp Life adlı ünlü eserini yazdı.[2] Harper bu çalışmasında, yük trenlerinde yaşayan ve yol boyunca bulduğu işlerde çalışan avarelerle 32 bin kilometre (20,000 mil) yol aldı ve fotoğraflar çekti.

Kariyeri

Good Company eseri mezun olduktan sonra yayımlandı. Bugün hala baskısı yapılan bu kitabının yanı sıra, bir diğer eseri ise Working Knowledge''dir. Bu eserinde Harper, New York kırsalındaki küçük bir dükkânda tamir işleriyle uğraşan bir Amerikalı olan Willie'nin iş esnasında çektiği fotoğrafları ile Amerikan kırsal hayatındaki değişime ve modern zamanın değiştirdiği mesleğe dikkat çekmiştir.[3] Douglas Harper ayrıca Uluslararası Görsel Sosyoloji Derneği (International Visual Sociology Association) kurucularından olup 2013'te de başkanı seçilmiştir.[4]

Eserleri

  • 2014: I Simboli del fascismo nella Roma del XXI secolo, cronache di un' oblio. Douglas Harper, Francesco Mattioli. Aciraele-Roma: Bonnano. ("The symbols of fascism: Reports of an oblivion"). - 2012: Visual Sociology. Douglas Harper. London: Routledge.
  • 2009: The Italian Way: Food and Social Life. Douglas Harper and Patrizia Faccioli. Chicago: University of Chicago Press.
  • 2009: Hong Kong: Migrant Lives, Landscapes, and Journeys. Caroline Knowles and Douglas Harper. Chicago: University of Chicago Press.
  • 2006: Good Company: A Tramp Life. Boulder: Paradigm. Douglas Harper. (Revised and expanded third edition).
  • 2003: The Cultural Study of Work. Douglas Harper and Helen Lawson, editors. Boulder: Rowman Littlefield.
  • 2004 Outstanding Title, designation by the American Library Association. - 2001: Changing Works: Visions of a Lost Agriculture. Douglas Harper. University of Chicago Press. Scholarly Achievement Award, North Central Sociological Association and Collier Award, Society for Visual Anthropology.
  • 1998: Mondi Da Vedere: Verso una sociologia piu visuale. Patrizia Faccioli and Douglas Harper, editors. Milan: FrancoAngeli. - 1994: Cape Breton, 1952: The Photographic Vision of Timothy Asch (editor). University of Southern California: Ethnographics Press; International Visual Sociology Association.
  • 1993: Eyes Across the Water, vol. II: Essays on Visual Sociology and Anthropology. Robert Boonzajer Flaes and Douglas Harper, editors. Amsterdam: Het Spinhuis Press.
  • 1987: Working Knowledge: Skill and Community in a Small Shop. Douglas Harper. University of Chicago Press. Paperback edition, University of California Press, 1992. - 1982: Good Company. Douglas Harper. University of Chicago Press. Second edition translations: Good Company: Un sociologo tra I vagabondi. Milan: FrancoAngeli, 1999 in Italian; Les Vagabonds du Nord-Ouest Américain. Paris: L'Harmattan, 1998 in French.

Filmleri

  • 2013: The First Step to Recovery. (a 60-minute documentary film, in process.) Douglas Harper and Margaret Patterson, co-directors.
  • 1983: Ernie's Sawmill. Douglas Harper and Stephen Papson, co-directors. A 16 mm, 20 minute ethnographic film.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mircea Eliade</span> Rumen filozof, tarihçi, edebiyat eleştirmeni ve yazar (1907-1986)

Mircea Eliade, din tarihçisi ve filozof.

Jay Ruby, Amerikalı antropolog, akademisyen. Philadelphia, Pennsylvania'daki, Temple Üniversitesi Antropoloji bölümünden profesör olarak emekli oldu. Eğitimini Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles kampüsünde tamamladı. Lisans ve yüksek lisansını Tarih, doktorasını ise Antropoloji alanında yaptı. Özellikle Görsel Antropoloji alanında çalışmalarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">John Cage</span> Amerikalı besteci (1912 – 1992)

John Milton Cage Jr., Amerikalı besteci, filozof, sanatçı, müzik teorisyeni, yazar ve baskıcı.

Chicago Üniversitesi veya kısaca UChicago, Chicago, Illinois'de bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Üniversitenin ana kampüsü Chicago'nun Hyde Park semtindedir.

<span class="mw-page-title-main">Arif Dirlik</span> Türk tarihçi

Arif Dirlik, özellikle 20. yüzyıl Çin toplumsal tarihiyle ilgili çalışmalarıyla tanınan Türk tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Sewall Wright</span>

Sewall Green Wright, evrim teorisi ve path analizleri ile ilgili güçlü çalışmaları bilinen Amerikalı genetikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç Komitesi</span> insani yardım kuruluşu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Cenevre, İsviçre merkezli bir insani yardım kuruluşu. 1949 yılındaki Cenevre Sözleşmeleri ve 1977 tarihli Ek Protokoller ve 2005 yılındaki III. Protokol ile ve taraf devletlerin imzası ile ICRC uluslararası ve iç çatışmalarda kurbanları korumak için yetki almıştır. Kurbanlar savaş yaralıları, esirler, mülteciler, siviller ve diğer muharebe dışı zarar görenler olarak sayılabilir. Kurum üç kez Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

Bu madde, 19. yüzyıl filozofu Friedrich Nietzsche hakkında yazılan eserlerin kaynak dizinidir.

<span class="mw-page-title-main">University of Chicago Press</span>

University of Chicago Press, ABD'deki en büyük ve en eski üniversite basınından biridir. Chicago Üniversitesi tarafından işletilmektedir ve Chicago Stil El Kitabı, sayısız akademik dergi ve akademik alanlarda ileri düzey monografiler de dahil olmak üzere çok çeşitli akademik başlıklar yayınlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">George E. Marcus</span> Amerikalı antropolog (1946da doğdu)

George Emanuel Marcus, Kaliforniya Üniversitesi, Irvine'da seçkinlerin antropolojisine odaklanan Amerikalı bir antropoloji profesörüdür.

Etnolojik film, etnoloji ve etnografya alanında üretilen bir çeşit belgesel film. Etnolojik filmlerin amacı yabancı kültürleri içinde bulundukları sosyokültürel ve sosyoekonomik çevrelerinde kaydederek, bu kültürlerin yaşam şartlarını, normlarını ve değerlerini anlamak ve incelemektir. Etnolojik filmin en önemli özelliği sadece belirli bir etnik grup ya da yerli halkın filmin konusunu belirlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan-Türkiye ilişkileri</span>

Tayvan-Türkiye ilişkileri, Tayvan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye, 1971'den beri Tayvan ile hükûmet dışı, çalışma düzeyinde ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyolojinin dalları</span>

Aşağıdakiler, sosyoloji disiplinine genel bakış ve güncel bir rehber olarak sunulmaktadır:

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji bibliyografyası</span>

Sosyoloji bibliyografyası listesi sosyoloji ve onun alt disiplinlerine ilişkin eserleri içerir. Eserlerin bir kısmı sosyoloji antolojisi; diğer bir kısmı da sosyoloji tarihi ya da kayda değer eserlerden seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kamu sosyolojisi</span>

Kamu sosyolojisi, akademik olmayan izleyicilerle etkileşim kurmak için sosyolojinin disiplin sınırlarını genişletmeyi vurgulayan daha geniş sosyoloji disiplininin bir alt alanıdır. Belki de en iyi, belirli bir bilimsel yöntem, teori veya bir dizi politik değerden ziyade bir sosyoloji tarzı olarak anlaşılması daha makul bir yoldur. Yirmi birinci yüzyıldan beri bu terim, 2004 Amerikan Sosyoloji Derneği (ASA) başkanlık konuşmasında kamu sosyolojisinin disipline edilmesi için ateşli bir çağrıda bulunan Berkeley sosyologu Michael Burawoy ile geniş çapta ilişkilendirilmiştir. Burawoy konuşmasında, halk sosyolojisini, öncelikle diğer akademik sosyologlara hitap etmekle ilgilenen bir sosyoloji biçimi olan "profesyonel sosyoloji" olarak adlandırdığı olguyla karşılaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Mali sosyoloji</span> Kamu maliyesi sosyolojisi

Mali sosyoloji kamu maliyesinin, özellikle vergi politikasının sosyolojisidir. Bir alan olarak, vergilendirmeye uyumu belirleyen kültürel ve tarihi faktörler de dahil olmak üzere vergilendirmenin vatandaşlar ve devlet arasında oluşturduğu ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Joseph Schumpeter'in 1918 tarihli çalışması "Vergi Devletinin Krizi" mali sosyolojinin kurucu metnidir, ancak Schumpeter bu terimi Avusturyalı sosyolog Rudolf Goldscheid'in 1917 Almanca: Staatssozialismus oder Staatskapitalismus("Devlet Sosyalizmi veya Devlet Kapitalizmi") eserinden ödünç almıştır. 1990'lardan bu yana, "yeni mali sosyoloji", modernitenin ortaya çıkışının sadece bir sonucu değil, bir nedeni olarak vergilendirmenin temel rolünü analiz eder.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık sosyolojisi</span>

Mimarlık sosyolojisi, yapılmış çevrenin sosyolojik çalışması ve modern toplumlarda mimarların rolü ve kapsamıdır. Mimarlık temel olarak estetik, mühendislik ve sosyal kavramlardan meydana gelir. Yapılmış çevre, insanların aktivitelerinden oluşan tasarlanmış alanlardır. Bu alanlar birbiriyle ilişkili ve birbirinden ayrılamaz bir bütündür. Birbirinden farklı birçok sosyal kurum bulunmaktadır. Bu sosyal kurumlar, bazen binayı kullanan insanların hem binada yaşayanların amacından hem de çeşitli yapı ve organize iletişim akışından tüm yönlerden faydalanmalarını sağlamak için işlevsel alanlara ihtiyaç duyar. Binaların bu sosyal kurumların ihtiyaçlarını, toplumsal gereksinimleri, karşılamak üzere tasarlanma biçiminin, mimaride sosyal yönlerin uyumu olduğu söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel bilginin sosyolojisi</span>

Bilimsel bilgi sosyolojisi, özellikle bilimin sosyal koşullarını, etkilerini, sosyal süreçlerini mercek altına alan bir bilimin incelemesidir. Bilimsel cehalet sosyolojisi de bilimsel bilgi sosyolojisinin tamamlayıcısı görevini görmektedir. Bilimsel bilgi sosyolojisi, insan bilgisinin etkisini, etki alanlarını ve toplumlar üzerinde hakim olan fikirleri ve ortaya çıkışına neden olan sosyal etkileri incelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">George Herbert Mead</span> Amerikalı filozof ve psikolog (1863 – 1931)

George Herbert Mead, öncelikle birkaç seçkin pragmatistten biri olduğu Chicago Üniversitesi'ne bağlı Amerikalı bir filozof, sosyolog ve psikologdur. Simgesel etkileşimciliğin ve Chicago sosyolojik geleneğinin kurucularından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Matematiksel sosyoloji</span>

Matematik sosyolojisi, hem sosyolojik araştırmalarda matematiğin kullanımıyla hem de matematik ile toplum arasında var olan ilişkilerin araştırılmasıyla ilgilenen disiplinler arası bir araştırma alanıdır.