İçeriğe atla

Dostlukların Son Günü

Selim İleri'nin ilk kez 1975'te Bilgi Yayınevi tarafından yayımlanan hikâye kitabı.

Dostlukların Son Günü, Selim İleri'nin ilk olarak 1975 Aralık ayında Bilgi Yayınevi tarafından yayımlanan hikâye kitabı. Önce Yeni Dergide yayımlanan öyküler daha sonra kitap hâline getirilmiş ve 1976 yılında Sait Faik Hikâye Armağanını kazanmıştır.

İçindeki hikâyeler

  • Para
  • Yarın Ağlayacağım
  • Gelinlik Kız
  • Ayrılık Var
  • Bütün İstanbul Bilsin
  • Erişmez Nevbahar
  • Sizinle İğrenç
  • Elbise Haritaları
  • Kırık Minyatür
  • Mecnunu Çok Dağlar
  • Yarın Olsun
  • Kırlangıç Fırtınası
  • Bir Gönül Gurbetinde
  • Dostlukların Son Günü
  • Kuşlar mı Konar
  • Söyle Kalbim

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Yesari</span> Türk romancı

Mahmut Yesari Türk roman, hikâye ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kelile ve Dimne</span> MÖ 1. yüzyıl civarında yaşadığı düşünülen Beydebanın yazıya geçirdiği fabl öykü derlemesi

Kelile ve Dimne, Sanskritçe orijinal adı Pança-Tantra olan, fabl tarzında hikâyeler barındıran kitabın Abdullah İbn Al Mukaffa tarafından çevrilmiş Arapçadaki adıdır. Orijinal metin 3. yüzyılda yaşadığı düşünülen Brahman rahibi Beydeba tarafından yazıya geçirilmiştir. Arapça eser adını ilk bölümündeki bir hikâyenin kahramanları olan iki çakaldan alır: doğrunun ve dürüstlüğün simgesi "Kelile" ile yanlışın ve yalanın simgesi "Dimne".

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Mary Shelley</span> İngiliz yazar

Mary Wollstonecraft Godwin Shelley, yazdığı romanlarla ünlü İngiliz yazardır.

Tarık Dursun K., tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, kısaca Tarık Dursun olarak da anılan Türk yazar ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Balel</span> Türk hikâyeci, romancı ve çevirmen

Mustafa Balel, Türk hikâye ve roman yazarı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Yekta Kopan</span> Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve televizyon sunucusu

Ethem Yekta Kopan, Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve sunucudur.

Ziya Osman Saba, cumhuriyet dönemi şair ve yazarı. Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır. Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Buyrukçu</span> Türk yazar

Muzaffer Buyrukçu, Türk öykü, roman ve günlük yazarı.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

<i>Beren ve Lúthienin Hikâyesi</i>

Beren ve Lúthien'in Hikâyesi, J. R. R. Tolkien'in birçok eserinde bahsedilen, ölümlü insan Beren ile ölümsüz elf bakiresi Lúthien'in aşkı ve maceraları ile ilgili hikâye. Orta Dünya'nın İlk çağında, Tolkien'in en ünlü eseri Yüzüklerin Efendisi kitabının geçtiği dönemden yaklaşık 6.500 yıl önce geçer. Tolkien, hikâyenin birçok farklı versiyonunu yazmıştır, en son versiyon Silmarillion'da yer almaktadır. Ayrıca Yüzüklerin Efendisi'nde de Beren ve Lúthien'den bahsedilmektedir. Tolkien, Beren ve Lúthien'in hikâyesinin Silmarillion'un ana hikâyesi olduğunu söylemiştir.

Herkül Millas, Türk yazar.

Effi Briest Theodor Fontane'nın kaleme aldığı bir romandır. Kitap ilk olarak 1895 yılında yayınlanmıştır. Hikâyenin baş kahramanı Effi Briest genç, soylu ve evliliğe yeni adım atmış bir Alman kadınıdır. Effi Briest gerçekçilik akımının tipik bir örneğidir. Hikâye Bismarck döneminin Prusyasındaki soylularının yaşamını, kurallarını ve geleneklerini yansıtmaktadır. Kitabın ana konusu Effi Briest'in evliyken başka bir adamla ilişki kurmasıdır.

<i>Az Şekerli</i>

Az Şekerli, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın ölümünden sonra, 1954 yılının Aralık ayında Varlık Yayınları'ı tarafından yayımlanan bir öykü kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Son İznin Son Günü</span> J. D. Salingerın ilk kez 15 Temmuz 1944te yayımlanan öyküsü

Son İznin Son Günü, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 15 Temmuz 1944'te The Saturday Evening Post'ta yayınlanan öyküsü.

Fransa'da Bir Çocuk Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez The Saturday Evening Post'un 31 Mart 1945'te yayımlanan sayısında basılan öyküsüdür.

Hikâye ve Roman Gazetesi, 8 Eylül 1928 tarihinde Mümtaz Faik tarafından yayımlanan gazetedir. Toplamda beş sayı yayımlanan gazete, Türk basın hayatında bir ilk teşkil etmesi bakımından önemlidir. Gazetede hikâye ve romanın yanı sırada ikinci sayıdan itibaren fıkra, mani, karikatür, vodvil de içermiştir. Gazetede eserleri yayımlanan yazarlardan bazıları müstear isim kullanmıştır, bazı hikâyeler ise imzasızdır.

<i>Bütün Hikâyeler</i> (Yaşar Kemal) Yaşar Kemalin 1967de yayımlanan eseri

Bütün Hikâyeler, Yaşar Kemal'in 1967 yılında yayımlanan kitabıdır. Yazarın 1950'den itibaren yayımlanan hikâyeleri 1952'de Yaşar Nabi Nayır'ın teklifiyle Sarı Sıcak adıyla Varlık Yayınları tarafından yayımlandı ve 1965'ten sonra yazdığı bazı hikâyeleri de bu eserinin sonraki basımlarına eklenerek Bütün Hikâyeler'de toplandı. Sonraki basımlarda Sarı Sıcak Bütün Hikâyeler olarak basıldı. 1970'ten sonra "Gülizar ile Ninesi" ve "Lodosun Kokusu" adlı hikâyelerini yazdı fakat bunlar Sarı Sıcak Bütün Hikâyeler'e dahil edilmedi. Sarı Sıcak Bütün Hikâyeler toplamda yirmi iki hikâyeden oluşmaktadır. Yoksulluk, dayanışma, şiddet, yozlaşma, yaşam ve doğa tutkusu, bir amaç uğruna katlanılan sıkıntılar, cinsellik, insan-doğa çatışmaları gibi temalar işlenmiştir.