İçeriğe atla

Dostık

Koordinatlar: 45°15′N, 82°29′EDostık (Kazakça: Достық) veya Drujba (Rusça: Дружба), Çin sınırlarına yakın bir mesafede olan, Kazakistan'ın Almatı Eyaleti'nde küçük bir şehirdir. Çin'den giriş noktasıdır (anayolu veya demiryolu ile). Nüfusu 2.930 kişidir.

Demiryolları

Kazakistan'ı Batı Çin'e bağlantı kurulması hakkında olan, Sovyet Birliği ve Çin'in arasındaki anlaşması 1954'te oluşturuldu. 1959'da, Sovyet tarafında, demiryolu Drujba (Dostık; [hem Rusça hem de Kazakça adları aynı anlamı taşıyorlar ve bu anlam <<arkadaşlık>>tır]) adlı sınır şehrine ulaştı. Mamafih, 1962'de Çin tarafında, Lanşin Demiryolu'nun batıya doğru yapılan inşaat, Urumçi'ye ulaştığında durduruldu. Çin-Sovyet Ayrılığı'na rağmen, bir tek 12 Eylül 1990'a kadar (yani demiryolu bağlantısının inşaatı bittiğine kadar), 30 yıl süresince Dostık şehri hareketsiz, durgun bir yerdi.

Çin tarafından giriş noktası Alaşankhu'dadır.

İklim

Kuvvetli rüzgârlar sürekli esiyorlar. Yazda en yüksek derecesi 50 °C ve kışta en alçak derecesi −50 °C ve böylece Dostık çok karasal iklime sahip olmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tenge</span> Kazakistan para birimi

Tenge, Kazakistan'ın para birimidir. Ülkenin SSCB'den ayrılması sonucu ekonominin yeniden yapılandırılması ve 1993 yılında ulusal para birimi olan tenge, Kazakistan Ulusal Bankası tarafından tedavüle sürüldü. Kazakistan'ın bağımsız bir ekonomik gelişme yolunda ilerleme çabaları 1996 yılından itibaren sonuç vermeye başladı ve bağımsızlık tarihinde ilk defa büyümeye geçmiş, aynı yıl içerisinde enflasyon denetim altına alınmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trans Sibirya Demiryolu</span> 9288 kmlik uzunluğuyla Dünyanın en uzun demiryolu

Trans Sibirya Demiryolu, Moskova'yı Uzakdoğu Rusya'ya bağlayan demiryolu ağı. Moskova'dan Vladivostok'a 9.289 km'lik uzunluğuyla dünyanın en uzun demiryoludur. Bağlantı hatlarıyla Moğolistan, Çin ve Kuzey Kore'ye de bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kazakistan (il)</span> Kazakistanda bir bölge

Doğu Kazakistan Eyaleti, Kazakistan'ın bir eyaletidir. Başkenti Öskemen 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı</span> Kazakistanın eski başkenti ve en kalabalık nüfusuna sahip şehri, ilçesi

Almatı, Kazakistan'ın 2.000.900 nüfuslu ve en büyük şehridir. Almatı Kazakistan'ın eski başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Baykonur</span> Kazakistanın Kızılorda eyaletinde, SSCBnin inşa ettiği uzay üssünün bulunduğu şehir

Baykonur, Kazakistan'ın Kızılorda eyaletinde kent. Rusya tarafından kiralanmıştır ve yönetilmektedir. Şehir Sovyetler döneminde Baykonur Uzay Üssü'ne hizmet vermek üzere kurulmuştur. Gerçek Baykonur, birkaç yüz kilometre kuzeydoğuda, Karagandı eyaletinde bir madencilik kasabasıdır. Sovyetler, uzay üssüne bu adı vererek düşman casuslarını şaşırtmaya ve üssün gerçek yerini gizlemeye çalıştılar. Demiryolu istasyonu uzay üssünden önce yapılmıştır ve kentin eski adını taşır. Şehrin ekonomisi büyük ölçüde uzay üssüne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş</span> Kazakistanda bir şehir

Balkaş Balkaş Gölün kenarında, nüfusu 81.000 olan Kazakistan'da bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Semey</span>

Semey Doğu Kazakistan Eyaleti'nin kuzeydoğusunda, Sibirya sınırı yakınında,Almatı'nın 840 km kuzeyi civarında ve Rusya'daki Omsk oblastının 700 km güneydoğusunda İrtiş Nehri boyunca yer alan Kazakistan'a bağlı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kayrat FK</span>

Kayrat FK, 1954 yılında Kazakistan'ın Almatı kentinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Premyer-Liga'da mücadele etmektedir. Maçlarını 23.804 kişilik Almatı Merkez Stadyumu'nda oynamaktadır.

Kazakistan Demir Yolları,, ayrıca Kazakistan Demir Yolu Ulusal Şirketi olarak bilinen Kazakistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Cüzleri</span>

Cüz üç ana Kazak topluluklarının, Kıpçak Obası'nda kontrol ettikleri alanlara denir. Bu alanların büyük kısmı bugünkü Kazakistan sınırlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Emil Nehri</span>

Emil Nehri, Kazakistan ile Çin arasında bulunan bir nehirdir. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Tarbagatay ilinden başlayarak Kazakistan'ın Abay Eyaletine geçer ve Alagöl'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ulusal marşı</span>

Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1945 ile 1992 yılları arasında kullandığı devlet marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu</span> Kazakistan Cumhuriyetinin yasama organı

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu, Kazakistan'ın çift meclisli ulusal yasama organıdır. Alt meclis Meclis 98 sandalyeli olup üst meclis Senato ise 50 sandalyelidir.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Cömert Tokayev</span> 2. Kazakistan cumhurbaşkanı

Kasım Cömert Kemeloğlu Tokayev, günümüzdeki Kazakistan devlet başkanı ve siyasetçi. 29 yıl devlet başkanlığı görevini yapan Nursultan Nazarbayev'in istifasının ardından vekaleten devlet başkanı oldu ve 10 Haziran'da yapılan seçimlerde birinci gelerek devlet başkanı oldu. 16 Ekim 2013 - 19 Mart 2019 ve 11 Ocak 2007 - 15 Nisan 2011 tarihleri arasında Kazakistan Senatosu Başkanı olarak görev yaptı. Tokayev, 1 Ekim 1999 - 28 Ocak 2002 tarihleri arasında Kazakistan Başbakanı ve 12 Mart 2011 - 16 Ekim 2013 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Genel Müdürü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aksu (Balkaş Gölü)</span> Kazakistanda bir nehir

Aksu, Kazakistan'da Jetisu eyaletinin Aksu ve Sarkant ilçelerinden akan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Lepsi Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Lepsi, Kazakistan'ın güneydoğusundaki Balkaş-Alakol Havzası'nda bulunan bir nehirdir. Çin sınırının kuzeyindeki Çungarya Aladağları'ndan doğar ve Balkaş Gölü'ne dökülür. Lepsi, Balkaş'ın doğusuna güney kıyısından giriş yapan iki küçük nehirden birisidir, diğeri Aksu'dur. Seyri boyunca Jetisu Eyaletinden akar. Lepsi, tarihi Yedisu bölgesi'nin ana nehirlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İlek Nehri</span> Ural Nehrinin bir kolu

İlek, Kazakistan ve Rusya'da Ural Nehri'nin 623 km uzunluğundaki sol koludur. Kazakistan'da Aktöbe ve Batı Kazakistan Eyaletlerinden, Rusya'da ise Orenburg Oblastı'ndan akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bolşoy Uzen Nehri</span> Rusya ve  Kazakistanda bir nehir

Bolşoy Uzen, Rusya'da Saratov Oblastının Aleksandrovo Gayskiy, Novouzenskiy, Yerşovskiy, Dergaçovskiy ve Krasnopartizanskiy Rayonları ile Kazakistan'da Batı Kazakistan Eyaletinin Kaztalov ve Janakala ilçelerinden akan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Terekti Nehri</span> Çin ve Kazakistanda bir nehir

Terekti, Çinlileştirilmiş yazılışıyla Tielieketi, Çin'den Kazakistan'a doğru akan küçük bir nehirdir. Aşağı kısımlarında nehir Kusak olarak da bilinir. Nehrin büyük bir kısmı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Tarbagatay ili'ne bağlı, Çağantogay İlçesi'nin güneyindeki seyrek nüfuslu dağlık araziden akar. Çin-Kazakistan sınırı geçtikten sonra Abay eyaletinin Ürjar ilçesine giriş yapararak Jalanaş Gölü'nün doğusundaki düz bir çöl arazisine ulaşır. Nehir yatağı genellikle kuruduğundan Jalanaş Gölü'ne nadiren ulaşır.